Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците - 2

• 82 621
  • 748
  •   1
Отговори
# 30
  • sofia
Здравейте момичета!
Чувствам се малко неудобно да нахълтвам така в сплотеното ви общество, но Айла отсъства за няколко дни и помоли да наглеждам темичката ви, в случай, че някой има нужда от съвет за кърменето. Искам да поздравя всички за търпението, упоритостта и желанието да кърмите вашите безценни рожби. Възхищавам ви се   bouquet Виждам, че всички, които се разписвате тук сте доста начетени по въпросите за кърменето и давате безценни съвети и подкрепа Simple Smile
minim, прочетох за проблемите ти покрай раждането на твоите дечица и много съжалявам за лошия старт и неприятностите ти, но пък не мога да не се възхитя на силата, с която посрещаш предизвикателствата.   bouquet  bouquet  bouquet fata morgana  ти е дала страхотен съвет за двойната електрическа помпа, стига да е по възможностите, или другия вариант е на едната гърда с електрическа, а на другата с ръчна, за да се спести време за цедене като се цедят и двете гърди едновременно, а и да се използва, че при изцеждането на едната гърда, млякото от другата потича по-лесно Wink. Хубаво е, че след това предлагате на бебетата тази изцедена кърма, защото всяка капка кърма е важна за тях, а и fata morgana  е права, че кърмата спомага по-доброто усвояване на АМ. Предполагам, че е много по-лесно и удобно да се предлага кърмата смесена с АМ, но пък е по-добре първо да се предложи кърмата, а после АМ, по този начин бебето/бебетата изяждат цялата кърма и после колкото искат АМ, а ако се смесят и остане мляко ще се наложи да изхвърлятe ценни капки кърма Sad. Ще ти предложа и една хитринка. При кърменето от гърда бебетата първо изплезват езиче и така поемат зърното, а при шишето езика е в устичката, за това, за да се имитира засукването от гърда, когато предлагат шишетата на бебетата, е хубаво да се погали брадичката/брадичките на бебетата и да се изчака бебетата да се изплезят и тогава да се дадат шишетата. А също да са леко изправени, както вече са ти предложили. Опитвала си да слагаш бебетата само на гърдата с повече мляко, правилно ли съм разбрала? Казваш, че си опитвала различни позиции за сукането на бебетата и не си намерила подходящата, мога да ти предложа домашно посещение от някой от консултантите по кърмене, как ти се струва? Пожелавам ти скоро да можеш да гушкаш бебенцата си и това да ти носи само радост..без болка.  Hug
Златулка, честити бебчета. Да са живи и здрави   bouquet Много ми стана мило като прочетох имената им, защото Михаил и Елена бяха избраните от нас имена, когато чакахме първото си детенце и не знаехме пола Wink . Много добре си се ориентирала да започнеш с цеденето толкова скоро след секциото.  Момичетата са ти дали много хубави съвети за цеденето, като особено ми хареса този за цеденето на ръка след помпата. Няма причина да не даваш и изцеденото на ръка, стига да цедиш в чисто шише  Wink и разбира се с измити ръце, както съм сигурна, че правиш Simple Smile. Тъй като fata morgana е права и бебето изсуква най-добре гърдата, а и стимулират най-добре гърдата, можеш да предлагаш и на двете бебета да сучат на гърдата, и след това да предлагаш шише с АМ около 30-40 мл да видиш как ще се заситят. За да не нервничи Елена на гърдата е хубаво или Михаил да е на другата гърда, ако разбира се ти е удобно да ги кърмиш заедно или да изцедиш мъничко докато се задейства рефлекса на потичане, за да не се дразни докато потече млякото. Темите, които са ти пуснали за четене, са страхотни стига да имаш време за четене. Съветът за кърменето в полусънено състояние е много подходящ Simple Smile
Олях се с писането.
Надявам се, че няма да се разсърдите за нахълтването ми в темата ви
Късмет на всички в грижите за вашите страхотни слънчица.   bouquet  bouquet  bouquet

Последна редакция: вт, 28 юли 2009, 14:09 от assia

# 31
Отново благодаря на всички!
Приемам всякакви съвети, защото и без това започвам да се отчайвам на моменти.
Помпата ми е за едната гърда.... и е марка Medela - swing /двустепенна/, даде ми я една приятелка, а цената й в магазина е 290лв. Предполагам, че е хубава...ето такава е..http://www.-spam081-/index.php?option=com_virtuemart&page=sh … =184&Itemid=1

Като почна да цедя с нея, цедя по 1 час...и въпреки това, количеството на кърмата изобщо не помръдва...((((( ...вече си мисля само докога ли ще я има и тази изобщо...(((

# 32
minim, макар и единична помпата ти е хубава, всъщност може би най-доброто, което може да се намери. Не знам как се справяш с движенията на ръцете, но няма ли начин както предлага и assia да цедиш и двете гърди едновременно - едната с елеткрическата, а другата с ръчна помпа. От една страна е по-лесно, защото млякото от втората гърда тече по-лесно и от друга спестява време, което е винаги ценно при грижи за 2 бебета  Simple Smile Друг вариант е да се опитваш да слягаш едното бебче на гърдата, докато цедиш от другата. Знам, че в момента може да ти се струва много трудно, но когато бебетата засучат добре ако ги наместиш в правилна поза върху възглавници всъщност не е необходимо да придържаш с ръце нито тях, нито гърдата. Не знам как ти е гипсирана ръката, но например не става ли в някакъв вариант като бебчето в тъмно от последната рисунка тук:
http://www.breastfeeding.com/helpme/helpme_images/twins2.gif

Така или иначе имаш някой, който ти помага, помоли да ти помогнат и с наместването на бебчето отначало.
За увеличаването на количеството кърма на твое място не бих се безспокоила. Важното е да поддържаш лактацията. Организмът ти се бори и със загуба на кръв и нисък хемоглобин, така че дай му време да се съвземе. При редовно цедене и евентуално поставяне и на бебчетата на гърда няма начин да ти спре кърмата. А после има време, за да се и увеличи  Simple Smile

За по-ефективно цедене се препоръчва и масаж на гърдите ето така:

Първо кръгообразни движения както е показано, а след това "изглаждане" в посока към зърната. Масажират се и самите зърна като се държат с палеца и показалеца. След това се навеждаш леко напред и с ръка малко разтърсваш гърдите. Всичко това с топли ръце  Simple SmileСъщо така е по-ефективно да цедиш по няколко пъти за кратко, отколкото веднъж за дълго. Като видиш, че намелее струята премини на другата гърда и направи отново масаж.

# 33
Допълвам се, след като сложих малките да спят  Simple Smile

minim, нали говорехме за евтина помпа, виж на какво попаднах:

По отношение на електрическата помпа, аз бях писала преди време, че аз самата ползвам една помпа "куче марка" ("Донбейби"), купена за 50лв от магазин Джъмбо в София. Нямам оплаквания от нея, има си степени, има автоматичен режим, пасва си отлично с авентски шишета  Laughing

Zlatulka
, пак не споменаваш колко често кърмиш бебетата, колко кърмения/хранения се събират на денонощие? Няма нужда да следиш по колко изсукват, още по-малко да цедиш, за да знаеш точното количество. След като едно бебче суче ефективно по половин час на гърдата, а не спи, значи сигурно си изсуква достатъчно количество кърма.  Simple Smile Също така защо дохранваш, какво те кара да мислиш, че кърмата ти не им стига? При кърменето няма нужда както при храненето с АМ бебетата да се хранят на точно определени интервали и да изпиват точно определено количество. Те сами регулират храненията си и може на всяко хранене да изсукват различно. Точно това е и една от ползите на кърменето, защото по този начин от съвсем малки децата регулират сами количеството на поетата храна като това ги предпазва от затлъстяване и в по-късна възраст  Simple Smile ОТ друга страна точно затова и нямат смисъл т.нар. "пробни кърмения", защото въобще не могат да се смятат за точна индикация за количеството, с което се храни едно бебе от гърдата.
След като са ви изписали от болницата предполагам, че вече сте с прилично тегло и ако бебетата сучат добре и се хранят поне на всеки 3 часа (може и по-често, но не се препоръчва по-голяма пауза повече от веднъж на денонощие) не би трябвало да има проблем. Количеството, което поемат можеш да следиш по пълните памперси - трябва да имат поне 6 добре напишкани и най-малко един наакан памперс за денонощие ( след първия месец е достатъчен и един памперс на седмица, защото кърмата се усвоява много добре). Може би ще ти е по-лесно ако си записваш храненията и памперсите при всяка смяна, аз правех така знаех винаги кога са яли, колко време са сукали и с какво е бил пълен памперса  Crazy По този начин е много по-лесно и да следиш цялостно ситуацията. Също така кърмените бебета трябва да наддават по 100 - 200 гр.  на седмица (не задължително 200  Naughty). Дохранването също не бива да се превръща в "преследване на норматив". Предлагай АМ след кърмене ако го искат. Аз дохранвах едната девойка в първите дни, предлагахме по 30-40 гр. АМ, които тя не винаги изпиваше. 
Пишеш, че сте били на консултация, по колко са наддали бебчетата и какво те посъветваха там?
Ще чакам да пишеш  Hug

# 34
Здравейте,момичета!
Не знам до колко ще съм полезна с моят опит,но се надявам,че всяка разказана история е помощ за някого.
Когато моето момченце беше на 3 месеца летяхме със самолет.Макар това да ни се случва доата често ,този път имаше ужасно силна турболенция и аз много,ама много се уплаших.Полета беше вечерен.На следващата сутрин установих,че гърдите ми са празни и след като взех помпата се оказа ,че едвам събрах 20мл от двете гърди.
До този момент без проблем хранех детето си ,и ако ми се наложеше можех да изцедя още 100-150мл без проблем,веднага след приключване на кърменето.С една дума не можех да се оплача от липса на кърма.Можех и да продавам Grinning.
 Изпаднах в луда паника.Ами сега?! Как така няма да го кърмя?Даже не исках да си представя варианта с АМ.Избора на правилното мляко,стерелизирането,нощтното ставане за бутилките,носенето на резерв от АМ при всяко излизане.Всичко това ми се струваше толкова сложно и трудно....И така,запретнах ръкави и започнах да се ровя,както в наши така и в чуждоземски сайтове.
Намерих това ,което ме интересуваше.Започнах изцеждане на всеки 3 часа и слагах детето на гърдата между тях.След всяко изцеждане,когато свършеше и последната капка ,продължавах с помпата/електрическа на АВЕНТ/ ,на най-бавната степен още 10 мин.За 24 часа кърмата ми се върна.За мое най-голямо съжаление,вече не беше толкова много,но достатъчно,за да продължа да кърмя момченцето си ексклузивно до 6м. и после в процес на отбиване до 8м.
И само да добавя,знам че темичката не е кърмаческа,а близначеска,но като се има предвид,че и ние чакаме близнаци ,преполагам се вписвам в профила Mr. Green

Поздрави на всички и късмет.

# 35
И само да добавя,знам че темичката не е кърмаческа,а близначеска

Как да не е кърмаческа, бе Галушка?  Laughing Ми то кърменето и близнаците не са взаимноизключващи се теми Wink

# 36
Е,да ,права си.
Но опита ми не е с близнаци Confused,а нали си има и само кърмаческа тема,но все пак благодаря за подкрепата. Mr. Green

# 37
Здравейте и от мен мами! Обръщам се за помощ към вас и всякакви съвети и идеи. Единия близнак е в кърмаческа стачка и не знам как да се справя с тази ситуация, имам чувството че никога няма пак да засуче. Накратко да разкажа от 2-рия месец бебетата ми започнаха да сучат ефективно до тогава се цедих понеже ми ги дадоха късно на 13-тия ден след раждането им и не засукваха добре, а освен това в болницата не наддаваха и педиатъра така ме посъветва да се цедя и давам(което сега отчитам като голяма грешка но както и да е вече е минало). Та храня ги смесно с АМ и кърма. В повечето случаи някой ми помага или татето или бабите, така че единия винаги яде от шише било АМ или кърма или смесено а другият суче, зависи от ситуацията. Та бебето което сучеше по активно изведнъж спря и не иска и да види гърда, като си види шишето е особено щастлив  Sad. Периода съвпада с никненето на зъби и започването на захранването с пюренца. Знам че при такава стачка трябва да се изключат временно биберони и шишета, но уви няма как при условие, че имам и др бебе, което също трябва да храня а кърмата ми не достига. Четох че е хубаво да се гушка повече и да се приспива стачкуващия, пробвах и това но пак не иска, дърпа се щом се приближи до гърдите. Успявам със усилия да го приспа, но не може и да става дума да захапе. Така сме от 3 дни. Ще се радвам някой ако сподели опит.   

# 38
Здравей Кремм, и нашите проблеми по едно време бяха подобни на твоите. В началото, макар и след изписването ни, и аз се цедях (което сега и аз отчитам за грешка). След това близнакът, който преди сучеше перфектно, изведнъж почна да се дърпа от гърдата и да отказва да суче, а брат му с малко трикове почна да се кефи на гърдата. Това се случи 3ия месец, не 5ия, но после доста дълго успях да задържа положението със стачкуващия също с трикове - кърмех като заспиваше и се събуждаше от сън; разхождах се докато го кърмех; и приспивах на ръце (и после като видя, че е "свалил гарда", подавах гърда). От известно време нещата се промениха при нас, но мисля, че причината е, че бебетата бяха оставени при баба им за 2 дни, а ние бяхме на почивка. Както и да е, последното не е релевантно за тебе. Кажи, опитвала ли си тия трикове, които изброих?

# 39
Гризка, днес следобед след малка игра и след като се нахрани с АМ+изцедена кърма, в будно сътояние успях да му набутам зърното и да дръпне два пъти само. Но засега и това си е успех за мен, решила съм да го пробвам довечера в сънено състояние да видим как ще е. Предишната вечер не успях дори на сън, но и той се събуди мн бързо. Иначе аз си отчитам като грешка, че напоследък по малко съм го гушкала а и той си заспива сам, докато сестра му е по нервна и освен мен никой друг не може да я нахрани и приспи - та основно аз правя това, а той горкия е в ръцете на баба или тати. Освен това смених сапуна четох че това може да е от значение... Питах хомеопата и ще пробвам и с хомеопатичното пък да не би да е от зъбите? И не на последно место четох, че може да е от стрес. Смениха се бабите до сега ми помагаше основно майка ми, а сега от няколко седмици е свеки при мен и съответно ми е доста по изнервено  Close. Ще видим как ще продължим искрено се надявам да се покърмим още няколко месеца поне.   

# 40
kremm , поздравления за кърменето   bouquet При стачка много често единственото решение е огромно търпение от страна на мама. Бебчетата понякога, макар и малки могат да проявяват голам характер  Simple Smile Не се отказвай да предлагаш постоянно гърдата, дори и ако изминат много дни, в които бебето отказва да суче. В повечето случаи изведнъж и най-неочаквано засукват отново. Както ти е написала и Гризката гушкай го повече, предлагай му гърдата в полусънено състояние, когато още не е осъзнал какво става. Опитай се да кърмиш в най-различни пози, може пък така да му хареса. Евентуално изцеди малко от гърдата, преди да я предложиш, така млякото ще потече по-лесно и може да му хареса повече.
Също така използвай бибеборн с възможно най-малка дупка и го храни малко поизправен. Нека шишето не му се струва толкова лесно и да му се излива млякото в гърлото без никакво усилие. Naughty Ако кърмиш брат му го дръж наблизо да гледа, може пък да му се прииска.
Ако са зъбки наистина е период и ще отмине. моите и двете доста често са се дърпали от гърдата с рев, когато им никнеха зъбите. Едната ми спретна стачка, когато беше по-голяма и тогава засука отново със силиконово зърно. Можеш да опиташ, току виж като ме замирише на силикон и да се излъже  Mr. Green

minim, Zlatulka, как сте?

# 41
Благодаря за съветите мамита. Положението се подобрява, вече сучем макар и с първоначално дърпане. Както казвате след усилия и повече гушкане се получи, макар че мн ме е страх да не се повтори, само един ден без сукане е достатъчен за да "отвикнат" ми се струва. Явно са по големи и разбират като си видят шишенцето. Кърмата ми е намаляла и може и това да е проблема защото като засучат не им потича много веднага както при шишето и те се отказват, мислейки че няма какво да се яде от там.
Не знам вие как се справяте и как ще е занапред но "не стига" времето за гушкане на всеки, ако реват или мрънкат и двамата едновременно все някой друг ги държи  Cry. Доста често ме избива на рев по този повод - че не мога да им дам и на двамата по равно и достатъчно ласки Sad.       

# 42
Браво, kremm, поздравления за успеха! Да се надяваме, че постепенно нещата ще се подобрят и още. Не се притеснявай, от един ден не се забравя сукането. Нормално е на тази възраст да осъзнават добре разликата между шише и гърда, но въпреки това да нямат намерение да се отбиват.  Peace Едното е за хранене, другото за удоволствие  Laughing Шегичка. Мисля, че имаше техника да се предизвика по-голям интерес към сукането, като преди да им предложиш гърдата дръпнеш малко мляко с помпата - така ще потече силна струя веднага щом засучат.

От поста ти разбирам, че има кой да ти помага в гледането - тогава няма защо да се притесняваш за количеството ласки  Hug Няма нужда винаги ти да си човекът, който ще ги гушка - достатъчно е да знаят, че ще получават внимание и близост винаги, когато имат нужда  Peace Инак, и на мен това ми е най-големият проблем при отглеждането на момчетата Sad Все се питам дали не се усещат ощетени - но все пак аз ги гледам сама. Но важното е да правим всичко по силите ни, а в живота никой не е застрахован от грешки, за съжаление...

# 43
  • София
kremm поздравления за успеха и добрите новини. Много се радвам, че има толкова много мами вече които пишат и дават съвети в темичката. Аз няма нужда да се включвам  Simple Smile

# 44
  • София
  Може ли да ви помоля нещо. Скоро ЛЛЛ ще правят брошура за кърменето на близнаците. Ако искате и имате възможност ще се радвам да изпратите снимки на едновременно кърмене на близнаци. Хубаво е да има и името на фотографа ако искате да е написан. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт