Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците - 2

• 82 731
  • 748
  •   1
Отговори
# 45
Включвам се веднага  Simple Smile Днес имаме и повод - 2 годинки кърмене!

Ето ни сутринта на рождения ни ден:

И в самото начало  Simple Smile:

# 46
Фата моргана,честито!Толкова са ти красиви девойките...много трогателни снимки Heart Eyes

# 47
Фата, честит рожден ден на принцесите!   bouquet Щях да пиша "малките", ама всъщност вече са на цеели 2 годинки!  Laughing Да са ти живи и здрави, много да са весели и умнички! Честита втора годишнина от кърменето!   bouquet Прекрасно е да можеш да дадеш толкова много на децата си!  Peace

Много се радвам, че има толкова много мами вече които пишат и дават съвети в темичката. Аз няма нужда да се включвам  Simple Smile

Еее, даа, ама вече ни липсваш Sad

# 48
  • София
  Фата честит рожден ден на малките кукли  Simple Smile

# 49
Фата, Честит рожден ден на принцеските ти!
Радвам се, че има толкова много мами на близнаци, кърмили до по- дълго, за да ни мотивират и нас, че това е възможно.

Моите момичета се родиха на 6 август /с тегло 2.560 и 2.600 кг/, доведоха ми ги за кърмене на 2 ден след раждането. От четвъртия ден минаха само на кърма, защото наддават добре. Въпросът ми е трябва ли да изцеждам гърдите след кърмене? Кърмя ги едновременно, като за момента са доста спокойни и аз си мисля, че се хранят добре. Редувам гърдите.

Търся съвет и относно моето хранене- може ли да се пие прясно, или кисело мляко и колко повече храна на ден трябва да се поема, за да има достатъчно калории за кърмене?

Последна редакция: нд, 16 авг 2009, 14:51 от slavina_S

# 50
slavina_S,честити момиченца,да са ти живи и здрави и много послушни и кротки!
Браво за успешното закърмване,обикновено началото е много трудно,но си се справила Grinning
По въпроса за изцеждането-принципно при кърмене на поискване,т.е. винаги,когато бебетта поискат,няма нужда и от цедене след това.Но в самото начало и при близначета може би е удачно да се изцежда известно време,стига това да не ти е в тежест и да не ти отнема ценно време GrinningНе знам имаш ли кърмачески опит от преди това?Аз спрях да цедя,щом моите засукаха активно(още в болницата).Но опитът с първото дете ме беше направил спокойна и си знаех как да действам.

По въпроса за храненето,организмът общо взетоп си знае  от какво има нужда и не се тъпчи,ако не ти се яде.Така се правят излишните килограми,не е вярно , че са нужни повече калории!Колкото ти се яде,като най-разумно е да се храниш здравосоловно,разбира се.За качеството на кърмата храната , поемана от майката , не е от голямо значение  Grinning
Млечните продукти трябва да се ограничат заради риск от алергия към белъка на кравето мляко,но не е нужно съвсем да се спират,въпросът е да не се прекалва с тях Grinning

# 51
Мерси, момичета, да ви се връща  Grinning

slavina_S, честити бебчета!   bouquet  Hug Личи си, че си мама с опит, след като вече сте изцяло на кърма и даже и едновременно се кърмите  Simple Smile
Ако се кърмите често и добре, според мен няма нужда да се изцеждаш. Аз самата никога не съм го правила, моите девойки се хранеха на всеки 3 часа, че и по-начесто и то след такава стимулация и на двете гърди едновременно просто няма нужда да изцеждаш допълнително. Виж, ако ти се иска да имаш запас от мляко, за да ги храни някой друг ако се наложи, това е друг въпрос и можеш да изцеждаш по малко, когато имаш време и желание. Най-добре сутрин, защото тогава кърмата е най-много.
Друг съвет, който получих тук и смятам, че е полезен за кърменето в началото е да не оставяш бебетата да правят паузи по-големи от 3 часа между храненията, поне не повече от веднъж в денонощието и през първите седмици. Ти имаш опит и с други две дечица и знаеш, че бебчетата в началото могат да са доста поспаливи, а това в един момент не е добре нито за наддаването им, нито за лактацията.
За храненето аз в началото си имах страхотен апетит.  Simple Smile То и сега, де  Crazy Мненията малко се разминават, едни казват, че не е нужно кърмачката да се храни повече, други препоръчват по 500 допълнителни калории на ден. При всички случаи трябва да се храниш много добре и да  приемаш достатъчно течности - поне 2 литра на ден. Храненето не е важно толкова за кърмата ти, която е винаги хранителна за бебетата, колкото за самата теб. Една изнемощяла, изморена и недохранена близнашка майка не е от полза нито за себе си, нито за бебетата.   Naughty Като ориентир можеш да ползваш препоръката да не се губи повече от 0,5 кг. тегло на седмица поне първите 6 месеца след раждането и да се приемат по 1500 - 1800 калории на ден. Имай впредвид, че кърмиш близнаци и усилието е двойно, аз бих увеличила калориите поне на 2000 като внимавам да приемам и достатъчно количество белтъчини, тъй като те се отделят и в майчиното мляко и са много важни за растежа на бебетата, около 100 гр. като количество на ден би трябвало да е добре. Виж от сладки работи няма много нужда, въпреки че повечето от кърмачките налитат най-вече на сладко, включително и аз Embarassed
От мляко и млечни продукти никога не съм се ограничавала. Ако бебетата нямат проблеми и нямате алергии в семейството не е нужно да ограничаваш и други храни, важното е да не се прекалява с нищо. Сега е лято и са много полезни плодовете и зеленчуците, които са в изобилие. 
Още веднъж поздрави за голямото ви семейство!   Heart Eyes

# 52
Честито Фата и от мен, големи красавици са момиченцата ти - да са ти здрави и да те радват много  Simple Smile.

# 53
Мерси за пожеланията!
Въпросът е там, че малко преди ядене- около 30-40 минути, гърдите ги усещам напрегнати и започва да изтича мляко, също ако започна кърменето само с едната бебка, от свободната гърда също тече мляко! Мислех си, че ако изцеждам по- малко след ядене, няма да текат?!
Иначе те са спокойни, спинкат, папкат, когато будуват, си лежат в креватчетата и обикновено с отворена уста си връткат главичката насам, натам, без да плачат лил мрънкат, като са гладно обаче, от събуждането им търпението им е около 2-3 минути и като извият глас...!!!

# 54
slavina_S,течът от гърдите е нормално да го има,докато се напасне организма към нуждата на бебетата;аз също бях като чешма първия месец,даже пусках тема по повода; когато кърмех единия близнак,от другата гърда с подложена чашка събирах по 50 мл Wink После постепенно се нагодиха нещата и сега произвеждам според нуждите им и гърдите не ми се напрягат.Но пак си ми потчиа спонтанно кърма от свободната гърда поо време на къремен(аз рядко кърмя едновременно)

# 55
  • София
Мерси за пожеланията!
Въпросът е там, че малко преди ядене- около 30-40 минути, гърдите ги усещам напрегнати и започва да изтича мляко, също ако започна кърменето само с едната бебка, от свободната гърда също тече мляко! Мислех си, че ако изцеждам по- малко след ядене, няма да текат?!
Иначе те са спокойни, спинкат, папкат, когато будуват, си лежат в креватчетата и обикновено с отворена уста си връткат главичката насам, натам, без да плачат лил мрънкат, като са гладно обаче, от събуждането им търпението им е около 2-3 минути и като извият глас...!!!
   Аз също все още имам леко спонтанно изтичане от другата гърда докато кърмя Елена. С близначките не го усещах защото почти винаги ги кърмех едновременно. Но това е напълно нормално защото окситоцина - хормона който стимулира потичането на кърмата действа и за двете гърди. Използвай подплънки или другата хватка е леко да притиснеш с длан зърното към тази гърда от която не кърмиш. Това спира рефлекса на потичане, но ако гърдата е препълнене и е време за хапване ще е само моментно  Simple Smile
   С изцеждането след кърмене единственото което можеш да постигнеш е да увеличиш още повече лактацията и съответно гърдите ти да се препълват и по-рано от преди. Кърмата се образува на принципа на търсенето и предлагането, а именно колкото  се изцежда или изсуква от гърдата толкова повече ще произвежда. Най-доброто което може да направиш е да оставиш бебетата сами да си регулират от колко мляко се нуждаят и скоро препълването и течовете ще намалеят, въпреки че това с течовете е строго индивидуално. Както споделих аз все още имам течове, но основно докато кърмя, а гърдите ми още от петия ден са си напълно меки и лактацията е урегулирана   Simple Smile
   Успех и много се радвам как ставаме все повече майките на близнаци които кърмят, независимо 1 месец, половин годинка или Две годинки като Фата  Simple Smile
   П.П Напомням за снимките ако не се притеснявате  Simple Smile

# 56
Днес бяхме на преглед. Лора е наддала за 5 дни 260 грама, а Криси- само 50 гр., тя не суче толкова дълго, колкото Лора и по- бързо пуска зърното и не иска повече. Педиатърката предлага да се изцеждам и 2-3 дни да й давам кърма само от шише, за да видя колко изяжда. Дали няма риск да откаже след това да суче, не знам какво да правя Sad?!?

# 57
slavina_S , на първо място това първо мерене ли ви е при педиатърката? Може би има разлика в кантарите? Бебетата също така губят тегло в началото, може би е загубила повече от сестричката си и при моите девойки беше така и едната беше доста спаднала на тегло. Колко тежат всъщност в момента?
И още въпроси:
По колко пъти на ден се хранят бебетата? По колко напишкани и наакани памперси имат в денонощието? Трябва да са поне 6 добре напишкани памперса и 1 наакан. Това при кърмените бебета е най-точната индикация, че поемат достатъчно.
На твое място не бих бързала със шишето, лошото в този случаи е, че са две напълно различни техники за сучене и в толкова ранна възраст бебето може да се обърка. Ако Криси суче добре по-скоро се опитвай да й предлагаш и другата гърда или просто изчакай малко и пак й предложи да суче. Може и по-начесто да й предлагаш.
А иначе какво значи, че не иска повече? Заспива ли или се дърпа от гърдата? Опитай се да я храниш колкото се може повече или поне докато и сестричката й се храни. На мен фактът, че храня две бебета ми вдъхваше много увереност, поне бях сигурна, че имам достатъчно мляко, защото след като стига за едната би трябвало да е достатъчно и за другата.  Simple Smile   

# 58
Фата, мериха ги на дигитален кантар в болницата, в която раждах, но кантарът беше друг, не този в отделението.
При изписването Лора беше 2.580 кг, а вчера 2.840, Криси при изписването беше 2.650, а вчера 2.700 кг. Иначе памперсите на Криси са доста мокри на всеки 3 часа, а наакани са поне 4-5 от тях. Тя заспива, дърпа се от гърдата и стиска устнички, спи спокойно и ако по- рано й предложа да яде преди да поиска тя самата /горе-долу на 3 часа интервал/ лиже зърното, прави физиономийки, но не суче!
Сега си мисля да си купя кантарче и да я меря по- начесто, за да видя колко изяжда. В болницата правихме пробно сукане, там и Лора и Криси изядоха по 40 гр. /това на 6-тия им ден/.

# 59
Славина, пишеш, че са родени 2.560 и 2.600, а сега са 2840 и 2700. Само не мога да разбера кое е родилното тегло на Криси всъщност. При всички случаи почти всички бебета губят тегло след раждането, притеснително е ако загубят повече от 10 % от теглото си или не възстановят родилното си тегло до 10 дни след раждането. При вас възстановяването на родилното тегло и при двете е вече факт и даже са наддали. Спадането на тегло не трябва да те притеснява, защото бебетата имат резерви след раждането, точно за да изчакат да дойде млякото на мама.
В този смисъл не бих избързвала със шишето. Меренето преди и след ядене при кърмене също само стресиращо и ненужно, според мен. Кърмачетата не изсукват точно определени количества всеки път. Трябва да се следи количеството като цяло за денонощието. А щом бебето е спокойно и пълни памперсите явно яде достатъчно. Така както ми описваш памперсите на Криси са повече от пълни  Simple Smile Както вече споменах проблемът явно не е и липсата на кърма щом сестричката наддава повече от добре. 
Сега погледнах моите записки от едно време и както бях споменала Мариза беше загубила доста тегло след раждането и на 8-я ден дори е все още под родилното си тегло. След това започна да си наддава нормално, е, не по много, но първия месец някъде около 1 кг. Това за твое успокоение. Освен това двете ти бебета са съвсем различни човечета, те не могат да наддават еднакво, всяко си има своите особености. При мен Мариза винаги е била по-мъничка и е наддавала по-малко. И досега е по-лека. Сетих се още нещо, ти сменяш ли им гърдите? Бих те посъветвала да ги сменяш на всяко хранене, за да могат да се стимулират еднакво поне в началото.

На твое място не бих бързала с цеденето,шишето и меренето след хранене. Опитай да я храниш по-дълго, евентуално я разбуждай, сменяй гърдата, както вече ти бях писала. Ако пишка и ака добре и е спокойна явно си хапва достатъчно. Опитай една седмица или поне няколко дни да я стимулираш повече с кърменето и след това пак я заведи да я премерят на същия кантар. Така  ще добиеш реална представа как върви наддаването.

Общи условия

Активация на акаунт