(Био) зеленчукова градина

• 153 904
  • 747
  •   1
Отговори
# 510
В началото, когато се разсаждат доматите, независимо дали в оранжерия или на открито, не пръскам с нищо. После след прихващане и ако има нужда /т.е. при регистриран проблем/ пръскам, като искам да уточня:
Купроцин или пероцин са препарати, подобни на бордолезов разтвор.Използват се срещу мани, когато са паднали много дъждове. Те не лекуват, а само предпазват.
Карате е инсектицид срещу белокрилка или листни въшки, или други неприятели.
Бордолезовия разтвор забавя развитието на растенията, затова се използва при встъпване в плододаване, никога преди това. Растителната защита си е цяла наука, не може и не трябва да изземаме хляба на специалистите. Имам схема за пръскане, изготвена от агроном, прибягвам към тази мярка само в краен случай!
Или пък вземам нападнатото листо, занасям го в агроаптеката, диагностицираме проблема, купувам препарата и  пръскам. Simple Smile

# 511
  • Русе
Здравейте и от мен. Аз вече пикирах доматите в кофички от кисело мляко, обикновенно ги садя на открито около 1 май.Разсада ми на пипер, люти чушлета, патладжан вече е поникнал. Но при нас времето е много лошо и кога ще се затопли за да изсъхне в градината не знам. До миналата седмица имаше сняг и сега в момента пак вали. Толкова е мокро, че не може нищо да се сее. Искам да се похваля, че миналата година произведох домати сорт "крушовиден-сърцето на Албенга"Невероятно вкусен, месест и много сладък. Прекрасен за салата и за консервиране. Тази година съм наблегнала пак на него.

# 512
Анн, не съм чувала за този сорт домати.
Ние сме доматолюбители, а половинката обожава този зеленчук.
Ще си купуваме разсад и тази година, защото за мен е висш пилотаж да се оправям и със сеитба.
Ще видим как ще се справяме с разните колтучения, връзването, торенето и т.н., че сме съвсем пресни в "занаята".  ooooh!
Записах си това Сърце на Албенга, ако намеря ще си купя.

# 513
  • Русе
Не разбрах за рекламата на семената ли става въпрос или?

# 514
  • Русе
Извинявам се! Благодаря, че ме подсети, последното нещо което искам е неприятности във форума.

# 515
...........................
Всяка година имам поне по пет провала. Започвам с подготовката на разсад, в това най-често се провалям шумно. Миналата година сях моркови, дето семето е събрано от градината. На шума го докараха, но освен 3 (три) морковчета, всички други бяха колкото молив и бели на цвят.
 Joy
Този номер се получава, когато сееш морковите на място, което е торено наскоро с естествена, но не добре угнила тор. Морковите не понасяли и тежки, глинести почви с високо киселинно Ph и засенчване /под дървета/ или сенчести места до високи плътни огради.
За разсадите - вече не използвам почва от градината, а цветарска пръст от магазина.
Приключих с гафовете по простата причина, че не успявам да преполея разсада - това ми беше голям проблем преди.
А и цветарската пръст не образува отгоре твърда коричка и покълналите семена безпрепятствено поникват. Като се покажат над повърхността, намалявам поливането, за да не израства нависоко разсада и да има време да заякнат стъблата. Иначе израстват бързо на височина и полягат или направо се пречупват.

# 516
Анн, не съм чувала за този сорт домати.
Ние сме доматолюбители, а половинката обожава този зеленчук.
Ще си купуваме разсад и тази година, защото за мен е висш пилотаж да се оправям и със сеитба.
Ще видим как ще се справяме с разните колтучения, връзването, торенето и т.н., че сме съвсем пресни в "занаята".  ooooh!
Записах си това Сърце на Албенга, ако намеря ще си купя.

Във "Ю ТУБ"- имаше клипче за това как се култучат доматите.Сега не ми се търси(да пускам линк)ако имаш време потърси.
Нямали около вас някоя баба да покаже и да обясни култученето.Не е много трудно.Аз първата година голям страх брах.Кърша,кърша
ама какво правех и аз не знаех,добре че една роднина се завъртя в градината ни.Икато ми видя доматите щеше да припадне ooooh! ooooh! ooooh!
Та трябва да има показно поне два -три пъти.
Спокойно ще се научите.Аз всяка година все имам какво да уча. Blush Peace

# 517
Има, ама миналата година уж показно, пък ние само поливахме, а мама и татко си направиха всичко.
 Аз уж гледах, ще видим какво и колко съм гледала, че тая година едва ли ще се занимават с нас, имат си собствена вила.

# 518
Има, ама миналата година уж показно, пък ние само поливахме, а мама и татко си направиха всичко.
 Аз уж гледах, ще видим какво и колко съм гледала, че тая година едва ли ще се занимават с нас, имат си собствена вила.
Е,ще направят компромис и тая година Peace.Нали сме млади хора и трябва да се учим Laughing Peace Hug
Желая ти успех с доматите и вярвам че ще се справите Peace

# 519
  • DE
Моите домати растат под покрив,а краставици в малък парник.През деня е отворен и влизат доста насекоми, но въпреки това, понякога се правя на пчеличката Мая и с памуче "подскачам" от цветче на цветче.
И аз сея от продълговатите домати, за консервиране са идеални, по месести.

# 520
А,matze, браво за домата! Много е хубав и родовит, какъв сорт е? А това иглолистното дръвче на преден план как се казва и на колко години е?

# 521
  • DE
Доматите са различни сортове, типично немски. Слагам и около 10 корена българско, и от продълговатото домати, но са под друг подслон. По ниско разтяЩи са. А тук климата е влажен и растат на високо. Като стигнат двата метра и ги отрязвам от горе.
Иглолистните, това по ниското, е на около 6 години а другите над 10. Не помня.

На български не знам как се казват,лат.име е Thuja occidentalis.Садят се по принцип по оградите.
Ето, погледни тук,
http://www.otto.de/Baumarkt/Pflanzen/Heckenpflanzen/shop-de_bc_s … hopName=&ls=0

# 522
Западна туя й казват тъдява.
Разкошни туи - бравос!

Да Ви се похваля - сдобих се с такъв клематис.
http://image02.otto.de/pool/ov_formatg/2988389.jpg
Сега остана да се вкорени на постоянното местонахождение

Последна редакция: сб, 06 мар 2010, 18:02 от KrIvOnDeLa

# 523
Тази година ще заложа на сорта"Идеал"домати за градината.В парника ще сложа сорт-"Nazaret  F1"-домати.Това е някакъв нов сорт и е подходящ за оранжрий  и парници.По нашия край хората вече масово си покриват доматите с полиетилен да ги  опазят.
Разсада домати за гродината си го правя всяка година по един и същ начин.На земята с горска пръст без оборска тор и други смеси.Напръсквам го със леко затоплена вода.Така при благоприятни условия на времето семената поникват след две седмици най-много.
Покривам с найлон и стари черги.
Вчера засадих и семената-патладжан в кутийки.Лошото е че времето се влоши и не става за работа в градината.Отдали сме се на семеен релакс.

# 524
Да Ви се похваля - сдобих се с такъв клематис.
http://image02.otto.de/pool/ov_formatg/2988389.jpg
Сега остана да се вкорени на постоянното местонахождение

Сега вече се тръшнах от завист. (Да ме прощават доматите и репите.)  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт