(Био) зеленчукова градина

• 153 060
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
А, ето, ето ме! То навън вече мръква и седнах да ви попрегледам- днес със 100 зора посях 1кг. арпаджик и толкова балучка. Хич не ми спореше- мързел, кал и грип- 3 в едно! ooooh!
Веселче, това за грахчетата е чудесна идея, аз видях същото, но със  цветя - едни такива увивни,цъфтят като грамофончета и им викаме седянки.
Картофите ще посея при първа възможност, щом покълнат хубаво и мога да отлича "яловите". А какви са тези разноцветни? Аз съм виждала един сорт "Помпадур". Вкусни пържени, с биричка Grinning

# 646
  • Пазете Гор
А пък моят арпаджик, след стопяване на снега, се оказа разместен, полуизваден и т.н. И чесънът, и той. Подозирам земните червеи в саботаж Wink.

Моят вейков фасул е жълт и чака мига за засяване.

Битката с джоджена е поне три сезона. Не губи кураж, изкоренявай, и...искаш ли да пратим малко по-малко ментов джоджен?

За рътене сте говорили от по-назад. На топло , на влажно семената, за да се спестят седмица  в почвата.

Поникнаха доматите в кофичките, сях ги на 6 март.  newsm44

Аз от картофи не разбирам, ама като онова цигане от вица много съм гледал.. Grinning. Ранни ли искаш, средно рани или зимни? Че по разно време се сеят. В Българско, Край Раковски и Петрич съм виждал пресни картофи за гергьовден, че и преди това. Сортове, сортове. Виж какво сеят в Илинойс, Вес.

# 647
Куркума, котките обичат да акат в рохка почва и после да го заравят.
При което арпаджикът или скилидките чесън може да се окажат навсякъде.
Четири години обръщане и събиране на корени от джоджени още никне.
Харесал съм си една железобетонна тръба, с диаметър около 80 см за джоджен,
но би било къртовски труд да я дотъркалям до градинката. Имам и една делва без дъно, но тя пък ще е малка като диаметър.

# 648
                   Няма оправия с джоджена  Twisted Evil И при мен расте , където не го очакваш.
                  Същата работа е и с маточината .
                     Няма спасение - скубане , рязане преди да цъфти , нищо не помага  ooooh!
                  Имам семена за няколко вида такъв фасул / нисък - зелен, нисък - жълт ,вейков -зелен /
                 Не знам какви сортове са . newsm78
                  Имам и един вейков - тъмно лилав , но като се вари става ярко зелен  Shocked
                     Изобщо - свеки е събирала каквото й падне  Joy
                 А пък моите марулки поникнаха в сандъчето , ама са много нагъсто  Grinning
                      Кога да ги пикирам ? Помагайте , че се изложих Embarassed

# 649
Нйе  в нашата градина картофи няма да сеем,защото две години подред нищо необираме от тях.А годините бяха и доста сушеви.
Като стана въпрос за котките-минирала е парника наред Laughingнаторила е навсякъде Crazy

# 650
  • Пазете Гор
Куркума, котките обичат да акат в рохка почва и после да го заравят.
При което арпаджикът или скилидките чесън може да се окажат навсякъде.
...

Не е котето, Вълчо, то си ака в мазето на топло и сухичко Laughing, имаме некопани секции, та там. Беше и педя сняг. А инак съм ги виждал червеите, във влажна вечер, се показва от дупките си, не излиза нацяло, хваща арпаджика откъм върха и го изтегля, като капак на дупката, ама с дънцето нагоре. Не знам защо го правят. Когато пусне коренчета арпаджикът, спира тяхното преаранжиране на лехата.

Картофът е велика култура, по Трънско го ценят и отглеждат, но почвата в сегашната ми градина е тежка и плътна: не става за картофи! Картофът обича леки, отцедливи почви, обича места с по-хладен климат. Претенциозен е и към реакцията на почвата (кисела или алкална). Вегетационната температура доколкото си спомням е ок. 2000 градуса, тоест за по-топлите места се търсят по-бързорастящи сортове.

Чувал съм също, че се изражда, , собственото семе с годините дава все по-лоши резултати, ако не иде реч за генетична линия, пазена с десетилетия!

# 651
В Троянско няма лоша година за картофите - все стават. Но наистина се израждат с годините, трябва да се сменят семената. Аз си купувам 5 кг. сорт "Агата",F1, най-ранните възможни, предлагани в магазина.  Така не купувам от пазара, като първо вадя избирателно. Опипвам и ката хвана някой по-едър - хайде в тавата. Grinning

# 652
Напомням - тъй като се позатопли, чесновата муха започва да напада лука и чесъна, засаден през есента. Някой знае ли извлек на билкова основа, който да е ефикасен срещу този вредител? newsm78

# 653
Да ви питам има ли значение колко е влажна почвата когато пръскате растенията?Дали влажността влияе на популацията на гадинките? newsm78
Спомням си в детството,че в малките царевични растения(с 2-3 листа) слагахме едни хартийки,на които имаше личинки на буболечки,които ядяха въшките по царевицата.
Аз много си мисля за някакво "биологично" оръжие.Ех,че грозно го казах. Embarassed
Например против колорадските бръмбари и въшките по чесъна.Нещо,като да подсилим хранителната верига.
Благодаря ви за идеите за джоджена и картофите.Домат може пак да не изкарам,но с тази рохкава почва трябва от лилавките картофки да изкарам.Дребни,продълговати.След работа ще ви покажа снимка.
Ани. Hug

# 654
  • Linz
Някой може ли да ми каже защо салатките ми загиват? До преди 2-3 дена нищо им нямаше, а сега вече са в това състояние Sad Нещо прецаках, но нямам идея какво...

# 655
Рени,те под парник ли са?
Да не си ги преовлажнила,проветриво ли е мястото,забелязвам ,че стъбълцата са доста дълги-да не би да им е тъмно?
Има ли много тор в почвата?
Коренчетата огледали ги? newsm78
PS.И да ви покажа моите лилаво-червени картофки,които тепърва ще разгадавам как да ги отгледам.С рецепта за картофена саладка ги предлагам. Hug
http://catertots.net/by-type/vegetable/purple-potato-salad

Последна редакция: вт, 16 мар 2010, 20:25 от Веселчето

# 656
  • Linz
Засега са в съндъчета, в кухнята под прозореца съм ги сложила, като през деня ги изнасям навън- както ме посъветва Куркума.
Миналата година по този начин ми загинаха в почвена смес от цветарски магазин и затова сега взех градинска пръст. Но пак се случва същото.
Коренчетата не съм ги гледала, защото не знам как би трябвало да изглеждат Rolling Eyes

# 657
Почвата трябва да е хумусна,с повечко тор.
Поставени под прозореца ти си ги "стимулирала" да дръпнат на височина и стъбълцата са изтънели.огъват се като ги поливаш,предразполагат мухлясване и други фунгуси..Поне аз така мисля. Sunglasses
Аз се разрових за изображения на заболявания на саладки,ама такива страхотии депресиращи излязоха,че няма да слагам линк. Shocked
Можеш винаги да засееш нови семенца,аз слагам през една седмица-хем коригираш грешките,хем имаш по-продължителна реколта. Hug

# 658
За мухата по #2gunfire чесъна един цяр да кажа.От бабите знам че може да се използва саламурата на превтасалото кисело зеле.Незнам обаче дали се използва разредена newsm78 за пръскане-това за чесъна.И още нещо-сапунена вода също става за пръскане против гадините.И другото при нас наръсват чесъна с дървесна пепел.Чесанът когато е на две листенца трябва поне два пъти в начолото да се пръска.

За салатките- струва ми се че не са били засипани с достатъчно количество пръст Rolling Eyes.Аз като сях ги засипах с 2 см. пръст по указание на пакетчето.
Никога не сея в съндъчета,директно в градината.Горската пръст или тази която е за цветя травба предварително да се размеси с градинска пръст едно към едно Peace  и тогава за разсад.

Веселче,тези картофи който сматаш да засееш имат страхотен вкус Peace.Стават и пържени с биричка.

# 659
  • Linz
Благодаря ви за отговорите. Ще насея и директно в градината, само да се стопи снега.
Салатките от двете снимки ги посях в разстояние на една седмица. Имам и едни още по-нови, но те все още са малки и за момента вървят... ще ги бодна и тях на двора.

Общи условия

Активация на акаунт