(Био) зеленчукова градина

• 153 912
  • 747
  •   1
Отговори
# 480
РЕНИ, Куркума не е слагал азот. Бобовите, в т.ч. и граха, улавят по някакъв начин азот от въздуха и го вкарват в земята.
Аз изрязах прасковите, плодните им пъпки вече си личат.
Сега могат да се садят дръвчета. Днес продавачите на облагородени дръвчета бяха на пазара. Така ми се прииска да има къде да си бодна една Драгановска жълта череша.

# 481
  • Пазете Гор
....Я кажи за азота- защо го слагаш? Безвреден ли е?
И тук е кал, днес здраво се омазах. Засях домати, 3 вида салатки, копър и магданоз. И цветенца Simple Smile
На село имаме малини и къпини, ама трябва и ягоди да завъдя Thinking

Ох, РЕНИ, ще се опитам да обясня в десет реда една цяла наука: азотът е жизненонеобходим за растенията, без азот няма вегетация, няма растеж, нищо. Затова се внасят азотни торове. Те са естествени (оборски, от водорасли, компост), изкуствени или минерални, тоест, добити в мина - чилската селитра например - хилядолетно ако на птици, което се добива главно в Чили. Оборският тор също е богат на азот, главно чрез пикоча, през амониеви съединения.
При предозиране на азотни торове в растенията има повишено съдържание на нитрати. Ама и без азотно хранене не става? И к'о пра'им?

Идват на помощ бобовите култури - фасул, люцерна, грах. Те живеят в симбиоза с колонии от бактерии около корените си. Не знам как точно, но тези бактерии фиксират у себе си атмосферния азот и го превръщат в усвоима за растенията форма. Когато приключи жизнения цикъл на бобовата култура, почвата е обогатена на азот по естествен начин.
Затова бобова култура с къс вегетационен период (моя грах) е перфектна за предшественик на зеленчук (доматите, чиито  разсад ще приготвя в събота), който е чувствителен на азот.

Добре ли обясних? Дано, защото сеитбообращенията и естественото торене са стожери на чистото производство.

Дедо, благодаря. Леле, ми аз го оставих да се развива както си иска. Нищо. Стъмни се, пък и пийнах, инак още с'я щях да го окастря. Наздраве и благодаря пак.
Аз пък направих разсади на домати - Рила, фантазия и розова хала, на пипер - куртовска и софийска капия, люти чушлета, патладжан, засях граха и един арпаджик - холандски, розов. Никога не бях виждала такъв, главите трябва да наподобяват воден лук, ама червен. Продавачката каза, че миналата година от 1кг. арпаджик е извадила 40кг. глави! ooooh! Това възможно ли е? newsm78

Може, ами, защо не, ако е много дребен арпаджика - нормално.Премери дали една глава е 40 пъти по-голяма от арпаджичето? Моята любов е от Ямболско, там в  добра година до 300 гр глави вадят. Инак браво! Много работа си отметнала. Куртовската капия една триъгълна ли беше?

Последна редакция: ср, 03 мар 2010, 20:08 от Куркума

# 482
  • Linz
Куркума, перфектно. Сега ми се изясни Peace

# 483
Ах, Куркума, перфектно обяснение - може би имаш нещо общо с даскаллъка? Да, куртовска капия е триъгълна, месеста, гладка и сладка! Миналата година пиперите ми бяха около 140- 150 см. Почти колкото мен! Даже участвах в конкурсите на в-к "Хоби- фермер", ама те дадоха предимство на зарзавата, занесен или пратен в редакцията! Големи тарикати, ей!
Много работих, много се изморих, но съм доволна.

# 484
Цоп и аз тук.
Имаме си вече двор и една част от него ще е със зеленчуци.
Миналата година ни направиха показно, тази - ще се оправяме сами.

# 485
  • Пазете Гор
А пиперите ми бяха около 140- 150 см. Почти колкото мен! Даже участвах в конкурсите на в-к "Хоби- фермер", ама те дадоха предимство на зарзавата, занесен или пратен в редакцията! Големи тарикати, ей!
Много работих, много се изморих, но съм доволна.

Браво! Лютеница направи ли? Миналата година си беше за пипер, даже и при мене успя Чорбаждийска, дето е капризна и хич не става по нашия край. Но за капия нямам ни почва, ни климат, ни опит. и място нямам, а и смелост Sad

Днес ми хрумна нещо и го пробвам: набодох арпаджик из лехата със зимния спанак, тъй или инак е рядък и го скубя. Ще го наблюдавам това сгъстяване и ще споделям.
Сложих магданоза в каре от трици. Да видим ще спре ли охлювите, или юе прежалвам бирата. Миналата година рътих магданоза, успя. Който има време, да пробва, повишава кълняемостта и пести време.
Цоп и аз тук.
Имаме си вече двор и една част от него ще е със зеленчуци.
Миналата година ни направиха показно, тази - ще се оправяме сами.

Тук си на правилното място. Добре дошла.

# 486
Здравейте и от мен! Приятно ми е да ви чета .
От години сами се оправяме с градината.Засяваме най -вече необходимите зеленчуци.
Имаме си оранжерия-малка.Направихме я заради доматите-да ги опазим от болести.
Харесва ми да се занимавам с градината.От години опитвам да засадя патладжан но нещо не вирее.
Също така и пипера не вирее.И съм се отказала да ги засаждам тия двата зеленчука.
Някой може ли да даде съвет за патладжана.
Може ли да споделите с какви препарати пръскате срещу вредители за съответните зеленчуци?
Благодаря предварително за отговорите!!!
 Hug Hug Hug

# 487
Колорадския бръмбар яде листата на патладжана. Особено, след като се извадят картофите. Най ефикасно ги мори банкол. С пипера се гледат долу-горе по един и същ начин, на табли. Предварително се прави разсад. Патладжана се разсажда или на вади, като зелето, или на табли, като пипера, но доста по нарядко. Полива се, като поизсъхне, се окопава, колкото да се разруши кората, после пак се полива, и така, догато ти писне. Или докато се сгъсти шумата толкова, че да не може да се копае. След като го разсади, майка ми го полива с едно канче, но не до корена, с разреден угнил птичи тор, с вискозитет на боза. по малко, по 50-100гр на корен, но не на самия корен, а наблизо. На сянка не става пипер или патладжан.

# 488
Благодаря ти от сърце!Супер изчерпателен отговор!  bouquet
Дано успея с патладжана.Ще направя както казвеш.Още веднъж благодаря!!! Hug
По-нататък ще пиша пак. Grinning

# 489
  • DE
Здравейте, и аз имам въпроси относно патладжан.
Опитвам се от няколко години с развъждане, но и при мен неЩо не върви добре.
Трябва ли да се изрязват разклоненията, и въобЩе, реже ли се неЩо по растението, и обича ли тор ?
От всички страни цъфтя, и имаше много патладжанчета, но много дребни.
Ето и снимков материал.Това са растения от миналото лято.

Последна редакция: чт, 04 мар 2010, 01:28 от matze

# 490
Може би проблемът е, че ги отглеждаш в контейнери.
Аз съм гледала домати Чери на терасата и плодовете бяха наполовина по-дребни от тези на майка ми, отглеждани в градината и. От същия разсад.

# 491
Обичат торни места, ако се притесняваш от формата им, на първите снимки са турски, те стават като ловджийска наденица, тънки и дълги. На вторите май са сицилиански, те стават като топки, едва забележимо прждълговати. Леко насладчават на вкус и са много сладки. Не се режат разклоненията, не съм виждал да се колтучат.

# 492
  • Пазете Гор
За любителите на уплътнено земеделие: Тези дни може да се сеят репички - под найлон или на открито. Разправят че вегетацията им била 45 дена - тоест към средата-края на април освобождават площта - тъкмо момент за зеления фасул, пък и за краставици и тиквички на постоянно място (директна сеитба, не разсад!). За Южна България и за ранните домати.
Репичките се сеят на слята повърхност, на плитко, леко се уплътнява с дъсчица, след като посипем с пясък или с мъничко хубав ситен сух угнил тор. 
Не забравяйте да набучкате скилидки чесън, просто сега е последния момент за това, ако не сте я свършили тая работа от по-рано. По принцип за България чесънът търпи и предзимно садене, даже се представя и по-добре така, ама който когато стигне.
Площите с чесън за зелено се освобождават постепенно до към края на май - началото на юни най-късно и може да се сложат късни домати, корнишони, втора култура грах, летен спанак, пипер.

# 493
  • Linz
Аз вчера като писах какво съм сяла забравих репичките. Куркума, мерси за обяснението, ще трябва да се коригирам.

# 494
Моите репички са посадени между чесъна, които ще бъде за глави. И никога, ама никога не са ставали за 45 дни. Патладжана  не се колтучи, сея го в бразди, в ниското. Така спестявам от поливки. В моята градина му е най- добре под шарената сянка на джанката. На зеленчука много му разбирам, но на плодните  дръвчета - никак. Как да орежа вишневото дръвче така, че хем да ражда, хем да е нискостеблено, за да мога под него да сея?

Общи условия

Активация на акаунт