(Био) зеленчукова градина

• 153 875
  • 747
  •   1
Отговори
# 555
В София скоро няма да градинарстваме.  Sad
Зимата е в разгара си.

# 556
  • Пазете Гор
Педя сняг, това е положението при мене.
Направих оня ден разсад домати, ще го садя седемседмичен:. Сортове хибриди F1: Дорина, Калина, Идеал, Трапезица, Марица. Сложих по две в кофичка, мързи ме да пикирам.

Сложих и люти чушки и чорбаджийски. При мене капия и сиврия не стават, почва ли е, климат ли е не знам.

...
Куркума-а кой тор е по-мазен,да слепва частиците почва-овчия или кравешки?
Ще ти снимам мравуняците след 1 месец да видиш.Да не са пък термити някакви?
...
И ледът днес започна да се топи!  bouquet

По ред, Вес:
1. Опитай да си доставиш семе с сортове от тука, от Българско, от тия, дето не се кръстосват. Питай колко ще те острижат за доставка.

2. Кажи ми, моля средния наклон на твоята градина. Средна температура. Почва, ако я знаеш, ако не - питай, говори им за Taxonony soils FAO, или нещо такова. Какво гледат наоколо?

3. Термитите не са мравки! Друго племе, и друго ядат.

4. За физико-механичните свойства на почвата  - наука. Безбрежна. Твоята е мазна, лепкава, предполага се, че е с високо съдържания на глинести минерали (монтморилонит имаше един), и те тормози. Има варианти за подобряване на структурата и ти си напипала един от тях - -внасяне на тор. Оборския тор от различни животни леко се различава в зависимост от животното (фосфор vs азот напр.), но не и в смисъла, в който питаш ти.
За теб е важно е дали торът в началото съдържа и постелята на животните, или е само екскременти и урина. Във втория случай (най-често торът е такъв при добив във високо технологични ферми), се налага да се внася допълнително компост, или тор от растителни остатъци. Последният може да си го произвеждаш сама.

Ще пиша как, ако те интересува, пък и ако другите зарзватчийки питат.

Последна редакция: пн, 08 мар 2010, 22:19 от Куркума

# 557
Куркума, шапка свалям!
Професионалист си ти, професионалист cheers

# 558
Леле колко сте изписали  ooooh! ...кой знае колко ценни агросъвети съм изтървала...

Тая зима край няма братче, нищо не можем да свършим в градината. За сега се отчитам само с засадени лук и чесън, а вчера почти в снега засадихме и 20-тина марулки (разсад) - дано се хванат...

Веселчето - я кажи от какви колци плетеш плетчетата? В смисъл какъв дървесен вид?

За канабиса и аз съм чувала, че е еко метод против вредители, та се чудя дали да не посеем едно, две семенца. Хем полезно - хем приятно!  Wink

и един тъп въпрос - пепелта от камината пресява ли се или малките въгленчета не пречат?  Blush

# 559
Веси,краставиците ги вдигаме на мрежа.Продава се такава специална(рапицовидна) с едри дупки.
Много е удобна за краставци.Мъжо забива колчета в лехата където са креставиците.
На тези колчетасе опъва тел, която да опъне мрежата на ширинаи височина,следователно една тел се опъва от
ниската част на колчетата,другата тел в най-високата чест на колчето.Предварително мрежата се нанизва на телта и опъваш.
Стеблата на растящите краставици ги разпределяш по дупките на мрежата.
Съжелявам че не си пазя зарзаватчийските снимки от миналата година,щях да ги цопна.
Кажете другите вйе какви сортове домат и краставици ще садите?

# 560
  • Пазете Гор
Куркума, шапка свалям!
Професионалист си ти, професионалист cheers

Наздраве! Ех, Дедо, наистина искам земята да ми е професия! Но не е, жалко. Но е късно, все пак...и идеи имам, ще се чуе.
Почвата, това е божия елемент в зарзватчийството. Другото - тор, вода, топлина, СО2, можем и сами, но почвата...
... За сега се отчитам само с засадени лук и чесън, а вчера почти в снега засадихме и 20-тина марулки (разсад) - дано се хванат...

Веселчето - я кажи от какви колци плетеш плетчетата? В смисъл какъв дървесен вид?

За канабиса и аз съм чувала, че е еко метод против вредители, та се чудя дали да не посеем едно, две семенца. Хем полезно - хем приятно!  Wink

и един тъп въпрос - пепелта от камината пресява ли се или малките въгленчета не пречат?  Blush
Здравей, авторке  Grinning

Не сей пепелта от камината. Не и пречат въгленчета, не помагат също, прост баласт. След две-три години се разпрашват.
За марулите е по-важно да не закъснееш, отколкото да подраниш, инак стрелкуват масово. И все пак, за тях, сей под найлон. Малко парниче, сиреч.

За агросъветите не се коси, те са като брачна консултация: важат само в конкретната градина Grinning

mimi_vi2, за доматите казах, за краставиците - Гергана и корнишони, ще трябва да видя сорта.

# 561
Леле колко сте изписали  ooooh! ...кой знае колко ценни агросъвети съм изтървала...

Тая зима край няма братче, нищо не можем да свършим в градината. За сега се отчитам само с засадени лук и чесън, а вчера почти в снега засадихме и 20-тина марулки (разсад) - дано се хванат...

За канабиса и аз съм чувала, че е еко метод против вредители, та се чудя дали да не посеем едно, две семенца. Хем полезно - хем приятно!  Wink

и един тъп въпрос - пепелта от камината пресява ли се или малките въгленчета не пречат?  Blush
Фибичке,аз разпръсквам чиста дървесна пепел .Ако ти е чита пепелта може-не пречи.
Всмисъл такъв-ако горите само дърва де Peace

# 562
куркума- ме изпревари с отговора Hug много ценни съвети и навреме казани-много си мила
Мисълта ми беше останалите да споделят сортовете домат и краставици.
Дали има разочаровани и доволни bowuu Peace

Лека вечер!!!

# 563
  • Пазете Гор
куркума- ме изпревари с отговора Hug много ценни съвети и навреме казани-много си мила
....

mimi_vi2, аз съм момченце,  Laughing. Радвам се, че ме намираш мил, все пак Wink

Конструкция на краставици и тиквички си измислих сам, миналата година. Пести място и е лесна. Ще я споделя, когато стане разсада или когато поникнат семките, да не ги урочасаме.
Просто не успях да се справя с готовата мрежа за краставици.

Последна редакция: пн, 08 мар 2010, 22:58 от Куркума

# 564
Какво мислите за увивните ягоди, дето ги рекламират по пресата? newsm78 Някой дали си е поръчвал такъв разсад? Изглеждат много съблазнителни на снимките. Толкоз съблазнителни, че чак леко съммнителни, ама знам ли?
Дано някой има впечатления  Grinning

# 565
Понеже част от семената на майка ми ги купувам аз, мога да взема отношение по въпроса за краставиците - Гергана от дългите и Левина от корнишоните.
Доматите майка сама си ги купува - семена и готов разсад, та не помня много кои сортове отглежда, освен тези, които и останаха в наследство от баба и дядо и са най-вкусни - розовите и жълтите домати. От купените само Амати и Прекос съм запомнила.
От патладжаните харесва най-много дългите и тънките, защото имали по-малко семки. Сортове не мога да кажа, купувах ги по картинките на опаковките.  Laughing

# 566
  • София
Какво мислите за увивните ягоди, дето ги рекламират по пресата? newsm78 Някой дали си е поръчвал такъв разсад? Изглеждат много съблазнителни на снимките. Толкоз съблазнителни, че чак леко съммнителни, ама знам ли?
Дано някой има впечатления  Grinning

При мен има противоречиви мнения.
Според майка ми ( две поредни години си купува) не са нищо особено. Една идея по-големи ставали, на аромат и вкус - нищо особено.........гледа ги на вилата в софийско село.
На едни приятели родителити пък са много доволни ( две-три години вече ги гледат ).  Ставали около метър високи ( гледат ги на висока конструкция ), много ароматни и вкусни. Ражали повече от другите сортове, които гледат. .........Живеят във Веинград.

Всички са купувани - по телефона  Laughing ( от рекламата по вестниците )

# 567
Привет градинари!Личи си ,че е зима нащракали сте доста в темата LaughingМного сняг,много нещо ,ей!Аз събота и неделя ги проспах в  очакване на студеното WinkСмятах да засея домат,патладжан и  краставици за разсад,но си намерих оправдание да мързелувам и сега ме е яд,тъй като щях да ги сея в сандъчета и вътре,но не го направих.Сега чак в събота ще чакам,че през седмицата минута свободна не ми остава.А,да споделя засадих резници от обикновен кипарис в кофички под найлон,също и семена от туя,но какво ще стане идея нямам newsm78-това понеже видях на matze туите та се сетих да споделя.Някой експериментирал ли е с иглолистни?
Иначе за зеленчука,ще омеша градинска пръст с угнил/много стар/магарешки тор,ще насипя в сандъчетата и ще засея семената...

# 568
Много ме е яд, че не успях да засея магданоз и моркови. Така хубаво щяха да си спинкат и стратифицират под снега. Една добра жена ми навря в ръцете една тарелка марули и спанак - разсад, тях успях да надупча в калта. При нас е така, съпругата ми казва на всички, че имаме градинка, и човекът отсреща веднага ни предлага нещо - покълнал лук за зелено, луковици гладиоли, лалета, нарциси, зюмбюли, салатки, марули, спанак, всякакви семена, коренища на хризантеми.
От шект седем години имам едно цвете-бурен, което не мога да отвъдя, става храстче един метър, със ситни сини цветчета. Като го видя ми дожалява да го изсека, наесен обръщам и уж събирам всички коренища.
Едно време баба ми имаше нещо като туя, късах едни зелени топчета с издатинки по тях и се кефех на миризмата до дръжката им. Ако е било туя, от де накъде баба ми е имала такова нещо.

# 569
  • Пазете Гор
Вълчо, на хвойна ми мяза това от баба ти, дали, а?
Аз магданоза сложих, ама морковите и репите не успях. Отидоха за след 20 март, така като гледам. За репите е краен срок тогава.

Общи условия

Активация на акаунт