(Био) зеленчукова градина

• 153 881
  • 747
  •   3
Отговори
# 570
Аз всичко от гореописаното съм посадила в градината, но имам една "свекърва", дето все ходи слад мене и рови, проверява. Аз нейното .... С голямо старание оформих лехата на холандския арпаджик /червен/, наторих вадичките, а тя... Е, прилоша ми! Между редовете с лук разхвърлях семена на репички, но при това положение не знам какво би могло да поникне! #2gunfire

# 571
аз пък си насях репички,моркови и тиквички в кофички но съм чувала че може моркови и репички да се сеят през късна есен

# 572
mimi_vi2, аз съм момченце,  Laughing. Радвам се, че ме намираш мил, все пак Wink

извини ме, за недогледството Embarassed Laughing

# 573
  • Пазете Гор
... съм чувала че може моркови и репички да се сеят през късна есен

Има предзимно засяване на моркови, не зная обаче дали се практикува при нас, не съм чувал. Предполагам, че е за ранни сортове. Късното засяване на репички е за късна есенна реколта, не съм го правил, но съм виждал да продават през ноември, значи сеят края на септември под найлон. Някой има ли опит, колеги?

# 574
Аз не съм казвала ама да кажа Embarassedимам две кофички -Рома,който чакат за пикиране.Едната кофичка я пикирах миналата седмица в кутйки от кисело мляко.
Дано да спре този сняг вече Close,че незнам вече къде ще ги слагам тези кофички ooooh!Във нас е заприличало на ботаническа градина. Laughing

# 575
... съм чувала че може моркови и репички да се сеят през късна есен

Има предзимно засяване на моркови, не зная обаче дали се практикува при нас, не съм чувал. Предполагам, че е за ранни сортове. Късното засяване на репички е за късна есенна реколта, не съм го правил, но съм виждал да продават през ноември, значи сеят края на септември под найлон. Някой има ли опит, колеги?
Пробвала съм да сея в късна есен но нищо не стана.Поливах и  поливах-нищо. newsm78 под найлон си ги бях сложила.

# 576
  • Русе
Тази година си посях среблист смърч и са поникнали всички 20 семена. Посяла съм си 17 сорта домати от нетрадиционни сортове за проба. Ще прилича май по-вече на опитно поле, но ми харесаха на картинките зелени, черни жълти и други видове. От тези сортове по малко,  иначе едри и вкусни изпробвани домати. Поръчах си и тъмно сини картофи 3 вида. Дори не съм виждала до сега такива, но и тях ще пробвам. Кога си засявате  краставиците, които направо навънка ще засадите?

# 577
Под ваше въздействие и аз вчера си разрових градината.И съм щастлива-магданозът,здравецът и 2 корена лавандула са презимували.Не броя-коренищата с джоджен-мента и един плевел(ще видите в снимките ми) .Ние 4 месеца бяхме с минусови температури,с дълбок сняг.
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/moyata-gradina-2010.481259
Куркума-много разумно ме насочваш с торенето.Аз нямам мой сандък с червеи за правене на компос,че освен с прерията се боря и със Старото момче.Аз ги бях внесла на задното стълбище и си живуркаха между огризки,амбалажна хартия,почва и листа.Но той ги изхвърли-поне в градината беше.Намерих обаче 2 руски баби ,които замитат есенно време след канадските гъски акото и прегарят тор във варели.И те като Вълка събират горска почва,която комбинират с гъшото на пластове.И при дълбоко обръщане на земята есенно време торят.
Интересно ,че си спомням на село баща ми да оставяше торта есенес отгоре да зимува в/у почвата-без да влизат надолу. newsm78
Аз ще ходя да питам градинарките от Ботаническата градина за състава на предлаганата в магазините био тор и био-земя.Аз досега не съм купувала тор с урея.А може би греша.Моята кравешка тор не мирише на амоняк-черна е,мазна и има сламки.В почвата имам късчета вар-на ппане е рохкава,специално гледам да не задържа много вода,че и така лятно време ще се удавим-вали поройно през ден.Влажността на въздуха ни е висока-80-90%-от края на юни до септември.
За наклона на градинката ми е трудно да отговоря-аз уж нивелирам с канап и колчета-нали съм фанатична-био.
Реших да питам кметството да ме включат в програма по community gardens-за символична рента кметсвото предлага парцели за градини(зеленчукови,цветни) -хем за производство на био-зеленчуци,хем образователна за децата,хем част от продукцията отива за благовторителните кухни.Че сега са ни много необходими в тази криза.
Дано да остане парцел и за мен,че съм се запалила.И момиченцето ми,и аз.
В моята ще садя репи,моркови,подправки,лавандула.А в "селската" -домати(биволско сърце,черешковидни) и тиквички,чесън и люти чушлета-от тези дето стърчат нагоре.
ПС.Аз плета правих от горска дива лоза(надлъжните редове) и дъбови  колчета за напречните.Стана гъвкав.
Мексиканците,които кастрят дърветата са отслужливи с дървен материал.
Хубаво ми е да ви чета момичета и момчета.Споделям усещането ви.И фанатично вярвам в Био-градинарството.  bouquet

# 578
Гергана,  покълнали семена, 28-30 април, в Делиормана. За два дни покълват, за два - три дни си покадваг първите две неистински листенца.
Веселчето, тия патици вървят с кисело зеле, в гювеч или в тава.

# 579
Здравейте приятели и... честита коледа  Rolling Eyes Много дълга ми се стори тази зима, честно. С този сняг сега се чудя дали няма да ми загние балучката...

Вълчо, това, което описваш от баба ти е по-скоро кипарис. По-старото поколение, предимно кипариси са гледали. Хвойната е с гладки сини плодчета /аз това лято си взе две от пиринския край - директно с кирката от поляната си ги взех и те се хванаха. Когато узреят плодовете се обират, сваряват се и течността става концентрат със свеж силен аромат. Става за релаксиращи вани, за ароматизатори в гардероба... и т.н./

Вече 10 дни издирвам морковите, препоръчани от как Сийка и така и не открих никъде. Днес купих от Кауфланд някакъв немски сорт...  newsm78 ще видим какво ще изрезе от него.

Куркума, бях останала с впечатление, че тиквичките ги сееш директно в почвата под найлон  Thinking, а сега чета, че разсад си подхванал. Аз съм верна последователка на теб, и на Вълка  Laughing, та сега ще ме карате да направя разсад на италианските ми тиквички.

Фиби, време беше да се появиш  Hug По препоръка на съфорумците и на съседа ми - прекохпахме лехите и отгоре наръсихчме с дървесната пепел. При нас обаче няма въгленчета - пълни торби с гладка като прах пепел.

# 580
  • Пазете Гор
irinii, завърна се и ти,  Simple Smile, ама май някакво объркване има.
Не правя разсад на тиквичките, сея ги на постоянно място, директно, но не под найлон, в края на април. Не че пречи, ако са в тунелче, но просто не го правя.
Под найлон говорих преди няколко поста за есенни репички, не тиквички.
Тиквичките могат да се отглеждат и в парник, не е проблем. Сортовете Изобилна и Бисерка го позволяват.

# 581
куркума-добре че преди мене си отговорил(изтрих си половината мнение за тиквичките)
Не четете през редовете бре хора Hug
Забравих  да пиша за мравките-ръсила съм -"Нафталин"-бягат като опарени.
Наторяваме градината с пилешки акита Blushесенно време когато е изорана градината и както Веселчето казва за баща й оставял за презимува торта .
Веси,хубава почва имате-гледах снимките!

За наторяване на доматите става пилешка тор разредена с вода,да престой поне три дена.Налива се на коренчето по малко.
Някой да е отглеждал от гигантските  жълти тикви? Rolling Eyes-една година си купих семе-само на листа го докараха.Помня някакъв немски сорт бяха newsm78

Последна редакция: вт, 09 мар 2010, 21:18 от mimi_vi2

# 582
Мими-тук отглеждат гигантски оранжеви тикви.Аз от любопитство разгледах врежа(основното разклонение,на което е прикрепена тиквата).Беше поне 3 пъти по дебело от останалите.Мисля,че е важно поливането,да не се засуче дръжката на тиквата и светлината.Ама да знаеш,че този сорт не е вкусен на баница.Та-не си загубила. Hug
Тук за украса по Халуин ги ползват пред къщите.
Ще пробвам да натопя парцалчета в нафталин.За моите мравки.Само да ги сплаша както казваш.
Има един сорт тиквички-зеленокори.Не са толкова водни-стават за кюфтенца.Настъргани-заляти с кисело мляко,чесън и копър.Миналата година 2 реколти със син копър изкарах.
Като видя,че започва да зреят семенцата,на върха му прегъвам стъблото надолу-да не ги отнесе вятъра.И така-пресен копър до първи сняг. Laughing

# 583
Здравейте приятели и... честита коледа  Rolling Eyes Много дълга ми се стори тази зима, честно. С този сняг сега се чудя дали няма да ми загние балучката...

Вълчо, това, което описваш от баба ти е по-скоро кипарис. По-старото поколение, предимно кипариси са гледали.
Нищо им няма на балучките. Аз имма изибил лук за пресен, засят преди година като покълнал лук, после му оскубах копите за семе, после се засуши и сега има пера. При нас засущаването през лятото става все по-голям проблем, като се пенсионирам, ще трябва да се придвижа на запад.  Mr. Green
Да, кипарис е било, познах му шишарките, коло 2 см дълги.

Тиквите много обичат торни места, най-добре май на бунището. Веднъж отгледах бели тикви, от две гнезда с по 1 корен, 7 тикви. В един трап обърках половин кофа полуогнила кравешка тор и 1 кофа рохка пръст. И сях отгоре. на белите тикви им викаме балка. Едната беще огромна, трудно ми бе да я обхвана да я нося и я занесох в къщи на един брезент, в бохча.

# 584

Конструкция на краставици и тиквички си измислих сам, миналата година. Пести място и е лесна. Ще я споделя, когато стане разсада или когато поникнат семките, да не ги урочасаме.
...

ето оттук реших, че разсад ще се прави Grinning

Общи условия

Активация на акаунт