Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците - 2

• 82 725
  • 748
  •   1
Отговори
# 165
И ние все още сме изцяло на кърма, не съм дохранвала никога, но от другата седмица мисля да пробвам да им дам картофено пюре, ще направим 6 месеца, иначе и при нас беше така докато се нахраним преоблечем и излезем и ставаше време да се прибираме, но аз се разхождах по из място за да мога да се прибера за храненето и после пак навън, но ние бяхме летни бебета и беше по-лесно, зимата е трудно да се прибираш и излизаш постоянно или да храниш навън. Като ревнат две бебета едновременно е кофти, на мен понякога и през нощта все още ми се случва, но гледам да не будя таткото, че той все пак е на работа, ами слагам ги в количката зависи защо плачат, ако ги боли нещо както сега са зъбите се мъча да ги успокоя, снощи едната се събуди в 2 и сме се приспивали до 4, тъкмо заспа и се събуди другата да похапне, добре че и тя не се разбуди - абе трудно си е аз мислех че докъм 6 мес ще се оправи режима, ама не, но да не те отчайвам има и бебета, които си спят по цяла нощ

Айла и аз ще се включа с разказ, ама само да ми остане малко време да си събера мислите Simple Smile

# 166
Здравейте момичета, може би не му е тук мястото, но имам един въпрос. Моите момчета, които както писах са почти изцяло на кърма се изхождат на 2 дена по 1 път и то с помощ от моя страна. Педито ни предписа един сироп Лактулоза . Дадох го 1 2 пъти помага, но не искам да свикват така пък и като го спрем пак есъщото А акуто им е рядко като каша. Не знам може би е индивидуално и ще се изхождат по- рядко ,но и при двамата е така от около 2 седмици. На ден изпиват наай много от 60 до 120 мл АМ общо на 1 2 пъти останолото е кърма Сега сме на 2 мес последния месец са наддали по около 800гр. При вас как е или как беше? Притеснява ме това
 newsm78

# 167
  • София
  fyoni след шестата седмица няма проблем да не се изхождат всеки ден. Реално и АМ въпреки че е малко количество също действа леко запичащо. Веднъж на 2-3 дни, ако бебето не изпитва дискомфорт и изхождането след това е с нормална консистенция не е проблем. Няма нужда от никакви специални мерки, масажчета и упражнения са достатъчно. Може да попиташ също така педиатъра или по свое желание да включиш биогайа, това е пробиотик, който и без това се съдържа в кърмата, но е в по-висока концентрация и действа регулиращо на чревната флора.
  Ето и една статия от блога на Хедра по въпроса - Бебето ми спря да се изхожда всеки ден, проблем ли е това?

# 168
Аила благодаря ти много както винаги ми беше много полезна Биогаята я знам в на4алото я ползвахме за обратното, знам че регулира функциите на червата ще пробвам пак. От статията на Хедра ми станаха ясни и други неща  bouquet

# 169
  • Свищов
Ще попитам тук, защото съм мама на две момичета. Едната е все още в болница, но наддава и скоро ще си я вземем, а с другото момиче се кърмим в къщи. Но от два дни доста повръща след хранене. Яде около 7-8 пъти на ден като поне 5 пъти си ака. От 5 дни и давам капки биогайа за коликите. Докато я кърмя от едната гърда изцеждам другата с помпа. Рядко успява да се оригне. Чудя се след като повърне и се събуди иска още да яде, но правилно ли е да я дохранвам(давам и от шишето с изцедената кърма)? Може ли да е от преяждане? Нормално ли е? Опитах се да обясня ситуацията за да е по-лесно при отговорите. Ще я теглим на 28 когато сме на консултация, иначе кантар в къщи нямам.

# 170
  • София
  Честити бебенца  Simple Smile Пожелавам ти съвсем скоро да сте си всички заедно вкъщи.  Praynig
  Радвам се, че така хубаво се справяте с кърменето. Изцеждането докато кърмиш е възможно най-добрия избор и решение  Simple Smile
  Относно повръщането, връща мляко след хапването когато се оригне например или връща на фонтан? Повечето бебенца повръщат след хапване или по-скоро връщат мляко, но това не им пречи по никакъв начин. Ако не е на фонтан и бебка е спокойна, за мама остава просто да почисти. Често количеството изглежда много повече отколкото е в действителност. Може да пробваш да изсипеш малко вода на една пеленка за да видиш какво малко количество например какво петно прави.
   След като пълните памперсите толкова често съм убедена, че хапвате повече от добре и наддаването ви ще е много хубаво.
   Сменяй памперса винаги преди ядене и след като се е наяла внимавайте да не се движи много за да не връща мляко. Ако сменяте памперса след кърмене може да е леко в странична поза за да не се притискат към коремчето крачетата.
   Какви количества кърма изцеждаш докато тя суче? Забелязвам че броя на храненията ви е сравнително малък и ако е много гладна може просто прекалено бързо да хапва и то по-големи количества. Стомахчето им е с размера на юмручето, затова обикновенно новородените хапват между 8-12 пъти за денонощие. По-малки количества по-начесто може би ще са добре във вашия случай.  За оригването може да опиташ следното. От легнала позиция съвсем бавно и леко я повдигаш до изправена позиция, след което отново бавно до легнала и пак до изправена, но много бавно.
   За дохранването след като повърне първо изчакай известно време, понякога е необходимо просто да мине време докато мозъкът получи сигнал че коремчето е пълно и няма нужда от още храна. Както и ние възрастните когато сме много гладни, може да изядем доста и по-късно да се усетим че сме прекалили.
    Ако все пак е гладна, просто и дай отново гърдата за да се успокои и да хапне още малко например. При толкова добре сучещо бебе е силно препоръчително да не се ползва шише, защото може да доведе само до ненужни проблеми и объркване.

# 171
  • Свищов
Aila  много благодаря за бързия отговор Hug.
Повръщането не бих го определила като на фонтан... и да наистина си мисля че количеството е много, а всъщност да е илюзорна измама.
Памперса го проверявам винаги преди ядене и ако трябва го сменям.
Забелязах, че докато кърмя-цеденето от другата гърда е най-лесно и бързо, като изцеждам между 100 и 150 грама. От другата трудно доизцеждам по 20 грама и като ми е леко разранено зърното не се зоря, но при следващото хранене задължително сменям гърдата.
Наистина ще опитам с по-често хранене и без да използвам шише. Това най-вече ме интересуваше  Grinning.
Определено сега съм по-спокойна.
(Леко да вметна че в болницата ме караха да започна цеденето след 3-я ден защото родих секцио, а бебетата бяха малки и не сучеха. Но нали съм чела тук във форума и си започнах с помпата след 12-я час и определено има резултат. Исках да кажа,че полза има от предварителното четене на статиите от блоговете на Хедра и Аила.)

# 172
Калимера, честито раждане на съкровищата ти  Hug Количествата, които изцеждаш от двете гърди според мен са просто чудесни. 100 мл кърма са напълно достатъчни, за да се нахрани с тях едно бебе! Което означава, че най-вероятно бебето ти се е напапкало добре от гърдата и направо преяжда като го дохраниш от другата гърда. Нека и Айла се изкаже като експерт, но според мен повръщането наистина може да е от преяждане. Но с всичко останало явно се справяте перфектно  Peace

# 173
  • София
  kalimera много се радвам че съм помогнала. Надявам се скоро да се похвалиш че всички сте си заедно отново  Simple Smile
  Радвам се че съветите за ранно започване на изцеждането са ти били от полза.
  Мисля че в  темичката за очакващи бебенца ще е по-полезно да споделиш тази информация, за изцеждането, защото те именно имат нужда от това, а на мен ми е неудобно постоянно да ги притеснявам с подобна информация

# 174
Здравейте Simple Smile,
Не съм влизала скоро,но знаете как е с близнаци.
Имам един въпрос.Вече сме на 2 месеца ,а кърмата ми е около 350 мл на ден,което ми сес трува малко.
Ето какво правя за увеличаването и:
1.Пия чай по 2 литра от анасон и копър
2.Цедя се с помпа през 3 часа като проускам нощното цедене ,защото съвсем не мога да се наспя
Ако имате някакви предложения за увеличаването на кърмата ,ще бъда благодарна да споделите.  bouquet

# 175
  • София
  Здравей,
може ли първо да ти задам няколко въпроса?
  Бебчетата сучат ли или само с помпа стимулираш  гърдите? Колко на брой изцеждания имаш за денонощие? Може ли да кажеш в колко часа е последното изцеждане и в колко първото за деня? Всеки път и двете гърди ли цедиш? Каква помпа за кърма използваш?
  Основното за стимулирането на лактацията е доброто и често изпразване на гърдите, за съжаление наистина често с близнаци това не е лесно и няма възможност.
  Все пак помисли дали ще ти е възможно, ако се събуждаш нощем по някаква причина, например отиване до тоалетна, да включиш една съвсем кратка сесия за изцеждане. Предварително приготвена помпа и бързо изцеждане на двете гърди.
  Другото което може да помогне е през деня да включиш още някои кратки изцеждания, дори не е нужно да целиш количества, а просто да стимулираш гърдите за няколко минутки. За целта помпата се слага на удобно място и когато имаш възможност и време  и се сетиш като минеш покрай нея, изцеждаш за кратко
   Другото което би могло да помогне е на всяко изцеждане, да цедиш поне 2-3 минутки всяка гърда след последната капка. Това е сигнал за организма да увеличи производстовто. На всяко изцеждане, може да започнеш с лек масаж и топъл компрес, след това изцеждане и на двете гърди, отново леко масажче и пак изцеждане и на двете гърди.
   И на последно място, може да опиташ сминдух или фенугрик , това е другото му име под формата на капсули за увеличаване на лактацията. Хубаво е да е наред и с останалите мерки разбирасе. За фенугрика може да прочетеш повече тук.
    Обобщавам, да се включи едно нощно изцеждане, да се включат допълнителни изцеждания през деня, да се цеди няколко минутки след последната капка като се редуват гърдите и да се пие фенугрик. Помисли, кое ще е най-подходящо и би могло да ти свърши работа в твоя случай. Това е при условие че бебенцата не сучат. Ако сучат е малко по-различно.

# 176
Благодаря Айла   bouquet
На ден имам около 5 изцеждания.
Последното е в 24 ,първото в 8 сутринта.
Бебетата ги кърмя и цедя,но тъй като не стига млякото сме преминали и на адаптирано мляко ХИП.Иначе бебеците не са забравили сукателния си рефлекс и когато им поднеса гърда с радост започват да сучат.Друг е въпроса,че няма какво и им давам шишинце с ХИП.
Помпата ми е Авент ръчна.Доволна съм от нея,тъй като счупих 2 помпи на Бертони и Премиоум преди това.
Ще послушам съвета за стимулирането.

# 177
Аила, имам един въпрос забелязах че едната ми гърда се пълни повече от другата и тъй като аз редувам гърдите единия на който дам по празната гърда не се наяжда както трябва е се изнервя като не идва млякото. Пробвала съм и малко след като ги накърмя да им разменя гърдите за да може да се наяде и другия, но няма кой знае какъв резултат между другото правя и компресия и на двете гърди за да получават изадното мляко. Иначе си продължаваме със същото количество АМ, но имам чувството че кърмата не им стига  ThinkingВече сме на повече от 2,5 месеца дали нямат така наречения скок в растежа пак и затова имат нужда от повече?

# 178
fyoni , при мен също едната гърда (лявата) се пълнеше много повече от другата и всъщност си е доста често срещано явление. Това не значи обаче, че по-"малката" гърда произвежда недостатъчно мляко. Както сама си се досетила смяна на гърдите след кърмене е много добра идея. Ако пък едното бебе суче по-силно от другото (това също се случва при близнаци  Wink) можеш да му отредиш за 1-2 дни, например, по-малката гърда, за да я стимулира повече. На вашата възраст е възможно да сте и в етап на скок в растежа, не знам по колко пъти на ден се кърмите, но ако бебетата искат да сучат по-начесто им предлагай, това е техният начин да пригодят лактацията към новите си нарастнали изисквания Simple Smile Обикновено е период, който продължава няколко дни и след това всичко си идва отново на мястото. Важното е ти да не се обезкуражаваш  Hug

# 179
Fata Morgana, благодаря ти за отговора оказа се че наистина имаме скок в растежа за 4 дена сме взели по 200гр а предния път за 4дена бяха по50гр тегля ги по около 2пъти на 10дни. Ти кога захрани твоите?Аз мисля през 6тия. Иначе и двамата горе долу сучат еднакво силно.

Общи условия

Активация на акаунт