ИЗРАЕЛ 43

• 23 729
  • 289
  •   1
Отговори
# 195
  • София
...
Коньовица, доколкото знам, е днешният Разсадник (не го ли водят Разсадника-Коньовица?)
Евреите някога са живяли главно в т.нар. Ючбунар в София, то това е съвсем близо до районите, които ти изброяваш  Peace
...

Разсадника е малко по на югозапад от Коньовица. Вярно е, че евреите са живеели в по конпактната си част в Ючбунар, но е имало една част и в Коньовица и даже и в южната част на Банишора.

Впрочем няма да лъжа, че знам че е имало два вида или две течения (не знам какво ги наричате) евреи, обаче не знам никакви подробности. Едните се нарилачи там нещо си със "с" започваше сеферади, сафаради или нещо подобно те са били в Ючбунар и в Коньовица, а имало едни ешкенази или ашкенази или нещо такова те пък били в Банишора. Даже си имали отделна синагога, ама аз никога не съм чувал в София да е имало две синагоги, винаги съм си мислел че е само тая до халите. За първите някой ми е разправял, че са дошли от Испания, а за вторите пък били дошли май с арменците, когато настъпили там събитията в Турция. Ама това сега не го приемайте като достоверно, щото я съм чул правилно, пък я съм го разбрал неправилно, па какво съм запомнил и т.н. малко като развален телефон.

Апропо ... чета тука за някакъв рожденник, ама не разбрах кой е.
Ама който и да е де - честит рожден ден и дядо Господ сто години здраве и благополучие да му дава.

Допълнение:

Ето тук намерих една стара карта на София. Като кликнете върху нея дава по-голямо изображение. И карате наляво нали едни тъмно жълти правоъгълници са Коньовица, а пък едни виолетови кафяви ючбунар (то си пише там). Дели ги Владайската река (ул. Сливница). Нашите са живяли на Зайчар, а познатите ни от Израел на Алдомировска, но пък са учили в едно и също училище, което е било на ъгъла на Пиротска и бул. Сливница.

Обадих се на майка ми да не би да сме сбъркали нещо, ама тя каза, че семейството на нашите познати се е преселило от Пловдив през 1935 година (една година по-късно пък баба ми идва в София от Панагюрище) и затова може би не са в традиционния квартал населен от евреите.

Последна редакция: чт, 23 юли 2009, 15:14 от дядо хаджия

# 196
  • T"A
Нашето семейство са били извън границите на тези квартали, с изключение на края на ІІСВ (1943), когато са преселени.
За синагогите в България четох от една книга на иврит - "Енциклопедия на диаспората" се казваше, но я бях взела от универ. библиотека, върнах я преди години  Confused - в нея изброяваха и софийските синагоги, ашкеназката е затворена в края на 40-те, началото на 50-те години. А в нета и за Пловдив пишат, че е имало няколко, но имай предвид, че някои са били съвсем малки - като стая за молитва, т.е. тип квартални синагоги...
В "Евреите и българската градска култура" (на бълг. е изданието) пише, че е имало и в Пазарджик, за Самоков/Видин/Русе и тамошните синагоги вероятно повечето са чували  Peace В средните векове е имало синагога и в Търново (свързват историята и със Сара, майката на Иван Шишман).

Намерих и статия, в която се твърди, че през 1880 г. в София е имало (!) 6 синагоги. В същия сайт пише, че еврейската общност в Русе в наши дни се помещава също в ашкеназка синагога (т.е. превърната е в културен дом на общността)  Simple Smile

И последно - тук пише, че ашкеназката синагога и равинът и са били в района на "Екзарх Йосиф" и "Будапеща"  Thinking (брей, там нямаше ли психодиспансер...)

Евреи в България е имало още преди създаването на българската държава, наричали са ги "римлянски евреи" (пиша по спомен, сигурно има неточности) - това е след събарянето на Втория храм в Ерусалим (намерени са гробници по бълг. земи, така се знае за тях). След това са дошли сефарадите от изгонването на евреите от Испания по време на Инквизицията (16 век) - тогава са се заселили големи групи в Турция, Гърция и в България (Осм.имп.). Ашкеназите са идвали на по-малки вълни през вековете, обикновено в резултат на някакви погроми  - това са т.нар. условно немски евреи и те са населявали Австрия, Унгария, Полша, Русия, Германия/Франция... българските ашкенази са били основно от Австро-Унгария, минавали са през Дунав (за това и в крайречните градове е имало ашкеназки общности), а след Освобождението са идвали и от Русия... Основно, бълг. еврейска общност е сефарадска, ашкеназимите винаги са били малцинство в нея, а в днешни дни - има останали само няколко семейства ашкенази.
Най-простичко: сефаради <-> ашкенази

Баща ми е рожденик. Чухме се преди обяд, но ми домъчня, че не съм при тях  Sad

Дядо Хаджия, виж ТУК  Grinning

Последна редакция: пт, 24 юли 2009, 10:41 от Mentha

# 197
Мента, книгите на Амос Оз  които видях на пл. Славейков са някъде от порядъка на 7-8.Аз си взех
Черната кутия
Познание за жена
Как да излекуваме фанатик(една тъничка)

Имаше също Моя Михаел, две книги от една трилогия и още нещо(избягаха ми заглавията newsm78)

Не ги взех по простата причина  over weight #Cussing out, защото минути преди тази си покупка си купих други 6 книги и усетих че прекалих Shocked

# 198
  • T"A
Мали, български книги можеш да си поръчваш и по Интернет, правила съм го - същото като с Amazon, но по-евтино. Освен изброените от теб, имам и "История за любов и мрак"  Party Ти да не си била в България скоро? Ех, че хубаво! Разказвай как прекара  Hug

# 199
Върнах се преди няколко дни.Дъжд и гръмотевици на поразия, само последните два дни от престроя ми за да ме подготвят за тукашната пещ метереолозите пуснаха малко жега Grinning
Иначе народа там учудващо масово се е отдал на турски сериали и навсякъде те са темата на деня Rolling Eyes

Много вълнуващи и приятни срещи с приятели и познати и неприятни моменти в опушени  и непроветливи заведения където местата отделени за горките непушачи са за наказание и назидание обикновено около тоалетните.Нагли и слаби шофьори нямащи елементарни понятия от правила за движение, пешеходци които са в постоянна смъртна опасност ,но приятна изненада от бат Бойко които е затворил достъпа за паркиране на  колите на доста от софийските централни тротоари  smile3501.

Що се отнася до поръчка на книги, домашната ни библиотека  на бг и така е прекалено голяма,
само да седне човек и да чете, но къде ти newsm09

Последна редакция: чт, 23 юли 2009, 17:39 от maly

# 200
Мента,а какво ще кажеш за Черната кутия-заслужава ли си?

Относно турските сериали,гледах 1001 нощи до 38 епизод,е как ме изнерви туй Шехи,не е истина Joy Joy,какво толкова им харесват?Виж Грозното Бети и Бягство от затвора,мога да гледам до припадък,а Доктор Хаус е направо върха Laughing

# 201
  • T"A
Наина, не смея да я препоръчвам, защото някои хора останаха разочаровани от нея... тя е малко странна, написана е под формата на писма, малко е тежка за четене, не знам...   Thinking

Мали, и аз имах подобен проблем с домашната си библиотека, раздадох някои книги, занесох и в "Ехуд Олей Булгария" - знаех, че има някаква жена, която направила своеобразна библиотека за български книги, но така и не я намерих тази жена... Оставих ги на Хени и тя каза, че ще ги даде на хора, които искат да четат - за мен това беше идеалният вариант  Grinning (защото не мога да спра да купувам, а нямам място за още една библиотечка в къщи  Confused) Обожавам мириса на нова книга и в книжарници мога да се задържа с часове  Hug

# 202
  • На дивана, под юргана
... Много вълнуващи и приятни срещи с приятели и познати и неприятни моменти в опушени  и непроветливи заведения където местата отделени за горките непушачи са за наказание и назидание обикновено около тоалетните.Нагли и слаби шофьори нямащи елементарни понятия от правила за движение, пешеходци които са в постоянна смъртна опасност ,но приятна изненада от бат Бойко които е затворил достъпа за паркиране на  колите на доста от софийските централни тротоари...

По-добре трудно може да се каже! Но напоследък ми се струва, че нещата плахо отиват към пооправяне... Дано! На пушачите след 1 година ще е забранено да пушат в заведенията. И на всякакви обществени места!

Мента, има ли нещо ново? Подписа?  Wink

# 203
  • T"A
Тигър, няма никакви новини около мен... Подписът отброява времето до новините  Mr. Green

Дядо Хаджия, много ми беше интересно това с картата... Сега там нали е еврейското училище и детската градина, така че може да се каже, че има някакво възобновяване на еврейското присъствие в този район  Grinning

Борянчето днес не поства никакви розови пожелания, даже и кафенце няма, така че от мен - кафето със сутрешния вестник  Hug

И понеже тези дни имаше шегички на тема тюлени, една сладка снимка от сутрешната преса: http://www.ynet.co.il/PicServer2/02022009/2087785/BLN008_g.jpg (на иврит, незнайно защо, наричат тюлените водни кучета)

# 204
  • Някъде там...
Аз току що се събуждам  Embarassed Не помня от кога не ми се е случвало да спя толкова много та чак се събудих с главоболие...Виждам любимия ми вестник"Последен идиот"  smile3532 Представи си какъв шок изживях като видях думата последен а нямах идея ,че идиот има значение ама съвсем друго  Mr. Green
Айде един розов петък ви пожелавам  Mr. Green

Последна редакция: пт, 24 юли 2009, 10:05 от Boryana

# 205
И какво все пак означава думата "идиот"?

А здравейте и от мен ,де ....ама Бубето с този идиот ме заинтригува .....

Цитат
Относно турските сериали,гледах 1001 нощи до 38 епизод,е как ме изнерви туй Шехи,не е истина 35 35,какво толкова им харесват?
Опааааа....какво имаш ти против Шехи ,а? smile3540 двубой ....ръкавицата е хвърлена ....На мен либим сериал ми е "Анатомоията на Грей"...

# 206
  • София
...
Дядо Хаджия, много ми беше интересно това с картата... Сега там нали е еврейското училище и детската градина, така че може да се каже, че има някакво възобновяване на еврейското присъствие в този район  Grinning
...

Днес изучаването на еврейски език става в 134 СОУ "Димчо Дебелянов", което е на "Пиротска" до градинката на ул. "Опълченска".

Баща ми и неговия приятел да учили в училището, което се е намирало точно на ъгъла на Пиротска и Сливница. Когато те са учили там не знам как се казвало училището и какъв номер е имало (ако училищата са имали номра де). По мое време то се казваше 90-то начално училище "Вълчо Иванов" и аз пък съм учил в него до 4-ти клас (тогава Пиротска се наричаше Жданов). По ирония на съдбата не знам точно кога, училището го преместват в "Люлин" става гимназия и в него ... се изучиха пък моите деца, а както е тръгнало май и внучката. Сега са го наименовали на един латиноамерикански герой "Хосе де Сан Мартин".

И какво все пак означава думата "идиот"?

А здравейте и от мен ,де ....ама Бубето с този идиот ме заинтригува .....

Цитат
Относно турските сериали,гледах 1001 нощи до 38 епизод,е как ме изнерви туй Шехи,не е истина 35 35,какво толкова им харесват?
Опааааа....какво имаш ти против Шехи ,а? smile3540 двубой ....ръкавицата е хвърлена ....На мен либим сериал ми е "Анатомоията на Грей"...

Значи идиот по принцип означава нестандартен и странен човек, а не това което ние сме свикнали да му викаме.

А за сериалите, моля моля. "Перла" им бие дузпите на всичките поред на номерата.  newsm62

Последна редакция: пт, 24 юли 2009, 16:09 от дядо хаджия

# 207
  • T"A
Ще ме уморите с тоя идиот  Joy

Бубето е прочела думата йедиот като идиот (нали няма гласни...), йедиот е вести, заглавието на вестника е йедиот ахронот, т.е. последни вести, но явно наша Борянка го е прочела като ... последния идиот  Grinning Бубе, много чаровна грешка  Hug

Дядо Хаджия
, аз съм учила в това училище, но много за кратко, защото едно време беше основно, по-късно го направиха гимназия...
Напускам ви, защото искам да правя мъфини, а нямам формички, та да не изпусна магазина...

# 208
Перли,диаманти,сълзи под Босфора и над него,твърде не са по моя вкус Joy Joy

Утре и аз ще Ви напусна,отивам на море smile3534,само още за мястото не сме се разбрали с милото,нещо ми се опъва ама....

Задължително трябва да прочета весника  Последния идиот Joy Joy,интересен ще да е Joy Joy

# 209
Идиота си е идиот  винаги и навсякъде Mr. Green, виж йедиот е друго нещо-новини- а любимия вестник на  Борянка ,който Мента е сервирала със сутришното кафе се нарича Йедиот ахаронот -последни новини[ smile3528

И моите любими сериали  са Анатомия на Грей,последната серия на сезона беше много подтискаща,  Private Practice, Prison Break-жалко че така завърши Weary.

Последна редакция: пт, 24 юли 2009, 15:58 от maly

Общи условия

Активация на акаунт