(Био) зеленчукова градина

• 153 907
  • 747
  •   1
Отговори
# 495
доматените разсади за колко време трябва да поникнат? аз част от тях ги засадих преди седмица и все още не са поникнали  Rolling Eyes За съжаление особено през нощта е студено на този етаж, на който ги държа, т.е където е хола и кухнята. Горе при спалните на подпокривния етаж няма начин да ги занеса. В сутерена е хладилник.
Колко градуса минимум им трябва на разсадите, за да поникнат и да се развиват после добре? Мисля да сложа патладжани и броколи сега.

# 496
  • Linz
И аз се чудя за доматите, всичко друго покълва за ден-два, а тия домати вече 5-6 дена сякаш няма изгледи да поникнат. А ги държа на поне 20 градуса.

# 497
  • Пазете Гор
Доматените семена покълват сравнително бавно (10 дни), като има разни фактори, които влияят: температура. влажност - въздушна и появена, сезон/сорт, доколко плътно в почвата е семенцето, и лунните цикли май също влияят. Може пък да сте ги натикали по-дълбочко, и ще е нужно време да излязат. Спокойно засега.
За ускоряване на покълването повечето семена се могат да се рътят, ама си е занимавка, пък и за къде бързаме толкоз. Аз ще сея в събота, тъй или инак по-рано от 5 май е безсмислено да ги слагам на постоянно място, а дори и тогава е малко рисково за моя регион.
Та в тоя смисъл да ви подготва за магданоза и целината, те колко бавно покълват...20 дена, а и повече. Някои семенца потъват надилбоко, други пък така и не тръгват, а изникват следващата година, че и по-следваща понякога.

Ама така е вградината - живи същества, всяко с характер и виждания, претенции и капризи. То ако всичко беше ясно, защо сега тракаме по клавиатурите Laughing
Ana.Ivanova, миналата година сях репи някакви френски, цилиндрични и лилави - станаха първите към 1 май, а определено сях след 3 март, че тогава помня, че валя сняг. Е, дребни бяха. Лошото при репите е, че ако поизостанем малко със сеенето, по-късните посеви масово стрелкуват, без да правят репичка - аз миналата година така изкарах от две лехи "Червени с бели опашки" само шума. Голям провал беше. В ямболско са ми разправяли за 45 дена, вярвам им, но при тебе все пак си е планина.

# 498
  • DE
Сърдечно ви благодаря за отговорите.
Пожелавам спокойна вечер !

# 499
куркума- много изчерпателни и полезни съвети даваш!!!
В градината разхвърляме дървена пепел от печката-четох ,че добре влияе на листните растения.
За плодните дръвчета- хабер си нямам от подрязвяне.Но четох че е  време да се облеят със бордолезов разтвор.
Ами давайте съвети-кой каквото е разбарл от опит да казва-най вече за градинарството!

# 500
  • Пазете Гор
Слагането на дървесна пепел е вид минерално торене, разправят, че обогатявало почвата с усвоими форми на калий и фосфор. Фосфорът е еелемент от критична важност за листообразуването, и оттам за храненето на всички растения. Важно е пепелта да е чиста: тоест да не сте горили стар паркет, дограми или мебели примерно.  При по-тежките почви подобрява и физико-механичните качества на почвата. Естествено, трябва да се прави с мярка.
И аз на разбирам нищо от овощарство, май Вълкът е наясно. Но резитбите, направени овреме и правилно, определено дават много добър ефект.Виж за пръскането тук:

http://agrosaveti.com/agro/plant-protection/671-bordolezov-raztvor.html

# 501
Куркума, наистина репите стрелкуват, или пък стават едни люти и дървени... Днес не се стърпях и купих едно пакетче семена от лук, с бяла люспа. Гледа се като воден, на пакета пише - бял юни. Някой да знае повече подробности?
Куркума, като четох предните постове как си пил биричка се сетих как бяхме писали за едни такива наденички и луканки - беше посред зима. Имаше и такива с праз лук /ама как ми се приядееее/ Нашите са само спомен.
Вълчо, помощ за вишната? baby_neutral
Искате ли да си направим конкурс за най - голям провал в градината?  Щото имам сериозна заявка Joy

# 502
Не разбрах какво искаш от вишната, Ана. Да е, или да не е нискостеблена.
Вишните почти не се режат, освен някое клонче вътре из короната, за по-проветрива корона.
За провалите - от едно пакетче семе за къдролист, едролис и незнам къв магданоз, в две лехи - три растения. На всичка отгоре не миришеше на магданоз. От тогава гледам от най-дивия див.
И една случайно поникнала царевичка с колтуци отдолу- изчистих я от колтуците, окопах я и я затрупах с пръст, след един месец се освестих, че е балур.

# 503
Вълчо, вишната искам да е нискостъблена, за да мога под нея да сея зеленчуци, които се нуждаят от по-малко светлина. Но щом казваш, че не се реже ... е, много ме затрудняваш! Ама и твоята заявка е сериозна :hahah
За провалите в градината - посях китайско зеле, преди зимата / пак нещо недоразбрала/ Покрих отгоре с найлон. Като дойде пролетта го отвих, то едно зелено и готино - само си представете! Да, ама вместо да свие глави, то взе, че цъфна- всички съседи викат:
  - Яя, в градината ти цъфнало репко, за какво го гледаш? newsm78
П.С. Репкото е фуражна култура, служи за храна на едри преживни животни.

# 504
куркума- с чиста дървесна пепел насипваме почвата.
До като дойде време за засаждане ще успеем за засипем градината.
Намерила съм си в интернет една виртуална читалня и от там разбрах за
дървесната пепел колко е полезна.
Пипер съм решила да не засявам.
Решила съм тая г одина в лозето да направя плашила от капачки и стари блузи,
че миналата година го нападнаха косерчета ама успяхме да го оберем навреме.
Разбрах още нещо за доматите!!!
За оранжерията-още при самото засаждане на доматите се пръскат с Карате или Купроцин-против мана.
А мъжо ми казва най-добрес вар и син  камък!
Някой занимавал ли се е с отглеждане на зеленчуци в оранжерия?

# 505
Някой успял ли е да отгледа артишок? Много искам да успея, едно лято добра листна маса образува, но зимата всичко измръзна  Sad.

За домати сорт "Рила" потвърждавам, много са добри!

# 506
В оранжерия няма кой да ги опрашва. Продава се доматин, разрежда се с вода в една пръскалка за миене на прозорци и с нея се пръска срещу цветовете.
Карате не съм сигурен, че е против мана. Мисля, че е против буболечки и червейчета. З авари син камък, трябва да се спазва инструкцията. Разтваряше се едното само в дървен, пластмасов или емайлиран съд, ама кое от двете?
После едното се излива при другото, като се бърка, ама кое при кое? От години не съм пръскал с нищо. Има едни дребни бръмбарчета, към 2 мм, ядат листата на репичките.
Мми, в лозето става чуден лук за готвене, в един ред между редовете. Ще се изненадаш каква реколта ще изкараш. Също бял боб, или моркови. Обезателно на 1 ред обаче.
За скорците, много е тгадно, ако има дърво в лозето, или на близо. Използват го като летище. Изсипва се едно ято скорци първо на дървото, а оттам - в лозето.

# 507
  • Пазете Гор
куркума- с чиста дървесна пепел насипваме почвата.
...
За оранжерията-още при самото засаждане на доматите се пръскат с Карате или Купроцин-против мана.
А мъжо ми казва най-добрес вар и син  камък!
Някой занимавал ли се е с отглеждане на зеленчуци в оранжерия?

Виж, аз по убеждение съм за минимум препарати в градината. Не искам да кажа, че да се ползват препарати е винаги лошо, напротив. Аз обаче не съм наясно и почти не ползвам. Разбира се, аз не отглеждам стоково и за продан, тъй че ми е широко около врата и не се стягам, ако, да кажем се маноса пиперът. Разбирам обаче хората, за които производството на зеленчуци е и част от доходите.

Работата в оранжерии ми е непозната и само мога да аплодирам хора които се занимават, защото е доста по- трудно. Всъщност, за оранжерии ли говориш, или за полиетиленов парник? И в двата случая е похвално. А защо отказа пипера? Какъв пипер?
Дадох линк по-долу за бордолезов разтвор, той е за мана.

Всяка година имам поне по пет провала. Започвам с подготовката на разсад, в това най-често се провалям шумно. Миналата година сях моркови, дето семето е събрано от градината. На шума го докараха, но освен 3 (три) морковчета, всички други бяха колкото молив и бели на цвят.

# 508
За полиетилинов парник ми е думата-извинявам се че не съм уточнила правилно.
Пипер-капия!Явно обича по-наторени почви.Та болката ми е- че чушките не стават големи.
Каквито предлагат на пазара.Иначе сорта-"Кози рога"-даста дабре виреее,също так и "Чорбаджийката"
Миналата година както се казва сефте направихме-парник за домати.Мен също ме притесни как ще се опрашат цветовете.
Пчелите ги опрашиха цветовете-парника нали си има врата.

куркума-и аз направих тази грешка за сея моркови с домашно семе-Провал. 
Вълкът-благодаря за съветите.Аз една година сях червено цвекло в лозето,на шега го засях но взеч е стана страхотно цвекло.
Лека вечер от мен на всички тук!!! Hug Hug Hug

# 509
  • Пазете Гор
Доматите се самоопрашват вътре в цвета. При краставиците  и тиквичките е нужен опрашвач, но има оранжерийни сортове, които дават плод без опрашване.

Общи условия

Активация на акаунт