Великобритания - тема 26, Отпускарска

• 23 023
  • 287
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте момичета.
Има ли някоя от вас в Бристол, която би могла ( и искала) да дава частни уроци по български език? Имам един приятелл там, работим заедно . Момчето иска да учи езика:) Моля ви , ако някой има интерес или пък може да ме пренасочи към някой, да ми пише на лични или тук , в темата.

# 76
да питам, докато не съм забравила, някой има ли представа каква е таксата за подновяване на БГ паспорт чрез посолството - новите промени, които направиха, за да става за около месец? за куриерските услуги имам предвид?
М да и аз така обнадеждена от новите промени отидох в посолството преди месец за нов паспорт,ама не би.Новият ми паспорт ще си го получа септември.Около 20 паунда е таксата ,ако паспорта е с изтекъл срок  повече от месец 50  паунда глоба.Всичко си е по старому.Имай предвид, че не приемат снимки  гланцирани ,а само матирани.

# 77
Стардъст, честит рожден ден на момиченцето ти! Да ви е жива и здрава и много да ви радва!

Фиши, ама аз и за испанския пощальон ще ви напиша! Нали в темата на испанките няма да мога да мрънкам, ще идвам тук тайничко да си поплаквам за Англия!  Hug

Цвете, 4 нови зъбчета! Хихи! За тази година вече си ичерпахте лимита за боледуване! От тук насетне-само зъбати радостни усмивки!

298,
Цитат
Чл. 12. (1) Българските граждани, притежаващи документи за самоличност, издадени от друга държава, са задължени в срок до 60 дни от придобиването им да уведомят писмено компетентните български органи.
Това значи ли, че по служебен път някой уведомява компетентните български органи, когато британски гражданин придобива български документи? Аз не знам на кого трябва да пиша, че дъщеря ми има английски паспорт? Освен в молбата за български паспорт да се упоменава другия паспорт, друго място не знам... Извинявай, че те занимавам, но виждам, че се занимаваш с тези въпроси.

# 78
Stardust, да ти е жива и здрава дъщеричката и само радости покрай нея.

newsm38

Мари, какво ще дириш в тая Испания, няма дъжд, няма вятър, хората с южняшка кръв като нашата, имат си топло море, живота им е по-евтин от тук. Направо не знам как се нави.  Simple Smile А детенце сега и на испански ще проговори, а?

# 79
  • Лондон
И аз и се чудя на Мари, как се нави толкова лесно newsm78

Виждам и още един проблем - как ще решавате кой уикенд на кое море и на кой плаж ще ходите Thinking не мога да ви мисля даже Simple Smile

Много приятна седмица на всички от мен

# 80
Маpи, по принцип в консулството се ходи със съответния документ (акт за раждане, паспорт .. там каквото имаш да обявяваш) и те са тези, които "уведомяват"  БГ държавни органи.
Обикновено не глобяват веднага, т.е дават ти възможност да се "поправиш".
Примерно си отиваш в БГ с детето, което има само чужд паспорт и казваш, че ще направиш БГ по време на престоя (записват обаче, и може да попаднеш на връщане на някой, който да го провери това - тогава ще има глоба).
Имам познати, които вече 3та година "обещават" да извадят БГ паспорт, и не го правят, но още не са ги глобили Simple Smile,
аз предпочитам да си намаля стреса до минимум, затова следя какво приемат, не че ми е свързана работата с това.

# 81
Да уточним, че българското ЕГН и паспорт не са задължителни за дете, родено в чужбина.

А, и да добавя към майтапа със свекървите. Срещу прилично заплащане, ще предам името на ресторанта, след който свекървата се...оф, как да намеря учтива дума за това, разстрои.
(За Мацобол е безплатна информацията, защото е последният, в който ходихме с нея.)

# 82
Да уточним, че българското ЕГН и паспорт не са задължителни за дете, родено в чужбина.

А, и да добавя към майтапа със свекървите. Срещу прилично заплащане, ще предам името на ресторанта, след който свекървата се...оф, как да намеря учтива дума за това, разстрои.
(За Мацобол е безплатна информацията, защото е последният, в който ходихме с нея.)

Би трябвало да са задължителни, ако един от родителите е БГ гражданин, нали БГ гражданство се получава по рождение, и не може да се отнема, освен в особени случаи.
Работното време в БГ е приключило, иначе бих се обадила да питам Simple Smile)

Дай името на ресторанта, а и на това, какво е хапвала, в случай на неканени гости Simple Smile

# 83
Ох,Алиса,не стига свекърва ,ами и ...разстроена!
За голямо оплакване си!  Hug

# 84
 Дали може да добавим името на ресторанта към линковете на първа страница?Да не  се потпитваме  "А бе някой спомняли си как се казваше онзи ресторант...?" Grinning

# 85
Ох, значи сега и БГ паспорт трябва да вадим... До БГ ще си ходдим със Софи за по-дълго, а таткото ще дойде за кратко, така че ако сама искам да вадя паспорт, предполагам някакво пълномощно ми трябва, че до колкото знам 2-мата родители трябва да са там. Някой знае ли - такова пълномощно в БГ консулството ли се вади?

Хич не обичам да се разправям с такива неща. Като извадим паспорта после пак ще се почне това с декларациите по летището.

А ако британски гражданин придобие и друго поданство, трябва ли на някой пак да казваме тук, знаете ли? Питам, защото малкта първо английски паспорт получи, после БГ ЕГН и сега да не ни глоби и кралицата...

Мари, хайде една среща преди да заминете, поне да се запознаем, че още по-мъчно да ни стане...

# 86
Здравейте,
Едно мен ме притеснява ( е не само едно ) и ядосва.
На детето извадих БГ ЕГН , като си мислех че, е задължително,
Госпожата там се заяде, защото за това трябвало съгласието на бащата (писменно във формуляра),
на бащата хич не му пука дали ще има Бг гражданство или не (от е от УК), но аз си мислех, че е задължително и трябва да му извадя Бг акт за раждане а с него автоматично се изважда и ЕГН.
За Бг паспорт по същят начин - иска се разрешителното на бащата - е аз не мога ли така да се оправдавам на летището - като казвам че баща му не разрешава да му се извади Бг паспорт?
Как така хем е задължително, хем се иска разрешение, ми ако той не е съгласен?
Има ли някой да внесе светлина по казуса?
Поздрави и целувки

# 87
вижте този закон: http://www.mjeli.government.bg/Naredbi/Zakon_za_BGgrajdanstvo.doc, не знам дали има отговори на всички въпроси и дали няма някакво изменение след 2002.

# 88
  • UK
Правите ли нещо по-специално от миене на ръцете като превенция срещу свинския грип?
Примерно пиете ли витамини, използвате ли антибактериални кърпички (и има ли смисъл от тях след като това е вирус,а не бактерия), слагате ли ваксина профилактично? Ние ще сме за малко в ЮК, но не вкъщи,а на ваканция, което означава хотели и т.н.

# 89
Много се оплетохме с тази новооткрита "задължителност" на българското гражданство, май.

Маймунка, ваксина още няма.
Ръцете винаги ги "мием", и без да има грип.  Wink
Кърпичките няма да ти помогнат, ако някой с грип ти кихне наблизо.
Витамините са neither here, not there.
Единствената разлика при нас е, че като сме в движение, нося от онзи антибактериален гел, който се ползва ако не можеш да си измиеш ръцете.

ЛОКО, добре предложение. Графа "Ресторанти за свекърви".

Матцо, от Бг ли списваш вече? Твоята титла "заспал" или "засрал" е? Ако е второто, от оня мексиканския ресторант ли е?  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт