(Био) зеленчукова градина

• 153 920
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
 Joy,ще пращам, то се знае.

# 466
Ехооо, никой ли няма? Утре е неработен ден, какво ще правите? Аз мисля да сложа готварски тиквички в малки саксийки, на 1 април ще ги разсадя в топли гнезда в градината. Simple Smile

# 467
ана, може би и аз ще последвам примера ти за тиквичките. Не съм отглеждала досега и една опитна градинарка ме посъветва директно в земята да си ги сея, но... се изкушавам и тях да направя на разсад  newsm78

Преглеждах една стара книга за овощната и зеленчуковата градина... и ми хрумна... дали да не препиша някои основни напътствия за отглеждането на зарзават? Имам предвид елементарните неща, кое кога се сее, разсажда, на каква дълбочина; съвети за комбиниране/редуване на зеленчуци в една и съща леха  и т.н. неща, които иначе всеки новак /като мен/ ще пита... Да ги лепнем на първа страница и ... така да си оформим някакъв основен наръчник, в който да добавяме полезни линкове, съвети и т.н. Какво ще кажете?

# 468
Щом си  сигурна, че можеш да ги засадиш на 1 април, на 26 март сложи три семки да покълнат и ги засей в също такова гнездо, за сравнение.
Мен на Гергьовден слана ми е съсипвала градинката - зелен боб, тиквички и краставици заминаха. Картофите бяха на бутонен цъфтеж, почерняха доземята, след двадесет дена избиха, но не беше същото, не пуснаха цвят.
Аз утре ще лежа, голяма кал е. Тая вечер с триста зора разсадих 30-40 марулки. Една добра жена ми ги даде. Тая вечер имахме спаначена супичка, от миналата година бях оставил неоскубан.
Не изхвърляйте външните листа на марулките - тия жълтите, дребни и смачкани външни листа съдаржат толкова витамини, колкото останалата маруля.

# 469
Вълчо, къде ти е градината? Тиквичките ще ги сложа в топли гнезда, пълни с об. тор, а отгоре ще сложа нещо като минипарник - разтворена двукрила рамка от стара дограма - 2 бр, става точно като парник. Това е изпитано от миналата година.
irinii, това е много хубаво и полезно, дали имаш достатъчно време в ползу роду? Виждала съм го в темата на плетачките, и други са го виждали - нека бързо си признаят...

# 470
Ами аз съм в най южната точка на Разград, но сланата пълзи по едно дере и се качва нагоре. Аз имам един двоен прозорец, ще го разделя на две и ще сложа под тях репички, марули на семе, такива работи. Може и спанак. и магданоз.

# 471
Моите прозорци само в единия край са разтворени и така се получава нещо като триъгълник. Основата е на земята, когато е слънчево трябва да се проветрява, иначе листата прегарят. Но изложението е южно, отцедливо и СТРАХОТНО за работа, сили и мерак да има! Simple Smile

# 472
  • Пазете Гор
И утре няма да мога да вляза в градината, при мене подгизна. Закъснявам с граха!

# 473
  • густо майна Филибето
irinii , непременно го направи  Praynig

# 474
  • Linz
Преглеждах една стара книга за овощната и зеленчуковата градина... и ми хрумна... дали да не препиша някои основни напътствия за отглеждането на зарзават? Имам предвид елементарните неща, кое кога се сее, разсажда, на каква дълбочина; съвети за комбиниране/редуване на зеленчуци в една и съща леха  и т.н. неща, които иначе всеки новак /като мен/ ще пита... Да ги лепнем на първа страница и ... така да си оформим някакъв основен наръчник, в който да добавяме полезни линкове, съвети и т.н. Какво ще кажете?
Би било много полезно за нас- новаците Peace

# 475
  • Пазете Гор
Бандааа, успях! Насадих граха, а е кал превелика. 70 дена и ще берем, да видим, към 15 май. Идеално, тъкмо ще освободи за доматите, на които е перфектен предшественик. Азот и всичко необходимо, супер стана. newsm44
И сега си пия биричката bowuu

Мисля, че се получи, защото скопах с вилата. С бела нямаше да мога. Тъй, че препоръчвам ,ако и при вас е подгизнало, а времето ви притиска. .

Пресадих и едно храстче лавандула.

За новаците: сега е последния момент (до към 30 март) да си сложите ягоди. Но за Бога братя, не купувайте какъв да е посадъчен материал, пълно е с плевелни ягоди, подивели разни и други. За Западна България е удобно да се взима от Костинброд, на изхода за Пролеша, има станция за ягодоплодни култури. Има касис, малини, къпини. И за тях е сега момента за ново засаждане.

Хайде сега дайте акъл как се реже касис 4 годишен моля?

# 476
О, ягодки си насях в две саксийки още по пълнолуние. Жълти.  Mr. Green
Ако поникнат, ако доживеят до плод или ако проходят, ще се похваля.  Peace Laughing

# 477
  • Linz
Браво, Куркума! Я кажи за азота- защо го слагаш? Безвреден ли е?
И тук е кал, днес здраво се омазах. Засях домати, 3 вида салатки, копър и магданоз. И цветенца Simple Smile
На село имаме малини и къпини, ама трябва и ягоди да завъдя Thinking

# 478
Куркума,
касис се реже всяка година. Зависи колко клонки имаш на корена.
Но всяка година се премахват от дъно по-старите 3-4, за да останат по-младите 6-7.
Следващата година пак в такова съотношение. Направи го преди напъпване. Т.е. сега Laughing

# 479
Аз пък направих разсади на домати - Рила, фантазия и розова хала, на пипер - куртовска и софийска капия, люти чушлета, патладжан, засях граха и един арпаджик - холандски, розов. Никога не бях виждала такъв, главите трябва да наподобяват воден лук, ама червен. Продавачката каза, че миналата година от 1кг. арпаджик е извадила 40кг. глави! ooooh! Това възможно ли е? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт