До кога е безопасен коланът при шофиране?

• 5 869
  • 105
  •   1
Отговори
# 60
При положение, че бременните са на първо място от категориите, които имат право да шофират без колан, значи не е безопасен, не е ли логично това?! 

Най- сетне един разумен довод.   bouquet

# 61
Не знам в чужбина бременните да са освободени от задължението да шофират без колан.Има си специални приспособления,които се ползват,за да е удобен колана.Аз самата карам с такова.Интерено ми  да се включат мами ,които живеят и шофират извън България.
За това говоря:

Когато живеххме в Испания бях задължена дори като пасажер да съм  колан и позлвах тази възглавница-колан за бременни.

# 62
Не знам в чужбина бременните да са освободени от задължението да шофират без колан.Има си специални приспособления,които се ползват,за да е удобен колана.Аз самата карам с такова.Интерено ми  да се включат мами ,които живетя и шофират извън България.
За това говоря:

Когато живеххме в Испания бях задължена дори като пасажер да съм  колан и позлвах тази възглавница-кола за бременни.

Страхотно е това, за първи път го виждам, но е много сполучливо и добре измислено! Браво. Благодаря ти че сподели. Дано повече бременни го използват!

Hug

# 63
Приспооблението е елементарно,не знам защо у нас не го продават.Предполагам,защото никой не би си го купил,тък като бременните не а задължени да ползват колани,според закона.Претавлява подплатена възглавничка,която се захваща с колани за облегалката на седалката.Посредата,между краката на пасажера,има прихващач с велкро,през който е закопчава долния колан,за да не минава през корема.Просто и елементарно.Ще видя мога ли да намеря по-подробна снимка.

http://hts.no.spock.kontrollpanelen.se/en/products/pregnant.php

Последна редакция: пт, 10 юли 2009, 15:41 от ДесиХ2

# 64
Да, то се вижда, че е елементарно. Те простите неща са гениални. Ако някой е по изобретателен, дори  може да си го ушие сам. Аз ако забременея някой ден отново бих си го направила. Wink

Hug

# 65
Аз си карах само с колан, до последно. И до болницата бях с колан Simple Smile Според статистиката към 90% от загиналите бебета при катастрофа е нямало да пострадат, ако майките им са били с колан.
Ако бях намерила приспособлението по-горе щях да си го ползвам.

# 66
Винаги съм слагала колан до последно, никога не ми е пречел, даже ми е некомфортно когато не го слагам.

# 67
  • София близо до Витоша
Аз също съм активен шофьор , даже и в момента в края на 8-мия месец , от третия месец не съм слагала колан , но даже и да те спрят полицай нищо не могат да ти кажат. Слагай го докато ти е удобно.

# 68
При положение, че бременните са на първо място от категориите, които имат право да шофират без колан, значи не е безопасен, не е ли логично това?! Аз от самото начало на бременността си карам без колан. Сега съм в 8-мия месец и вече избягвам да шофирам извънградско, само в града, но при необходимост. Наблягам на ходенето. Не е ли време да спреш да шофираш и да наблегнеш на бременността си?!
Ама кое му е логичното, като само в България бременните шофират без колан  Rolling Eyes или пак сме открили топлата вода и ние като най-образцови шофЕри в цял свят даваме пример кое е правилно и видиш ли всички останали грешат  Crazy Средно 1000 души загиват от катастрофи всяка година по нашите пътища и за скромното ни население това е ужасна цифра. Искернно се надявам никой да не попада в катастрофа  Hug

# 69
  • София
  Аз си слагам колан от самото начало до сега. От 5-ия месец ползвам специален колан за кола за бременни, който държи долната част да минава над краката, а не през корема. Без колан не се качвам никъде. В края на 3 месец участвах в доста тежка верижна катастрофа и ако не носех колан последиците за мен и за бебето щяха да са много по-тежки, а може би дори фатални.

# 70
Коланът е безопасен,докато родиш.  Wink
Аз го ползвах до последно.

# 71
Аз не си спомням да е позволено, май пишеше в правилника- таксиметрови шофьори и инструктури  newsm78, а друг е въпроса, че като кажеш, че си бременна почти всичко ти се разминава Simple Smile

# 72

Аз не си спомням да е позволено, май пишеше в правилника- таксиметрови шофьори и инструктури  newsm78, а друг е въпроса, че като кажеш, че си бременна почти всичко ти се разминава Simple Smile

Ето какво казва ЗДП, който е много по- достоверен в случая от "чичко Гугъл":

Чл. 102

(1) Водачите на автомобили, комплектувани с обезопасителни колани, са длъжни да ги използват.
(2) Могат да не ползват обезопасителни колани:
1. бременните жени;

2. лица, чието физическо състояние не позволява употребата на колан;
3. униформените служители от органите за контрол по този закон - при изпълнение на служебните си задължения;
4. водачите на таксиметрови автомобили;
5. инструкторите - при управление на автомобила с учебна цел.
(3) Водачите на мотоциклети и на мотопеди при движение са длъжни да поставят на главата си защитна каска, отговаряща на съответните изисквания.

# 73
  • В друго измерение
Живея в чужбина. Тук коланът е задължителен, бременна или не.

Не виждам как коланът е опасен за бременни?!? И как от цял свят е незадължителен само в Б-я? Аз бих се возила с колан там, имайки предвид изнервеността на шофьорите и рейсинга, който се прави по улиците.

# 74
  • Mediterraneo
Все още шофирам с колан. Не смятам и да го правя по друг начин.

Общи условия

Активация на акаунт