(Био) зеленчукова градина

• 153 901
  • 747
  •   1
Отговори
# 525
И аз така мисля - да ме прощават зеленчуците, но в туите и клематиса ми останаха очите! Ще си купувам и това си е!

# 526
А колко ракии изпива тоз клематис Laughing
и то само с листната маса

# 527
А колко ракии изпива тоз клематис Laughing
и то само с листната маса
Joy Joy Joy

# 528
  • София
да добавя, че при снимките на иглолистните по-нагоре, само лявата е Туя, дясната снимка е на сребрист колоновиден Лъжекипарис  Peace

# 529
Някой наясно ли е как се обезпаразитява почва? newsm78

# 530
Да. Печеш я във фурната.  Laughing
Може и с поливка с калиев перманганат, но температурният метод е по-добър.

# 531
Един начин е в стара тавичка и във фурната. 70 градуса са достатъчни, то трябва да постои, да се темперира.

# 532
Някой от вас вече са си засяли рипичките.Но аз още не с ъм Embarassed.Според вас може ли да се изчака една седмица примерно докато даде време за сеене?Сега понапече навън но се чудя дали да ги насея Rolling Eyes

# 533
Срам не срам,да попитам. Embarassed
Аз живея в прерията.Всяка година купувам чували със земя,оборска тор и повдигам нивото на градината си с една педя.Но летните дъждове(поройни) я отмиват,оголват се корените на доматите..Пробвах да насадя по бордюрите чубрица,моркови,да задържат почвата-безрезултатно.
Дали вместо да повдигам нивото на земята нагоре да не изкопая ров,в който да правя почвата?
Втори проблем: Не мога да се спася от мравки.За една нощ зариват листата на репите.
Знам че искат да ми помогнат,но пък моите едни работарки!
Искам само да ги сплаша. Laughing

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 15:55 от Веселчето

# 534
Нйе имаме у нас подобно място близо до входната ни врата.Обикновенно там си вирее само див магданоз и трева.
Миналата година опитахме да засадим домати,но както ти казваш дъжджвете отмиват почвата.Та като засадихме доматите там направихме по-дълбоки лехи.
Мисля че по-добре е да направиш ров.Така по някакъв начин би се задържала почвата.
Трудно се работи с такива места(свличащи се).

# 535
Веселче, и аз така правя - копая ровове, дълбоки и напречни. Значи забелязваш накъде се стичат водите и копаеш напреко. Пълниш рововете с оборска тор, смесваш с пръст и садиш. Така май е по-лесно, отколкото да се мъчиш да повдигаш нивото, и то с пръст от магазина.
Ама как така клематиса да върви с ракия? Май пак нещо не съм разбрала... newsm78

# 536
Западна туя й казват тъдява.
Разкошни туи - бравос!

Да Ви се похваля - сдобих се с такъв клематис.
http://image02.otto.de/pool/ov_formatg/2988389.jpg
Сега остана да се вкорени на постоянното местонахождение
Сложи го някъде, където половината ден, по-скоро следобед, ще е на сянка. Иначе горко му. И е хубаво да посадиш нещо около корена му. Латинки например. Красиво е. При мен вариант са и хортензиите.

За мезе определено не става. Но за съзерцание - да!!!
Имам 2, разкошни са   Heart Eyes Мечтая за бял, с много големи цветове.
Ама къде и на него ще му намирам място  ooooh!.

# 537
  • Пазете Гор
...Всяка година купувам чували със земя,оборска тор и повдигам нивото на градината си с една педя.Но летните дъждове(поройни) я отмиват,оголват се корените на доматите..Пробвах да насадя по бордюрите чубрица,моркови,да задържат почвата-безрезултатно.
Дали вместо да повдигам нивото на земята нагоре да не изкопая ров,в който да правя почвата?
...

Според мен при тебе първо трябва да се направят противоерозионни мероприятия:
А) Терасиране + отвеждане на повърхностния отток
Б) Браздите да са напречни на наклона

Може да сееш на фитарии, в ниското. Доматите понасят, даже обичат известно загърляне.

Отговорът се съдържа във въпроса ти - нямаш почва. Носиш отнякъде, но тя не е свързана вътрешно и лесно ерозира. Направи лехата от широки дъски - като рамка, като плитко сандъче, и я ориентирай с дългата страна на юг. И пиши дали става Grinning. За мравките питай някой местен. Проблемът си е специфичен за мястото. Макар и да не разбрах с какво точно ти пречат?

Някой от вас вече са си засяли рипичките.Но аз още не с ъм Embarassed.Според вас може ли да се изчака една седмица примерно докато даде време за сеене?Сега понапече навън но се чудя дали да ги насея Rolling Eyes.

Една до три седмици още, зависи къде си. По-късните посяти репички, когато е вече по-дълъг денят, стрелкуват без грудка.
......
За мезе определено не става. Но за съзерцание - да!!!
Имам 2, разкошни са   Heart Eyes Мечтая за бял, с много големи цветове.
Ама къде и на него ще му намирам място  ooooh!.

Ей, а къде ви са зарзаватите. Китки, туи.... Laughing

# 538
  • DE
Цитат
Втори проблем: Не мога да се спася от мравки.За една нощ зариват листата на репите.
Знам че искат да ми помогнат,но пък моите едни работарки!
Искам само да ги сплаша. Laughing

И аз не ги обичам много,фъчкат ми навсякаде.
Ръся бакпулвер, никак не го обичат.По пътеката им,  до дупките от където излизат.
Изчезването им е гарантирано.

# 539
Е, нали сме "хора естети"! Какво лошо има в това да проявим малко внимание и към цветята? Както Екзюпери е написал в своето произведение "Малкият принц":
- Цветята са усмивките на бога. И те понякога плачат, а глупаците си мислят, че това е роса.
А вие посяхте ли цветя или за това трябва да питам в друга тема?

Общи условия

Активация на акаунт