Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците - 2

• 82 756
  • 748
  •   1
Отговори
# 210
  • Някъде там...
Гризка посмях се от сърце.  Joy Ние май по вашия път вървим като гледам. Особено сега, като са хремави и имат по чифт полупробили зъби, направо ще ме изядат. Нощем сигурно по 10 пъти търсят да сучат, денем ми отказват категорично почти всякаква твърда храна и си търсят млякото. Едната девойка вече ми вдига блузата, навира се упорито в деколтето и крещи със стиснати юмруци ако не давам или се забавя. Надявам се, че е моментно, тъкмо бяха взели да увеличават количеството твърда храна (бяхме го докарали до 100тина грама на ядене) и пак имаме срив. Наесен смятам да ги пускам на ясла и отсега се притеснявам как ще сме с храненето... Като споделих с директорката на записването какви притеснения имам с цел да попитам може ли да тръгнат по-късно на ясла ако все още сме зле с тази част, тя ме погледна с едни огрооомни ококорени очи и изумление в погледа и чак взе да заеква.  hahaha

# 211
  • София
  Жабче, Гризка  Hug
  Спомням си го този период, по едно време и аз заплашвах, че ще отбия ако не се подобрят нещата. В даден момент въпреки тръшкането почнах да отказвам в определени моменти, но бяхме доколкото си спомням по-големи..
   Между другото и Елена от известно време почна да се навира и да ми вдига блузата като иска да хапва, а и почва да издава едни звуци като хъм-хъм-хъм което значи точно и заповедно дай да ям!!! Или по-скоро да се гушна и да се приспя, че незнам как иначе да стане  Heart Eyes

# 212
Жабче, Айла, чак и на мен ми стана смешно, като си представих как се кискате на нашите "неволи"  Laughing За пореден път се убеждавам, че не сме дефектни и има и други като нас  Hug На моменти наистина е изнервящо, а и отчайващо, защото на човек в един момент му се иска да стане маалко по-самостоятелен, поне през нощта например  Crazy Тази нощ ме будиха само 4-5 пъти и беше рай. Дано да продължи все така  Praynig Пробвала съм да ги приспивам нощем с гушкане, милване, люшкане или песнички, ама не признават друго освен цица. Инак при първоначално заспиване приемат алтернативи.

Жаби, при нас преминаха плътно към твърда храна изведнъж около 11ия месец - когато реших за проба да спра да им готвя  Crazy Минахме за малко на готови пюрета и кухня и, о чудо - забравиха дневните хранения с АМ! Е, продължиха да си сучат, то се знае, излишно е да казвам - и до сега. Не знам ти каква храна предлагаш, но опитай и ти някаква смяна. Аз им правех какви ли не гадости, които според мен бяха много полезни за тях  Embarassed, а нещата потръгнаха като ги забравих за известно време. После вече си бях взела поука и като им готвех предлагах по-разнообразни и вкусни ястия, и не ги отказваха.

# 213
  • София
  За спането към година и половина още се будеха н. на брой пъти през ноща и бях едно кълбо от нерви. Спомням си че пробвах да ги оставя да ревят за да заспят, но те излязоха победители накрая. Опитвала съм и да ги приспивам в тяхното легло, та дори съм ги затваряла извън стаята, когато вече разбираха и после си като ги пуснех в стаята си лягаха сами в леглата и заспиваха, но при следващото събуждане след час се повтаряше същото с рев и необходимост от приспиване и отново се предавах.
   После съвсем неусетно след избиването на последните зъбки към втората година почнаха да спят много по-спокойно. А вече и по-късно сами започнаха да си заспиват и вечер ако станат за да ходят до тоалетна отново да нямат нужда от никакво успокояване или приспиване. Стана естествено и без натиск, но определено малко късничко. Тоест когато нервната им система узря достатъчно за това и когато вече нямаше какво да ги тормози, като растящи зъбки например.

# 214
  • Някъде там...
Точно около 11ия месец се отпуши положението и при нас. Започнах да им правя манджички - с малко лук, червен пипер, фиде, доматено пюре. Но мляко винаги си искат след хранене. В момента се надявам, че ми отказват заради зъбки и течащите носове. Иначе ми иде да се гръмна вече с това неядене. Планирам да ги запиша на кухня и аз.

# 215
Жабче, сега се сетих, че и мойте по това време отказваха супички. Изглежда не ги кефи рядката консистенция. Пробвай да им надробиш сухарчета вътре, или мини на по-гъсти каши или манджички. Дори на яденето от кухнята се мръщеха, ако беше редичко.

# 216
Мили мами,

моля ви помогнете.

Искам да продължа да кърмя , но имам проблеми през последните дни.
Първо, като че ли кърмата ми спира, чувствам  гърдите си празни и като стисна нищо не излиза. В паника съм. Какво да предприема?
Кърмя едната мома на всеки 2 часа, а другата взе да ми отказва да суче защото е дохранвана с АМ. Не иска и не иска. Само с това свързвам спирането на кърмата. Заслужава ли си да опитам да намаля АМ на другата и да си бъде също само на кърма. Четох по въпроса, но не знам дали ще се справя,защото е голям инат и едва ли ще се привърже отново към кърмата. Трябва да я дохранвам със спринцовка и когато дойде време за хранене да предлагам гърдата само, дори тя да погладува. Това правилно ли е?

И още един въпрос. Ако едната е на кърма и АМ, нормално ли е да ака 1 път на 3 дни , като цвета е тъмно зелен, воднисто е и мирише лошо?
Благодаря ви много

# 217
  • София
   Здравей,
нямаш линиика но обикновенно след второ, трети месец гърдите видимо и осезаемо омекват и започват да изглеждат постоянно като празни. Това е напълно нормално, защото лактацията вече е установена и излишъците от хормона пролактин, вече не се произвеждат. Стимулацията и производството на хормони е на локално ниво, тоест само коато суче бебето и млякото е точно колкото е необходимо. Така че омекването на гърдите не трябва да те притеснява.
    Незнам отново на каква възраст сте също така, но трети месец се наблюдава т.нар скок в растежа при повечето кърмачета. Изразява се в по-голяма нервност и дърпане от гърдата на моменти от бебенцата, както и в желанието им по-често да сучат. Ето една статия за това. Важно е в този момент просто да отговориш на нуждите и желанието на бебчето да суче по-чести и след няколко дни това преминава.
    И последно тъй като не си в Бг сигурно при вас има от системите за дохранване на гърда. Може да опиташ този начин за дохранване при едното бебе, а след захранването с твърда храна тя може да измести постепенно добавката от АМ Simple Smile

# 218
  • София
  Ха, чак сега след като пуснах поста видях, че имаш линиика и както съм познала сте точно на три месеца, времето за регулиране на лактацията и скок в растежа. На тази възраст и Чоко, която кърми малките си принцеси ми писа на ЛС с приеснения, че гърдите са меки  Simple Smile Това е често срещано притеснение и за съжаление причина да се отбият бебенцата, когато няма достатъчно информация и подкрепа, че това е нормално развитие на кърменето  Simple Smile

# 219
Мила Айла,

много,много благодаря за съветите и отговора ти. Притеснена съм и в паника, защото въпреки опитите за цедене не излиза повече от 50мл. Нямам обяснение защо след като имах огромно количество кърма, изведнъж спря. Не пия много течности, но едва ли това е решаващо. Не съм сигурна, че едната се наяжда, а за цедене за другата въобще не остава. Преди зареждах няколко бутилки за детенцето, което дохранвам , сега нищо. Какво мога да направя, за да си помогна? Понякога просто така ли спира кърмата?

А какво мислиш по втория ми въпрос в предишния пост?

Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 220
  • София
   Здравей,
опитах се да ти отговоря в този месец вече лактацията се установява и е много трудно вече да се цеди. При меки и "празни" гърди бебето съвсем спокойно все още си получава млякото и се наяжда, но цеденето е много трудно. Просто вече няма излишъци на хормона пролактин както дотогава и излишък на мляко, а се произвежда само когато бебето суче и е вече регулацията е въз основа на търсенето, а не хормонална.
   За акото може ли да споменеш на каква марка АМ сте, понякога наличието на желязо или ДНА в него може да доведе до подобни проблеми, но разбира се най-добре е да го обсъдиш с лекаря, ако те притеснява.
   Само едното бебче ли дохранваш, може да опиташ няколко дни да го оставиш него само на кърма за да видиш дали ще се променят изхожданията.
   Извинявай, но съм забравила каква е ситуацията, може ли да опишеш защо дохранваш едното бебче, на всяко хранене ли и с колко АМ. Колко хранения имате за денонощието и как протича кърменето. Все още е напълно възможно да си минете само на кърмене от гърда или да използваш метода за дохранване от гърда, за да не отказват гърдата и постепенно при захранването твърдата храна да измести добавката  Simple Smile

# 221
Айла,
разбрах вече по въпроса за лактацията. Но понеже преди цедях и за другото бебе и имаше в изобилие и за двете, а сега едва изкарвам да и давам. Все пак успявам. За съжаление, тя вече тотално отказа да суче и аз се обвинявам за това, че не направих много по въпроса да я върна отново към гърдата. Но ми е толкова напрегнато ежедневието,че нямам време да чета информация по темата.
Само едното бебе дохранвам, другото е изцяло само на кърма и яде през 2 часа. Много е лакома, и се чудя защо сега яде толкова начесто, а предния месец през 3 часа.
Ако оставя и другата само на кърма, акото се променя-става си нормално. Използвахме американско АМ, а сега сме в БГ и пробвахме НАН, но нещо май не и действа добре на корема, има колики. Но ми е невъзможно да е само на кърма от изцеждания.
Още от болницата ни объркаха като ни казаха да дохранвам, защото били върнали много. Е, вече грешка е направена. Много ми тежи, че май така приучих едната към АМ. Сега изцеждам и и давам изцяло само кърма на няколко хранения и след това само АМ за останалите. Храним се 5-6 пъти на ден, като през нощта си спят и двете.
Бебето с дохранване  е  много голям инат и когато  се опитвах да не и давам шише, плачеше ужасно. Не знам дали ще мога да я приуча пак към гърдата. Сега суче само рано сутрин, когато е в унес.

Благодаря за огромната помощ , която ми оказваш винаги.  Hug

# 222
  • София
  Това, че все още суче сутрин е добре. Възможно е да преминете само на гърда с повече усилия, никога не е късно да опиташ. Споделяш, че нощем спят и двете. Цедиш ли през това време?
  Ако не цедиш нощем и през деня имате едва 5-6 кърмения и или изцеждане при теб наистина може количеството на кърмата да е намаляло. Хубавото е че с увеличаване на броя изцеждания или кърмения много лесно може да се увеличи отново.
  Първото което бих ти предложила в случая, въпреки че знам колко е нужен сънят и колко е трудно на майките е задължително да имаш кърмене или изцеждане през ноща. Ако се събуждаш да ходиш до тоалетната това е един много удобен момент да се изцедиш. Предварително си приготви помпата някъде близко до леглото. Големите паузи без изпразване на гърдите повече от 4-5 часа нощем, директно се отразяват върху количеството кърма като цяло и през деня в частност. Аз лично освен изцеждане бих опитала да предложа на малката, която не желае да суче винаги когато мога и през деня, а и нощем по възможност да суче в сънено състояние. Както сама си забелязала тогава сучат по инстинкт и не отказват. Ако не се събужда, но я чуваш как почва да шава и да мърда просто я взимаш даваш и да суче и след пет минутки я оставяш отново в леглото. Ако ползвате залъгалки също е хубаво да ги ограничиш възможно най-много.
   Изцедената през ноща кърма може да я даваш като добавка през деня, а и включването на нощно кърмене и или цедене рязко повлиява в положителна посока и количеството кърма денем.
   Има най-различни трикове, които могат да прилъжат бебчето да суче от гърда. Споменах за сънено състояние, силиконовите зърна също са добър преход от шише към гърда, системата за дохранване на гърда. Може да я гушнеш близко до гърдите и да започнеш храненето с шише ,след като изяде около 30 мл бързо махаш шишето и я поставяш на гърдата която е със силиконово зърно.
    Доколкото разбрах си в България, ако си в град в който има наши консултанти може да организираме и една среща на живо за да се види каква е ситуацията  Simple Smile
    И последно по въпроса с АМ, много е важно и хубаво всяко едно от храненията да е смесено. Тоест част кърма, част АМ, тъй като ензимите в кърмата спомагат за по-доброто усвояване на АМ.
    Проблема с изхожданията откакто сте сменили АМ ли е започнал?

Последна редакция: нд, 13 юни 2010, 23:59 от Aila

# 223
Aila,
поне цеденето през нощта знаех че трябва да правя. Цедях 2 пъти нощем, а сега откакто намаля кърмата веднъж. Не мога да си обясня как така рязко намаля. Все пак направо се лееше преди 4 дни, а сега нищо. Много ми е притеснено, че ще трябва да минаваме на АМ. А така се надявах да се кърмим още доста.
Винаги предлагам да малката, която е на АМ да суче първо преди да предложа шишето. Тя вече знае , че съм мека и  почва концерт. А иначе така правя и с двете, както си написала -през нощта давам, когато се разшават. Също изцедената през нощта кърма давам през деня. Само не съм знаела да дохранвам с АМ към кърмата, а не да давам отделно на хранене.
Би било чудесно да съм в град , където има консултанти, но се намирам в малко провинциално градче.Ще се радвам и на твоята помощ и съвети.
Проблема на малката с изхожданията започна още преди в Щатите, но може би е от формулата. Тя  милата плаче и се измъчва, а аз се чудя дали това е  нейната храна.

Благодаря отново за всичко, мила Айла.

# 224
  • София
   Да ти се  е възстановил цикъла или да си бременна?

Общи условия

Активация на акаунт