(Био) зеленчукова градина

  • 153 068
  • 747
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 30
А краставиците опрашват ли се кръстосано? Искам да попитам следното Embarassed ако отглеждам сорт корнишони и Гергани и ако оставя за семе, тези краставици на другата година какви ще бъдат - дълги или къси? Аз си мисля, че се кръстосват, затова все си купувам.
Пчеличке Мая, българските семена за цветя изобщо не са хубави, с ниска къляемост и често дори не отговарят на етикета. И аз си събирам семена, защото си давам парите на вятъра. Сега съм заложила семенца на петльов гребен, но още ги няма.

# 631
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Да, повечето краставици, тиквички и тикви се опрашват кръстосано, от насекоми. Има оранжерийни сортове, които не се нуждаят от опрашване, за да плододават, плодовете ий са стерилни.

В този смисъл си права да не събираш семе. Не се знае какво ще излезе, най- често нещо, което няма нищо общо с изходните сортове.

Аз искам да уточня нещо. Има разлика между производител, опаковчик на семена, както и между българско семе и български сорт. Например, може български семепроизводител да произвежда семе или посадъчен материал за някой чуждоземен сорт, не е лошо, просто е възможно.

Аз говорех за сортове!

# 632
  • Linz
  • Мнения: 11 630
Моите салатки спряха да растат, някой може ли да ми каже защо? Имат си по 2 листенца и не се появяват нови, на височина също не растат Confused В момента са по сандъчета в кухнята. Трябва ли да ги изкарам на балкона или да ги присадя на двора?

# 633
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Моите салатки спряха да растат, някой може ли да ми каже защо? Имат си по 2 листенца и не се появяват нови, на височина също не растат Confused В момента са по сандъчета в кухнята. Трябва ли да ги изкарам на балкона или да ги присадя на двора?

Да, сега е моментът на разсада за марулки, но то не значи да ги боднеш в снега. Изчакай седмица, да се закрепят темпратурите над нула. до тогава ги закали малко, с изнасяне навън през деня.

# 634
  • Linz
  • Мнения: 11 630
Куркума, мерси- така ще направя Peace

# 635
  • Мнения: 465
Куркума-гледах вчера в био-магазина,че продават  буркани с винт.Обясняваха,че да пробваме в тях да сложим семената да покълнат преди да  ги сеем.
Кое спестяваме така-времето на покълване  или е  някаква друга хитрина  newsm78
Бяха показани lima beans,които  са хит последните години.Ядем  ги  зелено-сурови с шушулките.Хруп-хруп.
http://en.wikipedia.org/wiki/Phaseolus_lunatus

# 636
  • Мнения: 28
Едно време баща ми слагаше семенцата върху напоен с вода памук  в стъклен дълбок съд.Захлупваше от горе съдас нещо подходящо.До една седмица да не кажа дни покълваха.След това покълнали ги пренасяше в кофички с пръст.Най-често слагаше семена на пипер.

Веси,според мене се пести време на кълняемост не друго.Ако не си пробвала тоя метод опитай и ще останеш очудена HugЩом ги предлагат въпросните  буркани-значи стават за нещо  Grinning
Веси имам едно питане:това от рода на боба ли е? EmbarassedКакъв вкус има. Grinning

# 637
  • Мнения: 30
Веселче, в тези буркани се създават оптимални условия за кълняемост на семената. При засаждане поливаш и завинтваш. Така необходимата влага остава в съда, не може да се изпари. Няма опасност от преовлажняване. Опитай. И на мен ми стана интересно за тази лима /всъщност така ли е/?
А аз купих замразен фасул за готвене, нали са Великденски пости. Един такъв кръгъл, тъмнозелен и крехък, някой знае ли какъв сорт може да е?

# 638
# 639
  • Мнения: 28
За засаждане на зелен фасул предпочитам този,който е със жълти шушулки.Ниско стеблен е и не плете.Само че незнам какъв сорт е.Семето ми ги даде една баба.

Ани,обикновенно на пакетчето със бобени семена има картинка на съответния сорт.Така предполагам че ще можеш да го  откриеш ако искаш да си го завъдиш.То иначе няма човек как да се ориентира.

# 640
  • Мнения: 465
Мими,АнаHug
Лима-та е с много крехка,сочна шушулка и сладнее.Според мен е някаква кръстоска м/у зелен боб и грах.Аз не мога да оцеля кога да обирам зеления боб.Връхчето на шушулката ли да  гледам,твърдостта на бобчетата на пипане?
И аз готвя с жълто шушулков боб.Радва ми окото като му нарежа отгоре къдрав магданоз,копър и една скилидка чесън,като го сваля от котлона.
Решила съм да засея като по окръжност грах и в средата да бодна колец,да пълзят по него стъбалцата.Моето момиченце да може да го заобикаля,да му се радва и бере шушулките.Така-на един ъгъл на парцела ще го бодна.А на другия-2-3 стръка от шарената царевица-за пуканки.Или красота.
ПС.Ще пробвам семена в буркан тази година.
Че и едни птички като скворци ме  наблюдават от дърветата.Помагачи имам аз много.Желаещи. hahaha

# 641
  • Мнения: 28
Аз зеления фасул си го бера на пипапе.Зрънцата да са по-малки от зрелия фасул например.Предпочитам да го бера  много млад .По крехък е за готвене.От двете дълги страни на шушулката има жилки,бера боба докато не са побелели(амаче се изразявам и аз Embarassed)

Веселче-успех с бурканите Peace пиши по-нататък дали се получават нещата със семената в тях Grinning.Да насееш фасула във кръг е чудесна идея.
                         В нета четох подобно нещо за градинските подправки само че се засяват във старо колело от каруца.

# 642
  • Мнения: 465
Ех,че хубава идея ми даваш за колелото от каруца и билките,Mimi.  Laughing
А има ли някаква закономерност кои с кои си подхождат-по аромат,засенчване или нещо друго?
Аз харесвам босилек,риган,джоджен,а наскоро "открих" и мащерката.

# 643
  • Мнения: 28
Веси,запомних само че не трябва джоджен да комбинираш с избраните билки защото той става доста висок и ще засенчи съседите си.
Може и нискостеблени цветенца да пробваш да засееш-въпрос на избор Wink
И нйе имаме във нас старо колело от каруца,чакам времето да се пооправи и се заемам с градината. Hug

Останалите къде сте Rolling EyesКак са ви зарзаватите?Някой от вас навярно са поградинарствали малко!?Снегът се топи с бързи темпове Whistling-дай боже да е за последно Crossing Arms

Последна редакция: сб, 13 мар 2010, 20:37 от mimi_vi2

# 644
  • Мнения: 465
Веси,запомних само че не трябва джоджен да комбинираш с избраните билки защото той става доста висок и ще засенчи съседите си.
 Crossing Arms
Добре де,как да се спася от моя джоджен,Мими? Laughing
Май ,че е сперминт.Мирише между мента и джоджен.Висок,с едри листа,ухаен,но за сезон утроява площа си.В почти мокра почва дърпам нежеланите коренища,за по-сигурно.Решила съм да му скова нещо като дървено сандъче в земята,като рамка.
Сега планувам да насадя повечко босилек,но да му прекърша върховете,че да се разлисти повечко.
И градинският чай ми харесва на арома и цвят,а сушен на китки е радост зимно време и за душата.
Да попитам за картофите-кога ще ги садите?
Аз съм харесала едни разноцветни дребнички сортове.Моите деца ги обичат варени с масълце.

Общи условия

Активация на акаунт