Има ли писатели във форума?

• 7 804
  • 163
  •   1
Отговори
# 30
Тъжното е, че "име" понякога се създава не само с добро писане (дори най-малко с това), а и с добро представяне
и разпространение и голяма част от "имената" по света и у нас не са нищо повече от имена - автори на книги
еднодневки... Не говоря за Л.Ф. или някого конкретно, просто е факт, че както всичко друго и книгите са бизнес,
издава се и се налага онова, което е най-лесно за смилане. Така че наистина е важно да знаеш каква е целта ти.
Не е трудно да се издаде  книга, трудното е тя да стигне до хората, трудното е да бъде написана добре.

И още нещо да добавя, голямо издателство не означава непременно добро издателство, това беше поредната илюзия, с която се разделих наскоро.

# 31
# 32
Моите впечатления са, че в България рядко се срещат автори, които могат да разкажат една интересна история достоверно и добре, без маниерничене. А иначе има някакъв разцвет на документалистиката и мемоаристиката.

# 33
Наскоро разбрах, че под влияние на моя книга една девойка се усмелила и издала в Лондон.. Мнозина прописаха и то добре...

А коя е, как е озаглавена книгата ти? Аз не, но моя приятелка има писателска дарба и  отдавна я насърчавам да пише повече. Сигурно и на нея би й била полезна твоята книга.

# 34
Питам се и нещо друго. При представянето на ръкописа в издтелството някой чете ли го изобщо или се отхвърля настрана ако автора е неизвестен и не си е платил? newsm78

# 35
  • София
И още нещо да добавя, голямо издателство не означава непременно добро издателство, това беше поредната илюзия, с която се разделих наскоро.
Подкрепям напълно! Аз се разделих с тази илюзия преди години, когато голямото хубаво издателство фалира и беше купено от друго, по-малко издателство  Grinning

Питам се и нещо друго. При представянето на ръкописа в издателството някой чете ли го изобщо или се отхвърля настрана ако автора е неизвестен и не си е платил? newsm78
Ако издателството е тясно специализирано, директно ще отхвърли ръкописа и това ще стане ясно веднага на автора.
Големите издателства си имат редактори, които се занимават именно с ръкописите. Последната дума все пак е на "дъ биг бос"  Mr. Green
Аз лично имах оферта от моя позната за издаването на един наръчник (хората щяха да си финансират начинанието и да платят солиден тираж), но шефът отказа, защото ставало дума за кораби и тем подобни, а това не му допадало. Изобщо не го поблазни сигурната, макар и малка, печалба.
П.П. Не искам да прозвучи така, че издаването на даден ръкопис е адски трудно. Който иска - намира начин! Мой близък приятел си намери издателство и си публикува в книга докторантурата. Като се има предвид, че темата беше изключително абсолютно безинтересна за широката публика (ставаше дума за текстилната индустрия в Турция или нещо подобно и то на английски!). Аз и мъжът ми му спестихме разходите около предпечата и направата на корица, така че момчето предаде в издателството напълно готов за издаване материал.

Последна редакция: сб, 18 юли 2009, 17:54 от tonkabonka

# 36
  • Там,където се събуждам щастлива.
Наскоро разбрах, че под влияние на моя книга една девойка се усмелила и издала в Лондон.. Мнозина прописаха и то добре...

А коя е, как е озаглавена книгата ти? Аз не, но моя приятелка има писателска дарба и  отдавна я насърчавам да пише повече. Сигурно и на нея би й била полезна твоята книга.

Може би, става въпрос за тази:
http://www.helikon.bg/books/21/642411_ulitca-bez-ime.html

Имаше отзив в Родители в чужбина и мисля да си я взема...

# 37

Може би, става въпрос за тази:
http://www.helikon.bg/books/21/642411_ulitca-bez-ime.html

Имаше отзив в Родители в чужбина и мисля да си я взема...

Искаш да ми кажеш, че TOPTYNA ПIЛE Z_ПАN"(тортуна пиле жоапан) е Капка Касабова, така ли?

# 38
  • Там,където се събуждам щастлива.
Aster,
Исках да кажа, че според тя имаше предвид това момиче. Ти питаше коя е, нали?

# 39
 Благодаря много на всички които се включиха. Честно казано малко се съмнявах темата да получи толкова стойностни отговори.  Hug Но, ми дадоха малка представа и най-важното съвети как и от къде да започна.

Причината да се интересувам е много проста и направо банална. Времето си минава, детето си расте, а аз все повече искам да се занимавам с нещо което да ми е интересно, дори и да не е особено печелившо. Замислих се какви мечти имах като ученичка и с какво исках да се занимавам. Живота ми обаче не протече в желаната посока и някъде през годините забравих какво мога. Напоследък се замислям да се запиша в колеж тук в Шотландия, но не искам да уча нещо което ще ми донесе сигурна работа след време и прилични доходи. Достатъчно дълго правех компромиси със себе си. И така общо взето.   bouquet

# 40
nana_cool, Поздравявам те! Просто умирам от щастие, когато разбера, че някой е решил да следва твърдо мечта, особено ако тя е детска:)  bouquet И ти пожелавам да успееш да го направиш. Причината не е банална, напротив. Страхотна е. Със сигурност ще си намериш подходяща програма в колежа. Ако не - със сигурност ще намериш поне добри курсове и преподаватели. Ако си ок с езика, опитай да пробиеш там. Писането на родния и на друг език е различно, изграждаш различни стилове в двата езика. Но съм сигурна, че трябва да следваш желанието, интуицията... и много, много да пишеш! Хиляди пъти ти пожелавам успех!  Praynig

# 41
Тази тема за мен също е много интересна.

Евала ви давам момичета, че си давате труда да отговорите на въпросите на начинаещите  Hug

А ако се преведа книгата дали има шанс в издателство в чужбина?

П.П. аз пиша /т.е. опитвам да пиша фантастика и фентъзи/

# 42
Това, че за да си писател, трябва да пишеш всеки ден, не е вярно. Не помня кой класик пишеше всяка сутрин в определено време. Значи си вика музата по поръчка... Thinking Стихосбирка с тираж над 1000 бр. не знам кой автор може да си позволи да издаде. Освен ако не е класик...Изключително важна е рекламата на книгата и най-вече разпространението й.

# 43
Аз съм ЗА писането всеки ден... но не и за публикуването всеки ден. Ужасно е да не си талантлив, но супер продуктивен. Познавам човек, който пише по 2 разказа всеки ден. Анти-пример ми е с онлайн продуктивност от към 700 разказа годишно.
Стил освен с писане няма как иначе да се формира. Но не всичко трябва да достига публика. Успех.

# 44
  • София
Това, че за да си писател, трябва да пишеш всеки ден, не е вярно. Не помня кой класик пишеше всяка сутрин в определено време. Значи си вика музата по поръчка... Thinking Стихосбирка с тираж над 1000 бр. не знам кой автор може да си позволи да издаде. Освен ако не е класик...Изключително важна е рекламата на книгата и най-вече разпространението й.
Имам някакви подозрения, че става дума за Вазов, но да не се изказвам неподготвена... Аз на такива писатели им казвам "писатели на ключе" - когато и за каквото ги навиеш - за това пишат. Може би повечето писатели си имат нещо като "работно време"  Grinning
Колкото до тиража. Разликата в цената между 200-300 бройки и 1000 не е кой знае колко голяма. Късите тиражи са много скъпи. В издателството ни, дори и да знаем, че някой учебник не би се продавал много успешно, залагаме поне на тираж 1000. Точно заради цената!
Пожелавам успех на всички пишещи. Възхищавам ви се от позицията на човек, който много обича да чете, но нямащ дарбата да пише  Hug

Общи условия

Активация на акаунт