Кои от вас се гордеят или срамуват от България и с какво?

• 15 313
  • 224
  •   1
Отговори
# 45

Горното твърдение НЕ е вярно.

[/quote]

Как само ми се ще ТИ /ВИЕ/ да си права...

Фактите:

1. В началото на тази година:
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1272703
Източник: netinfo
За какво иде реч:

Европейската комисия се самосезира миналата година за непризнаване на българските дипломи.. Делото е по Директива за професионалните квалификации на физическите лица 2006/100/ЕС. Страните по него бяха 8 /според българските медии!!!/:
1. Австрия
2. Белгия
3. Кипър
4. Франция
5. Ирландия
6. Люксембург
7. Гърция
8. Испания

2. Какъв беше развоят на събитията?

Ето го и самото решение на първа инстанция от Европейския съд на Общностите. Както става ясно от текста осъдени са 2 /две!/ държави: Люксембург и Франция /погледни: Judgement – 224/08.
http://curia.europa.eu/en/actu/activites/index.htm

3. Понастоящем в Обединеното кралство всяка българска магистърска степен се признава за еквивалентна на тамошната бакалавърска. За повечето специалности е необходимо да се 'доучи', тъй като не се 'покриват' образователните стандарти. Независимо от наличието на повече от 20 европейски директиви, напълно оборващи подобна практика. Нито веднъж засега, нито един български гражданин, пребиваващ в Обединеното кралство, не се е опитал да заведе дело за противоречие с европейско законодателство по чл. 234 от Римския договор.

Това са фактите.

# 46
  • София

3. Понастоящем в Обединеното кралство всяка българска магистърска степен се признава за еквивалентна на тамошната бакалавърска. За повечето специалности е необходимо да се 'доучи', тъй като не се 'покриват' образователните стандарти. Независимо от наличието на повече от 20 европейски директиви, напълно оборващи подобна практика.

Това са фактите.

Е, не е така! Поне не съвсем. За другите не знам, моята диплома се признава напълно, дори и стажът и специализациите се зачитат. Не само в УК, в цяла Европа се признава. Единствено искат сертификат за език, но не виждам нищо странно в това. Peace

# 47

Как само ми се ще ТИ /ВИЕ/ да си права...

Факт, че дипломата ми е призната. От държава на ЕС. И не само призната, но и благодарение на нея съм член на тукашната браншова палата.

И това непризнаване е много, много относително. Има дипломи, като медицината, които се признават, след като държиш няколко изпита. Ако издържиш изпитите ти се признава и имаш право на упражняване на професията. Ако пропаднеш на въпросните изпити, естествено, че не ти се признава.

# 48
http://www.bghelp.co.uk/forums/showthread.php?threadid=17769

Интересни мнения по повдигнатия проблем.

УК Нарик /national agency for providing info and advice about qualification and skills from outside the UK/
44 871 330 70 33 - Не се съмнявам, че ще Ви кажат същото.

Споделете малко повече за вашите дипломи.

Аз давам конкретни факти. Трудно ми е да преценя вашите аргументи. Нито знам за коя страна става дума, нито за каква диплома.

За сертификат за език и за това не трябва да се проваляш на 'приравнителните изпити'...Това дори не го обсъждаме.

# 49
Да, буквално го приемам, защото не си седя ей така, на на дивана или вечер в леглото и да си мисля дали се срамувам или не, че съм българка, нито ме налягат такива мисли, когато общувам с чужденци.

И от какво те е срам? Да не би фондовете да ги държиш ти, че да се чувстваш засрамена? Аз пък бих казала, че от негова страна е проява на лош вкус да обобщава в твое лице какви са всички българи, че и акъл да дава. Не виждам защо трябва да се срамуваш за нещо, което не си извършила.

Така е, би трябвало да не ме е срам, щом не съм вършила такива неща аз. Без да коментирам и чувството за такт на човека, но остава едно горчиво чувство в устата. Защото повечето си нямат идея колко сме хубави, а само колко сме лоши. И да, действията на една опеделена прослойка хора основно формират лошото мнение за нас като нация. Ама и в това не съм съвсем сигурна понякога гледайки кочината, в която ги посрещаме /за справка - виж най- близката градинка, там политици не а**т, а а**ме ние/ и сещайки се за таксиметровия шофьор,  които се опитва да ги "извози" още от летището.

# 50
  • София
Ами, то и в Бг си има условия за признаване на дипломи от отделни държави. И впрочем, всяка държава има това право що се отнася до образованието.

Е, да в градинките политиците не акат, ама и нищо не се прави по въпроса да се налагат и изпълняват глобите за акащите. Повечето хора не могат да се самоконтролират и имат нужда някой да ги вкарва в пътя. Обикновено този някой е или обществото, или законът. Законът и изпълняващите го политици разполагат с цялата необходима власт, за да наложат съответните санкции. Както стана ясно от много други теми, в по-уредените държави държавната тояга под формата на солени глоби играе редовно и безотказно, а не че хората са кой знае колко съвестни по натура.

# 51
  • София

Споделете малко повече за вашите дипломи.

Аз давам конкретни факти. Трудно ми е да преценя вашите аргументи. Нито знам за коя страна става дума, нито за каква диплома.

За сертификат за език и за това не трябва да се проваляш на 'приравнителните изпити'...Това дори не го обсъждаме.

Аз знам със сигурност за УК, Германия и Норвегия-само там имам колеги. Ей тук виж:

http://jobs.bg/front_job_search.php?first=1&str_regions=& … t&x=0&y=0
http://jobs.bg/front_job_search.php?first=1&str_regions=& … 0&x=0&y=0

# 52
Лекари и стоматолози, ако правилно съм разбрала...

Ами то само тези двете професии Grinning

Стоматолозите са на по-особен режим, защото са self-employed...

Лекарите и в Обединеното кралство, и в Германия, са в списъка на специалните професии...

За всичко останало /вкл. и медицински сестри!/, важи казаното от мен...

Извод: Образованието ни не се признава. Нали за това беше спорът?

И, извинявайте, но такъв аргумент като 'то и ние в България имаме специални изисквания"....не върви...

Нарича се 'хармонизирано европейско законодателство'. Щом си държава-членка, го прилагаш...Иначе, на съд, и те осъждат...

Дадох линк към решения на Европейския съд на Общностите - най-великият съд на тази планета! /без преувеличение/...

# 53
  • София
И кое не му върви на аргумента, че в Бг също има специални изисквания? Да не би всеки, който дойде в БГ с диплома от не знам си кой край на света или от страна-членка, автоматично ще му бъде постлано червеното килимче и дипломата му ще бъде приравнена? Не зная ти в кой свят живееш, ама в сегашния няма държава, която без всякакви критерии и условия да признава всяка чужда диплома.
Все още всяка членка може да решава как да признае дипломи от други държави, били те членки или не. Още малко ще ми цитираш Конституцията, че всеки има право на работа, здравеопазване и образование. Има, ама това не означава, че автоматично като останеш без работа ще ти намерят нова.

# 54
  • София
Може, аз затова казах,че си почти прав.  Grinning Фактът е, че до 1.01. 2007 навсякъде щяха да ме спукат от изпити, поне 2 години приравняване. Сега това важи за останалия свят, но в Евросъюза-не.

Между другото, и в ИТ бранша се признават дипломите, но не знам подробности.  Peace

# 55
К'ва Конституция, бре жена...Говорим за европейско право...

Право на страните-членки на Европейския съюз. Понастоящем 27 /заедно с нас/.

В което право европейските директиви са задължителни. Точка.

Държавите нямат 'суверенитет' да решат дали им харесват, дали не им харесват...

Виж /по-горе/ какво казах първоначално и за какво спорим...

# 56
  • София
Тогава от какво се оплакваш? Значи не би трябвало да имаш проблем с признаването на дипломата! Защо тогава написа, че да си българин означава да не ти признаят дипломата в ЕС?  А ако се чувстваш засегнат от действието на някоя държава имаш право да я осъдиш.

# 57
Много 'са отплеснахме' от 'целта на задачката'...

Обикновен гражданин не може да сезира оторизирана европейска институция...току-така...Измислили са го добри юристи...много добри...

ЕК се самосезира в случая, който съм цитирала по-горе...

Българските институции са по-кротки от тревата и от всичко 'кротко', дето ти идва на ум...

Може и 'малко, мъ..ъ...ъничко' незаинтересовани...

А процедурата по чл. 234 на Римския договор, специално в Англия... Ако някой я стартира, да знаеш ще бъда аз... Grinning

В тяхната 'прецедентна' система...трябва, трябва... Laughing

# 58
  • София
Да, да, сега сме се били отплеснали! Още в първия си пост се оплакваш, че на българите не им се признавали дипломите в ЕС, пък сега сме се отплеснали!
Ти като гражданин лично да не можеш да съдиш някоя държава, но можеш да се обърнеш към омбудсмана и той да ти придвижи нещата. А твоят последен пост пак опира до същото - може уж да трябва да ти я признаят, но всяка държава да си остави процедура, по която да реши дали да я признае или не. и при какви условия.

# 59
Чл. 234/Римски договор е процедура за спиране на производство пред съд на държава-членка докато Европейския съд на Общностите се произнесе дали е/не е налице противоречие с европейско законодателство.

Тълкуването е задължително за съда на държавата-членка, пред която се развива производството.

Рещението по същество се взема от съда на държавата-членка.

Няма нищо общо с признаване на дипломите.

Омбудсмана ще го придвижи...Щом казваш...

Говорихме за гордостта и срама...

Общи условия

Активация на акаунт