Кои от вас се гордеят или срамуват от България и с какво?

• 15 290
  • 224
  •   1
Отговори
Кои от вас се гордеят или срамуват от  България и с какво?

# 1
99% от поводите ми за гордост са далеч назад в историята ни.
Имам понякога поводи за радост и в настоящето, разбира се.
Всичко останало е нещо, от което предпочитам да се дистанцирам, честно казано.
Какво цели темата ти?

# 2
България за мен е една крачка пред всички държави в които съм била защото там съм родена и израснала.
Всичко останало е както в другите държави.Има поводи за гордост и такива за срам но така е навсякъде по света.

# 3
Бих се срамувала от постъпки на някои сънародници, но от България като цяло - тц. Ето сега например много бих се срамувала, ако се повторят резултатите от предните (тазгодишни) избори. Thinking
За гордеенето - ми да речем, че се гордея дори само заради това, че съм се родила тука, нима това не  е достатъчно?

# 4
  • някъде под слънцето...
Аз ли4но се гордея от факта 4е съм българка...Изтъквам го с повод и без повод.За6то се гордея?, Трудно бих го обяснила... България  е моят корен, мисля 4е това е достатъ4ен повод.
Затова и нито съм взела, нито 6те взема тука6но гражданство(няма спогодба за двойно и трябва да се откажа от моето)
Никой от моите познати не би си позволил да каже не6то ло6о за България в мое присъствие или отсъствие....Някои от приятелите ни  посетиха България след като толкова съм им говорила за нея...
Дъ6теря ми е с двойно гражданство, но за момента се идентифицира като българка и го казва с гордост

Не се срамувам от България...
Това  обай4е не озна4ахва 4е се хвърлям на врата на всеки, който 4уя 4е говори на български,  сдържана съм в контактите си с непознати сънародници.

Последна редакция: нд, 05 юли 2009, 16:48 от sl

# 5
  • София
Не се срамувам, но не се и гордея особено. Просто се възприемам като българка, родена тук и израснала с българско самосъзнание по стечение на обстоятелствата (че точно тук съм родена и точно моите родители са ми родители) и толкова. А и какво означава това да се срамувам или гордея от България? Да се срамувам от хората, от държавата, от територията, от климата, от стандарта на живот...? Какво, България е с някаква самоличност и характер ли, що ли?

# 6
Кои от вас се гордеят или срамуват от  България и с какво?

Гордея се с историята. Срамувам се че като тръгнеш да показваш какво е останало от историята нагледно, има съвсем малко което да се покаже.  Confused Пък да обяснявам колко сме били велики преди 12века (Симеон и границите на три морета са от тогава, нали), не върви.
И с природата се гордея, но се срамувам от отношението към природата камарите боклуците навсякъде и от безразборното застрояване на природни красоти.  Close
Тя и българската кухня ни е голяма гордост, но пък хранителните продукти стават все по- и по-  ooooh! Crazy Кое кисело мляко да им демонстрирам на чужденци например, че е "хубавото българско кисело мляко"?? А сиренето дето не се прави от мляко???
Всъщност, срам ме е от съвременна България и от съвременните българи, от това, което се вижда сега (непукизъм, грубиянство и разруха), в страната, както и по излжения в чужбина.
И за да не кажете, че само се оплаквам - гордея се с българските форуми из интернет, с Бербатов, Стоичков и великото кулинарно изобретение "баница с боза" Laughing

# 7
  • някъде под слънцето...
Не се срамувам, но не се и гордея особено. Просто се възприемам като българка, родена тук и израснала с българско самосъзнание по стечение на обстоятелствата (че точно тук съм родена и точно моите родители са ми родители) и толкова. А и какво означава това да се срамувам или гордея от България? Да се срамувам от хората, от държавата, от територията, от климата, от стандарта на живот...? Какво, България е с някаква самоличност и характер ли, що ли?
Понятията променят своя смисъл когато не живее6 в България...
За мен България  това съм аз самата(в смисъл 4е аз съм 4аст от България, 4аст от историята, 4аст от природата, 4аст от вси4ко), трудно ми е да го обясня.... newsm78
какво зна4и да се срамува6?
Познавам на6и сънародници, които  бързо забравят своят произход и  сед една две или три години, замо казват 4е са родом от България.Хора , които непрекъснато се оправдават и 4увстват вина    пред небългарите, за6то това било така или онака, хора, които се опитват да предизвикват съжаление у околните с българския си произход.

Последна редакция: нд, 05 юли 2009, 17:06 от sl

# 8
  • в моя гьол
Тъжното е, че от няколко години насам думите България и Родина не пораждат в мен никаква емоция. Нито се гордея, нито се срамувам. Безразлична ми е. Ще я сменям Confused

# 9
Срамувам се от някои свои сънародници.От България никога не съм се срамувала.Никога няма да забравя каква съм по народност.Детето ми също.Така ще е научено.

# 10
не съм особено горда, но гледам да не се срамувам много. понякога обаче, е неизбежно.

# 11
Обичам страната си,обичам езика си,горда съм с народа ни,природата ни,но мразя държавата ни!

# 12
Не се срамувам, че съм българска, но ако ме попита чужденец с какво се гордея като българка - ще замлъкна безмълвна. Много малко неща има, с които да се гордея в настоящето и те обикновенно са личен пример на единици, а не на обществото като цяло.

Като цяло все по болно ми става виждайки България, след като съм била другаде в Европа. Още от летището ми става гадно и все по- бавно ме напуска това чувство.

# 13
Обичам страната си,обичам езика си,горда съм с народа ни,природата ни,но мразя държавата ни!

Колкото и да е клише - държавата - няма такова животно, това пак сме ние.

# 14
  • София
На мен досега не ми се е случвало някой да ме пита дали се гордея, че съм българка и с какво. Нито на мен ми е минавало през ум да питам някой чужденец за подобно нещо.

Общи условия

Активация на акаунт