Комплекс ли са парите?

• 5 246
  • 95
  •   1
Отговори
# 60
Откровено мога да споделя,че ако не съм била комплексарка до сега,сега живота ми се преобърна на 360°.
Живея под наем и докато съм с такъв статус няма да имам плазмен телевизор Cry

# 61
Ма ,вземи си го на Фноски бре  Laughing Ефтинджос са  Mr. Green

Последна редакция: пт, 10 юли 2009, 06:20 от ГИЛ ГРИСЪМ

# 62
Да има синът ти 2 GSM-a компютър и да  му вземеш конзола РС-4  като всяка ига е по 70лв за тази конзола на един пикльо на 12г не ми прилича на потребност а на глезотия и комплексарщина!!

Aми да, представи си, че приятелите му са обурудвани с разни модерни джунджурии, а той няма. Другите момчета ще се отнасят към него като към аутсайдер и той наистина, ще се смята за такъв. Знаеш колко жестоки могат да бъдат децата.

Когато станах майка, започнах да чета BG-Mamma и други подобни сайтове. Натъкнах се на тази статия:
Седем мита за разглезването на децата
Много ми хареса, даже си я разпечатах, за да си я препрочитам от време на време. Бих искала да ви насоча вниманието по-конкретно към:

Цитат
Мит 2
Децата не трябва да израстват с убеждението, че могат да имат всичко, което пожелаят.

Реалността: Желателно е и е пример за ефективно родителство да научите децата, че могат да имат всичко, което пожелаят. Но може да им се наложи да работят упорито за него. И може да не го получат веднага и на момента.
Когато пазарувате и детето ви каже “Искам това”, отговорете с “Разбира се – а как ще платиш за него?” или “А какво ще направиш, за да го получиш?” Попитайте “Колко пари имаш?” или “Имаш ли план какво да направиш, за да го получиш?”
Нашата задача като родители е да помогнем на децата да научат, че могат да имат всичко, което поискат, ако са съгласни да се потрудят за това. По време на процеса на обмисляне как да получат това, което желаят, те се учат да разрешават проблеми, да планират, да си поставят приоритети и да постигат цели. Може би дори ще започнат да гледат на себе си като на хора, способни да получат каквото искат в живота. Това е толкова далеч от разглезването колкото можете да си представите. Този феномен се нарича поемане на отговорност за собствените си желания.

и

Цитат
Мит 6
Деца, които имат много материални придобивки, вероятно са разглезени.

Не е вярно.
Наскоро наш приятел купи кон за двете си момчета. Негов близък приятел, когато чу за покупката, каза “Ето пак ги разглезваш”.
Разглезване ли е, ако децата вложат и собствени средства в покупката, чистят обора, участват в храненето и снаряжаването на коня? Разглезвате ли ги, ако се учат как безопасно да се движат около големи животни, ако установяват връзка с още едно божие създание и се научат колко самодисциплина е нужна, за да станеш завършен ездач? Разглезване ли е, когато развиват връзката с баща си, работейки рамо до рамо в обора, потейки се и смеейки се и научавайки нови неща един за друг?
Дали едно дете ще има колело с 10 скорости или кон не е показател дали той или тя е разглезен. Вместо това погледнете как е получен материалния обект, как се използва и какво е отношението на детето към него. Това ще ви даде повече информация за “разглезването” отколкото количеството материални придобивки, които детето има.

Извинявайте за дългата публикация, дано да сте разбрали какво искам да кажа.

# 63
cybercat
Категорично съм съгласен с казанот в  митовете !  newsm10 newsm10
Обаче за примерът който съм дал изобщо няма нищо общо  Naughty Naughty с мит 2и6 ама въобще!! Баш си е на глезотия  Peace не искам да конкретизирам просто примера и да изпадам в подробности  Peace

Цитат
Aми да, представи си, че приятелите му са обурудвани с разни модерни джунджурии, а той няма. Другите момчета ще се отнасят към него като към аутсайдер и той наистина, ще се смята за такъв. Знаеш колко жестоки могат да бъдат децата.
Напротив  Peace той е лидера ,а другите са "братчетат на Гаврош "-те ги нямат тези неща а той ги има !

# 64
Стойността на парите е нищо в сравнение с уроците, които преподават.

# 65
Аз мисля, че написаното в тези митове насърчава вещоманията. Подкрепям това, че всичко трябва да се получава с труд, а не наготово. Тогава детето не е толкова разглезено. Обаче необходимо ли е да ставаме роби на вещите? Наистина ли ни е потребно това, което  сме видяли у другите? Не можем ли без някои вещи? Или пък без най-новите им варианти при условие, че имаме по-стари такива, които ни служат добре? Не е ли по-добре да обръщаме по-голямо внимание на нашата духовност, вместо да работим като някакви фанатици за да печелим още, още и още за да си купим еди какво си, защото и другите го имат? А именно повече четене на книги, посещение на концерти, театри, изложби, екскурзии....Да видим повече свят също е огромно богатство! Разбира се не материално!
Смятам, че твърде много хора са загубили всякакво чувство за мярка по отношение на парите, които са им нужни. Колкото и да имат все им се струват малко! Когато човек се съсипва от работа и е станал заложник на парите, той забравя за духовността. Има и друго. Може да дойде 1ден, в който спечелените с неимоверен труд пари да бъдат дадени на лекари и за лекарства или пък "занесени" на "оня" свят! И каква е ползата, че са били спечелени?

Последна редакция: пт, 10 юли 2009, 11:11 от vl

# 66
Аз мисля, че написаното в тези митове насърчава вещоманията. Подкрепям това, че всичко трябва да се получава с труд, а не наготово. Тогава детето не е толкова разглезено. Обаче необходимо ли е да ставаме роби на вещите?

Никъде не пише, че е необходимо да ставаме роби на вещите. В този случай зависи какъв личен пример дават родителите на децата си.

# 67
Аз мисля, че написаното в тези митове насърчава вещоманията. Подкрепям това, че всичко трябва да се получава с труд, а не наготово. Тогава детето не е толкова разглезено. Обаче необходимо ли е да ставаме роби на вещите?

Никъде не пише, че е необходимо да ставаме роби на вещите. В този случай зависи какъв личен пример дават родителите на децата си.
То не е написано, но така се подразбира! Тоест насърчава се консуматорското мислене.   А личният пример, който дават родителите е от голямо значение.

# 68
Извинете, това, че Вие така го разбирате, не означава, че всички го разбират така. Всъщност, преди 4 години се натъкнах на тази статия и до сега въобще не ми беше хрумвало подобно нещо.  Peace

# 69
"Да учим децата, че могат да имат всичко, което поискат при условие, че положат труд за това..."-цитат
Как точно трябва да разбираме този цитат? Всяка прищявка е осъществима, щом като детето се е трудило за нея. Дали пък трябва да го учим по този начин?

# 70
Парите стават комплекс когато са единствена цел и децата неминуемо тогава стават консуматори от висш порядък,следвайки примера на родителското си тяло!

# 71
"Да учим децата, че могат да имат всичко, което поискат при условие, че положат труд за това..."-цитат

А, дойдохме си на думата! Въпросът е - дали ще поискат ВСИЧКО.
От нас, като родители, зависи да им помогнем да изградят ценностната си система така, че да не искат всичко, което видят. Както вече казах, личният пример е най-добрия метод за възпитание.
Ама не може децата съвсем нищо да не искат.

Последна редакция: пт, 10 юли 2009, 11:55 от Анонимен

# 72
Е, значи сме на едно и също мнение! Умереност във всяко едно отношение-това исках да кажа. Естествено, че не можем да насърчаваме децата само към духовното и да игнорираме всичко материално!

# 73
Ще се разберем, няма как.  newsm62
Хайде, стига сме спамили, че авторът ще се разсърди.
Хубава тема се получи.  Peace

П.П. Само да вметна - ето един кратък документален филм, в който се засяга вещоманството:

The Story Of Stuff - Full Version, BG Subs

# 74
Аз пък предпочитам комплексар, (според тукашната дефиниция) пред скъперник.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт