(Био) зеленчукова градина

• 153 053
  • 747
  •   1
Отговори
# 675
Червеното цвекло като го сварите леко го прибавете към руската салата.Става идеално и не се усеща,а и оцветява приятно.На салатка с малко чесън няма да му се усети вкуса на пръст.
Аз днес пообърнах с правата лопата докато игреаха децата навън.Все още не може да са засява-малко е кална почвата.Предполагам че до събота ще поизветрее.И на арпаджикааааааа.Ще трябва да се отиде и за горска пръст.Дават го вече затопляне.

Имам едно питане-краставиците доста порастнаха в кофичките,една педя са високи.Може ли да ги сложа под найлон сега или да изчакам?

# 676
Според мен още изчакай, Мими. Ако можеш ги засипи с пръст, пренеси ги на по-хладно, но светло място и ограничи до минимум поливките. Времето е нестабилно, рискуваш да ги измразиш. А и ти си май някъде в Северна Бъргария, нали?

# 677
Ани,благодаря за навременния съвет Hug  ще изчакам още, ще направя както ти казваш Peace
А и забелязвам тук при нас от две сутрини има слана.За сега салата и репичките не са ми поникнали още-сях ги преди снега.

# 678
  • Русе
Миналата година и аз сях червено цвекло. Настъргано с моркови лимонов сок и целина е много хубава салата, но ние най го харесахме в туршията. И дъхът му на пръст изчезна.Толкова много информация изчетох за него, че май не трябва да го пропускаме в нашите градини.

# 679
  • Пазете Гор
Привет, зарзаватчии, мене ме тормози кръста, та ни компютър, ни градина...

mimi_vi2, за къде се разбърза с тия краставици, ще ги изтеглиш! Или имаш парник? Краставици, тикви, тиквички, кратуни сеем по Благовещение стар стил. А Северняците да изчакат Simple Smile.

Аз говоря, ама ме е страх да не изтегля доматите. Навън е още студено, вътре, ще ги ослабя. Мисля.

Напомням:последни срокове за репи, спанак пролетен, грах първа реколта, чесън, арпаджик.

Цвеклото ми е много любимо, ама не го отглеждам. Преди 30 години баба и дядо гледаха"кръмно" в тировете на лехите, вземаха го за зелето и сокове за болни хора. Аз го стържа на едро, с моркови, бяла ряпа иииии....малко целина. Вече имам и листа и се връзва великолепно, опитайте. Добавям в този ред на вкус: сол, оцет, лимонов сок, олио.

За всички, които произвеждаме разсад сами: условията са комбинация от почвена влажност, почва, температура (почва и въздух), светлина. Изменят се за различните етапи:покълване, поникване, пикиране и т.н), и са различни за всяка култура и сорт. Брей, Колко много неща могат да се объркат, а?

Според мене разсадът на РЕНИ е изтеглен не топло, на влажно, повече, отколкото е искал. Жалко. На тези, чиито разсад се провали, препоръчвам посещение на пазара в района, разсад там винаги бол  Wink. Аз така правя.

# 680
Отиди на неврилог, мен ми изписват едни инжекции и съседката ми ги бие в бутовете, докато си пие кафето с Вълчицата. Не се мъчи. И си купи от аптеката един ластичен колан за 5 лева. Ама питат колко е обиколката на талията, измери си я предварително.

# 681
  • Linz
Аз спрях да поливам, само напръсках с Топсин. И оттогава нови поражения като че ли няма. Продължавам да упорствам със семената, ако не ми се получи, ще се разходя до пазара да си купя разсад.

# 682
Куркума, не мисля много да чакам, много съм припряна. Готв. тиквички, посадени в саксийки, вече показват същинските си листа. После хайде под найлон в градината. Пикираният домат е висок около педя, на первазите се чувства прекрасно. Grinning

# 683
Ана, от теб скоро реколта чакаме!  Simple Smile

Знае ли някой ако орежа едни лавандули до долу дали ще избият отново, искам да ги подмладя.
Известно ми е, че въпросното растение не се яде, но вие тук сте чудесни градинари!   bouquet

# 684
  • Русе
  И аз имам няколко коренчета лавандула, които искам да засея. Какво ще ме посъветвате

# 685
И аз имам лавандули, но вървят хилави и дребни. Не смея да ги орежа, да не би да се разсърдят и да изсъхнат. Търсих до сега из нета, но нищо за орязването им не намерих. Корените им достигали до 4 метра, представете си! Обичат бедна и песъклива почва, пълно слънчево огряване и също са и против ерозия на почвата.
Направила съм вадите за картофите, мисля след работа да сея Grinning
Смеете ми се, не смеете - това е положението, аз вече не чакам! #Crazy

# 686
Добро утро и от мен!
Тук е царството на лавандулата.Обаче да попитам-твоята не е ли покарала вече отдолу под сухите клечки едни зелено-лилавки млади листенца?
Моите сухи клечки съм ги орязала на 4-5 см височина от почвата,но се виждат новите листенца отдолу.
Чакай да не объркаме нещо-нали твоята лавандула е храст-моят сега е до коляно висок,но ще стане почти до пояс?
Моля да разкажеш за вадите на картофите-с каква дълбочина са примерно,че аз се бях засилила да правя като гнезда. Sunglasses
По-късно ще похваля червеното цвекло.И за деца и за майки,да не говорим за ползите при татковците...
ПС.Мога да сменям сух цвят от лавандула за тиквички с кисело мляко,Ани Hug

# 687
Вес, а чесън за млякото с тиквичките Laughing
Режете лавандулата, макар че трябваше лятоска.
Реже се след прецъфтяване.
Баси, таз до кръста ще е някаква хамериканска- гигантска.
Пак към Вес - пуканки от нея да не вадиш? Mr. Green

# 688
Моята лавандула е 10 храста. Посадих ги, защото ме връща във Южна Франция, ехххх.
Вече 8-9 години лятото режа отгоре цвета и го ползвам за ароматизатор в гардероби и шкафове.
Но! Вече зелената маса ми се вижда доста остаряла, затова ви питах. Но Веселчето и Дедо щом казват, че може, хващам ножицата и режа до долу. Дано не я ликвидирам.
Около храстите сме насипали чакъл и е много красиво.

# 689
Дедо-ще идваш на обмяна на опит.То се е видяло. Thinking
Моля,наслаждавай се:
http://www.theflowerexpert.com/media/images/giftflowers/flowersa … der/lavender6.jpg
До хълбок съм-40 инча висока.По една шепа сух цвят имам от стрък-малка деликатна шепичка,де:)
Люлин-от долу избили ли са новите зелени връхчета?
Прав е Дедо-есенно време,след първата слана е лесно рязането.
Хубаво ми стана от поста ти-и аз така усещам лавандулата. Hug

Общи условия

Активация на акаунт