Кои от вас се гордеят или срамуват от България и с какво?

• 15 293
  • 224
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
Да се гордее или срамува от нещо, което не зависи от самия него, може основно манипулирания човек.

Забравяш нещо: и ако чувстваш принадлежност към дадена общност  Naughty Тогава съпреживяваш, гордееш се, срамуваш се, изобщо - вълнуваш се.

# 31
Каквото и да "съпреживявам" то не може да ме накара да се гордея или да се срамувам от нещата, които не правя аз.
А вълнението не е задължително да е свързано със срам или гордост, по- скоро с очакване, надежда или страх, но не и с тези чувства.

# 32
  • Пловдив
Каквото и да "съпреживявам" то не може да ме накара да се гордея или да се срамувам от нещата, които не правя аз.

Няма ли да се срамуваш, ако мъжът ти направи скандал на улицата например ?  А ако дадат златен медал на детето ти, няма ли да се гордееш ? И в двата случая не го "правиш ти".

# 33
Не, защото за разлика от месторождението си, мъжът си го избирам аз. Няма да си избера такъв типаж, а като гонаправи, за резил е той, не аз и няма дълго да ми е "мъж". Докато страната нито си я избирам, нито може да се промени фактът на мястото ми на раждане.

Аналогия не е налице.

# 34
Обичам Бг като родина,но не и като държава.На този етап определено бих се срамувала да кажа,че съм българка.Синът ми сега чете "Бай ГАньо"...и аз си припомних.Ако знаете колко бай Ганьовци има по улиците...като че ли повече дори от Бай Тошовото време...За съжаление.

Имаме уникална природа.И море,и планина.И всичко се орезили и съсипа.А Бг може да е една малка втора Швейцария на Балканите...

# 35
Да се гордее или срамува от нещо, което не зависи от самия него, може основно манипулирания човек.

Забравяш нещо: и ако чувстваш принадлежност към дадена общност  Naughty Тогава съпреживяваш, гордееш се, срамуваш се, изобщо - вълнуваш се.
Да,вълнуваш се.Но това не означава задължително да се гордееш или срамуваш от действията на някой друг.

# 36
А да обичаш и да мразиш също е нещо различно от да се гордееш и срамуваш. Мога да обичам децата си, без да съм горда от факта, че съм майка. Мога да ненавиждам определен човек, без да се срамувам от изцепките му.

Именно, Китана, това отговорих и аз.

# 37
Ако трябва да отговоря конкретно на въпроса...Гордея се с историята си.Гордея се ,че съм сънародничка на такива хора като Ботев и Левски.Срам ме е заради бай Ганьовците(както каза краси.мира).Но не чак толкова много,че да ме е срам да кажа,че съм българка. Simple Smile Това никога няма да се случи.

# 38
Да казвам, че мога да игнорирам националността си, е меко казано наивно.

Националната принадлежност може да бъде благословия, но и проклятие.

Има люде, дето нищо не са направили, само дето са се родили англичани, французи, американци. И с тази случайност взели, че дошли хиляди  привилегии, за които други /нещастници!/ трябва да се борят поне едно поколение.

Да си българин значи да не ти признават образованието в Европейския съюз.

Да си българин означава /към момента/ ограничения за работа в 10 от старите държави-членки.

Да си българин означава основните теми в българските форуми, които посещаваш да са: 'сдухах се от безпаричие' и 'вече се отчаях в търсенето на работа'.

Да си българин за мен лично означава и много социална самота /в контактите ми със сънародници!/

Не е конфортно да си българин. За мен.

Моите родители не бяха от София и дипломати. Мислех си за Цветелина Бориславова днес. Тя е на другия полюс. Нейните родители са били дипломати. Живяла е в чужбина, когото 99% от българите не бяха излизали от родното си населено място. Когато 'преходът' започна, е станала собственичка на банка, чийто контролен пакет акции е продала десетилетие по-късно за 35 млн. евро /според слухове и жълта преса/.

Тя е българка. Аз съм българка. България ми донесе много болки и разочарования за последните 2 десетилетия. На нея - много успехи и пари.

За това: за мен да си българин е нещо, което не мога да контролирам. А бих искала да променя.

# 39
  • София
Приемам гражданството си като факт, независещ от мен. Да се срамувам, означава да поемам вина за действията на хора, с които нямам нищо общо - политици, Ганьовци и т.н. В този контекст не се срамувам.
За гордост - да, гордея се с богатата история на България, с разни изявени учени и т.н.
Отношението ми към България е като към родителите - аз мога да си ги критикувам, но не позволявам на външни хора да го правят.

# 40
Да казвам, че мога да игнорирам националността си, е меко казано наивно.

Националната принадлежност може да бъде благословия, но и проклятие.

Има люде, дето нищо не са направили, само дето са се родили англичани, французи, американци. И с тази случайност взели, че дошли хиляди  привилегии, за които други /нещастници!/ трябва да се борят поне едно поколение.

Абсолютно съм съгласна.  Peace

Иначе се гордея с историята, както много други. Но за съжаление политиците и държавата не правят особенни усилия българите да се гордеят с България днес.

# 41
Стига с тия политици и държава. Политиците са българи, не са паднали от луната, ние ги избираме и ние ги търпим. Проблема не е в тях. А какво е държавата? Хиляди българи, които работят в министерства, общини, МВР и т.н. Те да не би да са някаква друга порода българи. Всеки от нас с действието или бездействието си прави това, което наричаме България.

# 42
  • София
Какво значи чувство на "срам" според Уикипедията?
"Срамът е субективно преживяване, предизвикано от ниска оценка на собственото поведение в дадена обективна ситуация."

В този ход на мисли защо трябва да се срамуваш от политиците, например, ако си отишъл и си упражнил своя вот? Или трябва да се срамуваш, че други 6 млн. българи са на мнение, различно от твоето, което е довело до еди какви си политически и икономически резултати?

# 43
Стига с тия политици и държава. Политиците са българи, не са паднали от луната, ние ги избираме и ние ги търпим. Проблема не е в тях. А какво е държавата? Хиляди българи, които работят в министерства, общини, МВР и т.н. Те да не би да са някаква друга порода българи. Всеки от нас с действието или бездействието си прави това, което наричаме България.

Напълно съм съгласна със теб. Вината е във всички нас. Не да си мием ръцете със другите. Нали и ние работим за тази държава. А как се държи един чиновник в повечето случай като чели си му дошъл в дома.
Никакво отношение. Викат ти и ти крещят и те нагрубяват сякаш ти всичко трябва да знаеш да речем от правна точка. Пресен пример съвета в Самоков Юристката е любовница на кмета и тя коли тя беси. А във този съвет е номенклатурата от преди 40 години все още работи там и нищо не се е променило. Не ми се живее там и за това ще се местя. Аз не мога да ги променя всички са вързани един за друг по корумпирани личности не съм виждала от там.

# 44

Горното твърдение НЕ е вярно.

Общи условия

Активация на акаунт