Имам ли място за притеснение,говори ли достатъчно?

• 1 361
  • 8
  •   1
Отговори
Дъщеря ми е на 2год и 4мес почти.Говори много неща,мама,тати,баба,дядо....Децата от яслата се знаят по имена,показва ги и казва кой кой е,иска "буда"/вода/,хляба е "дай ми ляб'',имаме слабост към батковци и чичковци,задава въпрос"чичи/бати/ ко праиш?'',думички като айде спим,и т.н.
Притеснението ми обаче е че не свързва много изречения.В смисъл че не говори всичко.Има неща който все още не може да казва.Ако иска близалка показва с пръста че иска да ближе,Правя се че не я разбирам,но все намира начин да я разбера  WinkИначе ако иска да купим пуканки казва "ишам кроко".Иначе си говори някакви нейни неща,не млъква,по цял ден намила.Ако я питаш как се казва,отговаря"Кол"/Никол/Но не винаги.На моменти си мисля че я е срам прекалено много.
Може би на някой ще му се струва смешно,но аз се притеснявам.Когато гледам деца на възрастта и как говорят, и чак глупости говорят и някак си ми става притеснително.Не знам имам ли място за притеснение.Изчела съм много за проговарянето.Никъде не е упомената на каква възраст точно едно дете трябва да започне да говори,но в мен притеснението си остава.
Иначе проходи на годинка,не е пълзяла,но да стой стабилно сама започна  към 7ми мес.От легнало положение да се върти във всички посоки и да се обръща от гръб,по корем,мисля че почна към 3ти мес може и по рано да е било,забравила съм точно.Единствено не може и още от гръб да стане и седне.Но това дали е някакъв фактор,защото и аз не мога  Embarassed

# 1
  • густо майна Филибето
В този форум това, което се очаква е, да те посъветваме да се консултираш с логопед Simple Smile Аз имам дете с проблем, но имам и здрави деца, имам наблюдение и върху съседските, според мен може да изчакаш още малко. На тази възраст с децата се работи много трудно и трябва да попаднеш на много опитен и знаеш специалист, за да можеш да очакваш резултати. Аз заради проблема на детето ми съм получила някаква деформация вече Wink и като видя малко дете първо се взирам дали всичко му е наред Laughing Имам си такова съседче, точно на възрастта на сина ми (който е здрав), затова можех да ги сравнявам, то говореше точно по този начин на тази възраст, аз и на 3,5г трудно му разбирах, но сега , макар и малко бебешки, си говори всичко и си е съвсем здраво дете.
Сега най-важното е да търси комуникация и да имитира. Търси ли ви за да си общувате? Търси ли контакти с други деца? Въодушевява ли се от нови неща, които й харесват?

Последна редакция: нд, 19 юли 2009, 09:39 от Ljuboznatelna

# 2
Да,определено се въодушевява.Днес например бяхме на курбан.Попа който опя храната мина и напръска всички с водичка и целунахме кръста.Цял ден това обяснява.Преди малко преди да си легне ми казва "Чичи,пода"и показва челото. Laughingче я намокрил.Иначе е контактна,бих казала доста дори за възрастта си.Иска да е с деца,не се впечатлява ако не ги познава,намира начин.Миналата сед бяхме седнали само двете на едно кафене и тя ядеше солети.На отсрещната маса стоеше едно момиченце около 6-7год.Отиде и му даваше солети,само и само за да се заиграят.
Не знам дали просто аз не съм от майките който търсят под вола теле.Просто ме е страх да не пропусна нещо,да не би да не забележа нещо,за което после ще съжалявам.Понеже и аз сравнявам и виждам деца на нейната възраст който говорят правилно и ясно,и чак глупости говорят,и от време на време ме хваща параноята.Знам че децата не са еднакви,но ме е страх да не пропусна нещо.Още повече че ми е първо дете! ooooh!

# 3
Червенокоса... и аз съм на същия хал, още повече, че аз сравнявам не само с децата на неговата възраст, но и с големия ми син, който на тази възраст питаше:"Защо свети слънцето?", "Как вали дъждът?". Много ми се иска тук някой да ни даде координати на опитни логопеди, които работят с малки деца. Ние от година живеем в Дания, все още говорим езика зле, малкият не е регистриран тук по редица, предимно финансови причини, и от 2 м е на ясла и бабин дом в БГ. Отиваме си след 2 седмици. От В.Търново сме. Ако някой има координати на логопед, работещ с малчовци, моля да ми пише. Може и на лични. Благодаря и успех!

# 4
  • густо майна Филибето
Ооо, не си сравнявайте децата, голяма грешка! Simple Smile Едните са по-добри в едно, други в друго.
червенокоса вещица...припряна , нищо необичайно не намирам в поведението на детето, така както го описваш. За начина по който говори нищо не мога да кажа, опита ли да зададеш въпроса в темата за консултация с логопед?

# 5
Червенокоса,

Ето какво е норма за дете на 2 и съответно на 3 години, понеже детето е някъде по средата:

Развитието на детето може да се проследи в месеци и години по следните параметри: моторно/двигателно развитие (МР); когнитивно развитие (КР); социално развитие (СР); комуникативно развитие (КР*).

Ако преди, по време или в първите дни след раждането няма повлияване от вредни външни или вътрешни фактори от различно естество развитието на детето ще се доближава до следното описание като все пак трябва да се отчита и индивидуалността на всеки отделен случай.

Двадесет и четвърти месец:
МР - ходи гладко, гледайки се в краката; тича ритмично, но не може да тръгне или спре нормално; качва се и слиза по стълбите без редуване на краката; може да направи няколко крачки на пръсти; кара колело с три гуми; яде с вилица.

КР - сортира познати предмети; разбира смисъла на ед. и мн. Число.

СР - може да играе ролева игра; представя си, че играчките са живи; харесва паралелни игри; предпочита движещи се играчки; помага на възрастните в лесни домакински задачи; командва околните; споделя чувства, желания и интереси.

КР* - има речник с около 200-300 думи, преди всичко названия на предмети; използва кратки прости изречения; използва някои предлози (в, на) и местоимения (аз, мое, ти), но не винаги правилно.
Три години:
МР - качва се и слиза по стълбите без помощ; ходи без да гледа краката си; марширува, може да ходи на пръсти по-дълго време; запазва равновесие за малко на един крак; може да реже с нож; изследва.

КР - създава изобразителни картини; 1 форма представя няколко неща; сортира основните цветове; може да покаже 2 предмета; разбира думата "две"; харесва игрите с по-малко предмети и повече въображение.

СР - играе в група; докато играе разбира с кого да играе; сменя си реда.

КР* - речник 900-1000 думи; прави изречения с по 3-4 думи. Използва изречения с подлог и сказуемо, но с проста конструкция; играе с думи и звукове; следва по-сложни инструкции; говори за настоящето.

Като майка, която не е обръщала внимание на това, че детето ми на 3 години говореше с изречения от по 2 - 3 думи, когато връстниците му използваха сложни изречения и тичаха и играеха, а той се държеше все за ръката ми и затова ни диагностицираха с "Генерализирано разстройство на развитието" едва на 4 години, а е можело да стане по- рано и да не се губи година и половина преди започване на интензивната и ежедневна работа с логопед и спихолог, защото минава и около половин година в приемане на диагнозата и майчин рев, те съветвам да не разчиташ на идеята, че всяко дете се развива различно, а да потърсиш не логопедична, а лекарска консултация. Мястото е клиниката "Св. Никола" в Александровска болница. каквото и да е, дори нищо да е, по- доре е да го знаеш сега и навреме, когато имаш вече някакви притеснения, а майчиния инстикт е най- показателен.

# 6
Благодаря за изчерпателната информация,Kezaja.Всичко което си описала смятам че дъщеря ми го прави.Естественно съм разговаряла с личния лекар на консултации и не само на тях,и за прговарянето и за много други неща който са ме притеснявали.Според него детето няма проблеми,а аз имам.Забелявам че с всеки изминал ден,когато се прибере от яслата в речника и има поне 1-2 нови думички.Смятам че по скоро при нея е до интерес.Тъй като съм притеснена съм питала и учителките в яслата.Казват че говори абсолютно всичко стига да иска.Че играе с децата,търси ги и прави това което правят те.
След всичко изброено от вас,и размисли мисля да поизчакам още мъничко.Ако се наложи ще посетим логопед.Правила съм консултация с такъв тук във форума,да.Но не мисля че от разстояние мнението ще е 100процентово.

# 7
Червенокоса,

На нас личната лекарка, от раждането до диагностицирането на 4 г. при всяка консултация и при всяка среща казваше колко се радва като вижда толкова здрави и слънчеви деца.
Казвам само, че личните лекрари в бг не са обучени да диагностицират психично- нервни разстройства- те могат да видят симтомите на шарка, да знаят как да лекуват успешно стомашно чревни инфекции, инфекции на дихателната система, а при по- сериозни случаи веднага насочват към детска белодробна клиника, но за другите здравословни проблеми- обикновено минава доста време в чудене на родителите има ли проблем, след като джи- пито и съседките ги успокояват, че всяко дете се развива различно и всичко ще си дойде изведнъж на мястото и от само себе си...и след изминаване на дългия път до диагностициране, започва още по- дългия път на справяне с проблема, защото няма пътека и всеки чете, чува и търси лек поединично и споделя опит с други родители тук...и така.

# 8
  • София
Червенокоса, аз лично не виждам в обясненията ти нищо от типичните тежки проблеми с които аз се боря.Вероятно ти няма да имаш моите кахъри, но щом си стигнала до тук да пишеш в този подфорум - вероятно имаш причина за притеснение, която не можеш да опишеш.Една консултация с детски психолог би те успокоила повече от нашите коментари тук.Имаме склонност родителите да премълчаваме много неща, защото не искаме да ги видим.Подозирам, че не знаеш какво точно да опишеш за да ти дадем по адекватни отговори.Един детски психолог за един час наблюдение може да те насочи.Потвърждавам неинформираноста на джипитата - търси детски психолог.Има такава тема избери си някой от тях и запиши час.Една консултация не те обвързва с нищо, и няма да навреди на детенце.Консултацията се състои с разговор с теб и детето и най вече наблюдение на детето как реагира, отговаря , играе.Прежали двайсетина лв. ей тъй заради собственото си успокоение.Не е фатално да изчакаш, но притеснението ти ще те мъчи  Hug

А и винаги е полезно един психолог да ти даде някой и друг съвет независимо дали е за проговаряне или за възпитанието  Wink

Общи условия

Активация на акаунт