(Био) зеленчукова градина

• 153 057
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
  bouquet, Веселче! Така ми се прииска да имам и аз такива картофки, но в този малък, малък град....
Мими, благодаря за споделената информация, тъкмо се чудех какво да предприема. Това със саламурата от зеле май не е ефикасно, пробвала съм, но не съм убедена, че има полза някаква, освен ужасната миризма, която задушава и съседите Shocked Ще наръся с пепел още след работа, дано не завали сняг до довечера.

# 661
При нас в северна България валя снаг на парцали докъм 11 часа.Сега е напекло на вън но е доста студено.
Мислех днес да пикирам останалия разсад домати-ама май няма да стане днес.
Ще донасявам още балучки.Вчера засях семена чушлета-Сладки рибки.
Ани,Веси Hug Hug Hug

забравих нещо да споделя:чубрица засадена около зелето пъди зелевата муха Peace

# 662
  • густо майна Филибето
Прочетох в руско списание един начин, който ще спести място и колци за боба. Боба се сее заедно с царевицата, растат заедно и тя му служи за опора. Simple Smile

# 663
нее лошо като идеа  newsm78

# 664
Ljuboznatelna, този начин на съвместно отглеждане на боб и царевица е известен, но доста непопулярен. Една година го пробвах, но получих доста нисък добив. Бобовете бяха с бели зърна, сорт "мамуларски", но от място ли, от недостатъчни грижи ли /което е по-вероятно/ нищо не набрах от боба, дори и за семе.
Мими, в Троян не вали, само е много, много студено.

# 665
Зрял боб на царевица отглеждахме по тази технология ...от както се помня.Но само за зрял.На широки редове на царевицата,обаче.
И грах с овес.Но за фураж и подобряване на почвата,май че.
Руснаците ме научиха да готвя със зрял грах.Супа-пюре с малки сухарчета от горе.
Смущаващо топло е за сезона при мен.Вчера изскубах една магарешка каручка с корени на джоджен.
Днес ще търся метална тръба-затвор,че да оградя какво остана.И червеи ,и голи охлюби ,и червени мравки имам.Мале-мале.. Joy
Мими,сладките рибки жълти или червени са? Hug

# 666
Веселчето, тая тръба не е задължително, да е метална. Обаче трябма да е забита поне 20-30 см пос кота 0, да не минат под нея корените на джоджена. Аз имам една заровена делва без дъно, но отворът и е малък, за да задоволи нуждите ни от джоджен. В момента в нея има здравец.
Мравките са полезни, те май намаляват киселинността на почвата.
В подписите си трябва да напишем, или на друго място, от кой район предаваме.
Аз не съм засял луковиците на лалета, зюмбюли, нарциси. Вълчицата ако се досети, ще ми мели сол на главата.

# 667
                                  В София, Люлин подаряват стара дървена дограма: http://www.podariavam.com/3351/podariavam-stara-dyrvena-dograma.htm  Ако някой смята, че може да му свърши работа  Twisted Evil...

# 668
  • DE
В моята градина нямам много място да садя картофи, затова ги садя в  пласмасови кофи, стари варелчета и в две големи външни гуми от кола. Слагам ги покрай задната ограда, така са и далеко от другите зеленчуци.

# 669
  bouquet, Веселче! Така ми се прииска да имам и аз такива картофки, но в този малък, малък град....
Мими, благодаря за споделената информация, тъкмо се чудех какво да предприема. Това със саламурата от зеле май не е ефикасно, пробвала съм, но не съм убедена, че има полза някаква, освен ужасната миризма,
Освен всичко друго солеността й е 2.25%, осоляваш почвата, а начин ва обезсоляване на почви още не е измислен.
Автомобилните гуми дори и като седят, пак отделят някакви вредни вещества. В някои страни се унищожават в специални пещи, с някакви катализатори на комините.
За Гърция знам, че дават едно евро на стара гума, да я изнесеш от Гърция.

# 670
  • Русе
Мими, благодаря за споделената информация, тъкмо се чудех какво да предприема. Това със саламурата от зеле май не е ефикасно, пробвала съм, но не съм убедена, че има полза някаква, освен ужасната миризма, която задушава и съседите Shocked Ще наръся с пепел още след работа, дано не завали сняг до довечера.
Такива синьо-лилави картофи за семе си поръчах от този сайт. Бяха много коректни. Поръчах си и много семена от домати и много безплатни ми изпратиха. Ще видя какво ще излезе имаха много добра кълняемост семената на доматите.
  Ако някой знае къде се продават от тези картофи за семе да сподели или просто добри сортове картофи. Половината си градина сея с картофи , консумираме ги в промишлени количества.
    www.gradinarstvo.hit.bg/domati.html -

# 671
Веси, за -"сладките рибки"- на пакетчето бяха зелени на цвят.Може би като узреят ще станат червени.

Ето  един сайт в който може да намерите съвет за всичко-   www.agrosaveti.com

# 672
На мен ми е все още трудно да определя кои сортове за за пържене и кои са варива.Имало някакъв критерий. newsm78
Един сорт с грапава кафява кора става чудесно за печене.Бодеш с вилицата кората и директно във фурната.После топли с масълце.
Иначе съм любителка на червено-лилавите-синеещи картофи,заради обелката.Аз не я свалям при готвене.Хем-красиво-хем полезно.
Ще разгледам посочените сайтове от вас,имам нужда от агрономски акъл,че меракът ми повече от добивите.
Аз си купих маратонки с подметка на Goodyear(тук произвеждат гумите за коли)мислех си,че рециклират гуми и правят подметки.
Но -уви.Разширяват пазара просто на продукти.
Е,хубаво е ,че са поне вечни-3-та година с моята динамика нямат изтъркване.Само да не увеличим купищата с боклуци,че е страшно.Поне това,което виждам. Rolling Eyes
Мими-снимай рибките като узреят.И децата,които не ядят чушки ги харесват.Със сиренце така.Мммн. Laughing
Вълк-и аз намерих делва.В един цветарски магазин изхвърлят счупените.Китайска-без дъно-счупило се при траспортирането.Ще я закопая както казваш. Laughing
Някой сади ли червено цвекло?

# 673
Майка ми сади чермено цвекло, бесарабски българи я учиха как се прави борш. Боршът го яде прасето, а цвеклото - козата. Много е сладко, не мога да го сложа никъде в нашенската кухня. Настъргах си салатка, ръсих сол, ръсих оцет, докато го овкуся, в чудо се видях. Отделно, дето цапа.
Било противораково. Пък не съм се сетил за печено във фурната, или нарязано в ошав със сушени плодове.

# 674
И ние у дома се мъчихме да консумираме цвекло, че е полезно, но ни мирише на пръст ли, не знам на какво... и не става. Слагам една, две глави червено цвекло в киселото зеле през есента, много приятно оцветява армеята.
Веселче, би ли споделила как точно го готвиш този сух грах, защото аз не успях да го сваря. Отказах се и сега сея такъв- хем мии е изгоден като цена, хем хубаво и дружно пониква. После оскубвам стърковете и почва голямото чоплене #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт