Децата от 5 годишни на предучилищна

• 90 407
  • 2 142
  •   1
Отговори
# 1 920
  • София
Мира,ще се наложи да си записваме децата от 5 годишни в училищата,това ще стане.И ще са облагодетелствани училищата като това до нас,което едва успява да си набави една предучилищна паралелка,а има голяма сграда.Сега ще има три предучилищни паралелки вероятно.Нищо,че от никъде нищо добро не се чува за това училище.Сега поради липса на местата родителите ще са принудени да си запишат децата там.Примерно говоря.
Аз бях от 6годишните,които спят в училище.Толкова са ми ясни спомените,че не е истина просто.Всичко възможно ще направя,за да не допусна децата ми да минат по същия път.

# 1 921
Валенце, това ми е мисълта и на мен.
И в момента в София е пълно безумие и супер трудно детето ти да е в ДГ, или да е в свястно училище.
А с това 2г. задължителна предучилищна не знам какво ще стане.

И следващият ми въпрос е - какво качество на обучението ще получават тези деца? И от къде ще взимат учители?
Защото в училищата да речем са предвидени учители за 1-2предучилищни групи. А сега, когато трябва да станат 3-4??? Как ще стане номера с достатъчно квалифицирани кадри да има?

# 1 922
Е, сега излезе, че нямаме учители...да, ама не - ежегодно излизат доста кадри от университетите - айде стига, бе хора  ooooh!

# 1 923
Нямаме.За кадрите, които излизат-знаем.Колко от тези кадри желаят да се посветят на учителстване е съвсем друг въпрос.Аз съм поверила детето си на моите учители, от мое време.За толкова години-нови почти няма назначени. Mr. Green

# 1 924
  • София
Ще се намерят! В тази криза  макар и не особено добрата учителска и сигурната работа поне за една учебна година не изглежда зле! Не си правете илюзии! Човек предпочита сравнително ниска, но сигурна заплата пред това да отиде на свободния пазар, където има страшно много съкращения по всички сектори, намалени заплати и прочие!

Това с едновремешното целодневно обучение беше експериментално и така и не се въведе масово. Основната част от децата си бяхме по старата система, ходехме си на училище до дванайсет, а на занималня оставаха двойкаджиите и децата, които съвсем оставаха без надзор и родителите им държаха на тези посещения.
За помагалата - добре, че са тези помагала, иначе децата нищо няма да научат!

# 1 925
  • София
viliko,ти кога за последно посети някое начално училище?Млади кадри почти няма.Говоря за София,за другите градове нямам впечатления.На родителската среща директорката ни се оплака,че трудно се намират учители,особенно по езиците.
Но и Andariel е права донякъде,може и да се регулират сега нещата.

# 1 926
Кризата няма да попълни позициите с качествени преподаватели.

# 1 927
viliko,ти кога за последно посети някое начално училище?Млади кадри почти няма.Говоря за София,за другите градове нямам впечатления.На родителската среща директорката ни се оплака,че трудно се намират учители,особенно по езиците.

Е искате да кажете че учителските университети са затворили врати ли? В нашия град в училищата и детските градини са назначени много нови кадри.

# 1 928
  • София
Да, обаче учители ще има! Свърши се тази със старите кадри. Сега кадрите са такива, каквито ги има. Може да не са цвете, ама няма как да си внесем такива отвън, нито изведнъж да станат по-добри, независимо дали е криза или не.

# 1 929

Е искате да кажете че учителските университети са затворили врати ли? В нашия град в училищата и детските градини са назначени много нови кадри.
Ма за някои градове може и да стане, ама в Сф, където спокойно като продавачка може да взимаш 500-600лв, колко ще се навият да си късат нервите с 20-30 деца за под 500 дори?

Е, Андариел, така е, да. Това, пак казвам, на мен ми е най проблем. Не ме притеснява толкова нито целодневната форма на обучение, нито възрастта, нито това, че може би ще са много деца в клас. Все някакви учители ще има...

# 1 930
  • София
Има възрастови граници, в които всички деца трябва да бъдат обхванати от образователната система. За безплатно - нямаме.
Те са обхванати и сега, защото ДГ са към МОН. Франция също е подписала този договор, но предучилищната е от 5, а училището от 6 и там е така от много години преди договора. Тук се говори за обхващане на децата от 4 годишна възраст. Мислиш ли, че франсетата нарушават договора?
Моля  newsm78
ДГ не е задължителна, а това съответно не е обхващане. Айде да не спорим.
Ти смяташ ли, че в останалите страни от ЕС е задължително да се ходи на каквото и да е от 4? Има една година предучилищна и толкова. Освен в Англия, където училището традиционно започва на 5 в другите страни на 4 са в ДГ и тя не е задължителна. Когато е безплатна се оказва, че 99% от родителите я ползват. Това според статистиките.

# 1 931
Бояна - ти четеш ли, бе човек - какво си измисляш сега -аз какво съм мислила...кратко и ясно съм го написала, толкова.

Ити - продавачката за тия пари стои по 12 часа на ден, по празниците работи най-усилено, за да направи най-много оборот. А учителката има 6-7 часов работен ден, винаги почива по празниците, има две ваканции плюс цяло лято. Е, сама сметни условията.

# 1 932
А, естествено, че учители от някъде ще се намерят.
Но....силно ме съмнява какво точно ще е качеството на обучението.

# 1 933
  • sofia
В нашето у-ще тази година са 4 първи класа, миналата година са били 5. Децата ще са само те в стаята, занималнията им ще се води от помощник-учител само за техния клас. по 24-25 деца са в клас.
Не ни погнаха грубо за обзавеждането на стаята, но ни споменаха......за да имало къде да си държат за физическото облеклото, за да не носят всички учебници. В стаята има две полу-разпаднати секции тип "късен соц" и това е. Имало карта на Б-я, ама четвъртокласниците си я прибрали, имало табла - и тях са си взели.......с други думи който каквото си занесе, после си го прибира.
Аз лично, не съм съгласна да оборудвам училището с мебели. Табла, карти, помощни материали - да. Ако трябва и маркерите за бялата дъска ще купувам, но мебели и ремонти не съм навита.
И колкото и да е адекватна програмата и учебния план (примерно), не може да ме убедите че битовите въпроси са по-маловажни......особено при по-малките.

# 1 934
Ити - продавачката за тия пари стои по 12 часа на ден, по празниците работи най-усилено, за да направи най-много оборот. А учителката има 6-7 часов работен ден, винаги почива по празниците, има две ваканции плюс цяло лято. Е, сама сметни условията.
Вилико, имам педагогическа правоспособност, преподавала съм и на малки (пети клас), и на големи (девети и единадесети). Вярвай ми, условията не са изобщо толкова добри, колкото изглеждат така представени от теб. От 30-40 мои колеги, с които бях по-близка и до ден днешен имам идея какво се случва, нито един не е станал учител.

Общи условия

Активация на акаунт