Примерна схема на захранване (17)

• 39 423
  • 715
  •   1
Отговори
# 225
Здравей, зелено човече!

Мисля, че можеш да почнеш и с каша. В общи линии както прецениш – може с каша /ориз/, може с плод или със зеленчук. До колкото съм чела и от инфото на Косе Босе и от другите момичета съвремените каши са така напарвени, че не предизвикват допълнително качване на килограми, а хубавото е че са обогатени със желязо. Така че, ако наддаването ти е единственото съборажение да не започваш с каша да го имаш в предвид.
Хубава вечер    bouquet
Еdit:
Ето още малко инфо, мисля, че е цитат на Косе Босе
Цитат

Редът на въвеждане на плодово или зеленчуково пюре няма определящо значение.
Важното е да се осигурява достатъчен прием на мляко в периода на захранване и до първата година.

ЗЕЛЕНЧУЦИ
За
- имат по-неутрален вкус (в сравнение със сладките плодове)
- слаб алерген (картоф; тиквичка; тиква; морков)
- разнообразен витаминен и минерален състав
- колкото по-рано се въведат, толкова по-лесно се възприемат
Против
- зеленчуковата целулоза е сравнително тежка
- някои дечица ги възприемат по-трудно заради вкуса

ПЛОДОВЕ
За
- имат сладък вкус като млякото и това прави прехода по-лесен
- подходящи са само нискокиселинни плодове - напр. банан или авокадо
- бързоусвоими захари, добра калоричност
Против
- плодовите киселини са сериозен проблем за нежното стомахче, дори в по-късна възраст
- детето може да изгради предпочитание към сладникавия вкус
- не могат да заместят хранене

ОРИЗОВА КАША
За
- слабоалергенна
- щадяща за крехкото храносмилане
Против
- кърмата/АМ са богати на въглехидрати и няма нужда първите храни да са житни
- не толкова разнообразен витаминен и минерален състав
- евентуално може да запича

и още по темата защо кашата може да не е първа храна

Цитат
Зеленчуците и плодовете имат по-богат витаминен и минерален състав. Месото също.
В началото на захранването храните се въвеждат бавно и в малко количество. Млякото остава основната храна. Следователно е важно тези първи храни да бъдат възможно най-ценни за растежа и като хранителен принос. Някои зеленчуци и плодове, както и месото, са по-разнообразни като източници на различни витамини и минерали. По тази логика, именно схемите, които препоръчват традиционно плодово или зеленчуково пюре за захранване, предвиждат и включване на месото в по-ранна възраст или в края на 6 м.(такива са повечето европейски схеми).

Кърмата е богата на въглехидрати. Нужни са повече белтъчини.
Не е нужно първата храна да бъде високовъглехидратна, каквато е оризовата каша. Освен това, в началото на захранването детето има нужда от повече протеини/белтъчини, тъй като с включването на твърда храна намалява приема на кърма и съответно на ценни белтъчини. Месото е добро допълнение в този случай и може да се въведе скоро след включването на някои плодове или зеленчуци. Зърнени храни имат неблагоприятно съотношение между белтъчини и енергийност (т.е. малко белтъчини в много калории), още повече когато са разредени с плодово пюре или вода.

Неутралният вкус на оризовата каша неквинаги е предимство.
Това важи най-вече за кърмените бебета, Според популярни теории едно изключително кърмено бебе е опитало вкуса на различните храни през кърмата. Счита се, че то би приело по-лесно храни с по-разнообразен вкус като плодовите или зеленчуковите пюрета.

Храните, които са естествен източник на желязо, са за предпочитане пред обогатените.
Оризовата каша е обогатена с желязо, но има мнения, че за едно кърмено бебе не е нужно да се внася целенасочено изкуствено желязо чрез кашите при захранване. За начало могат да се въведат някои зеленчуци и плодове, след това месо, а кашите се включват по преценка някъде между тези храни. Тъй като е най-добре тези каши да бъдат пълнозърнести като естествен източник на желязо, а пълнозърнестите храни не са подходящи за захранване, логично е кашите да се включат след първите храни.

Зърнените храни са тежки за храносмилането.
Оризовата каша е по-скоро изключение от това правило, но все пак не е лека за стомахчето. Трябва да се включи бавно и плавно, желателно е да се предлага поне 10-14 дни преди прехода към друг тип храна, за да се избегнат обичайните проблеми като подуване на стомахчето. Това обаче означава, че около половин месец детето няма да приема други храни с разнообразен витаминно-минерален състав като зеленчуците и плодовете, а това от своя страна отлага и въвеждането на месото (освен ако не се даде месо преди зеленчуците, както е според последните промени в някои схеми на захранване).

Последна редакция: пн, 03 авг 2009, 00:11 от Espa

# 226
Зе лено човече, аз съм малко объркана с кашите- понеже и аз знам за калориите, но на сестра ми на едното дете (в Америка) му бяха казали да яде оризова каша (като пъурва храна-с това захраниха), понеже беше наддала доста-т.е. за регулиране на кг.????

# 227
  • София
Здравейте и от нас!

Дадох на Йойо морков, много му хареса, но му се изринаха бузките. И сега да дам ли пак, колко лъжички? Ще има ли реакция от 2-3 лъжички, не искам да го затормозявам, ако наистина има алергия. И като е направил реакция на моркова, значи ли, че ще е алергичен цял живот?

Дадох млечна каша на Милупа с ориз и банан, много се чудих на млечната част, ама никъде не намерих безмлечна и реших да рискувам. Нямаше реакция, това значи ли, че мога да продължавам с млечните каши? Всички ли са с адаптирано мляко? Има ли разлика? На кутията пише просто "обезмаслено мляко"... newsm78

# 228
  • На бял кон в Pierrefonds
А дали не се е изринал, защото морковено пюре е попаднало върху бузките му? Ако е така е възможна подобна реакция. По принцип алергиите би трябвало да имат два симптома - обрив и повръщане, обрив и разстройство и т.н. Ако детето прави някаква реакция сега, това изобщо не означава, че цял живот ще реагира по същия начин. За него всяка храна е абсолютно нова и организма иска време да се нагоди.

Не виждам проблем да даваш млечна каша. На Милупа кашите са добри. На всички каши, мисля, пише обезмаслено мляко, но то е подходящо за бебета, т.е. адаптирано.

# 229
  • София
Ами, то имаше и нещо като разстройство и тогава вече си казах: да, алергия ще да е. Беше слузесто акото.

Мерси за отговора!  bouquet

# 230
autumnsphere, възможно е да става въпрос и за непоносимост (временна), не за алергия.Бих те посъветвала да се въздържаш за известно време от морков и останалите каротин-съдържащи плодове и зеленчуци. По-натам можеш да пробваш пак да даваш, увеличавайки постепенно количествата.Млечната каша също не е особено подходяща, това, че няма реакция не означава, че е ок за организма  Peace

# 231
  • София
Много благодаря за отговорите   bouquet

# 232
# 233
Autumnsphere, купи си безмлечна каша, не си слагай беля на главата. Туй е обикновено сухо мляко, аз доколкото помня, Йойо дори АМ не беше опитвал...

И стига с тия педиатърски митове и легенди, че кашите са само за кльощави бебета. Те са от същата книга като "кърмене на три часа" и "нощна пауза", не разбрахте ли?!
Зърнените храни са ценни за бебетата с всякакви килограми, точка.

# 234
  • София
Параход и Еспа, мерси за ценната информация! Добре че ви има! Hug

Мама ще папа кашаааа...  chef Twisted Evil

Последна редакция: пн, 03 авг 2009, 13:44 от autumnsphere

# 235
А може ли някой да напише примерна схема, как се въвеждат яденетата на бебтата- първо хранене(по кое време на деня), второ след колко време-по кое време на деня, кога започва изцяло да е някое хранене твърдо ит.н (че си правя схема по месеци и малко не мога да се ориентирам кога да е закуска и т.н.)

# 236
  • София
И стига с тия педиатърски митове и легенди, че кашите са само за кльощави бебета. Те са от същата книга като "кърмене на три часа" и "нощна пауза", не разбрахте ли?!
Зърнените храни са ценни за бебетата с всякакви килограми, точка.

Ами... при нас ситуацията е наобратно - педиатърката спомена мимоходом, че с каша, а аз се замислих за килограмите...  Embarassed
Ще видим другия този месец на прегледа, когато ще говорим подробно.

# 237
Мамчета,
Колко време трябва да се изчака с нова храна / в случая глутен/ след боледуване. Малката беше с бронхит към пневмония, 5 дена на инжекции. Изобщо как се процедира в случая? Докато беше болна бяхме само на кърма.

# 238
На мен ми предстои жълтъка. Имам една питанка - само в зеленчукови пюрета ли може да го слагам? И по-общо - с какви храни мога да го комбинирам?

# 239

Храни, към които е удачно да се добавя жълтък:
- в зеленчуково пюре
- в зеленчукова супа
- в зеленчукова каша
- към пресни пасирани зеленчуци като домати, краставица и др.
- в плодово пюре (има такива съвети за злояди деца)

Храни, към които не е удачно да се добавя жълтък:
- не се комбинира с месо в едно хранене
- не се комбинира с бобови храни
- избягва се комбинирането със сирене при възможност (най-вече под 1 год.)

можем да правим елда със сирене и масло като попара, ако не сме въвели още глутена

Това е най-хубавата солена комбинация с елда.
Маслото придава чудесен вкус на елдата, а сиренето пасва отлично.
Елда с малко масло и кисело мляко също е много вкусен вариант за малко по-късна възраст.
Елдата може да се готви като ориз - със зеленчуци или зеленчуци с месо.

Освен елда, същите комбинации стават с просо, киноа, амарант.
Хлябът от попарата може да се замести с всякакви зърнени храни - глутенови или безлгутенови, ядки или брашна.

Общи условия

Активация на акаунт