Кои от вас се гордеят или срамуват от България и с какво?

• 15 290
  • 224
  •   1
Отговори
# 210
Срамът е интересно чувство. За да го изпитвам, трябва да имам принос към въпросната ситуация, която ме кара да се чувствам по този начин.

Това е просто в десятката! Евалата, мацка. Не знам дали наистина осъзнаваш колко си права.   

Минзи, добре ли си? Laughing

# 211
Минзи е добре, ама ти май не си верваш много, щом ми задаваш тоз въпрос.

# 212
Вярвам си, но просто исках да бъда сигурна, че не ме порицаваш отново (прикривайки го със саркастична Минзи- нотка) Laughing
Радвам се, че и друг мисли като мен.

# 213
И какво от това, че другите общества не се интересуват от нас? Защо това трябва да бъде в основата на човешкото ни самочувствие? Щом не се интересуват нас = ние сме кръгла нула. Защо трябва да възприемаме нещата така? Е, вярно, имаме си кусури, но чак пък да сме толкоз първични...  Хора като хора. Виждала съм доста чужденци и мога да кажа, че не видях в тях нещо, с което да ни превъзхождат, дори в някои отношения са по-зле от нас. И какво от това - тяхното самочувствие не се влияе от моето мнение за тях. Така и трябва. Защо моето трябва да се влияе от тяхното мнение? (Макар че тези, които познавам, всъщност добре се чувстват тук и им харесваме като хора)
Имам социалистическо възпитание - петилетката за 4 години и т.н.
За чужденците незнам. Подиграват американците, че са глупави и незнаят къде е Ирак. Ако бях американец, вероятно нямаше да разбирам тези подигравки или нямаше да ми пука. А може би и те са комплексари и си запушват ушите за такива неща.

Но това няма да стане причина да намразя родината си или да ме накара да се срамувам, че съм българка. Ни най-малко! Обичам си родината и се радвам, че съм се родила именно тук. Въпреки всичките неуредици. Въпреки комшията, на който му липсват не само първите 7 години, но и първите 7 поколения.
Не крия че съм българин, следователно не се срамувам от това, а ако ме питат, не се чудя как да заобиколя въпроса. Но и не се гордея с това, че съм българин - дори ако срам и гордост са напълно противоположни думи. Много неща не ми харесват и тези неща не се случват рядко. Напротив, случват се често, напомнят ми постоянно и за да го изкажа с две думи, вероятно бих казал - срам ме е, не искам да съм българин и други подобни.

Патриотичните чувства са полезни и важни. Толкова важни, че въпросът "яйцето или кокошката", може да се зададе така: "патриотът или държавата". Искаме или не, ние живеем е една държава и тя се грижи за всички нас заедно. Всеки който не е патриот, не помага на мен, на народа и на държавата. Който не помага, вреди ли, враг ли е?
Не хленча по отминалото социалистическо време.

Проблемите в държавата ни ме натоварват и като резултат, аз не съм патриот. Предполагам, че преди сме били патриоти, защото сме свършвали петилетката за 4 години. Днес, когато тази и много други причини не са актуални, аз не намирам добри причини да бъда патриот. Незнам как другите държави се справят с това. Не мисля, че е лесно хората да се обединят около някаква патриотична идея. Мисля, че това трябва да бъде държавна политика.
Мисля, че в момента и държавата и ние, всички заедно, бавно режем клонът на който стоим.

# 214
Темата е глуповата и предполага дървена философия, поръсена с щипка гастарбайтерска горчилка и посолена с малко боклук в наелонова торбичка, забъркан с малко чалга. Няма да наливам масло в огъня, само ще питам: "Гледахте ли мача в събота с Кипър?"  Mr. Green

# 215
  • София
Темата е глуповата и предполага дървена философия, поръсена с щипка гастарбайтерска горчилка и посолена с малко боклук в наелонова торбичка, забъркан с малко чалга. Няма да наливам масло в огъня, само ще питам: "Гледахте ли мача в събота с Кипър?"  Mr. Green
Не, не гледам мачове. Забелязвам от няколко дни, че във всеки твой пост, който срещна използваш поне по веждъж думата "глупаво" или нейни производни. Има нещо или е просто случайност?

# 216
Не, не гледам мачове. Забелязвам от няколко дни, че във всеки твой пост, който срещна използваш поне по веждъж думата "глупаво" или нейни производни. Има нещо или е просто случайност?

Не съм обърнал внимание....адски глупаво от моя страна  Embarassed

# 217
Като прочетох заглавието на темата се зачудих -  а ние  гордост или срам сме за България?

# 218
Като прочетох заглавието на темата се зачудих -  а ние  гордост или срам сме за България?

Това направо си е нова тема  Laughing

# 219
Прави ми впечатление, че най-големите патриоти и най-горди са тези, които не живеят в България и още повече нямат никакво намерение да се връщат тук, освен на подещение при роднини.

а това проблем ли е?

а тук са си създали Identity authority и работят по въпроса. Държава без история, едва 30годишна, управлявана по наследство, не по избор, с 20 процента местно население, с кампания proud to be emirati  Peace

# 220
чак пък да се срамувам - не. но пък и повод за гордост нямам.
но почти 6-годишният ми син синтезира като че ли всичко: "тук е мръсно, всички плюят, има кучета и кучешко ако. колите не правят път на дечица и майки на пешеходните пътеки".
и всъщност да попитам. какво провокира въпроса?

# 221

Това направо си е нова тема  Laughing

Пускай!  Party

А до тогава да отбележа, че явно всички сме срам за Отечеството - вместо да прибираме реколтата от полето, сме седнали да нищим философии  Mr. Green Отечеството иска мотика!

# 222
Коя реколта? Че то земеделие има ли?  Confused Виж, да се закопа от пролетис бива- я що пустеещи земи има навред.

# 223
Някакво "прозрение" ме подтикна да изровя тази тема.
По отношение на патриотизма - мисля, че си правя следните асоциации: патриотизъм -> деня на будителите (предимно борци за свобода) -> "Къде си вярна, ти любов народна" - текста и картините към клипчето описват моето (интуитивно) разбиране за патриотизъм.

Как един американец разбира думата "патриотизъм"?  С какво се гордее повече - с техните граждански войни или с това че живее в "страната на неограничените възможности"? Не е за/против САЩ, а само пример.

# 224
"Страната на неограничените възможности" -  Joy. Не може да им се отрече, че са добри в пропагандата. Гордея се, че съм българка, разбира се!

Общи условия

Активация на акаунт