Възстановяване на говора след инсулт

• 468
  • 2
  •   1
Отговори
  • Пловдив
Инсултът е едно от на-често срещаните нарушения на мозъка, вследствие на което се получават увреждания на мозъчните функции с различна степен на поражение.

Инсултът се поделя в две основни категории: исхемичен и хеморагичен.

Исхемичните са тези, предизвикани от нарушение в кръвоснабдяването, докато хеморагичните са резултат от пробив на кръвоносен съд или анормална съдова структура. Около 87% от инсултите са породени от исхемия, а останалите са хеморагични.

Рискови фактори за инсулта са фамилната обремененост, както и начинът на живот.

Пораженията при човек,  претърпял инсулт, може да са най-различни – говорни, двигателни, вестибуларни и др. Някои от тях са непоправими, но за много от засегнатите  функции възстановяването е възможно при правилна и продължителна рехабилитация.

Решаваща е помощта в първите часове.
- Претърпелият инсулт да бъде отведен до най-близкото лечебно заведение.  
- Да бъдат извършени всички необходими изследвания и да започне незабавна терапия.
- Да се извърши диагностиката и лечение с необходимите лекарства.
- Да се осигури спокойствието в дома и подкрепата на близките и семейството (важен фактор при стимулиране на процеса на възстановяване).

Когато се засегне центърът на говор, следват проблеми с речевата функция. Важно е да се има предвид, че възстановяването на речта се постига трудно, бавно и изисква месеци търпение и работа с подготвен и квалифициран логопед, специалист в корекция на говорни смущения след инсулт.
Този процес, за съжаление, може да продължи понякога и години. В никакъв случай обаче не трябва да се допуска болният да изпадне в състояние на речева изолация и отчаяние, депресия. Упражненията за възстановяване трябва да се извършват всеки ден, след като мине седмица след диагностициран мозъчен инсулт. Наред с логопедичните упражнения (артикулационна гимнастика, релаксация, стимулация на езика) не бива да се неглижират и упражненията за цялостна рехабилитация на тялото (пасивни, аеробни, упражнения в седнало положение и други).

Въпросите си към мен можете да задавате в тази тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1490956

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 19:35 от Пeтя

# 1
Здравейте
мога ли да попитам относно темата ?
Майка ми има два прекарани инсулта преди 10 години и след това нямаше проблеми, беше в идеално състояние - нито проблеми с двигателният апарат нито нещо друго.
На 2 пъти през годините се случва да губи говора си за по няколко часа като след това се възстановява напълно.
От вчера се случи за 3 път но този път ми се струва продължава по продължително.
Съмнява ме ,че си е объркала хапчето което пие вечер - казва се Атаканд от 16мг. Тя пие по половин от него всяка вечер, а вчера май по погрешка е изпила цяло.
Около час след това извъднъж забелях завалена реч и оттогава е все така. Всичко друго и е в норма, даже се усмихва,опитва да се смее,яде,гледа телевизия, спи нормално, няма схващания на лицето или други подобни.
Казах и да се обадим на 112 но тя само като чу и стана много зле и вдигна кръвното като се зачерви цялата защото тя не обича болниците и не се чуства добре при мисълта за това до степен да й става наистина много по зле.
След 2ят инсулт доктора беше казал да пие Сомазина от време на време, помагало на хората след прекаран инсулт.
Тя отскоро беше почнало да го пие отново може би 2 седмици преди сегашното състояние.
През последният месец постоянно се оплаква ,че и е студена дясната ръка ,това беше първопричината да започне да пие отново Сомазина. Преди се е случвало и й е минавало.
Сега незнам какво да направя оттук нататък.
Днес се надявах сутринта да е по добре, но ми се струва че има малко подобрение на говора от вчера, някой думи ги казва но цели изречения ги завалва й е трудно да разбера.
Моля посъветвайте ме какво да направя!
Най сърдечно Ви благодаря предварително!
С уважение

# 2
Здравейте, Мандрагон,

Въпросите към Галина можете да задавате в нейната консултативна тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1490956

Тя е специално създадена за въпроси и отговори. Останалите консултативни теми в проекта " Специалистите говорят" ще откриете на този линк: https://www.bg-mamma.com/?board=570

Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт