Примерна схема на захранване (17)

  • 39 438
  • 715
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 220

Храни, към които е удачно да се добавя жълтък:
- в зеленчуково пюре
- в зеленчукова супа
- в зеленчукова каша
- към пресни пасирани зеленчуци като домати, краставица и др.
- в плодово пюре (има такива съвети за злояди деца)

Храни, към които не е удачно да се добавя жълтък:
- не се комбинира с месо в едно хранене
- не се комбинира с бобови храни
- избягва се комбинирането със сирене при възможност (най-вече под 1 год.)
Благодаря много   bouquet  Heart Eyes

# 241
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 807
Калоян скоро ще навърши една годинка, но още не съм въвела жълтъка или по-скоро не го давам редовно. Давала съм няколко пъти да си опита когато съм правила за нас варени яйца и това е!!! Има ли някакъв проблем че не го давам редовно!!

# 242
  • Мнения: 128
Имам въпрос относно соевата кайма и именно дали мога да я предложа на сина си, който е на 1 г. и 7 м.? Не е вегетарианец,  Grinning нито пък ние. Просто ми свърши домашното месо и се запитах дали не е по-добре да давам соева кайма вместо да купувам от магазина, а тук не съм виждала био месо между другото!?

# 243
  • Мнения: 1 167
shesi Нямаш гаранция, че соята не е генномодифицирана.
Имам и аз въпрос На обяд правих домашно зеленчуково пюре. Моркова обаче нагарчаше. Малката го изяде обаче се зачудих дали трябваше да й го давам.  smile3537 Знам че се случва понякога зеленчуците да нагарчат нпр. краставиците или пък кайсиените ядки и това е защото съдържат някакво си вещество (забравих какво) Та въпроса ми е някой има ли инф. това нагарчане в моркова вредно ли е? Само да добавя - моркова е от село, не от магазина

# 244
  • Мнения: 133
Момичета, имам да дочитам последните две теми ( Embarassed), но имам спешен въпрос и се надявам да ме извините ако сте обсъждали в тях. Имам домашни праскови и кайсии и ми се иска да ги направя на сокче (зимнина) за сина ми. Някой правил ли е? Колко захар да сложа? Може ли да не слагам захар въобще? Колко време се варят след това шишетата? Разрових из търсачката, но не можах нищо да открия.  newsm78

# 245
  • Мнения: 1 153
Червената Соня, можеш да направиш пюре и да го замразиш (без да добавяш захар), а можеш и сурови да ги замразиш. Мисля, че е по-добре да запазиш целите плодове, не само сока.

# 246
  • Мнения: 133
secret girl , благодаря ти  Peace Аз и замразени ще направя (не разполагам с голям фризер и не мога да замразя голямо количество), но се чудех и за сокче или пък компот newsm78

# 247
  • Мнения: 798
Здравейте, мамчета.
Да се включа с питане. Момата ми е на 8 месеца и със захранването започнахме късно, като пропусках на моменти. Ужас, просто ми е по-лесно да кърмя  Embarassed
За сега яде основно тиквички, моркови, картоф с нещо (че не й харесва особено), чушка е опитвала, коприва. Днес пробва ориз (и не одобри). От плодовете: диня, пъпеш, банан, ябълка. Това е.
Днес излезнаха резултатите за хемоглобина и педи каза, че й е нисък и да почвам с месото. Но хич не искам. Смятам, че трябва първо разни каши, масло и сирене да въведа, да разнообразя зеленчуците и плодовете, пък за месо и яйца има време. На първото си дете ги дадох чак след годинка, ама пусто съм забравила подробности по захранването.
Кажете, моля, какво мога да дам за желязо, освен зелени зеленчуци и евентуално какво аз да хапвам, за да няма проблеми с хемоглобина.

# 248
  • Мнения: 641
лю, ето цитат от Косе Босе.
Ти защо искаш да отлагаш месото толкова много? До колкото знам съвременните тенденции са за по-ранното му въвеждане. Аз смятам на моя син след 5-6 дни да почвам с месото, захранваме се от 1 месец и е ял морков, картоф, тиква, тиквичка, броколи и пащърнак.
Цитат
Храни с високо съдържание на желязо
Зърнени храни
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Просо                     6.8
Елда                       3.9
Ечемик (глутен)     6.0
Овес (глутен)         4.6
Пшеница (глутен)  3.1

- Усвояемостта на желязото от пълнозърнестите храни е доста ниска поради фитатите и фибрите (напр. вареното просо съдържа около 1.0 мг желязо).
- Желязото като добавка (за обогатяване на каши и пр.) е по-ниско усвоимо от желязото от 'естествени' източници.
- Усвояемостта може да бъде подобрена по няколко начина:
  * прием едновременно с витамин С
  * накисване на зърната
  * отделна консумация на продукти, богати на калций


Месо
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Телешко месо           3.1
Пуйка (тъмно месо)  2.4
Пуйка (светло месо) 1.2
Пиле (тъмно месо)    1.6
Пиле (светло месо)   1.2

- Желязото от месото (хемовото желязо) се абсорбира най-лесно, за разлика от желязото в листните зеленчуци (нехемовото желязо).
- Желязото от месото се усвоява оптимално при комбинациш с 'железни' зеленчуци.


Зеленчуци (подходящи за 7-12 месец)
Съдържание на желязо (на 1 чаша):
Цвекло                        2.8
Леща (сварена)          6.6
Спанак (сготвен)        6.4
Грах (сварен)              1.2
Броколи (варено)       1.1
Брюкс. зеле (варено) 1.1

- Усвояването на желязото от растителен произход е до 10%.
- Когато се консумират едновременно храни с хемово и нехемово желязо се оптимизира усвояването на желязото.
- Витамин С също подобрява абсорбцията му.

# 249
  • Мнения: 798
Благодаря ти, Espa
Май момата утре ще закусва елда  Peace
Не бързам с месото, защото нямам достъп до чисто месо и вкъщи се опитвам да не ядем често. Бих го спряла, ама таткото не би  Mr. Green

# 250
  • Мнения: 280
Червена Соня Аз процедирам така. Плода се минава през мелачка за месо и псоле сока в малки бурканчета. Не слагам захар  Naughty
Затварям и варя около 5-10 мин, колкото да излезе въздуха. Мисля, че така се запазват повече витамините, отколкото ако се сварят. Плодове замразени озобщо не харесвам и немисля да правя и за малката. Замръзявам само зеленчуци  Peace

Последна редакция: вт, 04 авг 2009, 21:50 от marojinka

# 251
  • Мнения: 1 186
Запис  и отново се присъединявам към темата, че пак ми предстои.. Laughing

# 252
  • Мнения: 1 152
Пак ще попитам кога е оптимално въвеждането на месо?

# 253
  • Мнения: 641
Сасано , от Косе Босе за месото

Цитат
Количество месо по месеци
Зависи от педиатричната школа.
Зависи кога се въвежда месо (на 6 или 8 м.)
Зависи дали се предлага всеки ден.

Формула за количество месо
- започва се с 10 или 15 г
- всеки месец се увеличава с 5 или 10 г
- на 1 год. се достига количество между 30 и 80 г

Количество месо на 1 год.
Няколко примера за количество месо, което трябва да се достигне на 1 год. - най-често срещаната препоръка в различните схеми:
- българските: около 50-60 г
- руските: 70-80 г
- френските: 30 г
- испаноезични: 40-50 г или повече
- американските, канадските: 50-80 г
  и т.н.

грамажи на месо:
2 к.л. месо/пасирано или ситно накълцано/=10 г месо
2 с.л.месо=25 г месо
3 с.л. месо=40 г месо
1 с.л.месо=1 парченце 2х1 см=10-15 г месо
1/8 чаша=30 г
1/4 чаша=60 г

30 г е приблизително колкото кибритена кутийка

Кога месо
Месото се въвежда около 1 месец след началото на захранването (според европейските схеми) или около 2 месеца след това (според американските схеми).

Какво месо

За начало може всяко месо, което отговаря на две условия:
- крехко
- без мазнини
В повечето схеми на захранване като първо месо се посочват равностойно: птиче (пиле или пуйка), телешко, агнешко. Заешкото почти не се среща. На следващ етап се включва риба, свинско, бройлер или някои от червените видове месо.

Ред  на въвеждане
Редът на въвеждане няма значение или пък зависи в голяма степен от местните традиции. Препоръката да се започне с бяло птиче месо е по-скоро в смисъл да се започне с някакво крехко месо, без мазнини.

Пауза между видовете месо
Между първите 2 вида месо е добре да се направи пауза от около 20 дни или 2 седмици. Веднъж включено в менюто, месото се счита за въведено. Обаче тъй като е възможно детенцето да направи някаква реакция към състава на самото месо например, добре е да се въведе по класическото правило 3-4 дни. Така се дава и възможност да храносмилането да се приспособи.

Дни на въвеждане

Първият вид месо се въвежда се 3-7 дни. Дозата за 6-8 м. е около 15 г. Най-напред може 2-3 лъжички от готово пюре, после 1/3 бурканаче, после 2/3 в продължение на ден-два-три, после цяло. Може и по-бързо, по преценка. Зависи как ще се разпредели готовото пюре или дали ще се приготви домашно.
Когато се въвежда, месото се дава всеки ден. След това се редува през ден със зеленчуци (и жълтък, когато се въведе).

Колко често месо
До 10-12 м. се редува през ден месно и зеленчуково пюре. След 1 год. е добре месото да се включи по-осезаемо и да се предлага 5-6 пъти седмично.
Ред на въвеждане на месото
В повечето схеми на захранване няма изрична препоръка за реда на въвеждане на основните видове месо. Достатъчно е първите 2-3 вида месо да отговарят на 2 условия:
- крехко
- без мазнини
Такива могат да бъдат птичето (пиле или пуйка), телешкото, агнешкото, заешкото (макар че рядко се среща в схемите).
Не е задължително да се изредят всички видове „бели” меса, преди да се предложи телешко.

В някои схеми се започва с птиче месо, телешкото традиционно е втори вид месо.
В други схеми се започва с телешко като първи вид месо.

Време за въвеждане
Първото месо се дава всеки ден, както при всяка нова храна постепенно се увеличава дозата. След това се редува през ден с постно пюре или се предлага всеки ден месо от 8-12 м. нататък в зависимост от местните препоръки и педиатричната школа.
Между първото и второто месо е добре да има около 2 седмици.
С втория вид месо се захранва пак постепенно – целта е да се проследи алергична реакция и да привикне стомахчето към различен вид месо (конкретно телешкото е по-трудносмилаемо). Иначе като вид храна се счита за въведено.


Броколи + месо е отлична комбинация:
- броколито съдържа желязо, а комбинирането на 'растително' с 'месно' желязо подпомага по-ефективното му усвояване
- броколито е богато на витамин С, а това е един от най-важните фактори за по-добро усвояване на желязото

Риба
12 месец:
- повечето риби са силен алерген
- морската риба е по-силен алерген от речната (херинга, скумрия, сьомга, треска)
- риба тон и скумрия (от консерва) – имат високо съдържание на хистамин
8-10 месец:
- 40% от рибните алергии са към конкретен вид риба, а не изобщо (напр. хек е подходяща риба или всякакво филе)
- съдържа незаменими аминокиселини (повече от месото)
- съдържа полиненаситени мастни киселини (по-лесно смилаеми от животинските)
- рибата съдържа по-малко съединителна тъкан (лека за храносмилането)


Агнешко, телешко, риба – кога?
Месо въведено в 5-6 м. (ранно захранване)
- телешко: 6-7 м.
- риба: 6-8 м.
- агнешко: 7-8 м.
Месо въведено около 8 м. (късно захранване)
- телешко: 9-10 м.
- риба: 10-12 м.
- агнешко: 10 м.
Месо въведено около 8 м. (при алергично предразположение)
- телешко: 12 м.
- риба: 12-18 м.
- агнешко: 12-18 м.


Агнешко, телешко, риба – ред на въвеждане?
Група 1: пуешко; заешко; пилешко - домашно, био или пюре
Група 2: [телешко, говеждо; агнешко; пилешко - бройлер; свинско] + риба

Първо се въвеждат белите меса (Група 1), като редът на въвеждане може да е различен, няма строго правило. Пилешкото може да бъде алерген – за предпочитане е след пуешкото и заешкото (или дори след телешкото). Не е задължително всяко от трите меса да бъде въведено – например в някои схеми на захранване заешкото отсъства, предлагат се само пуешко и пилешко като първи вид месо.
После се въвеждат червените меса (Група 2), редът на въвеждане също не е стриктен. В някои схеми на захранване свинското (крехко и без мазнини) се предлага преди рибата и наравно с телешкото.
Рибата се въвежда преди червените меса или между тях, според етапа на захранване, традициите, вкусовете и/или желанието на детето.


Характеристики на видовете меса и риба
Агнешко
-> Слаб алерген (въпреки че има мнения и за обратното). В повечето източници агнешкото е сред слабоалергенните храни.
-> Възможно е да разхлабва.
-> В някои схеми на захранване (Италия, Белгия) се предлага сред първите видове месо след заешкото.
Телешко
-> Съдържа видово специфичен белтък. Има еднакъв антигенен състав с кравето мляко, сирене и масло – въвежда се внимателно (при АБКМ).
-> Много добър източник на желязо.
Риба
-> Най-често срещани алергични реакции спрямо: мляко, яйца, риба, соя, ядки, целина и т.н.
-> В някои схеми (Англия) се препоръчва по-мазна риба (мазнините са важна част от менюто на растящия организъм)
Дроб (пилешки)
-> Не се възприема като подходяща храна преди 10-12 м. (това е филтърът на животинския организъм за всички отрови, препарати и пр.).
-> Може да се включи в менюто между 7 и 9 м. (Англия, Испания и др.)
Морски дарове
-> Ракообразните са по правило алерген (раци, омари, скариди) - след 2-3 год.
-> Мекотели-алергени: миди, стриди (първостепенните съобразжения за изключване от менюто не са свързани с опасността от алергия)


По темата:
От 10 м. нататък – може и е препоръчително да се предлага месо поне 5-6 пъти седмично.

Относно честотата на предлагане безспорно има разминаване в схемите на захранване, въпрос на местни педиатрични традиции и географски ширини. Но има една обща препоръка: от 10-12 м. нататък в детското меню всеки ден трябва да присъстват месо, риба или яйце. На тази възраст месото може да се предлага 5-6 пъти седмично, риба - 1 път седмично, постно – евентуално 1 път седмично. Жълтъкът не е нужно да се редува с месото, достатъчно е да се предлага не повече от 2-3 пъти седмично.

Количеството за 10 м. – препоръките варират от 25 до 50 г дневно, което се равнява на 2-4 с.л. пасирано или ситно скълцано месо. Различията отново са въпрос на педиатрична школа. Има схеми, които препоръчват по-умерен прием на месо (напр. френските), като тази тенденция се запазва и след 1 год. Други схеми традиционно са по-настоятелни в това отношение (испанските, руските и т.н.).

Пюретата съдържат напълно достатъчно количество месо според някои стандарти и недостатъчно, ако се съпоставят с други.

Видът на месото е другото важно нещо, освен колко често се предлага и по колко. За възраст 10-12 м. е важно да се редуват различни видове месо, тъй като всяко от тях си има предимства в детското хранене. Свинското и агнешкото са напълно допустими и са добро допълнение към птичето и говеждото, рибата също може да бъде добра алтернатива на тази възраст.


Количествата и честотата на предлагане са доста условни, особено от гледна точка на вноса на желязо:
- Тъмното птиче месо съдържа около 2 пъти повече желязо от светлото.
- Телешкото съдържа около 4-6 пъти повече желязо от пилешкото.
- Важно е месото да се комбинира с подходящи зеленчуци, богати на желязо – това подпомага усвояването на двата вида желязо (хемово и нехемово).
- Усвояването на желязото зависи и от фактори като количеството мазнина и как са нарязани продуктите.

От гледна точка на белтъчините/протеините, добър еквивалент на месото са някои бобови храни, например лещата. Ако е въведена на възраст 10 м. и се предлага 1 път седмично или по-рядко, тя може да бъде алтернатива на месото поради високото съдържание на белтъчини (въпреки че те не са толкова добри).

# 254
  • Мнения: 1 152
Espa благодаря за намесата!   bouquet Значи не съм закъсняла и мога да започна в края на седми или началото на осми месец, нали?

Общи условия

Активация на акаунт