Децата от 5 годишни на предучилищна

• 90 435
  • 2 142
  •   1
Отговори
# 375
Мисля, че не спорим.
Ето го доклада на МОН за тази идея- цък.

И една статия от Капитал + цитат за положението в други страни от ЕС:
"Тези промени са в унисон и с тенденциите в Европа. Най-рано на училище тръгват децата в Северна Ирландия - на 4 години. 5 години е стартовата училищна възраст в Англия, Шотландия, Уелс, Холандия. В някои държави има задължителна детска градина за 5-годишните - Унгария, Латвия, Кипър."

# 376
това също е избор. за тях това е най добро - опитаха насила, нищо не се получи. същото и с българите - всеки може сам да реши детето му от колко години да почне - познавам хора дали децата си в първи клас на 5,6,7, и 8 години. както вуждаш избор винаги е имало.
Избор ли наричаш да не се съобразяваш със закона newsm78

# 377
Цитат:
''Държавата има задължението да осигури възможност децата да посещават детски градини със съвременна материално-техническа база и с квалифицирани учители, където те да получават подготовка, съответстваща на потребностите на съвременния живот. Наред с осигуряването на необходимите условия (транспорт и пр.), свързани с достъпа на всяко дете до детската градина трябва да се търсят и възможности за осигуряване на съизмеримо по качество възпитание и обучение. Това е изпълнимо като се акцентира върху необходимостта от диференциране на обучението спрямо различните потребности на детето и непрекъснато надграждане на знания и умения с оглед максимално развитие на потенциала му.''

Дълбоко се съмнявам, че това ще се осъществи. Ако държавата, осъществи поетите от самата нея ангажименти, аз обещавам, да си помисля, дали синът ми да ходи на ДГ от 5год.

# 378
  • София
А, то остана и да разбереш  Laughing

Нали се обсъжда идеята да има задължителна предучилищна за децата от 5 години?
Е, аз съм съгласна, че е добре да има подобно нещо, както го има в много страни, но не мисля, че трябва да е целодневно. Целта му би трябвало да е социализация, обучение, свикване с някакви учебни порядки и установяване на някакви отклонения в разбитието. За това смятам 2 часа на ден са достатъчни. Не е нужно дететто да прекарва по цял ден в ДГ ако родителите не желаят. Който иска- нека детето му да посещава целодневна Дг, като тези двучасови занимания са интегрирани в дневния режим там.
 Просто да има и групи, по подобие на тези, които и сега има в читалищата за по 3-4 часа ( например занималнята в Двореца на децата), но са по желание, а не задължителни.

Рокси, по-малко е реално обучението на ден.

Всъщност Дидиа е отговорила вече.

Последна редакция: пн, 21 дек 2009, 18:42 от Desem

# 379
Цитат:
''Държавата има задължението да осигури възможност децата да посещават детски градини със съвременна материално-техническа база и с квалифицирани учители, където те да получават подготовка, съответстваща на потребностите на съвременния живот. Наред с осигуряването на необходимите условия (транспорт и пр.), свързани с достъпа на всяко дете до детската градина трябва да се търсят и възможности за осигуряване на съизмеримо по качество възпитание и обучение. Това е изпълнимо като се акцентира върху необходимостта от диференциране на обучението спрямо различните потребности на детето и непрекъснато надграждане на знания и умения с оглед максимално развитие на потенциала му.''

Дълбоко се съмнявам, че това ще се осъществи. Ако държавата, осъществи поетите от самата нея ангажименти, аз обещавам, да си помисля, дали синът ми да ходи на ДГ от 5год.

Като изключим достъпа на всяко дете до ДГ акцентите се изпълняват и в момента и са се изпълнявали още от време ОнО. Laughing Друг въпрос е КЪДЕ и КАК се изпълняват .Диференцираност на обучението и надграждане на знания има още в програмите от 1970 и някоя си година.Тези принципи са основни и в новите ДОИ /държавни образователни изисквания/.Това ,че някъде и не са чували за тях не е проблем на конкретната програма или на държавата , а на нещо друго и не е трудно да се досетите кое! Laughing

# 380
Аз пък не мисля, че се изпълняват. Остаряла материална база и малко квалифициран персонал, с това ли се изпълняват?

# 381
Аз пък не мисля, че се изпълняват. Остаряла материална база и малко квалифициран персонал, с това ли се изпълняват?
                Не знам къде ти е детето ,но да кажеш "малко квалифициран персонал" на хора,които имат и по две висши образования и клас квалификация,компютърна грамотност и т.н. които всяка година ходят на поне един курс за повишаване на квалификацията си е направо непознаване на хората ,които работят в системата.В момента на пръсти се броят учителите , които не са магистри.
                За остаряла материална база също не можеш да говориш.Може би имаш в предвид сградния фонд,но и той е обновен в по-голямата си част.С чия помощ отново не коментирам,защото и настоятелствата /родителите/ имат правото да помогнат когато държава и общини не успяват.Всички учебни пособия и материали,техническите средства са съвременни и нови.Има мултимедии в много градини и се провеждат уроци не с изрязани картинки като преди 40 години , а с презентации и се прилагат нови методи на обучение.
                Съжалявам,но аз не мога да обвиня хората от твоята професия ,че са "малко квалифицирани" просто защото не ги познавам.Би трябвало и ти да се поинтересуваш и след това да обиждаш всички работещи в системата на предучилищното образование и възпитание.

# 382
Дипломите нямат особено значение.  Важно е отношението към децата. Дори не сме кандидатствали за ДГ, нямаме шанс да ни приемат, а и аз нямам желание да ходи. Имам впечатление от майки, които деца, ходят, някои  доволни, други-не. Една от майките, скоро ми обесняваше, че спира детето от ДГ: или майка и ще го гледа, или ще наемат отново детегледачка. Малкият не спял в градината( на 1г.8м.), госпожите, с 2 висши образования и 100квалификации не успявали да го приспят, децата почти не били извеждани навън и т.н. Имам приятелка, която дъщеря ходи в страхотна държавна ДГ. Обясниха ми, обаче, че директорката си избирала децата и родителите, искат се връзки.
Не искам да ме задължават детето ми да ходи на ДГ, ако не му предлагат подходящи условия. Искат да сме, както в ЕС, ами да усигурят същите условия в ДГ.Искам да имам право на избор, това е. Не детето ми да попадне в ДГ, с остаряла база, с разсеян и изнервен персонал. ОК?

# 383
...но да кажеш "малко квалифициран персонал" на хора,които имат и по две висши образования и клас квалификация,компютърна грамотност и т.н. които всяка година ходят на поне един курс за повишаване на квалификацията си е направо непознаване на хората ,които работят в системата.В момента на пръсти се броят учителите , които не са магистри.
                За остаряла материална база също не можеш да говориш.Може би имаш в предвид сградния фонд,но и той е обновен в по-голямата си част.С чия помощ отново не коментирам,защото и настоятелствата /родителите/ имат правото да помогнат когато държава и общини не успяват.Всички учебни пособия и материали,техническите средства са съвременни и нови.Има мултимедии в много градини и се провеждат уроци не с изрязани картинки като преди 40 години , а с презентации и се прилагат нови методи на обучение.
Може би и ти не трябва да говориш така обобщаващо. Кога успя да обиколиш цялата страна, за да се убедиш, че това което си написала е истина? Ако вашата детска градина е реновирана, ако при вас има компютри и работите с презентации, ако двете висши образования, високото ПКС, компютърната грамотност и магистърските дипломи при теб и колежките ти са факт ( не че това като с магическа пръчка превръща някого в прекрасен педагог), ако настоятелството ви си върши работата това далеч не означава, че във всички градове и всички детски градини е така. Peace

# 384
Може би имаш в предвид сградния фонд....

Правило....пише се: предвид... Joy Peace

# 385
И аз смятам, че липсват добри учители. Ако наличието на 2 дипломи и магистърска степен са квалификация - добре, няма да споря. Но моите впечатления от учителките в ДГ, която синът посещаваше, е, че това са едни прости и отегчени жени, за които ми е трудно да повярвам, че са завършили и гимназия. Не ме интерсува колко дипломи има даден педагог, при положение че говори на пернишки диалект и съответно децата започват и те да си развалят речника и изказа. Или пък да си позволява да пуска канал с чалга, който слушат и децата. Или вместо да преподава, слага червило на момичетата и им връзва косите. Или си прави пуш-пауза на балкона, докато децата са безнадзорни. Страхотно обучение.
Отделно пък в специалностите с педагогически профил се влиза и с тройка - т.е. най-слабите студенти стават учители, просто защото нищо друго не са ги приели, няма какво да се лъжем.
В предучилищната пък на два пъти синът ми хваща учителката си да прави фактически грешки. Такива кадри обучават децата ни в момента и няма как да ме убедят, че за тях това е добре.

# 386
Значи базите ни определено са под изискуемото ниво в момента. Понеже са старо сторителство половината изисквания от действащите в момента за детско заведение например не са спазени, но това е нормално. Въпроса е от тук нататък да се подобряват.
Също така е вярно и че много от персонала не се държи подобаващо, не намирам подходяща дума. Но и това си има обяснение - много деца, малко заплащане, лични качества и т.н. Вярно, че това не би трябвало да се отразява на качеството на услугата, защото ние не сме виновни, а нашите деца са потърпевши, но нека бъдем реалисти - при лоши условия на труд няма как да се даде 100% от персонала, двете неща са обвързани.
Иначе аз не виждам смисъл и причина да се обновява програмата, която действа в момента. Просто ще стане задължителна за всички, а не само за ходещите по желание в момента.

За учителките - нямат значение само дипломите, те не определят отношението. Да не говорим, че стария персонал на дърти години го задължиха да изкара висше, защото махнала полувисшето за педагог.

# 387
Момичета мисля, че съм объркала нещата и въобще не съм разбрала ,че ще бъде две годишна ПГ.Аз бях против защото си мислех ,че ще ходят в първи клас на шест.Извинявам се за недоразумението и благодаря за инфото.Иначе ако имах кой да го прибира бих предпочела да ходи на ПГ в училището.Но нямаме кой да ни прибира, а в Карлово интернатните групи са от първи клас.Така че ще си ходи на ДГ.

# 388
''Значи базите ни определено са под изискуемото ниво в момента. Понеже са старо сторителство половината изисквания от действащите в момента за детско заведение например не са спазени, но това е нормално.''
Аз не смятам за нормално, някой да приема за нормално това, и просто така да си маха с ръка, ''е, какво толкова''.  Ако закона се приеме и влезе в сила от др. година например, дали ще са успели да ремонтират всички бази неотговарящи на изискванията? Персонала дали ще се е преквалифицирал? Не желая, да ме задължават, детето ми да бъде подложено на стрес и тормоз, какво може да се очаква от лоша, ''нормална'' материална база и изнервен, недоволен, безразличен  персонал.

# 389
Не желая, да ме задължават, детето ми да бъде подложено на стрес и тормоз, какво може да се очаква от лоша, ''нормална'' материална база и изнервен, недоволен, безразличен  персонал.
Crazy

Ти сериозно ли мислиш, че децата, които посещават градина са изложени на стрес и тормоз ?
Според теб кога точно е нормално детето да започне да се отделя от мама, и да се опита да бъде малко по малко отделен индивид, със свои приятели, които не мама му е избрала, а то само?

Голямо преиграване, голямо чудо.

Общи условия

Активация на акаунт