Намерих птиченце, но какво е и с какво да го храня?

• 6 024
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
А аз съм орнитолог. С дълъг стаж в БДЗП.
Сигнали по инстанциите има много, но колко от тях получават съвет?
(освен ако не броим "дай го на котката" за съвет)

Чудесно, прекрасно!
Но ако вие там работите по този начин с котката, при нас не е така...както и да е... безмислени спорове по никое време....Силвето да решава какво да го прави. Аз съм дала съвет!

# 16
От София съм , свързаха ме с едно момиче - доброволка и те си ги закарват в Стара Загора , дават ми и протокол за животинките.

# 17
  • Провинция
От София съм , свързаха ме с едно момиче - доброволка и те си ги закарват в Стара Загора , дават ми и протокол за животинките.

Ще ти пиша на лични,за да не спамим темата.

# 18
  • Анкх-Морпорк
Слънчогледът му е едър, а и пилето е младо. По-добре пълнозърнест хляб, ако нямаш друго сутринта.
Ако му предложиш канарена смеска, наблюдавай ще кълве ли. Почуквай с показалец да му покажеш да кълве.
Ако не кълве, счукай малко от семенцата и накисни с малко вода, колкото да омекнат.
Жълтък от твърдосварено яйце е универсална храна за малки и е много хранителен.
Дават се трошици.
Муха няма смисъл да ловиш, те са зърноядни птици.

П.П. Ако не кълве само, има нужда да го храниш редовно, на всеки час, че и малко по-често.
Което значи, че не може да го оставиш само, докато си на работа...
Дано да кълве.

Последна редакция: чт, 16 юли 2009, 23:14 от firebird

# 19
  • Анкх-Морпорк
А аз съм орнитолог. С дълъг стаж в БДЗП.
Сигнали по инстанциите има много, но колко от тях получават съвет?
(освен ако не броим "дай го на котката" за съвет)

Чудесно, прекрасно!
Но ако вие там работите по този начин с котката, при нас не е така...както и да е... безмислени спорове по никое време....Силвето да решава какво да го прави. Аз съм дала съвет!

Ами - точно по инспекциите и зоопарка дават такива съвети. Не и в БДЗП.
Даже ми се е случвало да нося птица на ветеринарен лекар и да ми каже "само ми обещайте да не я носите в зоопарка"
Нека го прати на Зелени балкани, така е най-добре.

# 20
...безмислен спор ... тя да си решава ...

# 21
# 22
Много благодаря на всички ви за съветите.  Hug

Слънчогледа у дома е от онзи "папагалестия" - едър и шарен. Смятах да го смачкам.

Пълнозърнест хляб има, но дали маята и там каквото му слагат няма да пречи? За съжаление не го видях нито веднъж да клъвне каквото и да е. На площадката сякаш най му допадаше да седи в ръката ми и аз да му давам капчици вода стичащи се по тревичка топната във вода. До тук ака 3 пъти /в рамките на час/ и после тц  Confused А това с акането май трябвало да си е честичко.

# 23
Зрънцата могат да се смелят с ръчна машинка за кафе, като се настрои на най-едро. Или булгур, той е натрошено жито. Аз заливам с вряла вода и изчаквам хубаво да изстине. После лапам човката и пробутвам с език зърна и слюнка. Така съм гледал гълъби от много малки. Опасно е, защото гълъбите пренасят глаукома. А почукването с нокът по зрънцата си е направо задължително. Така отгледан гълъб като възрастен кацаше на рамото ми и си завираше човката в ухото ми, да му пусне храна. Колкото по-често то храниш, толкова по-добре. От сутрин до вечер проблем ще е не толкова храната, а обезводняването.

# 24
Днес не иска да яде. Дадох му малко вода през едната ноздра, но ТРЯБВА да яде  Rolling Eyes

# 25

О, защо през ноздрата?

# 26
Така пише в орнитоложки форум - за да не го удавя  Shocked

Бързаме да хванем последния автобус за Стара Загора, за да го получат Зелени Балкани.

# 27
Преди две години почти седмица гледахме подобно пиленце.
Намерихме го пред входа. Не можеше да лети и да кълве само.
Мъжът ми беше много упорит в храненето - разни зрънца и жълтък. Хранеше го с клечка за зъби през час-два.
Въпреки това се съмнявах, че ще оцелее дълго.
Пилето обаче изкара голям късмет!
Родителите го чуха и почнаха да прелитат покраи балкона ни. Използвахме момента - поставихме го в панерчето за хляб и на балкона.
Беше невероянто преживяване. Въпреки, че се страхуваха птичките започнаха да се редуват и да го хранят. След няколко часа мъника видимо се съвзе и се опита да размаха крила. Точно до балкона ни има дърво. След няколко неуспешни опита и приземяване на пода на балкона малкото пиленце успя да стигне близкото клонче  Hug
Много се впечатлих от големите птици. Няколко дни бяха неотлъчно с пиленцено на това клонче и чуруликането им се носеше из цялата къща.

Дано и това пиленце да има късмет!!!

# 28
  • София, център
Ой, милинкото пиленце! Дано оживее.

Аз преди си имах вълнисти папагали. От зоологическата винаги са ми помагали като закъсат нещо.

# 29
Мъниче пристигна живо в Стара Загора  newsm44 newsm68

Герой ни е то  smile3560

Общи условия

Активация на акаунт