Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците - 2

• 82 740
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
Аз пък искам да ви се оплача, че се сблъсквам с нечувана кърмаческа ревност  ooooh! До скоро единият близнак почти не сучеше, а другият нямаше нищо против по цял ден да си отвиси на гърдите ми. От 1 седмица обаче първият е с афти в устичката и не признава шишета, иска гърдата, както преди. Брат му не може да понесе идеята да дели с него гърдите - скубе го, ако ги сложа да сучат в тандем, плаче, ако го види да суче сам. Обратното важи също с пълна сила, само дето няма скубане. Налага ми се вече да се крия като кърмя когото и да било  Tired Само че поредната изява на ревност вече тотално ме изцеди - от днес бившият добре сучещ отказва да суче. Обръща се на другата страна като види гола гръд и плаче  Cry Повече не издържам, честно! Каквото и да направя, все едно съм оставила на произвола на съдбата някого от двамата. Сигурно нищо не може да се направи, ама поне исках да се оплача.

# 106
Гриз, дано се е пооправило положението при вас  Hug По принцип не мисля, че се отбиват, по-скоро зъбки или стачка някаква... Имай предвид, че като им никнат зъбите може да им е доста болезнено да сучат. Опитвай се да го гушкаш повече, смени позата, храни го полусънен, обикновено тогава не отказват.  Wink Не се отказвай толкова лесно  Simple Smile
На мен едната ми стачкува някъде към тази възраст и бях решила, че ако не ще да засуче пак ще избутам до годинката с цедене (става много лесно, докато суче другото бебе). Тя пък взе, че след няколко дни се вразуми  Grinning Обикновено трябва само малко повече търпение.
За ревността не знам какъв съвет да ти дам. Опитай се да им обясниш, че не трябва да правят така, невероятно е понякога колко разбират. Ако се скубят като сучат в тандем веднага бих отдалечила от гърдата скубещия и му бих обяснила, че така не се прави. Ама то отстрани много лесно се дават съвети  Flutter
А няма ли някоя поза, в която не могат да се скубят?  newsm78

# 107
Май се пооправиха нещата, пу пу пу  Thinking Вече не се скубят. Поизбутват се от време на време, ама не се плаче както преди. Вече сучат клякайки от двете ми страни, както мисля е нормално за порастнали кърмаци-близнаци  Sunglasses Ох, дано се позапази това статукво, че ми писна  Praynig Стискайте палци...

# 108
  • гр.Добрич
Здравейте мили майчета. Искам и аз да споделя моите вълнения. С баткото н можах да кърмя, защото на лявата гърда зърното не щтръкваше и той така и не успя да захапе. Дясната уж имаше мляко, но постепено и то спря.
Сега започнах още в болницата да цедя, но с теиз обиконвени помпи почти нищо не ставаше. цедях доколкото мога във салфетка и хвърлях, защото пиех антибиотици. Сега вкъщи все още ме напрягата гърдите. От дясната изкаравам поне по 50мл, което не е много, но от лявата почти нищо не  излиза.  Децата едва от вчера са термолегла и още не могат  да се хранят с биберони. Казаха ми, че като се научат добре да хапват от биб, ще ме вкарат в болницата за няколко дни, да видят как ще се справям с тях. Аз обаче си мисля, че с това кърмене нищо няма да стане. Сегашната кърма мога ли да я замразявам и как въобще продецурахте?

# 109
Привет, кърмата можеш съвсем спокойно да я замразяваш в стерилни контейнерчета от аптеката, Авент също имат контейнер за съхранение на кърма, в хладилника можеш да я съхраняваш 24 часа/според някои книги и до повече/ а във фризера 3-6 месеца/. Моите девойки понеже се родиха доносени но с ниско тегло постояха в болницата, голямата ми я дадоха на 5-ия ден и на 10-ия ни изписаха/много е неприятно да те изпишат само с едното бебче, все едно другото си го зарязал, а при положение че не си можел и да го виждаш в болницата...си е гадничко/, мъничката ми я дадоха на 18 ден от раждането, и двете ми ги дадоха с думите много добре се хранят с биберон Simple Smile Голямата засука веднага, но стоеше и спеше на гърдата по 30-40 минути, малката също имаше желание да суче, ама в началото сякаш не можеше да схване идеята и само ядосваше на зърното, хапе пуска и се ядосва, само нощем сучеше спокойно, затова я дохранвах с биберон с кърма/от моята кумица, да е жива и здрава, понеже имаше много/. В началото в болницата ползвах помпа на авент и не можех да изцедя и 20 мл, но се оказа че бебчето изсмуква колкото му трябва и пробното кърмене показа че яде достатъчно. До 3-ия месец нищо не можех да изцеждам с помпа или пък на ръка, но явно кърма си имаше, но от 2-ия месец ги дохранвах предимно следобеда и вечер, и то малката основно защото след 1-2 часа на обед отказваше да суче. Така че мисли позитивно и нещата ще се получат, важното е дечицата да са здрави и да растат, надявам се да съм била полезна и при вас всичко да е наред.

# 110
  • София
  Спинки, честити момченца. Много се надявам напролет да се видим с по три дечица във вашата хубава градска градина. Моите каки всъщност във вторник ще отидат на гости на баба и дядо в Добрич..
  Ако искаш ми звънни по телефона за да се чуем и да мога най-добре да ти отговоря на въпросите? Номера ми е 0897446226
  А иначе в момента каква помпа ползваш? Има техники за цедене на ръка, иначе от ръчните най-доволни са от Авент, а от електрическите Меделата. Много е важно да цедиш минимум 8 пъти дневно и двете гърди. Започваш с топъл компрес или душ например и лек масаж след което цедиш, като между сесиите отново може да масажираш, разтърсваш и потупваш  гърдата. Неколкократно можа да се връщаш ту на едната ту на другата гърда.
   Ако можеш постави помпата на някое удобно място. Освен поне 8 изцеждания за денонощие, с едно от тях през ноща, всеки път като минеш покрай нея може да включиш и още някое кратко изцеждане или реално няколко минутна стимулация в която не целиш да изцедиш нещо, а просто да стимулираш гърдите  и максимално да ноподобиш живота и кърменето с бебенце. Новородените обикновенно сучат между 8-12 пъти за денонощие като някои от кърменията са съвсем кратки, по-скоро за комфорт и успокоение.
   Ето няколко хубави линкчета, знам че нямаш време, но ако можеш погледни ги. Най-отдолу е даден съвет как да се процедира когато се поддържа с изцеждане лактацията или се опитваш да я увеличиш. - http://xedra.wordpress.com/2009/05/09/handexpression/

Цитат

Този начин на действие трябва да се следва от майки, които изцеждат вместо цяло хранене или от тези, за които е нужно да установят, увеличават или поддържат млякото си, когато бебето не може да суче.

1. Изцеждайте всяка гърда, докато струята мляко намалее и започне само да капе.
   2. Направете стимулацията на рефлекса на потичане (масажиране, поглаждане, разтърсване) и на двете гърди. Може да се прави едновременно.
   3. Повторете целия процес с изцеждане на всяка гърда и подпомагане на рефлекса на потичане още веднъж или два пъти. Струята мляко обикновено намалява по-бързо при второто и третото изпразване на резервоарите.

Времетраене

Цялата процедура би трябвало да отнема приблизително 20-30 минути.

1. Изцеждайте всяка гърда 5-7 минути.
   2. Масажирайте, поглаждайте, разтърсвайте.
   3.  Изцеждайте всяка гърда 3-5 мин.
   4. Масажирайте, поглаждайте, разтърсвайте.
   5. Изцеждайте всяка гърда 2-3 минути.

Забележка:

Ако количеството мляко е стабилно, използвайте инструкциите за време само като ориентир. Наблюдавайте силата на струята и сменяйте гърдите, когато струята намалее до капки.

Ако млякото е малко или все още не е слязло, тогава следвайте буквално тези инструкции за времетраене на процедурата.

Съветите могат да се ползват и когато цедиш с помпа  Simple Smile

За замразяването няма никакъв проблем да замразяваш изцеденото. Хубаво е да замразиш колкото се може по-скоро, като ако не си напълнила контейнерчето можа да доливаш направо отгоре върху замразеното до 4 пъти. Датата се счита от първоначално замразеното мляко. При съхраняване и изцеждане на кърма за недоносени е важно помпата да се стерилизира преди всяко изцеждане и сроковете на съхранение са малко по-кратки. - http://www.kellymom.com/bf/pumping/milkstorage-preemie.html

# 111
Здравейте и от мен
и аз се включвам в темата, като начинаеща, бебенцата ми са на 2 месеца и засега се справяме с кърменето, но имам и известни затруднения
Те биберони не обичат и се приспиват само на гърда, а как да разбера кога са се нахранили и продължават да сучат за собствено удоволствие? Понякога това продължава с часове....
Вечер особено като ги окъпем към 7.30 и започнем да се храним към 8 та отича чак 10.30 докато заспят. Само да се опитам да ги оставя в леглото и веднага врясват. През нощта пак се будят по няколко пъти и аз понякога ги вземам при мен на леглото и се обръщам ту към едната да суче, ту към другата като се пробудят, лошо сатва, ако се събудят двете едновременно, тогава ща не ща трябва да ставам и се разсънвам, ама не мога да си намеря удобна поза да ги кърмя легнала и двете едновременно. Помогнете, ако някой има опит с това....

# 112
Здравей,Дани79 Grinning
С много интересни имена сте ги скръстили Hug
Радвам се,че все повече майки се справят успешно в нелеката задача да се кърмят две бебчета Hug

Аз по едно време си мечтаех да се приспиват на гърда,защото пък съм малко против бибероните-залъгалки.Но моите 'проклетници' си харесват бибите и ги предпочитат за приспиване и успокоение...

Безкрайното сучене скоро ще свърши-моите сега са на 4 месеца и от около 2 месеца сучат светкавично-за 5-10 минути са готови.Това което описваш с къпането и после двучасово сучене ми е добре познато,доскоро бях така-тогава сядах с двете бебета на фотьойла и пусках нещо интересно за гледане,та си убивах добре два-три часа,докато малките заспят хубаво.При нас специално положението беше много тежко,защото те са страшно ревливи бебета и просто искат да ги гушка някой-иначе плачат.

За нощното кърмене аз в крайна сметка не се почувствах удобно в никоя поза...особено откакто пораснаха и натежаха.Но ето тази е най-добрата,която пробвах,макар че то си зависи и от размера на гърдите:лягаш по гръб ,под главата с две възглавници и с по една възглавница от двете ти страни.Бебетата се слагат върху страничните възглавници и се обгръщат с ръцете.Не знам дали го обясних добре,Айла май имаше такава снимка. newsm78Малките спят при мен от двете ми страни през цялата нощ и ако се случи да се събудят едновременно,единият просто го оставям да изчака малко.При теб обаче май няма да стане така,щом сучат дълго време Thinking

# 113
  • София
  Dany79  честити бебенца   bouquet
  Страшно много се радвам, как стават все повече майките на близнаци които кърмят, наистина ви загубих бройката, но пък съм безкрайно щастлива.
  Първо и аз да те успокоя, че поведението което описваш е напълно нормално. ПОвечето бебенца вечер са изморени и изнервени и предпочитат да стоят максимално време на гърдата и гушнати в мама за да се приспиват и успокояват. За тях гърдата рядко е само място от което хапват. С близначките и аз минах през този период, а именно да сучат по часове вечер. Искам да те успокоя, че наистина след време отминава, а дотогава най-удобното е да се разположиш комфортно и да си почиваш докато те сучат и да гледаш някой филм например.
  Ето позата в която аз кърмех легнала близначките и за която Феникс е писала, но тя е удобна на майките с по-малък бюст - http://aila.snimka.bg/baby/k-rmene.106418.3500726
   С по-голям размер на бюста едновременно кърмене е по-удобно във поза футбулна топка или както ти правиш да кърмиш ту едното, ту другото бебче от различни страни.
   Тук има доста пози за кърмене на близнаци, разгледай ги ако искаш може да откриеш някоя, която е най-подходяща за вашия случай - http://members.tripod.com/~breastfeedingtwins/Pages/twinart.html
   Ако имаш помощници вкъщи и вечер след като са се наяли искат просто за комфорт и удобство да сучат, а на теб не ти е удобно или още не си открила подходящата за вас поза за едновременно кърмене, може да ги дадеш да го поразнасят роднини, а ти да си почиваш  Simple Smile Имало и е при мен моменти когато не съм издържала на неколкочасовото кърмене и съм ги връчвала на баща им да ги разнася. Не помня вече на коя възраст, но въпреки че не ми се вярваше започнаха да хапват за по пет минутки през деня след определена възраст и макар вечерното да продължи още известно време да е по-дълго постепенно нещата се нормализираха и станаха по-леки  Simple Smile
   Успех и ще се радвам да пишеш как се развиват нещата при вас  Simple Smile

# 114
Благодаря ви момичета, много сте мили
моят бюст също не е голям и ще изпробвам тази поза, която предложи Aila
през деня има жена, която ми помага, а вечер доколкото може се включва и таткото, но той е по зает с другите ни две деца едната кака е на 7 год, а другата на 2, общо взето сме женско царство у нас
А какво правите, за да увеличите лактацията, необходимо ли е непрекъснато да се изцеждам
иначе пия лактогонен чай(все съм с чашата в ръка), ям ядки, пия вода, ядях и булгур, но понеже моите много повръщат и ги мъчат коликите, та се подзрях да не би да ги дразни прясното мляко, което пия и булгура - няма логика но...
иначе съм горда, че наддават доста добре за два месеца едната е качила - 2600, а другата 2250
Феникс, а как се оправяте с 2 год батко, нашата кака не ходи на ясла и жената ми помага денем за нея, ама е все при бебетата и тича да ги взема

# 115
Ехаа,четири момичета Grinning Аз толкова исках поне една щерка,дай боже четвъртото ни да е момиченце Grinning

За цеденето...знам каква досада е.Аз цедях само докато бяхме в болницата.Практически не се налага изцеждане,когато кърменето е организирано ' на поискване' и бебетата сучат добре и се нахранват.Дори да имаш съмнения,че кърмата понякога е по-малко,пак е по-добре да се сложи бебето да суче,отколкото помпата.

Млечни продукти е възможно да предизвикат реакция при бебето,може би е разумно да ги ограничиш,аз лично консумирам само кисело мляко.Иначе на мен ми е трудно да повярвам във връзката между храненето и лактацията,колкото и теории да има по темата.Аз лятото в големите жеги карах само на плодове по дни наред и не се е отразило на 'млеконадоя'.Някои приятелки обаче казват,че ако не са хапнали стабилно,'нямат мляко'(само не знам как го разбират newsm78)Общо взето вярвам,че организмът на кърмачката , също като на бременната,сам подава сигнали от какво има нужда,т.е.яж каквото ти се прияжда Grinning

Баткото ходи на ясла и засега нямам оплаквания от него-няма силна ревност,харесва бебетата,е разбира се иска да играе с тях и понякога е по-грубичък,но с много обяснения от моя страна предполагам с времето ще стане по-внимателен.Научих го да помага за някои дребни неща,имаме си игри за изхвърляне на памперсите в кошчето,за носене на чисти дрешки от шкафа и на мръсните до коша за пране,дава бибите,ако бебчетата плачат(макар че понякога буквално им ги набучва в устата Mr. Green),пуска им музикалните играчки...абе весело е!

# 116
  • София
  Dany79 на мен пък ми трябва още едно момиче за да ви настигна  Heart Eyes. Почвам да се чувствам малодетна мама напоследък в близнашкия, страшно много майки с по четири дечица има вече. Но аз мнооого ви се радвам  Simple Smile
  За цеденето както и Феникс е казала, ако бебчетата сучат ефективно и им позволяваш да ядат винаги когато искат, а не на режим, няма никаква нужда да цедиш след кърмене. Хубаво е да хапваш стабилно, аз лично съм чела статии за връзката между храненето и кърменето на близнаци, но е добре храната да е здравословна, а не боклуци и празни калории. Много важно е и достатъчно течности и почивка разбира се.
   Прясно мляко е добре да се избягва или поне да не се прекалява, например макс една чаша на ден. Аз също предпочитам киселото мляко.
    Ето и статията за храненето Феникс - http://www.llli.org/NB/NBSepOct94p147.html

Цитат
After worrying all those months about carrying the babies to term, breastfeeding them was a welcome relief. Unfortunately, I stopped paying as much attention to what I ate. When I began feeling lightheaded and dizzy, I discussed my symptoms with a friend who is a lactation consultant. She suggested that I was not eating enough: exclusively nursing twins is a nutritionally demanding job! Such a mother often produces two liters of milk a day or more! When I went back to the diet I followed so carefully when I was pregnant, the dizzy spells went away. I have continued to follow my "twin diet," including the two prenatal vitamins a day. Lilyanne and Henry Thomas are now fourteen months old and are very busy nursing toddlers. I have lost all 65 pounds I gained when I was pregnant, plus a few more.

# 117
И на мен ми дава много кураж това като чета, че има и други изцяло кърмещи близнашки мами. Ние сме добре, вече правят моите хубавици нощна почивка около 5 часа, което е супер, само че аз се събуждам с гърди, твърди като камък и подгизнала нощница с кърма. Това дали не означава, че трябва да се събуждам и изцеждам Rolling Eyes. А направо нямам сили за подобно нещо #Crazy!

# 118
  • София
  Славина пет часа е допустима пауза и то през ноща стига да е еднократна. Засега ако наддават добре не смятам, че е нужно да си нарушаваш съня и да ставаш да цедиш. Все пак да си отпочинеш и наспиш е също толкова важно. Следи наддаването на бебчетата и ако се наложи винаги може да включиш едно хранене или изцеждане през ноща или да увеличиш броя на кърменията през деня Simple Smile
   Когато започнат да събират повече впечатления денем или пък започнат да никнат зъбките е нормално отново да започнат да се будят по-често нощем. Вече при пауза от 8-9 часа особено при кърмене на близнаци, на малка възраст е наложително буденето им или изцеждане, но в твоя случай мисля че няма причина да се притесняваш  Simple Smile

# 119
Ние ядем мога да кажа на поискване, понякога правим 3 часова пауза, понякога 2, а някога то всъщност един път ми се случи едната яде след 5 часа, както и да се мъчих да я събудя да яде по-рано все не успявах и накрая се отказах. А снощи ми се случи това - едната се нахрани и заспа, а другата яде много малко и заспа, агърдата ми беше все още пълна и незнаех да се цедя ли или не, защото беба можеше да се събуди след 30 мин, а можеше и въобще да не се събуди. Ами ако се изцедя и тя се събуди след 30 мин ще има ли какво да яде, колко бързо се образува пак млякото. Знам, че гърдата винаги имма мляко, но не е като да са минали няколко часа...Вяшият опит какъв е момичета. Радвам се, че има мами с по повече деца, ние живеем в малък град и на хората им беше много странно как така сме се решили да имаме повече от две и аз понякога се чувствах доста странно, но това е друга тема
а по старшите мами на близнаи кога захраниха бебоците?

Общи условия

Активация на акаунт