Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците - 2

• 82 751
  • 748
  •   1
Отговори
# 60
Аз след ппочти два месеца мъки от уж-колики , установих какъв ни е проблемът-хиперлактация ooooh! ooooh! ooooh!
Направо ме е срам , че не съм се сетила по-рано,а чак днес,след като прочетох тази статия-от блога на Хедра.Незнайно защо си мислех,че щом не са ми напрегнати и тежки гърдите,не може да имам хиперлактация,но ето,че така излиза!
(Ето защо не щат да се успокояват на гърдата,та се принудих да давам залъгалки-та то като рукне това мляко,си е направо като душ,какво ти успокоение Mr. Green)
Статията ми е ужасно полезна с напътствията си и все пак имам едно въпросче Blush
Основният съвет е да се оставя бебето да суче по няколко последователни хранения на една гърда.В моя случай,като са близнаци,какво да правя-да определя лявата цица на единия,дяснатра на другия и да си караме така? newsm78

# 61
  • Някъде там...
По-скоро и двамата да сучат от една и съща гърда си мисля аз.  Thinking
Разбирам те напълно, защото и при мен е подобна ситуацията. Моите обаче вече са със стаж и се справят успешно. Но в началото едната се дърпаше и ревеше, давеше се, повръщаше. Другата се справяше по-добре и с времето се научи да захапва по-плитко зърното като иска да ме ползва за биберон. Лошото е, че така редовно съм с леко разранени и болезнени зърна.
Изучиха се и да пускат и да изчакват да премине силната струя, аз винаги си имам подръка кърпа, с която да попивам изтичащото мляко, а и за да затапвам другата гърда, от която също текат реки. Ако са много гладни вече лапат и докато тече силно. Напоследък рядко ги кърмя едновременно, едната е по-лакома и яде по-начесто.
При мен решението беше да кърмя легнала. Получава се и това с бебето легнало върху теб или подпряно странично на ръката ти докато лежиш по гръб. Между другото така ги приспивам понякога и двете ако Яна благоволи да предпочете мен пред палеца си - лягам по гръб, подпирам се отзад с възглавници, слагам двете бебета по продължението на изпънатите покрай тялото ръце и ги хващам за дупетата. И двете са обърнати странично, с гръб към ръцете ми, а краката им ги подпирам между моите.
Аз все още си ходя с подплънки навън, защото редовно имам изтичане на кърма, понякога мокря блузите и през подплънките. А нощем ако спя на една страна и гърдата се препълни, от натиска протича и се будя в локвичка.

# 62
Жабче,благодаря за включването Grinning

Кърменето в легнала поза наистина е най-удобното нещо на света-особено за мама Sunglasses
И действително някак по-спокойно и лесно сучат,когато лежим Grinning
Подплънки и аз нося постоянно- и с баткото бях така до самото отбиване-винаги ми се е случвало да капва по малко кърма.Но преди ползвах най-обикновени,а сега само тези на Чико ми попиват добре,обикновените трябва да ги сменям през час ooooh!

# 63
Ей, браво, че успявате да кърмите легнали. Аз така и не намерих поза, чак сега мога, когато коленичат отстрани на мен, за да сучат. Но всичко зависи много и от формата на бюста  Thinking

Феникс
, може би ще е удачно да изцеждаш малко кърма в началото преди да засучат, дори и само ръчно, така струята няма да е много силна. А какво те кара да мислиш, че имаш хиперлактация, ти изцеждаш ли допълнително?
Иначе близнаците се кърмят винаги само от една гърда на кърмене в повечето случаи. Аз винаги им ги сменях на всяко кърмене, за да се стимулират еднакво гърдите, а и защото е полезно бебетата да гледат под различен ъгъл. Ти можеш обаче да им определяш по една гърда за всеки ден. Всъщност чувала съм и за майки, които си определят за "вечно" по една гърда ня всяко бебе  Simple Smile

За течовете и подплънките - и аз течах като река първите месеци, че и сега понякога ми се случва да ми текат гърдите нощем, но вече много по-рядко. В крайна сметка за мен решението беше да ползвам дамски превръзки вместо подплънки  Simple Smile Особено през нощта и денем вкъщи са много удобни. Нощем, понеже са дълги предпазват и от течове настрани. Трябват ви от най-обикновените, без крилца, дебели и пълни с памук или вата, а не с гел, защото запарва   Peace
Нещо любопитно, знаете ли, че млякото ви потича дори и като чуете плач на чуждо бебе?  Simple Smile На мен ми се случва направо да искам да нахраня някое в супермаркета като го чуя да се дере в количката  Simple Smile

# 64
Извинявам се ако някоя мама вече е питала но напоследък рядко изобщо включвам компютъра и нямам време да чета всичко.
Много благодаря на майките, споделили своя опит, защото ви четох преди да родя и така около 3 месеца кърмих близнаците заедно и те се хранеха добре.

Сега се обръщам с молба за помощ, защото вече сме големи за използваната поза и не знам какво да правя - хранят се добре ако аз не съм се облегнала, но след 2 такива хранения моя кръст е заминал. А както преди се облягах и те покрай мен назад, сега се отбутват с крака и не се хранят хубаво та после поединично се дохранваме... За момента храня поотделно - в къщи лягаме на леглото, а навън държа на ръце. Само дето много време отива и като ревне втория понякога ми се налага по няколко пъти да спирам или да ги сменям.
Моля ви, дайте ми идеи за пози. На 4 месеца са и още не могат да седят.

# 65
  • София
  Извинявай, не схванах точно каква е позата която сте използвали досега.
  Нормалната люлка поза в която майкат е седнала се улеснява с възглавница под бебето/бебетата и възглавница зад гърба на майката. Аз основно кърмех легнала например едновременно.
  Отново прочетох поста. Предполагам че си кърмела във двойна футбулна поза може би. ФатаМоргана която пише тук кърмеше в нея, но тя сядаше по турски на леглото и с възглавници повдигаше бебетата и така не и се изморяваше гърбът и.
  Когато ги кърмиш поеденично, предполагам че те хапват вече набързо, опитай стандартната люлка с възглавница под бебето. Във всички случаи при едновременно кърмене на близнаци е от полза да се запасиш и оградиш с колкото се може повечко възглавници.
  Ето линк с пози за кърмене на близнаци, опитай някоя може да се окаже подходяща за вас и поздравления за успешното кърмене досега  Simple Smile
  Пози за кърмене на близнаци
   Аз кърмех легнала в тази която е с тикче на линка. Може да погледнеш и от албумчето ми дали няма да ти е удобна тя, но ако си с по-голям бюст обикновенно не е подходящата.

# 66
  • София
  Още нещо се сетих да допълня.
  Когато ги кърмиш в обичайната поза им вирни крачетата нагоре, тоест дупето да е подпряно в облегалката или възглавниците на които се подпираш отзад и така не могат да ритат и да се оттласкват с крачета  Simple Smile

# 67
Айла, благодаря ти за бързия отговор!   bouquet
Ако ми кажеш как, мого да ти пратя снимка как кърмех до сега. Явно ще ни трябват още възглавници и ще пробвам да кърмя легнала и двамата. Сега поединично се храним легнали един до друг, но тъй като все още си търсят заедно, понякога изчакващия скапва обстановката като плаче  Sad
А докато търсех снимка, която показва как се хранехме до сега открих, че в началото сме експериментирали и с друга поза, но бяха мънички за нея. Сега може и да стане. А как ги нагласяш като си легнала? На мен и седнала ми тежат да ги размествам newsm78

# 68
villyh, да не те отчайвам, но аз така и не успях да ги кърмя легнала. При всички случаи ми беше по-лесно да седна за малко и да ги накърмя, отколкото да се мъча да ги крепя в легнало положение.
И на мен не ми става ясно в каква точно поза кърмиш, но ако е "футболната" наистина е много неудобно да се навеждаш напред към двете бебета. Както ти е писала вече и Аила аз сядах малко по турски на леглото, подпирах си гърба отзад с възглавница, бебетата бяха на две възглавници в скута ми, а с бедрата успявах да ги вдигна още малко към гърдите. Не ти трябва да се навеждаш към тях, а трябва да се опиташ максимално да ги вдигнеш до нивото на гърдите.  Има на предната страница една снимка, на която се виждат как сучат върху двете възглавници, а ръцете ми са съвсем свободни, за да ги снимам  Grinning
Всъщност и досега сучат на възглавници, имат си две и си ги носят. Разликата, е че вече се кърмим на дивана  Wink Иначе на линкчето, което ти е пратила Аила има и много други пози, нищо не ти струва да опиташ, за мен тази беше най-удобна, но много майки кърмят по съвсем различен начин.

# 69
аз се опирах на таблата на леглото и слагах по една възглавница от двете страни. Бебетата бяха върху едно тяхно юрганче, което минаваше от едната страна през скута ми и до другата, и ги повдигах като свивах колене. Мисля, че пак футболна поза се пада, но и на мен ръцете ми оставаха съвсем свободни. Само дето вече стигат и те до таблата и като опънат крака се оттласват напред. Много ритат така. Сега за да ядат заедно постановката е същата, но на ръба на леглото - две възглавници до мен, една на краката и главите им са там, но ми идва ниско и затова се навеждам, а и гърбът ми не е подпрян. Когато положението не е напечено (не пищят и двамата) си лягам с единия и го кърмя първо него, а после другия. Така им харесва да се гушнат и да папкат, но на мен ми отнема двойно повече време и не мога да върша нищо друго докато и двамата не се нахранят.

# 70
Не можеш ли ти да се отдалечиш от таблата като се подпреш с още възглавници или просто да ги сложиш не с крачетата назад, а малко настрани?  newsm78
Иначе седнала, без да можеш да се облегнеш е наистина много неудобно. 

# 71
  • София
аз се опирах на таблата на леглото и слагах по една възглавница от двете страни. Бебетата бяха върху едно тяхно юрганче, което минаваше от едната страна през скута ми и до другата, и ги повдигах като свивах колене. Мисля, че пак футболна поза се пада, но и на мен ръцете ми оставаха съвсем свободни. Само дето вече стигат и те до таблата и като опънат крака се оттласват напред. Много ритат така. Сега за да ядат заедно постановката е същата, но на ръба на леглото - две възглавници до мен, една на краката и главите им са там, но ми идва ниско и затова се навеждам, а и гърбът ми не е подпрян. Когато положението не е напечено (не пищят и двамата) си лягам с единия и го кърмя първо него, а после другия. Така им харесва да се гушнат и да папкат, но на мен ми отнема двойно повече време и не мога да върша нищо друго докато и двамата не се нахранят.
   А ако бебенцата са легнали изцяло по гръб и задничетата им опират отзад в облегалката, а крачетата са във въздуха дали няма да е удобно да кърмиш? Така няма да може да се оттласкват.

# 72
ще пробвам отново, както и други пози, защото не си е работа да ги храня поотделно.
Сега забелязвам и друго - Боби май свикна да заспива със "залъгалка" в уста. В креватчето реве и няма заспиване сума време. Заспива само с леко примрънкване, когато сме в парка с количката. В къщи държи да е захапал мама.

# 73
Днес отново папкахме заедно. Къде по-зле, къде по-добре... Аз добавих още една възглавница зад себе си, а момчетата са както и преди, защото на леглото място за вариации няма, но така поне има място и за краката им Laughing
Благодаря за бързите отговори и за идеите!   bouquet

# 74
Радвам се, че сте намерили някакво решение и пак успяваш да ги кърмиш заедно. Наистина си е голямо облекчение  Simple Smile

Между другото много се радвам на теб и на Феникс (за други не се сещам, дано ме извинят Blush), че кърмите успешно момчета. Почти си бях създала впечатлението, че по-лесно и успешно се кърмят девойки и смесени двойки  Crazy Поне според пишещите във форума. Всъщност май е факт, че повечето кърмещи мами тук са с момиченца или нещо бъркам  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт