Отговори
# 165
Ламтурниче, това е нещо, което много прилича на педагогическото захранване, мисля че линка го има и на първа страница на темата за ПЗ Simple Smile

Много прилича, да. Темите за ПЗ започнаха след като вече бях захранила Калина, но ги следях с интерес, защото много се доближаваха до начина, по който са захранвали прабаба ми и баба ми ми. Имам една древна книжка, от 1938  миналия век, в която наред с глави от сорта "Как да си изберем дойка" говори за захранване след първо зъбче и при готовност на детето, с подходящи продукти от масата на големите. Ама това, което леко ме отблъсква в ПЗ е, че трябва да готвя за нас  като избягвам определени продукти, по-лесно ми е да готвя отделно за детето. А тук пак си въвеждаш картоф, морковче и т.н. по схемите, но оставяш детето само да си ги яде, къде цели, къде на парчета. Нещо като това, което правя аз като и позволявам да си чеше зъбите с различни неща, само дето не съм го правила с идеята да яде, а просто да опитва.
Абе, Марте, защо с такава лоша слава се ползва търновското АГ? Аз още като бях студентка имах една приятелка, майка и беше медицинско лице и, когато момичето забременя отидоха в Плевен да роди. newsm78

# 166
Ламтурниче, ами то на ПЗ хубавото му е че може да се приложи във всякакви варианти-напр. да даваш от вашата храна само когато е подходяща, или да храниш с пюрета, но да даваш понякога от вашата, или както тук е предложено да приготвяш отделно парченца. Може например да извадиш сварени зеленчуци от вашето ядене преди да сложиш подправки...

Аз преди да захраня Алекс също много се колебаех, тогава по цял ден бях навън, не се хранех редовно, не готвех много и не бях сигурна дали ПЗ е за мен. Но после реших, че рано или късно децата ще седнат на масата с нас и че в крайна сметка те ще следват нашия пример. Все пак не може до 18 г. да им готвим отделно, а най-лесно се възпитава с личен пример. РЕших че захранването на детето е идеален момент да започнем и ние да се храним здравословно. Алекс може да яде от всичко, което имаме в къщи, без ограничения. Но ние просто не купуваме кренвирши, салами, кайма, вафли, бисквити, сокове, безалкохолни, полуфабрикати, плодови млека, нескуик и кремове и т.н. Така ми е по-лесно да му обясня кои храни са боклуци, нездравословни- обяснявам че затова не ги купуваме и ядем. Не знам как бих му обяснила че на него не позволяваме а за нас може... Е, купуваме си понякога шоколад, дори кола или друг някой боклук, но е наистина рядко... Сега тук имам малко проблеми, ама накарах майка ми да прочете етикетите на саламите и другите боклуци, които си купуват и ядат и те самите взеха да се отказват  Mr. Green

Марте, не съм те забравила, ще ти пиша тия дни Hug

# 167
Добро утро и от мен Hug

Вчера не ви писах,защото Жорето ми беше лош колкото за трима ooooh! Никакво време нямах,цял ден ми беше или в ръцете или му правих смешки само и само да млъкне...
Иначе в тази спокойна неделна сутрин съм на крак още от 6.30ч,когато отново Жорето примрънка за ядене и след това за игра...и така до 8,когато той заспа,а аз вече нямаше за кога да спя.Направих закуска за тати,защото и днес ще е на работа /даже точно сега тръгва/ и...докато се събуди и другия юнак реших да попиша малко...
Ще се върна да ви чета мохабета от вчера и после пак ще се включа Peace

# 168
Добро утро,мами!
Янаст,вие да не сте вегетарианци? newsm78 Всичко друго ясно,но защо пък кайма не купувате?Е,вярно,че и ние я купуваме само и единствено от един магазин,където си избираме месото,от която я мелят,но аз най-много обичам да готвя именно с кайма.Та затова любопитствам...Да не би да има нещо,което не знам по въпроса... Hug

# 169
Добро утро!
Кофти тема сте подкарали на ранина я да ви сервирам някое ароматно кафе

Та на какви мисли ме наведе поста на Мартеничка. Какво значи млада права здрава мама с безгрижна бременност която е очевидно че не може да роди нормално  newsm78 бебето е къде 4-5кг? Разбирам че факта че познаваш майката допълнително те е афектирал ама изключае въпросния трагичен случай, това секцио за щяло и нещо не го одобрявам аз  Naughty и го казвам след две нормални доста тежки раждания от по 10-12часа.
А лошата слава на Търновското АГ идва не толкова от практикуващите там лекари колкото от материалната база. Ако видите как изглежда дори от вън определено ще ви се отражда.

ААаа пропуснах нещо по темата за захранването

Последна редакция: нд, 12 юли 2009, 08:56 от k.penkova

# 170
 Да,и аз си мисля,че медалът винаги има две страни.Много са жертвите на лекарска некомпетентност или пък просто на нехайство и небрежност,но и в много случаи съм могла лично да се убедя как пациенти интерпретират състоянието си с много авторитетен тон и самочувствие на знаещи,а говорят алогични и дори смешни неща...Пак казвам,че не коментирам конкретно този случай в Търново,който е много потресаващ и е напълно възможен,въпреки че допускам да има подробности,за които не знаем...
к.пенкова също е права.Мизерното отделение с олющени стени,разкривени дограми,от които вее,старата мозайка в коридорите,липсата на достатъчно консумативи и апаратура без облепени с лейкопласт кабели, може да действа деморализиращо на всеки,застоял се по-дълго в подобна болница лекар...

# 171
Ох,чета ви постовете от вчера и днес за Мазнейкова и въобще за лекарска некомпетентност и се сещам за два случая с близнаци на мои познати.Едната беше с телмин като моя,ражда в АГ Селена , в началото на 7 месец и едното детенце почина на първия ден,а другото на 3..Незнам подробностите,а и не искам.Просто ви споделям за още една трагично завършила бременност.Другия случай е по-пресен.Две седмици след като аз родих,друго познато момиче също роди близнаците си в 9 месец и след секциото изпадна в кома.И досега е така и не се знае дали ще се събуди...Тъжно,но факт.Сега разбирам какви късметлийки сме всички Hug

Пис,имам един въпрос към теб..Ти роди Ачко доста едър,нали? Би ли ми казала в момента колко е висок? Всеки момент чакаме една близка да роди и са й казали,че бебка ще се роди доста едра  и понеже  съм й харесала нещо за зимата не ми е ясно какъв размер да взема...

Деси06,Деската не ми е звъняла все още,но съм сигурна,че когато остане по-свободна ще ми звънне Peace

Много са ви хубави ретро снимките.Аз така и не успях да кандардисам мъжо да се снимаме така,колкото и пъти да сме ходили на море...

И аз съм "За" да си пуснем снимки от баловете.Колко ли ще си се смеем сами на себе си Mr. Green

След малко пак ще пиша,че Жорето /отново/ взе да мрънкоти...

# 172
Ламтурниче, ами то на ПЗ хубавото му е че може да се приложи във всякакви варианти-напр. да даваш от вашата храна само когато е подходяща, или да храниш с пюрета, но да даваш понякога от вашата, или както тук е предложено да приготвяш отделно парченца. Може например да извадиш сварени зеленчуци от вашето ядене преди да сложиш подправки...
Ами аз точно така смятам да захранвам- да давам и пюрета, и от нашата храна за опит, и храни за държене в ръчичка и за вземане с пръстчета.
За съжаление, в къщи единствено аз се опитвам да се храня здравословно. Мъжа и детето не мога да ги откажа нито от саламите и кренвиршите, нито от сладките неща. Но поне гледам, каквото мога да приготвям сама- полуфабрикати, фиксове и готови подправки от сорта на Маги изобщо не употребяваме, правя си майонеза, меля кайма, правя сладолед (не, че не предпочитат купешкия). Та така...

# 173
Добро утро сладуранки. Доста намръщено и мрачно е днес. Дано пекне малко слънчице да пошляем малко на спокойствие навън.

Янаст наистина - защо каймата да е боклук? или пък Нескуик - не съм съгласна. Няма нищо по-хубаво за подрастващия малчуган от купичка прясно мляко с пълнозърнест сириъл за закуска (разбира се плодовете са незаменими).

А относно лекарите - на моменти се чудя дали много от тях не са се превърнали в търговци на човешкото здраве, някой от които продават услуги с изтекъл срок на годност на уплашени и изпаднали в безизходица пациенти... Но това не е от днес, а и няма да приключи утре... Само се моля да няма фатални последици, а когато недай се Боже се наложи да се ползват здравни услуги - очите и ушите трябва да са ни на 10 отворени, че ми омръзна да ни правят на будали. Извинявам се за негативното мнение толкова рано сутринта, но то не се трае вече...

# 174
Янаст наистина - защо каймата да е боклук? или пък Нескуик - не съм съгласна. Няма нищо по-хубаво за подрастващия малчуган от купичка прясно мляко с пълнозърнест сириъл за закуска (разбира се плодовете са незаменими).
Защото има много антиоксиданти, стабилизатори, подобрители и т.н. Малко по-скъпо излиза да си купиш месо и да си го смелиш, но вкусът е съвсем различен. А Нескуик и Калина яде, тя по птинцип обича корнфлейкс, всякакви мюслита, така че гледам да я поощрявам. Само от какаото не и давам, предпочитам Ион.

# 175
  • София
Добро утро!!!
Аз пак съм за кратко, че заминаваме на кино и после следват няколко дни лайф с милото
Обещавам по-другата седмица ще съм от най-редовните  Peace

Само да ви кажа, че Белосладка Simple Smile има отново розово течение  newsm78 Чудя се възможно ли е да е от това че съм правила секс преди това... защото както и предните пъти е еднократно... За тогава не си спомням имаше ли джиджи-биджи, ама друго обяснение нямам...

За лекарите не искам да коментирам...

bouquet на всички

# 176
  • Sofia
Добро утро и от нас!
Моя малчуганчо е закрещял и заиграл от 7 часа и сега хапна, преобухме го и заспа. Таман мама малко кафенце да пийне, че... #Crazy
Снощи бях на кино! Съобщавам го така тържествено, защото не ми се е случвало от 6 месеца! А преди направо си живеех в киносалона и много ми липсваше Simple Smile Гледахме филма с Джони Деп и не е лош, ама малко с голямата кошница отидох и се поразочаровах. Но Джони е ВЪРХА!!!

Много ми стана мъчно от историите за родилките Sad Горките момичета, роднини, всички! Няма такова нещастие и то точно по такъв щастлив повод. Да ви кажа моя безстрашен баща, дето цял живот вика "нищо ти няма" и не дава никой да се чувства болен, така се беше спекъл преди секциото, че имах чувството, че удар ще получи... Не спал няколко дни преди това и само замислен и мълчалив си ходел (майка после ми разказа) и никога няма да забравя очите му, като ме закараха до едно стъкло да ме зърнат след операцията на път за реанимация. Толкова щастлив не съм го виждала.... Сега вече като майка го разбирам прекрасно! Дано не се случват такива нещастия заради лекарите поне  #Cussing out Стават инциденти, но от лекарска алчност да е е направо непростимо!

Момичета, страхотни сте на ретро снимките! И аз имам една с бившето ми гадже, ама не знам къде е  newsm78 Ще се опитам да я намеря и да я пусна, че с абитуриентските няма да мога да се включа. Една снимка нямам! Ама и без това тоя бал ми беше като в сън, само заради нашите отидох, хич не ми беше до празнуване тогава....Sad

Хайдеее, малчо се събуди и ме вика Simple Smile

До после! Hug

# 177
 А доброютро ! Мерси за кайвето ама съм и гладнааааааа  newsm22 , къде са Ками и Найема  newsm78.......аиде девойки глади мори народа  Wink
 Фокси Ачо го родих 54 см., сега на почти 6 месеца е около 70 см. (на консултацията преди 2 седмици беше 68). Той горе долу на всяка консултация надава по 2 см. рядко 3. Но не знам това до колко може да ти е от полза, защото бебоците май надават различно. Мисля че Белослава на Карбо май беше дръпнала с десетина см. за месец или бъркам.  newsm78
 А като дрехи в момента на Ачо му обличам със 74 размер. Но вече едвам му закопчавам бодитата. Та от месец някъде вече му взимам 80. А на чужбинските бодита, който зълва ми донесе от Ирландия и ги носим вече месец и нещо се води размер - 6-9 месеца, или 6-12м.
 От приятелки с по-големи деца съм чувала, че най-много се задържат децата на размер 86-92. Тогава растат  с по-бавни темпове. Но тук мамите с по-големи дечица да си кажат опита. Та мисля че такъв размер ще е подходящ за зимата.
 Надявам се да съм помогнала   bouquet

# 178
 Ламтурниче, лошата слава на великотърновското АГ не е без основание. Още преди 20 години шепа лекари монополизират гинекологичната практика (както частна, така и държавна). Всеки кадърен лекар дръзнал да работи там бива или уволнен, или принуден да напусне (говоря съвсем сериозно). Само че тези 4-5 "светила" вече са по на 60-65г. и хич не ги бива от пиене, но така са се главозамаяли от собственото си величие, че не искат да се пенсионират (абослютно достоверен случай отново наскоро: при секцио завеждащия отделението има тремор и нанася сериозна порязна рана на вратлето на детето, за щастие този път без смъртен случай, ама на косъм). Сега същия лекар отказва да прави цезарово сечение, но за нормалното нямало проблем  #Crazy Та затова всички бягат към Плевен, където болницата е университетска и преподавателите извършват образцови манипулации. Доцентът, който ме изражда също е кореняк болярин, също е "прогонен" от местните богове и си пътува човекът всеки уикенд до ВТ. Неслучайно пратихме Галена при него, а не в Токуда или при Мазейкова. И слава Богу, защото човекът си прекъсна почивката и направи спешно секцио буквално за часове и сега и мама и бебе са добре.  Peace

к.пенкова, в конкретния случай се запознах с мамата постфактум. Тя е просто изключително дребничка и фина. Тазът й е невероятно тесен, патологичен случай. Дори и лекарите да бяха най-добрите професионалсити нормално раждане би било истинско мъчение и за нея, и за бебето. А за материалната база вече нещата не стоят точно така. Направиха ремонт и всичко е ново и чисто (дограма, теракот, мебели, бани). Друг е въпросът, че имат невероятно модерен стол за раждане, струващ амнайсе хиляди евро, който стои в чакалнята като експонат, а използват разкривена маса от преди 40 години. Причината: столът бил много голям и не минавал през вратата на родилна зала  ooooh! ooooh! ooooh! Crazy

С кайма и аз много обичам да готвя (а и да похапвам  Blush), но както и другите неща гледаме да е от проверени хора от село - екологично чисти са, хората са доверени, а и остават доволни като им дадем повече парички от прекупвачите. Така процедираме и със зеленчуци, яйца,прясно и кисело мляко, сирене. Хлябът си го правим сами.  Газирани напитки и сокове не пием (само за гости вземаме), обичаме нектари. Вафли, кренвирши, кроасани, чипсове, зайо-байота, лютеници, маргарини и пр. вкъщи няма. Гледам да готвя предимно със зехтин. Любимият е на нисковъглехидратен режим от години и аз лека-полека се пригодих към него. Пороците ни са шоколад и бира и вино (последните са лично мои)  Laughing

Коте, как се казваше филма с Джонката?

# 179
Хайде нали сме на ретро вълна...Аз нямам като вашите,но мога да ви покажа младините си  Mr. Green Ето снимки от добрите стари времена... Моля не ми се смейте!

Извинявам се за лошото качество,но съм снимала снимките,защото са ми от лентов апарат..

Пис,въпросната бебка през декември ще бъде  на 4-5 месеца.Това,което   съм харесала е с размер 67-74см,така че мисля,че ще й става.Мерси за отговора Hug

Последна редакция: нд, 12 юли 2009, 11:19 от foxy81

Общи условия

Активация на акаунт