Примерна схема на захранване (17)

• 39 486
  • 715
  •   1
Отговори
# 150
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
Аз малко офф, но Espa, златна си с тези цитати на светилата в този форум  Hug
По твой модел и аз започнах да си събирам съвети в един файл, за да не задавам въпроси по вече обсъждани теми.
Малко ми е трудно обаче, защото темите са толкова много, нямат прочитане  newsm78

# 151
Преди да започна захранването, изчетох всички теми и извадих повечето постове на най-опитните експерти, на които имам доверие и ги смятам за компетентни. Единият файл е с различните продукти, а другият е с общи положения Simple Smile Ако ми се наложи да търся нещо, използвам find опция na Word. Ако някой има интерес, да ми пише на лични, мога да изпратя Peace

# 152
  • София
.

Последна редакция: пн, 27 юли 2009, 13:18 от oki4

# 153
Добро утро, момичета!
Имам една питанка. Днес ще въвеждам тиквичка и се чудя нужно ли е да я изкисвам след като е собствено производство, а от години не използваме изкуствена тор?

Аз миналата седмица питах за тиквичката и ми казаха да я изкисвам, ама не знам колко време.

# 154
Това е от Косе Босе:

Няколко неща, които могат да намалят нитратите:

* Подбират се средни по размер зеленчуци:
По-крехките и по-малките задържат повече нитрати, нужни за бъдещия им растеж.

* Зеленчуците се съхраняват в хладилник:
Топлината превръща нитратите в нитрити. Най-добре - в найлонова опаковка с отвор.

* Разрязват на 2-4 части и престояват в студена вода 10-30 мин.:
Губят се около 10-15% от нитратите, тъй като те са водноразтворими. Разрязването е важно най-вече за зеленчуците, които натрупват нитрати във вътрешността си. Някои дребни зеленчуци може да се накиснат цели.

* Варенето унищожава голяма част от нитратите, поне 20-40%:
Унищожава се и голяма част от витамините, тъй като зеленчуците се варят нарязани и обелени.

* Водата от варенето се маха веднага след сваряването:
В нея преминават голяма част от нитратите. Както и част витамините.

* Зеленчуците се заливат със студена вода:
Целта е да се охладят възможно най-бързо.

* Отстранява се най-нитратната част:
При чушките това е частта около опашката, при зелето и подобни зеленчуци – външните листа и кочана, при репичките и тиквичките – кората, при морковите и картофите – вътрешността, при цвеклото - най-горната част, при краставиците – частта откъм дръжката, при спанака – в проводящата тъкан и т.н.

* Сварените зеленчуци се консумират след приготвянето и не се претоплят повторно:
Така се образуват нитрити.

* Добавянето на витамин С намалява образуването на нитрозамини в организма:
Например няколко капки лимон към ястието може да възпре превръщането на нитратите и нитритите в опасните нитрозамини (макар че за този процес по принцип са нужни наистина големи количества витамин С).

# 155
Това е от Косе Босе:

* Добавянето на витамин С намалява образуването на нитрозамини в организма:
Например няколко капки лимон към ястието може да възпре превръщането на нитратите и нитритите в опасните нитрозамини (макар че за този процес по принцип са нужни наистина големи количества витамин С).

Обаче не трябва да се добавя витам C (лили лимон) докато се приготвя храната , от топлината винамин С изчезва (или поне намалява доста)

# 156
Наистина вече са много темите  Laughing Когато аз започвах захранването бяха само 5,изчетох ги и си записах всичко важно,после започнах и много линкове да си пазя.

Elena_d,разбирам те много добре.И при нас беше същата ситуация.Хубавото е,че има светлина в тунела-с напредване на захранването стомахчето се регулира и нещата се оправят.
Симона започна да ходи редовно всеки ден около 9 месечна възраст/2.5-3 месеца след захранването/.

Как да се справя със запека? Може ли да давам храни наведнъж без да ги въвеждам постепенно? Благодаря!
Това не е добра идея,така само може да се влоши положението със запека.
Храните трябва да се въвеждат постепенно/3-5 дни/,за да има време стомахчето да свикне с тях,да се проследи евентуална реакция към дадена храна.
Бързото увеличаване на количеството пюре също може да е една от причините за запек.
Даването на лактулоза  не е за предпочитане-така червата стават лениви и проблемът се задълбочава.
Редувай разхлабващи и запичащи храни,прави масаж на коремчето и притискане на крачетата,предлагай вода и нещата би трябвало да се оправят.
Аз всеки ден давах разхлабващо/регулиращо плодово пюре-сини сливи,круши или манго и определено имаше ефект.

# 157
Здравейте мами, занимаващи се с изкуството, наречено "захранване". Laughing
Аз захраних на 6 месеца, в момента бебката е на 7. До момента съм въвела оризова каша, морков, картоф, тиквичка, пащърнак и ябълка. Захранването ни върви трудничко, от гледна точка на това, че е без особена охота и рядко отваря устичка с желание. Най-голямото количество, до което сме стигали е около 60 гр. пюре. Опитвам да не се тревожа прекалено, особено като ви чета, че повечето бебета така реагират в началото. Остава ни само да се надяваме, че ще се адаптират към новата храна..Simple Smile Тя например в началото хареса моркова,но вчера и днес не го искаше. Пащърнакът и тиквичката също, за мое най-голямо учудване, се харесаха на някакъв етап. Но след няколко лъжички обикновено и се изчерпва ентусиазма, а понякога и изобщо не отваря уста. Случва ли ви се и на вас така? С 2 думи някои дни караме само на мляко. Достатъчно ли им е  Thinking
Сега съм решила да включа каша от елда. Искам да ви попитам удачно ли е това сега и мога ли след кашата веднага да включа месо като са различни видове храна?

# 158
Здравейте пак.
Сега имам няколко въпроса и наистина ще се радвам, ако някой, който е в час ги коментира. Пиша тук, защото след всичко което съм изчела, правя глупости и не мога да систематизирам информацията както трябва /явно с родителството си губя способностите да свързвам нещата/.
Приготвила съм си въпросите /утре ще питам и педи, но ме съмнява тя да ме ориентира - в случая разчитам на вас  Peace/. Задавам тези въпроси, защото за 3ти път прекъсвам даването на твърда храна, заради запек /явно нещо не правя както трябва/.

1. Как въвеждам нова храна, при положение, че от вече въведената съм достигнала количество около 100 грама /честно казано никъде не видях как става този номер. напр:въвеждането на първата храна при Марти - ябълка - стана безупречно, а след това въведох круша, но мисля че не стана добре. Тогава се прояви и запека, та до сега./
- давам 2-3 лъжици от новата + предната за да достигне 100 гр - количеството е примерно
- само 2-3 лъжици от новата храна
- правя комбинация от двете
- давам цялото количество 100 гр от новата

2. Как въвеждам зеленчуково пюре/каша/месно пюре след като съм въвела плодово вече
- давам 2-3 лъжици заедно с плодовото
- давам само 2-3 лъжици зеленчуково, без плодово
- кога започвам да го давам - сутрин или за обяд
- може ли да давам сутрин 100 гр плодово, после 3-2 лъжици зеленчуково наобяд, докато увелича количеството

3. Как давам въведена вече храна? Може ли сутрин да дам един вид плодово, а следобяд сруг вид плодово пюре? Кашата сутрин или следобяд е по-добре да се дава?

4. Мога ли да дам нова храна наведнъж цялото количество? /вече разбрах че не мога, много благодаря ерота   bouquet/

5. Какво е препоръчителното количество, което да достигна от пюретата - продължавам да кърмя все още.

Много благодаря предварително на всички, които ще отговорят.   bouquet

Едно разбрах аз при захранването - колкото по-малко са чели разни майки, толкова по-добре се справят. Аз съм като пиле в кълчища, чак ми иде да викам  #Cussing out.

# 159
felicidad17, gundie, благодаря за отговорите   bouquet
Аз не можах да ги изчакам и за всеки случай изкиснах тиквичката, обаче нарязана на кубчета. Но не изхвърлих малкото вода, която беше останала от варенето  Embarassed. Обаче ако това е вярно:
Това е от Косе Босе:

Няколко неща, които могат да намалят нитратите:

* Подбират се средни по размер зеленчуци:
По-крехките и по-малките задържат повече нитрати, нужни за бъдещия им растеж.

значи не съм сбъркала много. Тиквичката не беше в първа младост  Mr. Green
Между другото на Влади му хареса  Simple Smile .

elena_d, не си сама в калчищата. Ние имаме проблемно акане откакто се е родил. От понеделник започнах захранването с картоф, който е запичаща храна и вече няколко дена ака редовно   Crazy . А гледам че вие сте се запекли от разхлабваща храна  newsm78

# 160
Елена, ще ти дам пак на Косе Босе указанията, но само по два въпроса, на другите и идея си нямам  Thinking:

1. Как въвеждам нова храна, при положение, че от вече въведената съм достигнала количество около 100 грама /честно казано никъде не видях как става този номер. напр:въвеждането на първата храна при Марти - ябълка - стана безупречно, а след това въведох круша, но мисля че не стана добре. Тогава се прояви и запека, та до сега./
- давам 2-3 лъжици от новата + предната за да достигне 100 гр - количеството е примерно
- само 2-3 лъжици от новата храна
- правя комбинация от двете
- давам цялото количество 100 гр от новата

Как се въвежда нов продукт (следват няколко варианта):
- 1 лъжичка нов продукт към въведен, после 2 лъжички нов за сметка на по-малко количество въведен и т.н. (предимство: така детето приема по-лесно новия вкус)
- първо се дава 1 лъжичка нова храна, после се дохранва с въведената (предимство: така детето усеща чистия вкус на новите храни) Аз лично съм се спряла на този вариант.
- дава се 1 лъжичка нова храна и се дохранва с мляко, после 2-3 лъжички плюс мляко и т.н. (предимство: така се въвеждат храни, които трудно се комбинират с въведените, или се включва второ хранене за деня)

5. Какво е препоръчителното количество, което да достигна от пюретата - продължавам да кърмя все още.

Примерни количества за твърда храна:
6 месеца -100-120гр.
7-8 месеца = 160-170 мл
9-11 месеца = 180-190 мл
Ако детето иска още, трябва да се продължи с мляко, колкото иска да пие.
Такива са и препоръките на СЗО за активни кърмачета.

За първите 2-3 седмици от захранването достатъчно било около-40-50 гр. пюре. Според мен лично е хубаво след като имате проблеми със запека да увеличаваш количеството мноого плавно. А ако правиш домашни пюрета гледай по-течни да стават - аз лично в началото ги правех доста гъсти и май така му докарах запек. Сега гледам да съм по-внимателна и с консистенцията, и с количеството, и с времето за въвеждане на нов зеленчук. Освен това му пробутвам вода, колкото мога (с лъжичка става само, биберона не знае какво да го прави  Crazy) и му правя редовно упражнения за перисталтиката - свивам крачетата към коремчето, масажирам му коремчето доста често и се надявам, че всичко това ще даде резултат да няма повече запичания  Praynig

Ами от мен толкоз, дано другите се включат и по останалите ти въпроси  Hug

А - и само да добавя по тоз повод:

От понеделник започнах захранването с картоф, който е запичаща храна и вече няколко дена ака редовно   Crazy . А гледам че вие сте се запекли от разхлабваща храна  newsm78

Пак Косето Босето беше казала (абе, Косе, ти книга ще напишеш вече с нас, ако не си написала де  Rolling Eyes  Hug), че е възможно да се запекат от разхлабваща храна и да се разстроят от запичаща, защото стомахчетата им не са свикнали още на новата храна и не могат да я "разпознаят" като разхлабваща или запичаща  Peace

# 161
От понеделник започнах захранването с картоф, който е запичаща храна и вече няколко дена ака редовно
А гледам че вие сте се запекли от разхлабваща храна  newsm78

Да, съвсем нормално за началото на захранването.
Стомахчето е било само на мляко, откъде да знае коя храна е запичаща и коя разхлабваща, храносмилателните ензими започват да се настройват към твърдата храна и т.н.

Както са споменали другите дами, в началото на захранванео вниманието е не само върху съчетаването на разхлабващи+запичащи храни, но и върху предлагането на достатъчно течности и бавно вкарване на новите храни за няколко дни.

(абе, Косе, ти книга ще напишеш вече с нас, ако не си написала де  Rolling Eyes  Hug)
Между другото, в момента съм се заела да събера основните неща и да ги организирам по теми и глави.
Плюс съответните източнци. Който иска, да чете - в постовете тук нямам време за цитати, защото на 5 реда написано източниците са още толкова...

# 162
Между другото, в момента съм се заела да събера основните неща и да ги организирам по теми и глави.
Плюс съответните източнци. Който иска, да чете - в постовете тук нямам време за цитати, защото на 5 реда написано източниците са още толкова...

[/quote]

smile3501 smile3501 smile3501 newsm20 newsm20 newsm20
Чакам с нетърпение (вместо да се ровя и да си свалям цитатите ти) newsm44 newsm44 newsm44

# 163
Здравейте, мами! За първи път се включвам, но ви чета най- редовно. Бебка е на 7 мес. и 10 дни, захраних на 5. Кърмя на поискване, не съм заместила хранене. Имам нужда от вашия съвет. От началото на 7- мия месец захраних с месо /пуешко/, но сега не знам как да продължа- с друг вид месо или глутен. Ако е с месо какъв интервал от време трябва да има за другия вид месо или да редувам с глутен- никак не ми е ясно това. И още нещо- мислите ли че след като аз и други членове от семейството сме с хранителни алергии /аз от няколко години нямам проблеми вече/, трябва да изчакам с млечните продукти до годинката или може по- рано. Благодаря ви предварително, голяма помощ и подкрепа сте ми!

# 164
maznislava, и аз като felicidad17 изчетох доста от темите /не смогнах всичките Embarassed/ и вадих в един уърдовски файл – напарвих му съдържание и сега много лесно си правя справки. Ако искаш /или някой друг/ пишете ми на лични и ще пращам файла
elena_d, аз успявам да пробутам водичка с чашка с мек накрайник – с биберон не става – само го дъвче и то веднага след пюрето, явно тогава има нужда от водичката. Изпива около 20 мл, но съм доволна, колкото - толкова. Въвеждам много плавно храните – за 20 дни съм въвела 3 зеленчука, днес за първи ден вкарвам четвърти и да чукна на дърво не е имал проблем, единствено след тиквата имаше 1 ден пропуск, но се оправи от моркова / и Сами на обратно ги разпознава храните като запичащи и разхлабващи Laughing/. Не мога много да ти помогна по другите въпроси, освен тук
Цитат
2. Как въвеждам зеленчуково пюре/каша/месно пюре след като съм въвела плодово вече
- давам 2-3 лъжици заедно с плодовото 
не смесвай плодове със зеленчуци в едно хранене  - от Косе Босе
Цитат
Зеленчук и плод не е добра комбинация за стомахчето. Плодовите захари ферментират по различeн начин, смилаемостта на целулозата е различна и т.н. Изключение са комбинациите морков+ябълка, както и тиквата, тъй като се счита и за зеленчук, и за плод.
sirena_si, аз също съм планувала в началото на 7 ми месец месо, след това безглутенова каша, плодове,втора безглутенова каша, втори вид месо и през осми – глутен. Между първото и второ месо е добре да има пауза от 2 седмици или 20 тина дни. По другите въпроси не мога да съм ти от помощ  Sad

Общи условия

Активация на акаунт