Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците - 2

• 82 723
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
Привет, ние продължаваме упорито с кърменето. Имам няколко питания обаче: Моите момичета са на три месеца и от скоро започнаха десетина минути след началото на кърменето, да спрат и като им предложа отново гърдата, я стискат между венците си и не засукват. А това е болезнено, не знам как да постъпвам.
Доскоро като станеха неспокойни, им давах да сучат и в повечето случаи се успокояваха, напоследък обаче не искат да засукват и ако плачат например един час след ядене и аз започна да мисля, че са гладни, и се опитвам да ги кърмя, те се извиват, реват, дразнят се още повече и като ги изправя вертикално, се успокояват. Само като усетят, че са наклонени към гърдите, дори без да съм приближила зърното, те засилват рева. Ако обаче ги полюшвам, пея им нещо, след няколко опита обикновено засукват, и кърмейки се докато ги полюшвам, се успокояват и след десетина минути заспиват.
Притесняваме също това, че вечер преди нощното спане, сучат най-кратко от всички сукания през деня и не знам дали се нахранват достатъчно, защото реват и са неспокойни поне петнайсетина минути след кърменето и след това заспиват отведнъж. Опитах да им давам изцедена кърма с шише, но след като се мъчих час и половина докато изкапе кърмата в устата им, се отказах от подобни начинания. Но шише, макар и с кърма, не искат да сучат ooooh!. Иначе правят пауза от поне 7-8 часа през нощта от десетина дни вече, и реших след заспиване към 11 вечерта, аз ги будя към 7-7.30.
Лошото е, че на мен ми е трудно, особено като плачат вечер и се измъчвам дали не са гладни. Да не говорим, че след 4 след обяд не смея да мръдна никъде без тях, защото си представям, че може би кърмата е по- малко привечер и имат нужда от по- често кърмене.
Като прибавим и това, че лекарката счита, че закъсняваме със захранването, и че вечер би трябвало да предлагам АМ, защото кърмата тогава е по- малко според нея #Crazy. Направо на моменти си мисля, че на мамите със шишетата им е по- лесно  ooooh!
Ох, наоплаках ви се много....., дано да сте разбрали нещо от моите писания.
Иначе са добре, през деня са весели, спят добре, наддават достатъчно според мен- при рождено тегло 2.560 и 2.600, сега са около 5600 / на три месеца/.

# 121
  • София
  slavina_S  поздравления за успешното кърмене Simple Smile

Цитат
Иначе са добре, през деня са весели, спят добре, наддават достатъчно според мен- при рождено тегло 2.560 и 2.600, сега са около 5600 / на три месеца/
  Това ми е напълно достатъчно за да заявя, че малките хапват повече от добре и кърмата им е напълно достатъчна, а вие трите се справяте повече от перфектно   Simple Smile

А сега за конкретните въпроси  Simple Smile

Цитат
Моите момичета са на три месеца и от скоро започнаха десетина минути след началото на кърменето, да спрат и като им предложа отново гърдата, я стискат между венците си и не засукват. А това е болезнено, не знам как да постъпвам.
   На тази възраст бебчетата масово почват да хапват за 10-тина и дори пет минутки. След което вече прявят номерца на гърдата. Хубаво е да не ги оставяш и да следиш, когато се наядат и почнат само да се въртят и хапят просто им каже че така не може и ги махни нежно от гърдата. Ето една хубава статия за хапането, която ще ти е от полза - Когато бебето хапе

Цитат
Доскоро като станеха неспокойни, им давах да сучат и в повечето случаи се успокояваха, напоследък обаче не искат да засукват и ако плачат например един час след ядене и аз започна да мисля, че са гладни, и се опитвам да ги кърмя, те се извиват, реват, дразнят се още повече и като ги изправя вертикално, се успокояват. Само като усетят, че са наклонени към гърдите, дори без да съм приближила зърното, те засилват рева. Ако обаче ги полюшвам, пея им нещо, след няколко опита обикновено засукват, и кърмейки се докато ги полюшвам, се успокояват и след десетина минути заспиват.
    Честит ви трети месец  Simple Smile Почти при всички дечица на тази възраст се наблюдава скок в растежа, който се изразява с по-голяма раздразнителност и желание по-често да сучат. Стачките също не са рядко срещани. На Жабче маките, а и моята мадама именно на тази възраст също склоняваха да хапнат само ако ги държим прави. С каките имах подобен проблем с едната, но това което искам да споделя е че е период и отминава. Трябва само време и търпение  Simple Smile Причините да се дърпа от гърда може да са най-различни, погледни последната статия от предложените там има много интересни идеи. Аз бях пускала дори тема навремето с близначките в кърмаческия. Известно време кърмех Николета ходейки  и носейки я права, със свободен достъп до гърдите и понякога засукваше. Така и не открих какъв беше проблема, но важното е че отмина. Може би загубата на доверие, защото в страха си че остават гладни малко прекалявах с предлагането постоянно на гърда  Simple Smile
    Ето няколко интересни статии по проблема-
    Лактационна криза
    Кърмаческа стачка и пак
    Бебето ми е неспокойно или плаче докато го кърмя - какъв е проблема?

Цитат
Притесняваме също това, че вечер преди нощното спане, сучат най-кратко от всички сукания през деня и не знам дали се нахранват достатъчно, защото реват и са неспокойни поне петнайсетина минути след кърменето и след това заспиват отведнъж. Опитах да им давам изцедена кърма с шише, но след като се мъчих час и половина докато изкапе кърмата в устата им, се отказах от подобни начинания. Но шише, макар и с кърма, не искат да сучат ooooh!. Иначе правят пауза от поне 7-8 часа през нощта от десетина дни вече, и реших след заспиване към 11 вечерта, аз ги будя към 7-7.30.
   След като издържат веднъж след като заспят 7-8 часа в никакъв случай не може да става въпрос да са гладни. Напълно нормално е и всички бебета вечер са по-раздразнителни. Те вече не са малки бебенца който само спят и хапват, а наблюдават всичко и събират много впечатления от деня, което ги натоварва и вечер са по-раздразнителни и неспокойни. Често и тогава таткото се прибира иска и той да ги види, шуми се повече и обстановката е по-различна. Важно е да си съдадете рутина и ритуали на заспиване, коита да са им близки и познати и да им действат успокояващо. В повечето случаи кърменето е перфектния начин да успокоиш едно бебе, но не винаги става. Опитай да ги кърмиш на тихо  и спокойно място без шумове и светлини. Нормално е кърмещите мами да се притесняваме винаги, че проблема е в кърмата и количестовто и, но както сама си видяла те не желаят повече кърма дори от шише, а просто им е трудно и са превъзбудени и заспиват малко по-трудно вечер. Дългото време на спане, както и много доброто наддаване е повече от сигурен показател, че проблема не е в количестото кърма. За сравенние моите вечер сучеха с часове, и когато най-накрая заспяха се будеха след 2-3 часа. Това не означава че съм престанала да кърмя, а че просто имаше нужда да кърмя по-дълго вечер и по начесто.

Цитат
Като прибавим и това, че лекарката счита, че закъсняваме със захранването, и че вечер би трябвало да предлагам АМ, защото кърмата тогава е по- малко според нея #Crazy. Направо на моменти си мисля, че на мамите със шишетата им е по- лесно  ooooh!
    Мисля че донякъде отговорих на последното изречение. При храненето с шише единственото предимство е че когато бебето плаче, майката е спокойна че не е от глад  Simple Smile Кърменето е несравнимо обаче от гледна точка на ползи, близост, удобство, икономичност и тн итн.
    СЗО и българската педиатрична организация под формата на План за храни и хренене препоръчват захранването да започне около средата на първата годинка. Има различни признаци които е хубаво да се следят за да покаже бебето или бебетата че са готови за захранване. По-ранното въвеждане на твърди храни не е от полза за никой. Ето една хубава статия която показва кои признаци за готовност да следиш и основни насоки за захранването. Захранването - кога, как с какво и колко? При вашето наддаване, та вие сте си удвоили кг сега, нещо което става на 4-6 месеца обикновенно, няма никаква нужда да бързаш, особено ако искаш да запазиш кърменето за по-дълъг период от време. Дохранването пък с АМ е напълно излишно.
    Надявам се да съм била от полза и много поздрави на млаките.

# 122
МНОГО БЛАГОДАРЯ, АЙЛА! Ще прочета статиите внимателно. Аз си чета от библиотеката на кърмаческия подфорум, като ми остане време, ама за съжаление това е рядкост. Но ти си ми много полезна със съветите ти Hug!   bouquet

# 123
slavina_S , след подробния отговор на Аила мога само и аз да ти кажа, че се справяш чудесно!
Ох, наоплаках ви се много....., дано да сте разбрали нещо от моите писания.

Искам да те подготвя, че щом лекарката ти още отсега се отнася така скоро сигурно ще ти заяви, че съвсем не ти стига кърмата. Имай в предвид, че 4-я месец при бебетата има физиологичен спад в растежа и обикновено наддават по-малко. И при мен веднага беше повод да ми се каже, че е немислимо да храня близнаци толкова дълго и кърмата ми не стига  ooooh! Просто не се хващай на подобни приказки  Wink
А на мамите със шишето не им е по-лесно, а и не знаят какво губят.  Simple Smile

# 124
slavina_Sр, Айла ме е изпреварила. И, както винаги, достатъчно подробно е отговорила на въпросите   bouquet
И при мен около 3-3,5 месеца от един час всяко кърмене изведнъж започнаха да се насукват за по 10-тина минути.
Що се отнася до това дали е достатъчна кърмата - моите младежи и до сега се будят през нощта и често само кърменето помага, но съм сигурна, че не е защото не са се донахранили вечерта. Периодично, след като приключат сученето (понякога с мрънкане или започват да хапят), проверявам дали има още кърма. Обикновено пръскат няколко струйки и всичко наоколо става на капчици Wink Не пия лактогенни чайове, не ям нищо специално, само пия много вода.
А що се отнася до педиатърката... Думи нямам за такива лекари!!  #2gunfire Слава Богу, моята на 3 месеца сама ми каза да продължавам само на кърма - без сокчета и други подобни. Започнахме вече захранване (на 6 месеца) с пюре, като ми каза да не бързам да заменям хранене - само ако децата имат желание (т.е. да давам докато искат и след това да предлагам гърда). И двамата охотно си хапват от пюретата, но не се отказват и от млекцето след това.
Като чета тук май сме случили на чудна докторка!!!

# 125
И още нещо искам да споделя с мамите, които биха намерили информацията за полезна:
Става дума за цеденето и храненето с изцедена кърма.
На мен в началото ми се наложи да цедя и да давам определени милилитри. Всичко беше долре, но един ден на Боби трябваше да давам по 50мл (вече на гърда сам си сучеше), а на Светльо да цедя и давам по 30мл. В 9ч. за един час цедене успях да изцедя от двете гърди общо 25мл. Замълчах си и му дадох само тях. Боби след това беше изцокал своите 50мл (пробно кърмене) За 12ч. започнах да цедя в 10:30 и успях да събера едва 15мл. Много тежко преживях това, че трябва да дам АМ на единия, а за другия не ми се мислеше (вярвах, че нямям вече кърма). Дадох на Боби да суче малко от едната гърда, малко от другата и се надявах да сасе събрали към 50мл. Щях да повторя гърдите, но реших първо да го претегля - беше изцокал 70мл. Слава Богу, после мина докторът и вдигна милилитрите и на Светльо, сложих го и него да си суче и до сега си се храним успешно.
Цялото многословие беше за да стане ясно - бебетата са идеалните помпички и по-добро от това бебето само да си суче няма. При цеденето кърмата постепенно намалява (при мен от 200мл на цедене до въпросните 15мл за няма и седмица). И това, че не можем да изцедим дадено количество не значи автоматично, че бебето не може да си го изсуче.

Току-що се сетих и още нещо за slavina_Sp. На няколко пъти ми се случва след като са се нахранили (около 30 мин. по-късно) някой да дава признаци, че е гладен. Винаги имаше достатъчно кърма за да се насуче наново. Е, за следващото кърмене въпросната гърда се наливаше двойно и трябваше даже да цедя единия път, но имаше достатъчно мляко да засити бебето.

# 126
Здравейте мамчета Simple Smile. Преди време имах един въпрос, та писах в темичката и получих адекватни отговори, за което много благодаря, но ... се появи нова дилема и затова пак ще питам  Wink. Накратко за нас: Тъй като се родиха с малко тегло ми дадоха блзинаците при мен на 11-тия ден до почти два месеца се хранихме само с цедена и в шише кърма + малко АМ. След втория месец започнаха да сучат като продължихме на смесено хранене с кърма и АМ и така до 6-тия месец някъде и двамата си сучеха добре. Но момченцето започна кърмаческа стачка и не искаше да суче известно време, след което пак започна. Минаха така още няколко седмици, след което започнахме да се кърмим само нощем с него или като е сънен, но в повечето случаи само нощем ( по едно хранене нощно). И така допреди няколко дни. . За да го излъжа аз през ноща давах първо малко Ам с шише и след това започваше да суче от гърдата. Сега вече и нощем отказва, след шишето дръпва няколко пъти и после се дърпа и не иска. Дали е вече голям и иска да се отбива? В момента го мъчат и зъби, но щом яде с биберона би трябвало и да суче  Sad.
Девойката и до днес си суче даже и по два пъти нощем без проблем. Аз се цедях до скоро по 3 пъти на ден а от скоро по 2, поради липса на време...
Всеки близнак си се храни само от едната гърда ( своята и не иска от другата). Искаше ми се поне до годинка да полчуват и по малко кърма, но при тази ситуация се чудя кое е най доброто? Ако спра да се изцеждам и да се суче от едната гърда какво ще стане, възможно ли е да има лактация само от едната гърда? От друга страна искам равни условия и за двете си деца, предполагам че има и др случаи като нашия или подобни? Вие мами какво бихте ме посъветвали?

# 127
Здравей Жабче моите бебки хем ги кърмя но и дохранвам защото не достига и пак трудно заспиват.Едната ме ползва за залъгалка а другата за люлка.Аз си го обяснявам с това че ще са по капризни.С баткото нямах такъв проблем със спането но тези кокони ще ми вземат здраветo.Но пак да са живи и здрави ще си наложим някакаъв ред!

# 128
Здравей Крем, и аз имах проблем с кърменето на единия близнак около 7ия месец (и ние сме на смесено хранене). И той от няколко месеца сучеше само ако е сънен и пр., но изведнъж след двудневно мое отсъствие започна да отказва и тогава. Ако предлагах по-настоятелно, дори се дразнеше и плачеше. По всичко изглеждаше, че е решил да се отбива. С другия нямаше никакви проблеми. Аз продължих обаче да предлагам гърда, без да настоявам, и не сбърках. Постепенн о почна по малко "да сваля гарда". В един момент се разболя и тогава изведнъж се върна към забравената си любов - цицата  Laughing Искаше да суче по цяла нощ и по много пъти през деня. От тогава, да чукна на дърво, си имам отново две кърмачета. Така че, моят съвет е: приеми, че има вероятност да се отбие, но продължавай да предлагаш, пък каквото стане. Явно децата могат да променят динамично решенията си за отбиване или не. Относно потддържането на лактация само от едната гърда - възможно е, но момиченцето като дръпне млякото от другата гърда, много лесно можеш да изцеждаш другата. Фата моргана дори беше писала, че по време на самото кърмене от едната, за отрицателно време се изцежда другата и не се губи време после.

# 129
И при мен едната имаше период на стачка някъде към 8-я месец, въобще отказваше да суче.  Не спрях да предлагам слагах я винаги да гледа, докато кърмя сестричката й и след няколко дни се вразуми. При нас, въпреки че никога не съм ги хранила с биберони, се излъга да засуче отново със силиконово зърно. Определено я мъчеха зъби в този период и може би и заради това стачкуваше. По принцип като им никнеха зъбите ставаха доста нервни на гърдата, захапят, пускат, реват, дърпат се... Мисля, че просто с биберон им е по-лесно през този период или техниката на сучене е друга и им причинява по-малко болка, знам ли  newsm78 Друг вариант е бибите да са малко по-твърди и затова да ги предпочитат, моята с голам кеф го дъвчеше зърното  Thinking
При всички случаи ти препоръчвам да не се отказваш. И наистина опитай със силиконово зърно, кой знае може пък така да му хареса. В последствие винаги можеш да го махнеш. Потвърждавам, че докато едното бебе суче от едната гърда много по-лесно се цеди от другата, особено щом имаш и опит с цеденето. И аз в периода на стачката бях решила, да се изцеждам до годинката и да давам ако има нужда. Така или иначе те вече не сучеха по много пъти на ден, цедях и след това веднага й давах млякото още докато е топличко  Simple Smile
Според мен това е по-добър вариант, отколкото да спреш изцяло да кърмиш от едната гърда. По принцип не би имало проблем, освен това, че гърдите могат да станат малко различни по големина. Но докато не те натоварва много може да поддържаш лактацията и от другата гърда дори и само по няколко пъти на ден, когато се храни едното бебче. Така ако "стачкуващия" размисли ще е по-лесно за всички.  Simple Smile
Успех и дано скоро се похвалиш отново с две добри сукалчета  Hug

п.с. Сега виждам, че Аила е пускала по-напред една статия за кърмаческата стачка, която може да ти е от полза:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1971

# 130
Здравей Жабче моите бебки хем ги кърмя но и дохранвам защото не достига и пак трудно заспиват.Едната ме ползва за залъгалка а другата за люлка.Аз си го обяснявам с това че ще са по капризни.С баткото нямах такъв проблем със спането но тези кокони ще ми вземат здраветo.Но пак да са живи и здрави ще си наложим някакаъв ред!

megsan, поздравления за кърменето!  Hug Не съм Жабче  Wink и постът ти е малко объркан затова питам колко са големи твоите бебчета, по колко пъти се храните и колко добавка даваш? Какво те кара да мислиш, че кърмата ти не стига, как наддават бебетата?

# 131
fata morgana, Гризка благодаря ви за идеите. Не се бях сетила да пробвам със силиково зърно, но ще го направя още тази вечер пък да видим какъв ще е резултата...

# 132
  • София
  kremm ФатаМоргана и Гризката са дали много добри съвети, особено тези базирани на личен опит. Мога само да допълня, че наистина силиконките са много добър преход от шише към гърда и да пусна този линк за правилното им постовяне и използване ако досега не ти се е налагало - http://xedra.wordpress.com/2009/06/26/nippleshield/
   Другото което помага е просто винаги когато има желание да предлагаш гърда, не само за хапване, нощем както си забелязала обикновенно сучат добре в сънено състояние, за успокоение като се ударят или ако близначето суче и другото бебе също иска. Успех и вярвам че скоро може да се похвалиш с успехи.
   Гризката на теб ти се възхищам и радвам безкрайно. Ти доказа, че има ли желание смесеното хранене е възможно дълго време. Признавам, че не вярвах толкова дълго да продължи едно смесено хранене, но пък безкрайно ме радва твоя и не бебчетата успех и дълго кърмене.
   Да анонсирам в тази темичка, скоро ще започва новото обучение за консултанти по кърмене към Националния Комитет по кърмене тук в СФ. Това обучение го завърших аз наскоро, но много ще се радвам, ако има и други желаещи мами кърмещи близнаци които да се включат. Обучението е безплатно, необходимо е само желание да помагате на други майки с проблеми както и 6-7 свободни съботи веднъж месечно  Simple Smile

# 133
Айла, благодаря за комплиментите  Grinning Всъщност при единия вече не сме на смесено хранене, тъй като твърдата храна измести добавката от адапте  Sunglasses Другият хапва повечко и нощем продължава да получава добавка.

Кремм, забравих да напиша, че смених тактиката на предлагане на сукане - вместо в полусънено състояние го дебнех да е буден, но в добро настроение. Т.е. да осъзнава какво прави и да иска да го направи. И отне доста време, докато започна пак да иска да суче, поне месец

# 134
  • София
Айла, благодаря за комплиментите  Grinning Всъщност при единия вече не сме на смесено хранене, тъй като твърдата храна измести добавката от адапте  Sunglasses Другият хапва повечко и нощем продължава да получава добавка.
  Супер аз и друг път съм споделяла, че при захранване може постепенно да се премахне добавката за сметка на твърда храна, но ти май си единствената която го е постигнала. Много се радвам за потвърждението на теорията. А съвета за будното състояние също е от полза. Случайно да искаш да се обучаваш за консултант по кърмене  Heart Eyes
  Направих аблумче с кърмачески снимки на наши мами. Ето албумчето, ще се радвам за още снимки, който има желание да се включи и не се притеснява  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт