Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците - 2

• 82 749
  • 748
  •   1
Отговори
# 195
  • София
  Здравей,
наистина тези седмици са едни от най-трудните. Аз също дохранвах известен брой пъти именно по това време. Важното е да даваш само когато наистина си прекалено изтощена и изморена и възможно най-малко количество и брой пъти, колкото да си вземеш малко почивка и да можеш отново да предприемеш маратона на кърменето на следващия ден. Веднага след като се почувстваш сигурна спри добавката от АМ, според моя опит и личен съвет при теб не се налага и може и веднага да приключиш с това изкушение  Wink
  Количествата които си изцедила, а именно около 90 мл са повече от достатъчни за бебенца на тази възраст и кг, които предполагам че са. Броя наакани памперси също е много добър показател, че хапват достатъчно. Така че според мен проблема може да е и в коликите които ги тормозят, а за бебенцата най-лесния начин да се успокоят и от това е мама да ги гушка и ако може да сучат. След като си открила как да ги кърмиш едновременно може да се опиташ да се наместиш максимално удобно и докато бебенцата сучат или се гушкате да гледаш телевизия или да четеш книга. Другия вариант е да опитай някои от техникита на д-р Карп. Близначкова използваше този метод, а именно нестегнато повиване на ръчичките и тялото на бебенцата. Така те имат усещането като че ли са в утробата на майката, не могат да размахват ръчички, сгушени са и се успокояват и спят по-спокойно и за мама има малко повече свободно време.
  Според количеството изцедена кърма и нааканите памперси, гарантирам че няма никаква нужда от дохранване. Опитай се просто да издържиш още само няколко седмици, считай всеки един ден като победа и път към времето когато малките ще хапват по-нарядко и ще се наяждат за по пет минутки. И скоро докато се усетиш, времето ще е отлетяло и всичко ще е станало лесно и приятно, също както се оправи проблема с болката в зърната. Гарантирам, че този момент идва, колкото и някога и на мен самата да не ми се вярваше  Simple Smile
   Следи докато сучат бебенцата дали гълтат активно, когато започнат да заспиват може да ги вдигнеш да ги оригнеш и да им размениш местата на гърдите. Не е нужно да висят с часове върху теб ако не сучат активно, разбира се освен ако на теб не ти е приятно и не искаш да използваш този метод за успокоение от коликите както аз правех на времето. Повиването обаче, бял шум и други от техниките на д-р Карп могат да свършат същата работа.
    А ето и табличка за количеството кърма според възрастта и кг. Повечето кърмачета от месец до 6 месеца изсукват ако имат осем хранения именно около 90-100 мл на хранене. Самата ти си видяла, че с честото кърмене количеството в момента дори се е увеличило, преди е било 150 мл, а сега е към 180 мл, така че просто продължавай по същия начин, като намираш време и да си почиваш винаги когато е възможно и задължително много течности, реално ти трябва поне 1,5 литра течност само за кърмата  Simple Smile
 Това което могат бебенцата да изсучат е много повече от колкото ти може да изцедиш, а след време те ще станат още по-добри. Имай вяра в своето тяло и способността му да отгледа и изхрани бебченцата и следвай желанията на бебенцата, а именно да сучат по-често известно време в периода на скок в растежа, в който сте именно в момента. Преминава за няколко дни до седмица  Simple Smile

Количество кърма необходима за денонощие в грамове

Възраст на бебето       Мин кол   Мак кол   Ср кол
0-3 седмици                 400            800           600
3 седмици-2 месеца     600           900           740
2-6 месеца                  680           1130           910
6-9 месеца                  680           910           800
9-12 месеца                510           910           710

Количество кърма според теглото, за първия месец.

Ако вашето бебе на яде никаква твърда храна, тоест е само на мляко, правилото е да му предлагате по 70 мл на всеки 454 грама от теглото му всеки ден.
Тоест ако бебето ви тежи 2,700 кг то се нуждае от 425 грама мляко за 24 часа.

Кога сте за пръв път на консултация?

# 196
Рената, мога само да подкрепя Аила:

Според количеството изцедена кърма и нааканите памперси, гарантирам че няма никаква нужда от дохранване.

Наистина се справяш отлично въпреки трудностите и неразположенията, които лекуваш, просто не се зареждай с притеснения и негативни мисли, а се успокой, че това е само период, който много скоро ще отмине. Скоковете в растежа не са безкрайни и наистина след 6-та седмица нещата стават много по-лесни, просто това период нужен за адаптация на бебето и майката и нагаждането им към нуждите един на друг.  Simple Smile В крайна сметка не остава още много време  Wink
Можеш да влючиш и таткото (ако вече не е включен) в гушкането на бебчетата, те обикновено обожават да са с татко и при колики помага много позата "тигър на дърво", която се удава най-успешно на татковците по обясними причини.  Simple Smile

Имай в предвид също така, че много често бебетата стават по-ревливи вечер не от глад или някакво неразположение, а просто защото са уморени от емоциите на деня, които трябва да "преработят".
Грижи се много и за себе си, защото в момента ТИ също си най-важният човек. Ако трябва похапвай нещо набързо докато кърмиш, приготви си наблизо вода и нещо за хапване, почивай, когато бебетата почиват, старай се да бъдеш спокойна, защото понякога те са истински "попивателни" и за чувствата на майката.
"Повиването" и аз съм го правила, просто ги завивах не стегнато с една по-голяма бархетна пелена, колкото да им държи ръчичките до тялото. Струваше ми се също така, че бяха много спокойни, защото спяха заедно една до друга, месеци и месеци наред след това дори когато ги сложех раздалечени си преместваха и си допираха главичките  Heart Eyes Вероятно това също им е създавало познато усещане от времето в утробата Simple Smile

# 197
Здравейте и от мен.
Не съм влизала тук от месеци...Откакто почнах работа няма време за нищо. Стана ми едно такова емоционално и носталгично като прочетох последните постове. Явно всички минаваме през същите етапи: кърмене ден и нощ, хапене/болки, съмнения...

Моите мъници са вече почти на 1.4 г и е далеч по-лесно. Още ги кърмя сутрин и вечер (или нощем), но се чудя, дали това е кърмене или просто им е допълнителен комфорт. Не чувствам млякото да тече. Знам че има нещо, понеже след диво дърпане идва момент на гълтане за 1-2 минути+като стисна силно излиза мляко. Обаче гърдите ми си върнаха старите размери, само дето са много по-меки Laughing Затова тези кърмения не ги броя вече за храна. Те са ми по-скоро за леко утоляване на жаждата  Laughing
Как е при вас?

И още нещо, ако се наложи да спра, дали може да е просто от днес за утре. Дали ще трябва да изцеждам малко?
Вече не мога да отбивам атаките за пътувания по работа и скоро ще се наложи да тръгна по чужбинско за по някой друг ден Cry Радвам се все пак, че успяхме да стигнем до тук. Имам си две прекрасни здрави мъничета, които растат като по книжка.

Поздрави!

# 198
flicka_an , радвам се да те видя все още в редиците на кърмещите  Hug Мляко със сигурност имаш, след като малките сучат и въпреки факта, че гърдите ти са вече с предишните размери Simple Smile Моите, дето вече говорят, направо си казват кога и докога има мляко, те децата не сучат на празно и за нищо. Даже като се опитам да им кажа, че вече е свършило и двете ми заявяват "Има, има"  Grinning Иначе ние се кърмим вече само сутрин и вече два пъти дори пропускат, но нали са 2 и на другия ден като се сети едната веднага пристига и другата и се наместват за "млякото на мама"  Heart Eyes
При теб понеже кърмачетата ти са вече големи и лактацията ти е установена  е възможно дори да издържат няколко дни без кърмене и след това да го възобновят. През това време ти може изцеждаш по малко само ако усетиш напрежение в гърдите.
Ако си решила да отбиваш обаче най-добре е това да стане постепенно и за децата и за теб. Тъй като имате само 2 кърмения се опитай да премахнеш първо това, което не е свързано с някакъв специфичен ритуал като заспиване, например. Мъниците вече са във възраст, в която може да ги разсееш с нещо, например като станат сутрин ги завеждаш направо в кухнята им им даваш нещо друго за ядене, което обичат или просто им даваш любима играчка, въобще нещо, което ще задържи интереса им и ще го отклони от обичайното кърмене. След около 1-2 седмици можеш да опиташ да премахнеш и второто кърмене вечер - нека ги приспива таткото с приказка или нещо друго интересно (моите обожават "театър" със сенки по стените  Simple Smile)  и ако евентуално се будят нощем пак той може да отиде да ги утеши и да им даде водичка или само да ги погушка. Ти обаче познаваш най-добре децата си и особеностите им и ще можеш да прецениш как да постъпиш.  Simple Smile И още веднъж поздравления за дългото кърмене!
Интересна информация има и в тази статия:
http://www.bg-mamma.com/?action=article;id=568

# 199
  • София
  flicka_an поздравления и от мен за дългото и успешно кърмене. Подкрепям казаното от Фата, мляко със сигурност има.
  Отбиването наистина е най-добре да стане постепенно, въпреки че ако се наложи разбира се може и да стане рязко, просто тогава по-дълго ще трябва да изцеждаш по-малко докато престанат да се препълват и намалее млякото. Чай от салвия, градински чай помага за намаляване на лактацията.
  Другото което мога да споделя е че ако не искаш да отбиваш и командировките са за по няколко дни, нищо не пречи просто да изцеждаш по-малко докато си в командировка ако се наложи, а като се върнеш да продължиш да си кърмиш. Толкова големи кърмачета е напълно нормално да си направят както и Фата е писала пауза от няколко дни и после отново да си сучат като че ли нищо не  е било.
   Фата радвам се, че сподели и при вас как се развиват нещата. Виждам, че бавно и постепенно вървите към естественото отбиване. Много ви се радвам. Моите точно на тази възраст вече ги водех отбити, въпреки че като се роди Елито си поискаха, но като опитаха едната вече беше забравила да суче, а на другата не и хареса вкуса на млякото. При нас отбиването се получи отново естествено, но поради рязкото намаляване на кърмата покрай бременността, е може би и с лека моя помощ и побутване, което не е трудно както и ти споделяш на тази възраст.

# 200
Гледам, че мойте са връстници с децата на flicka_an. И ние още се кърмим, но не вървим към постепенно отбиване. Дори напротив. По цял ден ме мачкат, дърпат, щипкат, хапят и драскат  Crazy Аа, да, да не забравяме и цялата нощ  Whistling Направо вече пишман станах. То в един момент на човек му иде да се скрие вдън земя  Twisted Evil Верно е, кърменето на тяхната възраст е страшно удобно за мене: не изисква специална подготовка; не следя кой от коя гърда муца; позите са абсолютна волна програма; не мисля колко са изсукали - тяхна си работа; не се занимавам да приспивам и разнасям, щото отнасят плувката сучейки; а нощем, изобщо не се надигам, примрънка ли някой. Обаче тва на мойте на нищо не прилича - муцат, когато им скимне, и освен това ме драскат, човъркат, а от време на време и хапят, особено като растат зъби  #Cussing out Зърната ме болят и на моменти ми се приисква да замина за 1 седмица и да се е свършило като се върна  Embarassed Има и някакво териториално съперничество, което ги кара да сучат всеки път, когато видят другия на върши тая работа. Изобщо, писнало ми е  #Crazy Дайте някакви идеи или ме успокойте, че скоро ще отмине (нямам предвид чак да се отбиват) Laughing

# 201
Здрасти, Гризке,

Спомням си твоите неволи, наистина "прописахме" по едно и също време. Какво да ти кажа...явно си имаш двама "цицомани". Аз си имам един и ми е по-леко.
Не знам дали ще можеш да направиш нещо за конкуренцията. Обаче за поведението...Аз за хапене и дърпане им се мръщех или ги спирах. Не са го правили от много време насам (е може случайно да стане...).

При мен неспокойствието е вечер, понеже сутрин ги кърмя поотделно (будят се с по час разлика...) Ако някой много се извива или дърпа, го слагам директно в леглото да спи. Другия си суче и не го/я бърка. По моя опит, на следващия ден "провинилия се" (99% Калина) се държи чудесно. Даже и да не суче, лежи кротичко до мен и се гушка. Често заспива така.

Иначе и аз понасям удари, или опити за бъркане в устата, носа, обаче гледам да ги притисна към мен (до мен, не върху мен,което е нашата обичайна поза) и да им галя ръчичките. Успокояват се или се заиграват с пръстите ми.

Ноооо, двама бъдещи мъже храниш, няма да ти е лесно, ако съдя по моя

М/удругото Калина спи непробудно от поне 3 месеца, а Александър си се буди по веднъж....Бях се луднала по едно време, защото се будеше на всеки час, а в ръцете ми заспиваше за броени минути. За да го отуча от "тормоза" почнах да му давам бутилки вода, лек чай или сок. Ако мисля, че е гладен прясно мляко (вече пият). Установих, че основно се буди по навик. След около седмица бутилки престана да се буди. Имахме 1-2 нощи на див вой, с който успяваше да събуди сестра си. Аз я взимах да я кърмя, а на него давах бутилката. В крайна сметка се предаваше и пак всички си лягахме до следващото събуждане.
Може да прозвучи садистично, но съм си казала, че повече от 2 пъти на нощ за едно бебе не ставам. Иначе на другия ден спя на бюрото...

# 202
Фата, Айла,

Вие ме ударихте в земята. Не мога да си помисля, какво е да кърмиш толкова дълго като вас. Но сте ми чудесен пример за постоянство, нещо което липсва в обкъжението ми.

Мислех си за помпата за изцеждане, но последният път, когато ми се наложи да я ползвам, изобщо не сработи. Само ме заболяха гърдите. Напрежение няма никакво, даже и 24 часа да не кърмя. По голяма пауза в последните 3 месеца не съм имала. Ще я взема разбира се, когато тръгна на път.

Струва ми се, че ако едното дете се откаже, другото бързо ще го последва. Виждам ги как се копират.

Поздрави!

# 203
  • София
 flicka_an по-естествен и лесен начин стига да усвоиш техниката е изцеждането на ръка. Тук може да прочетеш повече за техниката, а ето и клипче.

# 204
Здравейте момичета,
идвам само да се разпиша,иначе при нас всичко върви по вода,момчетата още са основно на кърма,захранването върви лека-полека,
но ние сме по педагогическата схема,тоест само се запознават с идеята,че ядене има и извън мама Mr. Green
Пожелавам си да сме в същия дух и занапред.

Хубавото при нас е,че от самото начало всичко беше наред и не сме имали кой знае каквио проблеми с изключение на две лактационни кризи.Едната беше по Коледа.Тогава пътувахме за чужбина,а и децата бяха болнички,та сигурно и аз се стресирах малко повече,което естествено доведе до намаляване на млякото.Около десет дни изживяхме доста тежко,бях на път да забъркам адаптирано мляко.Но се оправиха нещата сами,след като се поуспокоихме всички.Втората криза беше,като се връщахме в България,и беше доста по-лека и неусетна,някакви си 3-4 дни.
Моят извод е,че най-добре да не се впрягаме,децата няма да умрат от глад,ако няколко дена не им стига храната Mr. Green

# 205
  • София
Гледам, че мойте са връстници с децата на flicka_an. И ние още се кърмим, но не вървим към постепенно отбиване. Дори напротив. По цял ден ме мачкат, дърпат, щипкат, хапят и драскат  Crazy Аа, да, да не забравяме и цялата нощ  Whistling Направо вече пишман станах. То в един момент на човек му иде да се скрие вдън земя  Twisted Evil Верно е, кърменето на тяхната възраст е страшно удобно за мене: не изисква специална подготовка; не следя кой от коя гърда муца; позите са абсолютна волна програма; не мисля колко са изсукали - тяхна си работа; не се занимавам да приспивам и разнасям, щото отнасят плувката сучейки; а нощем, изобщо не се надигам, примрънка ли някой. Обаче тва на мойте на нищо не прилича - муцат, когато им скимне, и освен това ме драскат, човъркат, а от време на време и хапят, особено като растат зъби  #Cussing out Зърната ме болят и на моменти ми се приисква да замина за 1 седмица и да се е свършило като се върна  Embarassed Има и някакво териториално съперничество, което ги кара да сучат всеки път, когато видят другия на върши тая работа. Изобщо, писнало ми е  #Crazy Дайте някакви идеи или ме успокойте, че скоро ще отмине (нямам предвид чак да се отбиват) Laughing
  Гризката, напълно те разбирам и при мен имаше подобен период, именно на тази възраст, но той съвпадаше и със зимните месеци. Когато почнаха по-дългите разходки и интереuните неща навън, нещата се подобриха.
  Сигурна съм, че със затоплянето на времето и по-дългото време прекарвано навън, нещата ще станат малко по-спокойни.
  Кърменето винаги е двустранен процес и малките трябва да се научат, че невинаги може да сучат и че това зависи и от теб. Опитвай се да ги разсееш с нещо интересно, когато искат да сучат от скука, давай им да ти помагат, докато вършиш нещо или всичко, което би заангажирало вниманието им по-далеч от кърменето. Много често на тази възраст те търсят гърдата повече от скука или раздразнение, за успокоение и комфорт. При условие, че хапват достатъчно твърда храна, кърменето може да остане само за приспиване на обед и вечер и сутрешна закуска например. За успокоение може да се гушкате, а при скука да се намират алтернативни варианти за забавление.

# 206
Милички Фата, Айла и Гризке,

благодаря от сърце за многобройните отговори на мои въпроси и за подкрепата, която ми оказахте по пътя ми дотук. Наистина нямам много време да пиша във форума, но дано да се организирам скоро по-добре.
С двечки е доста трудно, но си заслужава.
Вече се кърмим без никакъв проблем , а си мислех че ще се отказвам по едно време. Благодарение на вашите съвети обаче, ето ме все още в редиците на кърмещите мами. А като се сетя как болеше в началото и колко ми беше трудно да свикна.  Crazy
Бебчетат са добре, наддават бързо. За сега нямаме още стабилен режим и е малко хаотично като ги извеждам навън, им се разваля реда на храненето и спането. Започват да плачкат и все си мислят като се събудят че е време за ядене, макар да е минал само час от последното. Чудя се дали мога вече през нощта да ги кърмя само 1 път?

На вас много гуш  Hug

# 207
Рената, как се радвам само, че нещата с вас вече вървят по мед и мляко! Wink Обикновено се смята, че първите 6 седмици са най-трудните, значи оттук нататък ще я карате все по-безпроблемно.  Simple Smile Постепенно ще успеете да изградите и някакъв "режим" или поне рутина, имай в предвид, че точно сега бебенцата може да имат скок в растежа и може би затова сучат по-начесто. Но както вече знаеш и от собствен опит това също ще отмине бързо. Както вече ти бях писала старай се да сучат дълго и ефективно на всяко хранене, евентуално прилагайки и компресия на гърдата, да да се пълнят стомахчетата им повече и най-вече и с задното по-мазно и хранително мляко. По този начин има вероятност и да не се будат толкова начесто.
За нощното хранене бих те посъветвала да не ограничаваш кърменията само до едно ако бебките се будят за хранене. Все още са много малки и стомахчетата им не събират достатъчно храна, за да могат да изкарат по-продължително време без кърмене. А и кърменето нощно време е много важно за лактацията в началото. Обикновено когато бебетата наддадат достатъчно самички ще започнат да спят все по-дълго през нощта и кърменията ще намалеят от самосебе си. Сега обаче са в период на много усилен растеж и те са все още много важни.
Цунки на малките госпожици и продължавайте все така!  Hug  

п.п. Сега видях снимката на малките принцески в лентичката ти - страхотни са!  Heart Eyes

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 14:21 от fata ®

# 208
Привет момичета, аз малко позачезнах, понеже сме на гости при бабите Simple Smile Рената, поздравления за добрите новини с кърменето  Hug Голям успех сте постигнали и от сега нататък нещата ще са по-лесни  Peace Няма нужда да будиш дребосите за повече от 1 нощно кърмене, според мен.

Айла, вече прекарваме доста време навън, но нещо не щат да намалят кърменето  Thinking Дори напротив. Преди много рядко са изявявали желание да сучат навън, а вече се принуждавам да ги кърмя дори като играят навън, инак правят сцени. Тук в провинцията обаче направо сме шоуто на сезона с това кърмене. За разлика от София, където майките и бабите се преструват, че не ни забелязват, тук никой не се преструва, ами направо им падат ченетата от изумление  Twisted Evil Особено веднъж като ме бяха накацали и двамата, а аз през това време невъзмутимо говорех по тел, една преминаваща леля щеше да се пребие  Laughing Вече се примирих, де... Очевидно като са двама, ми идват твърде много, за да се преборя с тях  ooooh!

# 209
Гризка, направо си ви представям  Joy Да са ти живи и здрави юнаците! Друго си е като отглеждаш не един а двама Крали Марковци  Simple Smile
Не пият ли вода? Вероятно сучат навън, защото ожадняват от игрите, освен защото при мама е по-хубаво  Heart Eyes Освен това може би се чувстват на ново място и затова търсят повече близостта ти и сигурност при теб на гърдата. Моите и до ден днешен като се разболеят или се чувстват некомфортно почват да сучат начесто, а иначе се кърмим само сутрин. Днес като бяхме навън едната като се изтъпанчи пред мен и взе да ми гали гърдите и да вика "Мляко, мляко!"... Добре че го викаше на италиански и не я разбраха околните деца  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт