Кои от вас се гордеят или срамуват от България и с какво?

• 15 290
  • 224
  •   1
Отговори
# 165
  • София
"Светът" има срамни периоди, които изглежда, че за България са константна реалност... Това забелязвам аз, откакто загубих надежда нещо в манталитета ни да се промени.
Аз, бих казала, че проблемът ни е, че кадърните българи нямат влечение към кариера в държавната администрация или политиката. Но можем ли да ги виним? И аз не бих се занимавала с това.

Защо? Защото знаеш, че там са войнстващите демони на обществото, нали?! Защото знаеш, че промяна няма да се допусне, а обществото е стадо, което не би наказало експлоататорите! Защото народ, който се радва на простия език на премиера си (вместо да го срам!) и сляпо му се доверява, защото всеки ден реже лентички на разни обекти, не би могъл да подкрепи интелигентен, адекватен отбор във върхушката!

# 166
Срамът е интересно чувство. За да го изпитвам, трябва да имам принос към въпросната ситуация, която ме кара да се чувствам по този начин.
В България никой не спазва правилата, просто защото, те тук не важат. За никого. И никой не се срамува от това.
Не е логично да искаме от кадърните хора да управляват стадо неконтролируем човеко-поток. Скоро всичката "мислеща" маса ще е в чужбина. Там, където плащат добре, и зачитат гражданина за човек.
Момичета, нападките в този форум обаче са достойни за срам. Не се обиждайте, а помислете как да промените всичко онова, от което ви е срам. Когато успеете- ще Ви признаем, и ще можете да плюете на воля.
Управляващи, доктори, учители и т.н.
Иначе само си лаем срещу кокала, дето е недостижим. Hug

# 167
  • София
... Не се обиждайте, а помислете как да промените всичко онова, от което ви е срам. Когато успеете- ще Ви признаем, и ще можете да плюете на воля.
...

Да помислим, как един славей ще донесе пролет?

Не ми пука дали някой ще ме(ни) признае: искам повсеместната селяния и простащина да не владее и живота на децата ми(ни)!

# 168
  • София
"Светът" има срамни периоди, които изглежда, че за България са константна реалност... Това забелязвам аз, откакто загубих надежда нещо в манталитета ни да се промени.
Аз, бих казала, че проблемът ни е, че кадърните българи нямат влечение към кариера в държавната администрация или политиката. Но можем ли да ги виним? И аз не бих се занимавала с това.

Защо? Защото знаеш, че там са войнстващите демони на обществото, нали?! Защото знаеш, че промяна няма да се допусне, а обществото е стадо, което не би наказало експлоататорите! Защото народ, който се радва на простия език на премиера си (вместо да го срам!) и сляпо му се доверява, защото всеки ден реже лентички на разни обекти, не би могъл да подкрепи интелигентен, адекватен отбор във върхушката!
Традициите в българската политика и администрация са такива. За разлика от традициите в други страни, в които парламентарното управление се е наложило, заради конкретни интереси на конкретни икономически субекти. Тук управлението в последните 60-тина години е бутафория и шоО, та в лицето на Супермен имаме много добър герой като за кино, театро или каквото решим да го наречем.

И, да, политиката и структурата на държавата са замислени и изпълнени зле, но България е много други неща. Има баланс, според мен и затова съм тук, а и да не бях пак нямаше да ме е срам.

Не ми пука дали някой ще ме(ни) признае: искам повсеместната селяния и простащина да не владее и живота на децата ми(ни)!

Защо трябва да владеят живота ми? Ако мислиш, че някъде другаде хората са заобиколени от нещо различно от простащина и селяния, пообиколи и постой в поне 3 различни от България страни и се върни в темата. Ама постой поне по няколко месеца.

# 169
Като не ни харесва езикът на държавниците това означава най-малкото да не им подражаваме, нали ? Тук е пълно с доказателства какъв език използват някои от критикуващите. Не е нужно да молим модераторите за изтрити мнения за да го видим. Плюенето и нападките никога не са се славели като достойно оръжие, но на някои там им е най-голямата сила. Заради постъпките на шепа държавници не мога да слагам целият народ под общ знаменател. Вероятно повечето от нас са доверчиви и простодушни до глупост, но това не е причина да мразя хората.

# 170
  • София
Бояна, обиколила съм почти целия свят. Буквално. Поради този факт това, което виждам тук, ме втриса.

# 171
  • София
...
И, да, политиката и структурата на държавата са замислени и изпълнени зле, но България е много други неща. Има баланс, според мен и затова съм тук, а и да не бях пак нямаше да ме е срам.
...

Добре, да опитаме, ти ме допълвай:

- пием и пеем дори в делнични дни;
- ходим си на гости по всяко време и без предупреждение (въпреки, че моето обкръжение не го практикува);
- отглеждаме си децата до пенсия, отглеждаме и децата на децата си (къща, кола, работа подсигуряваме);
- кисело мляко;
- розово масло;
- богат фолклор;

... и манталитет "че си запалим къщата, да му изгори на Вуте плевнята!".

# 172
Бояна, обиколила съм почти целия свят. Буквално. Поради този факт това, което виждам тук, ме втриса.
т.е. обиколила си целия т. нар. "цивилизован цвят", защото в повечето развиващи се страни има неща от които да се втресеш е най-малкото, което можеш да направиш.

не се срамувам от нищо, нито пък се гордея с нещо от българия. светът днес е малък и не е нужно да се идентифицираш с провалите, или постиженията на дадена страна. още повече границите са много размити. кое е по-срамно? това, че идваш от бедна страна, или това, че идваш от богата страна, която просперира с това, че държи много други държави бедни? културно наследство има почти всяка страна, така че това не е кой знае какъв критерий.

# 173
  • София
т.е. обиколила си целия т. нар. "цивилизован цвят", защото в повечето развиващи се страни има неща от които да се втресеш е най-малкото, което можеш да направиш.
...

Не ми мина през акъла да се сравнявам с Бангладеш и Сомалия... Грешка ли е това?

# 174
  • София
Явно е въпрос на гледна точка. И аз съм била къде ли не, живяла съм на доста места и не виждам нищо потресаващо тук. В определени аспекти в някои страни е по- добре, в други по- зле, но няма поводи за потрес. Не се отличаваме с нещо крайно негативно, което да го има само тук, колкото и само да се дудне, че еди- какво- си го може да го има само у нас.

Ето допълвам те в плюсовете:
-индивидуалисти сме /рядкост в подредените общества/
- любопитни сме /рядкост в пренаситените и закърнели мозъци преобладаващи другаде/
- склонни сме да учим
- умеем да се вписваме и в други общества
- но без да се претопяваме напълно
- желаем и умеем да общуваме
- не сме така затворени, че фалшивите ни, любезни усмивки да греят по цял ден

Минусите-
- нямаме самочувствие
- не знаем какви са ни плюсовете

# 175
  • София

...
Ето допълвам те в плюсовете:
-индивидуалисти сме /рядкост в подредените общества/
- но не ни бива в колективните "игри"

- любопитни сме /рядкост в пренаситените и закърнели мозъци преобладаващи другаде/
- но липсват задълбочени знания и умения

- склонни сме да учим
- но без да задълбаваме много

- умеем да се вписваме и в други общества
- и често забравяме от къде сме тръгнали

- но без да се претопяваме напълно
- верни на БГ манталитета, за който няма солени глоби по закон

- желаем и умеем да общуваме
- вярно!

- не сме така затворени, че фалшивите ни, любезни усмивки да греят по цял ден
- но пък сме груби и непочтителни като за олимпийски медал!

Минусите-
- нямаме самочувствие
- не знаем какви са ни плюсовете

# 176
 "Кои от вас се гордеят или срамуват от  България и с какво?"

Това звучи все едно: колко от вас се гордеят или срамуват,че имат по два крака и една глава...
  Това дали си българин или занзибарец не те прави повече или по-малко човешко същество. Все си хомо сапиенс. Чувството за гордост и срам си е константа,независимо какъв си по националност.
 Виж,ако са ти  повече комплексите,тогава и от Марс да си,пак ще ти е чоглаво.

# 177
  • София
"Кои от вас се гордеят или срамуват от  България и с какво?"

Това звучи все едно: колко от вас се гордеят или срамуват,че имат по два крака и една глава...
  Това дали си българин или занзибарец не те прави повече или по-малко човешко същество. Все си хомо сапиенс. Чувството за гордост и срам си е константа,независимо какъв си по националност.

Абе, уж е така, ама като те попита чуждестранен контрагент в подгряващ разговор с опознавателна за бизнес климата цел "What is the political situation now in your country?", ми става комплексирано!

# 178
  • София
ivonska Виждаш, че всичко е въпрос на гледна точка. Да направим същия списък за други народи и държави и резултата ще е подобен. колкото и да ни се ще да се отличим и да сме "най", пък било и най- скапани в света- това не е така. Светът не е черно- бял. България също. А и ако мерим нещата цветово сме много по- напред от сегашната ситуация, защото цветовете са ясен критерий, а по отношение на страните нямаме такъв. За едни е важно благосъстоянието, за други хората, за трети пейзажа.

Много точно казано!  bouquet

# 179
  • София
Така е, Бояна, но споделяме мнения.  Wink

ПП. По този повод, когато се разприказваме по-неформално с разни чужденци и ако те разберат, че в свободното си време играя голф (с частен учител) и тенис, всяка седмица карам ски и ходя на масаж (до раждането на детето, де!), опулват ей такива очи  Shocked . И това - като средна класа.

Последна редакция: нд, 04 окт 2009, 14:48 от ivonska

Общи условия

Активация на акаунт