Нов апартамент - какво допълнително трябва да търсим

• 3 384
  • 32
  •   1
Отговори
Здравейте!

Аз съм от Варна, на 29 години и наскоро родих. Искаме със съпруга ми да си купим ново жилище и искаме да е най-доброто затова правим списък на критериите, по които да си го изберем. Вие как избирате новото си жилище?
Някои купувал ли си е наскоро нов апартамент и как решихте да е точно той?
Търсихте ли допълнителни екстри?

Искам да събера колкото се може повече мнения и информация, тъй като това е едно от най-важните решения за едно младо семейство.

# 1
Какво точно имаш в предвид под критерии?На всеки критериите са различни.Моите са да е в хубав квартал,който да е спокоен.Да не е панелка,и да е в добро състояние.Да не е в центъра,но да има паркове,училища,градини....Освен ако няма да купуваш ново строителство/тогава състоянието не се гледа толкова/.Другият ми критерии е че не искам ново строителство.Защото знам как се строят.Особенно в големите градове.
Та,какво имаш в предвид под критерии? Laughing

# 2
Това, което е изброи се нарича критерии. Благодаря ти!

# 3
  • София
Аз ще ти изложа моите критерии, по които си избирах жилището (става въпрос за 3-стаен апартамент):

- Да не е първи или последен етаж. Първи е лесно достъпен за грабежи, а при последен винаги са възможни течове, а съседите от долните етажи никога това не ги интересува. Нали на тях не им тече и винаги ти ще трябва да отремонтираш покрива за своя сметка. Това с течовете го знам от горчив опит, като живуща на 3-ти последен типов етаж.
- Да няма скосявания. Предната точка почти го изключва, но все пак и това ми беше критерии.
- Да не е със северно изложение. Не обичам да ми е мрачно и тъмно.
- Спалните да са минимум 12 м2., че под 12 квадрата са си направо кутийки и за нищо не стават.
- Дневната да не е по-малка от 27-28 м2 (аз лично предпочитам едно голямо общо помещение за хол и кухня, пред две отделни малки).
- Блока да не е много голям.
- Стаите да са правоъгълни, Г-образни... т.е. да няма тъпи или остри ъгли, че докато ходех по огледи на такива безумия се нагледах...
- Апартамента да не граничи с асансьора, за да не ни щрака постоянно на главите. Колкото и да са безшумни, си се чуват (този критерии го пренебрегнахме при покупката и тепърва ще установяваме дали сме сгрешили).
- 3-стаен (с две спални).
- Местоположението. Исках да е в квартала, в който си живея, защото си го харесвам и съм си свикнала в него.
- Цена. Имахме си таван за цената.

Това бяха нашите критерии. Оказа се много трудно да ги открием всичките в един апартамент, но горе-долу успяхме да намерим нашето мечтано жилище Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 юли 2009, 16:00 от lo80

# 4
Освен всичко изброено до тук,огледай хубаво стаите.Не ги гледай само на квадратура.Ако е спалня виж дали има място за легло и нощни шкафчета отстрани-което съответно е и пътечка за минаване около леглото,гардероби къде може да има.В детската дали може да се сложат нормално две легла....В кухнятя изводи...Ей такива неща.Защото с това строителство последните годиниии

# 5
  • София
...сетих се за още:

- Да не е панелка.
- Съседите да не са на една ръка разстояние. Т.е. блока да не е забит в съседните сгради.
- Аз лично предпочитам да не е висок етаж. Етажи 2, 3, 4 бяха перфектните за мен. С оглед спиране на ток, повреди на асансьор и си представям как ще мъкна количка до 10 етаж примерно. А и имам леееека фобия от високо, ама лека Simple Smile

Сигурно и за друго ще се сетя, но за сега това ми изскочи в главата.

# 6
Ние гледахме
1.Да е нова кооперация
2.Да се строи по старият начин-плоча и нагоре тухли,плоча и нагоре тухли....а не ютонг/ако се казва така/,и да не е на кокили с пълнеж
3.Да има наблизо училище,градина и хранителен магазин
4.Стаите да са нормални и без скосове
5.Кухнята да е отделно/макар че съборихме стената на нашата кухня и стана едно общо помещение с всекидневната/
6.Баня и тоалетна да са отделно
7.Терасите да не са много големи
8.Кооперацията да е малка с по-малко апартаменти на етаж/наш"та е с по два/
а не някое общежитие
9.Всеки да си има стая/това вече е до възможностите/
10.Изложението да е изток -юг или изток-запад
11.Мястото на кооперацията да е тихо и да не е на голям булевард
12.Да е на замаска а не на гипскартон

# 7
Ето и моите:
-ново строителство
- монолит червени тухли
- определен квартал
- познат строител
- без последен етаж и ли такъв който предполага тераса над моя стая
- без скосявания
- правоъгълни стаи
- достатъчно големи стаи
- по възможност килер или сервизно помещение
- разумна цена и схема на плащане

В заключение мога да кажа, че получих повече от очакваното (в добрия смисъл) - успех   bouquet

# 8
,Моите критерии са четири - да е в желания от мен квартал, да е на добра цена, да е старо строителство и да е достатъчно голям /функционалност може да се постигне с ремонт, но квадратурата е много важна/. Не ме плаши нито първи, нито последен етаж.

# 9
ами ние :
1. да е в определен квартал
2. да е необходимия ни брой стай
3.да е на последен мансарден етаж
4.да е ново стройтелство и цената да ни устройва

# 10
  • Варна
Да има добра инфраструктура - училище, детска градина, хранителен магазин и др.
Да не е панел.
Да са минали поне 2 години, от както е построен.
Да има килер. (това не го изпълнихме и сега осъзнавам колко е важно наистина)
Да не е със северно изложение.
Да не се здрависваме със съседите от съседните кооперации през балкона.  Mr. Green
Да е достатъчно голям.(Това също не можахме да го изпълним. В момента  ни е достатъчен, но в бъдеще... Там обаче фактор се оказа и цената.)
Сигурно има и още, но това се сещам в момента.
Успех в избора и дано да е правилен! Да се похвалиш после.  Hug

# 11
Въпреки,че допуснах няколко грешки при избора,сега сме поумнели за следващия път Laughing

1.Качествено старо или изпипано ново,но задължително тухла.
    2.Нито последен,нито първи етаж-ненапразно цените са им по-ниски.
    3. Близо до спирка,парк,магазини,тиха улица и море (от Варна съм)
    4.Близостта на училище и детска градина също бяха критерий при нас за избора.
    5.Южни или източни стаи-доста пари се пестят в годините от икономии от сметки,а и е доста по-слънчево и уютно.
    6.Мястото да е тихо,да има децата къде да си играят.
     7.Качествена дограма,удобни изводи за канализация,че да не разбиваме и разместваме всичко.
    8.Нещо ,което пропуснахме-комини.В нашия дом няма комини в 2 от най-важните помещения-кухня и хол.Съответно няма шанс за камина в хола и аспиратор в кухнята.
    9.Баня и тоалетна отделно.Докато се къпеш,все на някой ще му се припишка.
    10.Детската стая да е топла,достатъчно голяма и без външни стени.Всъщност външните стени е доста важен фактор..и за другите стаи.
    11.Ако можеш проучи поне малко съседите.Нали знаеш лафа: "Не избирай дом,избирай съседи".Могат да ти отровят живота и да ви се прииска след година да го пуснеш за продан.
    12.Стаи,кото не са с прави ъгли доста трудно се обзавеждат.Поръчка за всяко нещо,а разбира се това оскъпява.
    13.Терасите/терасата да не е много голяма.Цената на кв.м. е колкото кв.м. на стая.

# 12
Това, което е изброи се нарича критерии. Благодаря ти!

Знам какво е критерии,спокойно.Просто питах,а и казах че всеки има различни,и всеки разбира различно критерия на другия.Остава въпроса ти какво искаш и какви са твойте.Мойте какви са,има ли значение?Нали ти ще живееш там?А какво разбираш под екстри,тогава?

Последна редакция: пт, 10 юли 2009, 23:21 от червенокоса вещица...припряна

# 13
  • Бургас
Когато ние си търсихме жилище, залагах на следните критерии:

1. Да е ново строителство, от надежден строител...
2. Да е тухла, а не комбинация с итонг/ итонгът е вреден! /
3. Да не е на първи и последен етаж...писна ми от декоративни решетки и остъклени тераси...
4. Да е с голяма спалня, голям хол и отделна голяма кухня...
5. Да има две тераси...едната, задължително към кухнята!
6. Да е в близост до детски градини и училище...Да има спирка наблизо...
7. Да не е с изложение изток-запад...Приятели изгарят в жилището си през лятото! Сутрин опъват чаршафи на източната тераса, а след обяд на западната...
8. Да е обезателно с асансьор!
9. Да е в добър комуникативен район...
Май е това, или в момента не се сещам за друго Wink

# 14
Да не е ново строителство.
Изложение.
Без 1ви жилищен.
Да не се застрои в последствие около нас.
Без преходни помещения.
Квадратурата да е реална.
Запознанство със съседите до нас и над нас.
Естествено района също е важен.
Ние гледахме това, но минаха 2 месеца в обикаляне, защото миналата година лятото нямаше и голямо качествено предлагане.Естествено, чрез познат , а не с фирма.

Общи условия

Активация на акаунт