Кои от вас се гордеят или срамуват от България и с какво?

• 15 308
  • 224
  •   1
Отговори
# 15
На мен досега не ми се е случвало някой да ме пита дали се гордея, че съм българка и с какво. Нито на мен ми е минавало през ум да питам някой чужденец за подобно нещо.

Прекалено буквално приемаш въпроса. Ще ти кажа последно как умрях от срам. В ЕС страна, в градския транспорт. Попитах мъж за маршрута. След като ме упъти ме попита от къде съм и какво правя в града. Заговорихме се за ЕС и по някое време човекът каза "Европа трябва да е обединена, но вие в България и Румъния трябва бързо да си научите урока и да използвате субсидиите от ЕС, за да изградите силна икономика". Нещо такова. Ами умрях от страм ти казвам, всеки които е пипнал ЕС пари покрай мен, все е излъгал за нещо, все е "отчел дейност", прибрал парите и свършил едно голямо нищо, което почва да се руши още зад гърба му. Как да съм горда?

# 16
  • София
Да, буквално го приемам, защото не си седя ей така, на на дивана или вечер в леглото и да си мисля дали се срамувам или не, че съм българка, нито ме налягат такива мисли, когато общувам с чужденци.

И от какво те е срам? Да не би фондовете да ги държиш ти, че да се чувстваш засрамена? Аз пък бих казала, че от негова страна е проява на лош вкус да обобщава в твое лице какви са всички българи, че и акъл да дава. Не виждам защо трябва да се срамуваш за нещо, което не си извършила.

# 17
  • София
Никога не съм се срамувал и няма да се срамувам, че съм българин.
Това, че имаме политици, които ни орезелиха пред страните от европа, не означава извинявайте, че всички българи сме като тях.

Аз се гордея например, че имам българска жена съпруга, на която хиляди европейки не могат да се намажат и на малкия и пръст. Гордея се дори и от децата си, че се чувстват българи и не се срамуват от това.

Много хора родени тук в България и отишли да живеят в чужбина си позволяват лукса от там да я плюят. Сега обаче интересно при тази финансова криза, защо голяма част от тях пак се връщат тук, а не си стоят там.

Много мастити "учени", "политици" и "драскачи" се мъчат всяка секунда да ми набиват в главата, че българина е някакво второ качество човек. Тези клакьори просто предизвикват в мен слухова алергия и ме отвращават.

Хайде да не пиша повече, че тя тази тема е много дълга и широка.

# 18
  • София
Нито се гордея, нито се срамувам. С тази глобализация нациите дотолкова са се обезличили, че не намирам нищо, което да изтъкна с гордост, нито нещо чак толкова срамно, което да е характерно само за българите.

# 19
  • Ispania
От Бьлгария не се срамувам Peace,срамувам се от някои бьлгари Rolling Eyes.
Страната ни е прекрасна,имаме си природа ,море Joy,КРАСОТА на пьрво място Peace.
Оба4е днес сьм особено горда с бьлгарите Laughing Mr. Green hahaha

# 20
С много малко неща мога да се гордея, че съм българин и те повечето са назад в историята. От друга страна има много неща, които ме карат да се срамувам и те са в настоящето или в близката ни история.

# 21
  • София /Абсурдистан
А ти защо питаш?

# 22
Страната ни е прекрасна,имаме си природа ,море Joy,КРАСОТА на пьрво място Peace.

Вал, природата ни е прекрасна, но тя си е даденост. Ние можем да се гордеем единствено с грижата по опазването и. За съжаление единственото, което правим е да я съсипваме.

# 23
Нито се гордея, нито се срамувам. Страна като страна, с народ като народ, със своите предимства и проблеми. Нито ще рИвЪ, нито ще се превъзнасям, а и за всяка добра или лоша дума ще се намери контрааргумент (особено из подобни теми).
Добре, че темата не е в Клю-то, че по този въпрос там са мно'о кървави битките Mr. Green

# 24
Никога не съм смятала, че случайността, включваща къде съм родена, може да е повод за лична гордост или срам.

# 25
  • София
  Не може да се гордееш или да се срамуваш от нещо, което не зависи от теб. Поне аз не мога.

Българка съм, харесвам се такава, каквато съм, националността е част от същността на човек. Харесвам и приятелите си, те също са българи(близките такива).
   Срамувам се и се възмущавам на простотията и понеже живея в БГ, тя обикновено е българска простотия. Ако бях някъде другаде, щеше да е друга, не мисля,че ще липсва.

# 26
Това е все едно да ме питаш обичам ли майка си и защо... Обичам я и не се замислям, защо, защото ми е майка... Същото е и с Българя. Гордея се, че съм българка и не си задавам въпроси...
А това не ми пречи да мисля, как живота тук може да стане по-добър, но това е друга бира.

# 27
Благодаря ви за отговорите, мислех 4е съм само аз така с такива смесени 4чувства за нашата държава. Да красива природа и добри хора поне 50% от пове4ето но така се орeзилихме пред света 4е на вън се срамувам от това 4е се знае на всякаде 4е БГ е най корумпиранта държава от ЕU. 4е когато се връщам 4увам хора в самолета да казват пла4е ми се 4е се прибирам не ми се идва в държавата идвам само заради родителите си. И да срамувам се от хора които са в 4ужбина за бързо забогатяване и се прославят със кражби или подобни както казват мои познати разбили им къщата и от полицията им казали 4е това е по
"българскя на4ин" Е да се гордееш ли с това или със тези дето идват само да крадът от хората на летищата. Гордея се и с такива дето са на вън и са се доказали като по4тени хора завършили университети  там и с добра професия, но и те казват същото не им се прибира в БГ

# 28
  • Пловдив
Гордея се със СТРАНАТА България - като природна даденост, освен това и страшно много - с българското народно творчество   bouquet

Обаче ДЪРЖАВАТА  България - срамувам се от нея, за да не кажа по-силна дума. Не съм излизала навън засега, но като изляза може би ще ме е срам да кажа откъде съм.

# 29
Да се гордее или срамува от нещо, което не зависи от самия него, може основно манипулирания човек.

Общи условия

Активация на акаунт