Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как да се справя с предизвикателствата, проблемите и натовареното кърмене на близнаци?
Как мога да увелича производството на кърма?
Как да се справя с проблемите със сукането и наддаването на тегло при близнаци?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как да се справя с предизвикателствата, проблемите и натовареното кърмене на близнаци?
При кърмене на близнаци е важно да поддържате лактацията, дори ако бебетата не се хранят директно от гърдата. Изцеждането на кърмата е от съществено значение, като стимулацията между 3 и 8 сутринта е особено ефективна. Помпи за кърма, както и лактогонни чайове, могат да помогнат за увеличаване на количеството кърма. Важно е да поставите бебетата на гърдата, дори ако не се хранят директно, за да поддържате контакта кожа-кожа и да стимулирате лактацията. Кърменето на близнаци може да бъде предизвикателство, но е важно да изберете подходяща позиция и техника за кърмене. Разгледайте различните позиции за кърмене в блога Aila_24 и се консултирайте с консултант за допълнителни съвети. За ефективно кърмене на близнаци е важно да организирате и използвате подходящи пози и захапки. Едновременно кърмене може да бъде от полза, тъй като бебетата си помагат едно на друго и спестявате време. Важно е да поддържате честото кърмене и да наблюдавате за правилно засукване и трансфер на мляко.
-
Как мога да увелича производството на кърма?
За да увеличите производството на кърма, опитайте изцеждане около 8 пъти в денонощието, масаж на гърдите, изцеждане на всеки 3 часа и продължителност на изцеждането. Освен това консумирайте лактогонни чайове, много течности и ябълков сок. Бъдете постоянни и търпеливи в усилията си. Освен това опитайте да кърмите или изцеждате през нощта, да сменяте гърдите по време на хранене, да предлагате гърда преди глад и да се уверите, че сте добре хидратирани и имате балансирана диета. Можете също така да използвате добавки като фенигрик и силиконови зърна при необходимост.
-
Как да се справя с проблемите със сукането и наддаването на тегло при близнаци?
Сукането на близнаци може да бъде предизвикателство, но е важно да поддържате контакт кожа-кожа и стимулация на лактацията. Помпите за кърма, цеденето и поставянето на бебетата на гърдата, дори ако не се хранят директно, могат да помогнат за улесняване на сукането. Важно е да използвате различни позиции за кърмене, като легнало положение, ръгби позиция и други, за да намерите удобна позиция за кърмене, особено ако има здравословни проблеми като счупен крак. Наддаването на тегло при близнаци може да бъде предизвикателство, особено по време на кърмене. Важно е стриктно да наблюдавате теглото им през първите месеци. Педиатърът препоръчва опит за хранене на всеки 3 часа и половина вместо 3 часа, за да се избегнат проблеми с наддаването. Освен това споделянето на опит относно поставянето на бебетата върху постелка или място, където имат повече пространство за движение, може да насърчи тяхното развитие. Също така е от съществено значение да наблюдавате нивата на витамин D, особено през зимните месеци, когато те прекарват по-малко време на открито.
-
Какви са някои съвети за изцеждане на кърма след операция на рамот?
-
Какви са някои съвети за увеличаване на кърмата и улесняване на кърменето след раждане?
До скоро единият близнак почти не сучеше, а другият нямаше нищо против по цял ден да си отвиси на гърдите ми. От 1 седмица обаче първият е с афти в устичката и не признава шишета, иска гърдата, както преди. Брат му не може да понесе идеята да дели с него гърдите - скубе го, ако ги сложа да сучат в тандем, плаче, ако го види да суче сам. Обратното важи също с пълна сила, само дето няма скубане. Налага ми се вече да се крия като кърмя когото и да било
Само че поредната изява на ревност вече тотално ме изцеди - от днес бившият добре сучещ отказва да суче. Обръща се на другата страна като види гола гръд и плаче
Повече не издържам, честно! Каквото и да направя, все едно съм оставила на произвола на съдбата някого от двамата. Сигурно нищо не може да се направи, ама поне исках да се оплача.
По принцип не мисля, че се отбиват, по-скоро зъбки или стачка някаква... Имай предвид, че като им никнат зъбите може да им е доста болезнено да сучат. Опитвай се да го гушкаш повече, смени позата, храни го полусънен, обикновено тогава не отказват.
Не се отказвай толкова лесно 
Обикновено трябва само малко повече търпение. 
Вече не се скубят. Поизбутват се от време на време, ама не се плаче както преди. Вече сучат клякайки от двете ми страни, както мисля е нормално за порастнали кърмаци-близнаци
Ох, дано се позапази това статукво, че ми писна
Стискайте палци... 
. Почвам да се чувствам малодетна мама напоследък в близнашкия, страшно много майки с по четири дечица има вече. Но аз мнооого ви се радвам
!