Отговори
# 135
  • Добрич
Аз говорих със сестрата на нашата лекарка (тя е в отпуск). Каза ми, че сега в петък са се събирали в ХЕИ и са обсъждали какво ще правят. До края на седмицата ще има повече информация каква ваксина препоръчват- дали ще е едновалентна (само против морбили), дали ще е "мъртва" и изобщо..
Така или иначе, нашата лекарка ще е на работа чак след 2 седмици...
Аз изчаквам така или иначе джипи-то (само на нея имам доверие).

Мари, да се оправяте бързо- бързо.  PraynigМилото дете!!!

Последна редакция: пн, 27 юли 2009, 14:10 от anuschka

# 136
Сега говорих и аз пак с доктора. Каза, че няма единична ваксина само за морбили. Биела се тази тройната. Наскоро имаше епидемия от заушка и пак тройната са им били.... Rolling Eyes...

# 137
И аз да се включа за морбилито, аз нали ви писах , 4е в раиона на Карапелит беше бум преди няколко седмици, там са само от малцинствата, а сега тъкмо се връщам от Карпузов- дъщеря ми другата седмица става на 1год. , а първата ваксина е на 13 месеца, Карпузов реши да я изтеглим като навърши 12-ят месец, бяхме с мъжа ми и той ни прати при нашият личен- Щерев, но той нямал ваксините, щели да дойдат другата седмица и тогава ще се имунизираме,

а мен мн. ме страх с тези болести, несъм водила детето в Карапелит откакто разбрах за епидемията, и аз избягвам да ходя, но мъжа ми е там всеки ден. Четох малко инфо за болестта, симптомите като пъпки могат да се появят чак след 14 дни от заразата !!! Първо се засягат дихателните пътища, а това може да се сбърка с хрема или с летните витуси  

# 138
  • гр.Добрич
Мари, много неприятно. Дано бързо да отмине и детето да не го боли много.

Ще ни побъркат с тези ваксини. По 100 пъти ще ваксинираме с една и съща ваксина. След няколко месеца ще има бум на Рубеола и хайде пак. Аман вече. Да се надяваме, че ще ни отмине.

iyaneva, аз същ се притеснявам, че Морбилито го има и в Дулово, а мъжът м има бизнес там и се налага да пътува по ония край.

# 139
  • Добрич
Сега говорих и аз пак с доктора. Каза, че няма единична ваксина само за морбили. Биела се тази тройната. Наскоро имаше епидемия от заушка и пак тройната са им били.... Rolling Eyes...
Мда, май така ще се окаже. По спомени доста гадна ваксина беше тази, "жива" ли е?
Аз за Деси не се притеснявам много- на нея й предстои така или иначе догодина, може да се измести по- рано..
Но за малкия.. не знам... Confused

# 140
После ще гледам хубави снимки......

Съжалявам за морбилите и дано нямате имане-даване с тях......Пазете децата доколкото е възможно......

Днес бях на преглед....Зацапване нямам, но се сдобих с миомен възел. Няма да казвам,че само за това мисля. Иначе Бебо е добре - поне така каза докторката, пораснал е, направо вече ми писна от мене си.......Не ми забелязвайте и като се сетите - молете се за мен и Спинки...Пък после ние ще се молим за вас(то дано нямате нужда от милитви де)......

# 141
  • Добрич
Уфф, Цоци, пак притеснение.. много съжалявам!
Стискам палци всичко да е наред!!!

# 142
Спинки, заповядай и на трите мероприятия, а ако ти трябват подробности - питай  Hug Може и на мобилен (долу на постинга ми е)  Peace

# 143
  • гр.Добрич
Къде сте, на ваксинация ли? Laughing

# 144
  • Добрич
Здравейте! Вчера не съм влизала във форума, че ходихме до Пловдив и днес гледам - обсъждате имунизацията за морбили. Жени вече не е на градина, но когато в петък я вземах на вратата имаше бележка, че РИОКОЗ приканва родителите да си ваксинират децата за морбили. Според нашия имунизационен календар, видях, че някой вече беше писал реимунизацията се прави на 12 год., но четох, че в някои държави възрастта е 4-6 год. Може би използват различни ваксини. Ние лекуваме Жени само с хомеопатия и се обадих да попитам хомеопатичката за мнението и. Според нея за сега да си пасувам. Четох, че на вас и личните лекари са ви се обадили. Жени е с диагноза астма и алергичен ринит, затова се надявам личната да не ни потърси за ваксината.
Попитах хомеопатичката и тя потвърди, че ваксината е поливалентна.

В сайта на РИОКОЗ Доб … 88;ич няма съобщения за Добрич, което ме навежда на мисълта, че положението може би не е толкова фатално, а работят на принципа "Покритото мляко, котка не го лочи".

Само, че вижте какво открих:

Цитат
За месец са регистрирани 100 случая на шарка в Добричко
(27.07.2009 14:15)

Морбили (дребна шарка, брусница) е детска инфекция, която се разпространява по въздушно-капков път. Инкубационният период е 9-11 дни, рядко 17-21 дни, а след профилактика до 28-30 дни. Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, кихане, отделяне на секреция от носа, сълзотечение, кашлица, конюнктивит. На 3-5-ия ден се появява характерен обрив, който се разпространява от лицето към долните крайници. След изчезването му по кожата остава кафеникава пигментация.
Единствен източник на зараза е болният човек. Болният е заразителен 1-2 дни от края на инкубационния период, по време на катаралните явления и в първите няколко дни от началото на обрива (общо 8-10 дни).
Възприемчивостта на човека към дребната шарка е толкова висока, че още при първия контакт с болен настъпва инфектиране и заболяване, независимо от възрастта (“болест на първата среща”). До 6-ия месец кърмачетата са невъзприемчиви към заболяването при наличието на антитела, предадени от майката, когато е имунизирана или преболедувала. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.
Основно средство за профилактика и борба с Морбили е приложението на живата противоморбилна ваксина. Съгласно Имунизационния календар у нас се прилага имунизация с триваксина (морбили, паротит, рубеола) на 13-месечна възраст от 1992г. и реимунизация на 12-годишна възраст от 2000г.
Повече от 15 години в областта не е регистриран случай на заболял от Морбили. За периода от 16.06.2009г. до 22.07.2009г. в област Добрич са регистрирани 100 случая на Морбили от 18 населени места на пет общини - Тервел, Крушари, Балчик, Добричка и гр. Добрич. Засегнати населени места: гр. Добрич; Общ. Добричка - селата Ловчанци, Карапелит, Ф. Дянково, Батово, Стожер, Хитово, Алцек и Воднянци, Общ. Балчик – гр. Балчик, селата Гурково и Соколово; Общ. Тервел – гр. Тервел, селата Каблешково и Проф. Златарски; Общ. Крушари – селата Крушари, Лозенец и Добрин
Заболелите в областта са на възраст от 45 дни до 26 години. При епидемиологичните проучвания се установи, че са посещавали гр. Дулово и с. Средище, обл. Силистра. Става въпрос за мобилни групи от население с често придвижване между населените места. При голяма част от заболелите е констатирана епид. връзка.
Предприети са и са разпоредени следните противоепидемични и профилактични мерки от РИОКОЗ Добрич..
 До 21.07.2009г. са имунизирани като контактни 1720 лица.
Във връзка с епидемичната обстановка се създава организация за имунизация на всички лица от областта от 13-месечна до 30-годишна възраст, съгласно заповед на Министерство на здравеопазването. Извънредната имунизационна кампания за гр. Тервел стартира на 22.07.2009г, за град Добрич - на 23.07.2009г. като имунизацията се извършва от и в амбулаториите на ОПЛ в рамките на работния им график. Имунизацията е задължителна и безплатна за всички здрави лица, без трайни противопоказания в упоменатите възрастови групи. За целта е необходимо всеки жител на посочените общини да посети личния си лекар, носейки здравно-осигурителна книжка за вписване на имунизацията. Не подлежат на имунизация срещу Морбили само лица с данни за получени два приема на комбинирана ваксина срещу Морбили, Паротит и Рубеола. Лицата, които са имунизирани препоръчително със същата ваксина през 2007 и 2008г. като профилактика срещу Епидемичен паротит, да удостоверяват с документ поставянето на Триваксина (талон, лична амбулаторна карта, здравно-осигурителна книжка).

От тук.

Вчера посетихме природния парк Сините камъни до Сливен. Природата е невероятна и когато кача снимките на компютъра ще ви дам линк.

# 145
  • Добрич
Според нашия имунизационен календар, видях, че някой вече беше писал реимунизацията се прави на 12 год., но четох, че в някои държави възрастта е 4-6 год. Може би използват различни ваксини.
Ваксините са едни и същи, само дето нашия имунизационен календар не е обновяван от години, няма нищо общо с практиките по света.
В немския сайт четох, че втората имунизация ММР се прави 4 седмици след първата, или във възрастта 4-6 години, иначе имунитета (създаден от ваксината) не е дълготраен и до към 12 години значително отслабва...
Просто имунизационните практики са съвсем различни, ние сме още по старата руска школа... (макар че те си промениха вижданията, но ние, разбира се, още не).
Аз така или иначе мога да си позволя да пасувам, нашата лекарка е в отпуска.

Къде сте, на ваксинация ли? Laughing
Simple Smile
Надявам се, че сте добре, ти и бебоците.

Последна редакция: вт, 28 юли 2009, 14:05 от anuschka

# 146
Аз така или иначе мога да си позволя да пасувам, нашата лекарка е в отпуска.

нашият личен също ще е в отпуск другата седмица(когато му дойдат ваксините), но каза да отидем да ни ги сложи сестрата, а аз изобщо и нямам вяря на тази жена: като бях бременна тя ми прави кардиограма и ме изкара с някакви аномалии в сърдечната дейност, пуснами и втора кардиограма, и доктора вика и неможаха да установят какво му има на сърцето ми, аз следователно изпаднах в шок, та накрая като отидох при Арабаджиев ми обясни, че просто са били сменени местата на онези гумички дето ги лепят, та затова незнам дали изобщо да ходя на имунизация.

# 147
  • Добрич
Ние с ЕГН 70 и.... сме добре.

# 148
  • Добрич
Ние с ЕГН 70 и.... сме добре.
Майтапа на страни, на моята колежка (с 3 -год. дете е) джипито вчера им казало, че ще правят ваксинация на всички от 13 месеца до набор 1974... Shocked
Все си мисля, че може би доктора нещо се е объркал.

А iyaneva май говори за имунизация на детето си. Wink

# 149
  • Добрич
Според статията, която цитирах по-горе:

Цитат
Във връзка с епидемичната обстановка се създава организация за имунизация на всички лица от областта от 13-месечна до 30-годишна възраст, съгласно заповед на Министерство на здравеопазването

Общи условия

Активация на акаунт