Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците - 2

• 82 930
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
Жабче, като сте навън една по една ли ги кърмиш? През деня моите хубавици доста дълго висят на гърдата- поне по половин час на кърмене и аз се притеснявам да ги кърмя извън къщи.
А нощем засега ми се будят почти едновременно, моите гърди са големи и не се получи позата на Айла, сега си мисля да пробвам една след друга легнали, но ако почне да пищи тази, която не е на гърдата  ooooh!!

# 91
  • Някъде там...
Славина, една по една ги кърмя, но почти никога не огладняват и двете едновременно. А ако се случи взимам Йоана - тя яде по-бързо от сестра си. Сега е готова за 5 минути, а сестра й може и 20 да си отвиси.

# 92
Я да се разпиша и запиша и аз тук.
Не знам как ще ви прозвуча, но съм малко притеснена. Дали педиатърката ми преувеличава или наистина има опасност страх ме е да го назова даже от какво Confused... За последните 45 дни Иво е наддал цели 3кг - 1кг за вторите 15 дни от първия месец и още 2кг за втория, като при тегло на изписване 2500гр сега тежи 5700гр. Маги е точно с килограм по-лека.
Трябвало да му намаля порциона и да съкратя едно хранене. Дааа, ама как да стане - нямам мензура на гърдите си, нито нерви да го гледам и слушам как се дере от глад. Предложения? Sad

За статистиката - по-лесно ми е да ги кърмя един след друг, но това наистина отнема почти цялото ми време, друго не трябва да правя. Едновременното хранене ми коства страхотни болки в гърба и кръстта, но пък спестява време, освен че не се напрягаш да помниш кой кога точно е ял.
И кой каза, че всички бебета заспивали след хранене... да дойде и да види моите. Няма такова напъване и мрънкане, преминаващо в рев, именно след като са яли. Що е то!?

# 93
  • София
  Стрелче, освен да те поздравя за доброто наддаване и на двамата няма какво да кажа  Simple Smile Много кърмени бебенца качват по 1,5 - 2 кг първите месеци и в това няма нищо лошо или притеснително. Особено пък за близнаци, които често се раждат по-дребни от единичните бебета и имат да наваксват. Нормално новородените са по 3,5 кг.
   Да те успокоя че на Жабче малките май качиха 1,5 кг първия месец и двете, а втория по 1800 и 1900 грама тоест общо 3700 грама. Нашата педиатърка, защото и аз съм при нея беше казала само браво, много добре и че щом са на кърма няма нищо притеснително. След това рязко забавиха темповете, въпреки че те са дами и двете, а момченцето е съвсем нормално да качва повече. Третия месец мисля че качиха по около 800 грама, четвъртия бяха при друг лекар на мерене и излезна че почти не са качили, но може да е било от различните кантари, защото видимо бяха пораснали. Петия месец си качиха всяка по 500 грама, а сега ще разберем скоро и шести месец колко. Но просто споделям, че педиатърката не видя нищо притеснително в това сериозно наддаване втория месец и след това забавиха темповете.
   Ето и една хубава статия по въпроса - Наддава ли прекалено много моето изключително кърмено бебе?

# 94
strelche®,поздравления и от мен.И Айла вече ти е казала-притеснения за голямото наддаване може да има само при бебечета на смесено или изкуствено хранене.
(За статистиката-моят по-голям син качваше главоломно в първите месеци-2000,1800,1500...чак след 5 месец,когато запчона да се раздвижва повече,смъкна темпото и започна да качва по 'едва'200-300 грама Mr. Green Близнаците и те качват по над килограм на месец,за три месеца удвоиха теглото от раждането,че са и отгоре).Можем само да им се радваме.
По отношение на плача след хранене-и моите са така и до днес.Само първите 3 седмици спяха повече...
Ето тази статия ме светна на какво се дължи напъването и неспокойното поведение след папкане:
http://xedra.wordpress.com/2008/01/02/82/

Ох момичета,ако знаете колко ви се радвам Hug Вече като ме погледнат крайно учудено 'как било възможно близнаци да са само на кърма',казвам,че не само може,ами знам и доста други майки,които кърмят близнаци Hug

# 95
  • София
  Феникс и преди четох, че статията на Хедра ти е обяснила някои от нещата в поведението на малките. Интересно ми е обаче дали някой от съветите за справяне с проблема ти върши работа, защото някои от тях са да се кърми само от едната гърда за по-дълъг период от време, нещо което при близнаци няма как да се реализира. Отделно знам, че ти никога не си цедяла преди или след кърмене за да предизвикаш хиперлактация.

# 96
Как да няма как,аз съм кърмила и по три последователни пъти на една и съща гърда Grinning
Особено нощем,единият спи до мен отляво,другият отдясно,имат 2 или 3 кърменета през нощта и въобще не ги сменям.

# 97
  • София
  Да ясно ми е че имаш последователни кърмения от едната гърда  Wink, но тук хватката е че ги имаш и от двете гърди. Смисъла на предлагането на едната гърда при хиперлактация за по-дълъг период е че през това време другата гърда не се изпразва в резултат на което в нея започва да се произвежда локалния инхибитор, тоест хормона който регулира количеството на кърмата в посока намаляване и от там се намалява свръхпроизводството.

# 98
Да,но при мен основният проблем беше прекаленото поглъщане на предно мляко,
което причиняваше дискомфорт на бебетата.Понеже в началото се старех всяко хранене да е от различна гърда.Така и двамата са поглъщали повече предно мляко,защото те от самото начало сучат кратко време.И оттам по веригата с по-честото сучене,понеже предното мялко не засища задълго.....та като цяло не препоръчвам при близнаци да се сменят гърдите начесто.Май най-добре е всеки да си има "своя" гърда Wink
Аз като цяло се убедих,че е много по-лесно човек да си докара свръхпроизводство при близнаци,противно на всеобщото схващане.

# 99
  • София
  Ясно, мерси за споделеното, определено ми беше от полза  Simple Smile Аз никога не съм ги въртяла на всяко хранене да са от различна гърда. В началото слагах по-доброто сукалче, на по-малко произвеждащата гърда, след което всяка си имаше по една гърда за дадения ден. Е пределно ясно е че след петия месец, вече не следях нищо подобно, но тогава вече лактацията беше установена и всичко беше влязло в релси.
  Радвам се че при вас нещата са добри откъм количество, защото при мен определено много трудно се поддържаше лактация за две бебета и никога не съм имала много кърма, но с по-често кърмене стигаше разбира се и за двете  Simple Smile

# 100
Стрелче, поздравления за кърменето и страхотното наддаване!   bouquet Няма преяло бебе от кърма  Grinning За останалото са ти писали вече момичетата.
В каква поза ги кърмиш заедно? По принцип ако си седнала удобно не би трябвало да те боли кръста... Опитай ти да си седнала удобно с подпрян отзад гръб с възглавници, например, а бебетата и те на възглавници на височината на гърдите си, за да не се се навеждаш.

Аз пък и досега сменям гърдите на всяко кърмене (нищо, че са само 2  Crazy) В началото едната ми гърда страшно много се препълваше и се надуваше, явно е по-производителна и гледах да ги редувам всеки път, защото едната сучеше малко повече от другата и ми се струваше най-удачния начин да регулирам нещата... Но има майки, които си определят една гърда за деня или за постоянно. Има и такива, които са кърмили близнаци само от една гърда, бях пускала линкче към една статия едно време.  Simple Smile
И друг път съм споменавала, че тук ме бяха посъветвали в началото да се стрема да сучат поне по 20 мин. на всяко хранене. Знам, че противоречи малко на схващането за кърмене "на поискване", но не е и лишено от логика. Каза ми го специалист по кърмене все пак. Наистина беше малко трудно да ги държа будни в началото, но пък от друга страна хапваха добре и после спяха спокойни. Но може и да съм случила на кротки деца  Heart Eyes Все пак бях забелязала, че ако сучеха по-малко, съотвено спяха за по-кратко. Ако се нахранеха хубаво си спяха по около 3 часа и режимите им също пасваха  Thinking

Иначе и аз много се радвам, че ставаме все повече  Simple Smile Темичката наистина се оживи напоследък. Току виж се появила и нова за дългокърмещи близнашки мами  Flutter

# 101
  • София
 Фата много правилно са си те посъветвали. Основните принципи за кърмене на поискване не са буквални поне първите шест седмици, а именно тогава се следи задължително бебенцето да има минимум 8 кърмения за денонощие, защото при по-малко съществува риск да не получава достатъчно кърма и да е по-поспаливо от жълтеницата. Тоест дори да не иска майката трябва да го буди. Разбира се има и бебета които наддават добре и с по-малък брой хранения, но ако не е мерено трябва да се придържаме към минималния брой кърмения за денонощие. Следващото е продължителността на кърменето. Въпреки че по-късно бебенцата могат да хапнат и за 5 минути, новородените е необходимо обикновенно да сучат минимум 15 мин за да поемат достатъчно кърма. През това време се използват всякакви трикове да се задържат будни, както и да поемат повече мляко използвайки компресия на гърдата например. Още повече за по-рано родените бебета е много важно да имат възможност да сучат по-дълго, защото те правят по-голями паузи между активното сукане в сравнение с родените на термин бебенца. При тях просто всичко е малко по-бавно и постепенно в началото. Обикновенно на възрастта на която е трябвало да се родят спрямо термин сукателните им рефлекси и умения се изравняват. Разбира се при ниър търм, тоест родените близко до термин бебета, това почти не оказва влияние и още от самото начало може да хапват перфектно на гърда  Simple Smile
  П.П Чакам си снимките и клипчето  Simple Smile
  Да помоля ако не се притеснявате, за нуждите на обучението на консултанти по кърмене събирам и аз снимки на кърмене на близнаци. Ще се радвам да ми изпратите такива  Simple Smile

# 102
Близначкова има страхотни снимки как кърми двамата Heart Eyes
Аз повечето пъти съм сама с тях и няма кой да ни снима,а и рядко кърмя и давмата наведнъж,но имам една две снимки и ще ти пусна на лични Grinning

# 103
Момичета, благодаря за поздравленията! Hug
По въпроса за едновременното кърмене - действително показаната поза от Айла е за кърмачки с по-малък бюст, кърмя ги с помощта на възглавница за бременни и кърмачки - главичките им са с лице към гърдите, а телата минават отстрани на моето. Снимки не давам да ми правят в това положение, затова и нямам. Blush
Ако ги храня един след друг, предлагам по-пълната гърда на първия и другата на следващия. Ако са заедно - както дойде. Rolling Eyes

# 104
  • София
  凤Феникс凰 благодаря ти за снимката писах ти на ЛС.
  А снимки от Близначкова си имам, именно от нея ми хрумна идеята да направя такова албумче  Simple Smile
  Стрелче, да права си тази поза е най-разпространената, а именно двойната футбулна. Ето този линк съм го пускала, но в него има множество пози за кърмене на близнаци, може нещо друго да си харесаш. - http://members.tripod.com/~breastfeedingtwins/Pages/twinart.html
  Но определено трябва добре да си се подпряла отвсякъде и да не се навеждаш за да не те боли гърбът след това  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт