Намерих птиченце, но какво е и с какво да го храня?

• 6 023
  • 35
  •   1
Отговори
Здравейте,

Днес децата на площадката донесоха намерено птиченце. Малко е колкото бебе врабче, оперението му е полуготово - опитва се да прелита, но явно не много успешно, трябват му май още няколко седмици - има голо по гърдичките, под крилата и около врата.

На гърдичките има малки петънца като напръскано. По крилцата има жълтеникави ивици, като някой пера са направо като електриково жълти, но се виждат само като ги разпери. Около човката няма като врабците жълта ивица, а само лек жълт отенък. За съжаляние нямам как да пусна снимка.

Чисти си перцата само и почти постоянно. Издава висок писукащ звук. Не се страхува от мен.

С какво да го храня? Ще оживее ли докато съм на работа? Достатъчно ли е да го храня сутрин и вечер и да му оставям храна и вода в кутията. Днес му дадох размекнат с вода пълнозърнест хляб, но яде много малко от пипета. Как да го накарам да отвори човка? Опитах с пинцета да му давам, но те държи здраво човката затворена.

# 1
  • Анкх-Морпорк
Погледни линка и кажи такова ли е?
Младото може да няма червеничкото около човката.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Carduelis_carduelis_2.jpg
Ако е това, е щиглец или кадънка.
Храни се със семена, любимото му е магарешки бодил, но може да му дадеш и други,  малко счукани и малко закиснати във вода. (ако е това птиче, смеската за канарче е подходяща за него)
Освен семена може да го дохранваш с малко жълтък и слагай и малко пясък, не много ситен, имат нужда за храносмилането.
За да отвори човка, дръж ръка над главата му и щракни с пръсти.
Тия звуци пискливите ги издават много пиленца, в периода, в който са напуснали гнездото, а майка им ги храни.
Най-добре утре отиди на мястото, където си го намерила, и ако чуеш и друго да писука така, остави там пилето, майка му ще си го отгледа.
Ако не е това - опиши пак - освен жълтото по крилцата какво има.

Последна редакция: чт, 16 юли 2009, 22:31 от firebird

# 2
Откъде си, кой град?
Има места, където можеш да се допиташ до специалисти и те да ти разяснят вида и начина на гледане на птичето. Мисля че ще е от полза за самото пернато.  Simple Smile

# 3
  • Анкх-Морпорк
От полза за самото пернато е да не бъде вземано у дома.
Макар че изглежда "изгубено", такова пиле се храни от родителите.
Ако успее да го върне, ще е най-добре.

# 4
Птиченцето е сивичко като цяло /като женско врабче/. Малко по-голямо е от едър орех. Има ивица тъмножълти пера по средата на крилцата и няколко пак такива по края. Като разтвори крила се виждат ярко жълти перца, но някак от вътрешната страна.

Опашката е къса и има сиви, черни, жълти и бели перца.

firebird, благодаря за отговора, но птичката на снимката е доста пъстра и ми изглежда значително по-едра. А това птиче ми се струва, че и като вид е по-дребно от врабец и невзрачно сивичко. 

От Русе съм - утре ще видя дали има кой да му помогне професионално, но не ми се вярва.

Не, няма как да го върнем, защото там където са го намерили даже няма дървета, но за сметка на това има много котки.

# 5
Ами много прилича на това - по петънцата на гърдите и по цвета жълто.

http://www.treknature.com/gallery/Middle_East/Turkey/photo125473.htm

А какво е това и как да го храним?

# 6
Гледай сега: утре се обаждаш на Регионална инспекция по околна среда и водите - Русе. Това е институция към Министерството на околната среда и водите - http://www.riosv.ruse.bg/  - кликаш на контакти и звъниш на екотелефона или на централата и поискай да те свържат с колегите от биоразнообразието. Ако трябва ще отидеш на място за да видят птичето и да ти обяснят дали е защитен вид или не и какво следва да се прави. 
Щом сте го прибрали у вас, вече сте поели ангажимент към него.  Simple Smile

# 7
  • Анкх-Морпорк
Ами то е същото, но младо. Simple Smile
Точно гледам за жълта ивица и няма друдо дребно пиле с подобна, освен това и скатията, която е много близка до него като вид и като потребности за ядене, но е по-зеленикава.
Младите пилета са по-неугледни и не така пъстри. Липсва им червенкото.
И щиглецът не е никак голем, колкото врабче е, но по-"слабичък".
Щиглеците се отглеждат лесно и в домашни условия, гледат ги като канарчета, макар че е забранено и уж би трябвало да ги глобяват. Ядат канарена смеска и пеят хубаво.
А относно това да се обаждаш в инспекцията - надали ще се загрижат за едно птиче, а и като едното нищо може да няма въобще биолог.
У нас няма инстанция, която да се грижи за изпаднали в беда животни. Нито зоопарка, нито в разните агенции и инспекции ще обърнат внимание, ако става дума за едно пиле. Зелени балкани имат база за лекуване на птици, но е в Стара Загора.
По-добре потърси някой дето гледа канарчета (ще има повече практически опит) - сигурно в пазарен ден имат място за събиране някъде по пазарите.
Щиглецът е защитен вид.
У нас всички птици са защитени без ловните обекти и врановите (гарги, свраки и подобни)

# 8
Ами то е същото, но младо. Simple Smile
Точно гледам за жълта ивица и няма друдо дребно пиле с подобна, освен това и скатията, която е много близка до него като вид и като потребности за ядене, но е по-зеленикава.
Младите пилета са по-неугледни и не така пъстри. Липсва им червенкото.
И щиглецът не е никак голем, колкото врабче е, но по-"слабичък".
Щиглеците се отглеждат лесно и в домашни условия, гледат ги като канарчета, макар че е забранено и уж би трябвало да ги глобяват. Ядат канарена смеска и пеят хубаво.
А относно това да се обаждаш в инспекцията - надали ще се загрижат за едно птиче, а и като едното нищо може да няма въобще биолог.

Не говори глупости. Работя в екологията - системата е сериозна и имат всякакви специалисти. Годишно има стотици сигнали за бедстващи животни/птици и хората при желание се свързват със специалистите, които им дават разяснения какво да правят.

# 9
  • Анкх-Морпорк
А аз съм орнитолог. С дълъг стаж в БДЗП.
Сигнали по инстанциите има много, но колко от тях получават съвет?
(освен ако не броим "дай го на котката" за съвет)

# 10
Пробвай в "Зелени балкани" , там са ми взимали горска улулица , кукумявка , отглеждат ги и ги пускат, слагат им пръстени. Даже и таралежи съм им давала.Ето ти тел. на орнитоложката там - 0886570053 - Христина. Имат си и сайт . Успех!

# 11
  • Провинция
Аз онзи дне намерих лястовиче.Писах тук във форума и в моята тема за птичето една потребителка беше цитирала друга потребителка:
"В Стара Загора има Център за спасяване на диви животни - малки, болни, наранени и т.н.
Ето координатите:
тел. 042/607741, тел./факс 042/622401
0886 570052 и 0886 570053
GPS N42 24.289, E25 38.158
e-mail: wrbc@greenbalkans.org
www.greenbalkans.org

При намерено животно далеч от Стара Загора то може да се изпрати и с обществения транспорт. Само след изпращането се обаждате на горните телефони с информация за влака/автобуса и те го посрещат. Погрижват се за животното и го пускат на свобода."

Аз им писах по пощата.Отговори ми ветеринарен лекар от техния персонал и ме помоли да им се обадя по телефона да обсъдим как птичето да стигне до тях най-безполезнено,заюото надали ще оживее от Врачанския край до Стара Загора в тези горещини,транспортирано с обществен траснпорт.

# 12
Да firebird, благодарение на твоята снимка се разрових за carduelis-carduelis и открх подобни на нашето Мъниче.

Значи щиглец!

Утре сутринта ще яде слънчоглед и пълнозърнест хляб. Ами ако не яде само? Днес успях да пробутам малко вода и храна докато стоеше с отворена човка заради жегата.

На колко време трябва да яде?

Нещо нямам добро предчувствие за сварения жълтък - в нета където четох, че са хранили с него все не са докарали нещата до край  Confused

Ще купя канарена смес и ще уловим някоя и друга муха  Crazy

# 13
Утре ще звъня наред да видим кой може професионално да се погрижи за Мъниче.  Hug

# 14
  • Провинция
Пробвай в "Зелени балкани" , там са ми взимали горска улулица , кукумявка , отглеждат ги и ги пускат, слагат им пръстени. Даже и таралежи съм им давала.Ето ти тел. на орнитоложката там - 0886570053 - Христина. Имат си и сайт . Успех!

А ти от къде си,а как транспортирате животинките?

Общи условия

Активация на акаунт