Сладки изкушения от Италия

• 25 514
  • 74
  •   1
Отговори
# 60
Ето я рецептата за ноктите и специални благодарности на Рени

100 грама пудра захар
1 чаена лъжичка суха мая
100 грама масло
1 прахче ванилия
1 яйце
280 грама брашно
1 чаена лъжичка конфитюр
щипка сол
и белени бадеми за ноктите

# 61
аз имам въпрос за канолите: не съм виждала в бг такива тръбички за пържене. някакви идеи с какво мога да ги заместя? или пък въпрос към италианките - възможно ли е да се поръчат и изпратят през сайт, или пощенска пратка  Rolling Eyes??
видеото е на маурицио сантин, нали? много харесвам неговите рецепти.

# 62
Може да си направиш цилиндърче от нагънато, намачкано алуминиево фолио. Може да си намериш някакво метално цилиндърче от някои железарски магазин, на стругар може да си поръчаш, ще ти направят. На мен ми е попадало в ръцете, никелирано, ама не се сещам накъде е сега.

# 63
Канолите са много интересен десерт Peace

Lois
,
надявам се да споделиш с нас какво се е получило  Hug

Ето и една лесна рецепта, за слакиш, който може да бъде съхраняват известно време и е добра компания към чаша чай в студените следобеди.  Simple Smile

Bensone cake

·   750 гр. брашно
·   7 яйца
·   250 гр. захар
·   250 гр. масло
·   настъргана лимонова кора
·   15 гр. суха мая
·   100 мл. прясно мляко

за поръсване
·   50 гр. едра захар
·   20 гр. пудра захар

Разбийте маслото и пудрата захар с помощта на миксер. Добавете яйцата и млякото и разбийте добре. Разбъркайте маята с брашното, добавете настърганата лимонова кора и разбъркайте с яйчената смес до получаването на нелепнещо тесто.

Разделете тестото на 2 и оформете от всяка част по едно руло. Оформето рулото във формата на буквата S.
Намажете рулата с малко разбито яйце и наръсете с едрата и пудрата захар.

Печете в загрята фурна, на 180С за около 40 –45 мин.
Сладкишът може да бъде съхраняват в добре затворен съд няколко седмици.

# 64
Една интересна рецепта за кекс, подходяща за идващите празници.

Кекс Маргарита

6 порции

150 гр. захар
150 гр. масло
130 гр. нишесте
4 жълтъка
4 белтъка
3-4 с.л. коняк или друг ароматен алкохол
настъргана лимонова кора от половин лимон

Маслото се оставя да омекне на стайна температура. Разбива се на пяна със захарта. Един по един се добавят жълтъците. Разбива се на еднородна смес, добавя се нишестето и настърганата лимонова кора. Подправя се с коняка.

Белтъците се разбиват на твърд сняг и с помощта на лопатка внимателно се смесват с другата смес.

Откопчаваща се форма се намаслява и се изсипва тестото.
Пече се около 35-40 мин. на средна температура.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

# 65
Някой има ли рецепта за сорбето ?

# 66
Някой има ли рецепта за сорбето ?
Ето видео рецепти за сорбето.
http://www.youtube.com/watch?v=c4dEDvnafYU&feature=related

# 67
А някой да знае как точно се приготвя блата за сицилианската касата.....? Гледах в интернет и не мога да разбера точно. В държавата, в която живея има куп автентични италиански ресторанти  (собствениците и персоналът са италианци), но никъде не се предлага този десерт, явно е доста специфичен. Яла съм касата в Палермо и макар че е доста сладка, супер много ми хареса. Ако има някой сред вас, който да има малко повече светлина по въпроса?

# 68
  • UK
http://ricette.giallozafferano.it/Cassata-alla-siciliana.html - това е рецептата за касата сичилиана, не изглежда лесно (поне за мен) давам преводче, но е добре и да се гледат картинките от линка:

Продукти за пълнежа:
1 ч.л. канела, черен шоколад на люспи- 100 г, захаросани плодове на кубчета- 50 г, рикота 800 г, 50 г шамфъстък, 3 лъжички ром, 2 пактчета ванилия, 500 г пудра захар, пандишпан (приготвен по рецептата от http://ricette.giallozafferano.it/Pan-di-Spagna.html)

Продукти за тестото:
200 мл вода
зелена боя за сладкиши (няколко капки)
200 г брашно от бадеми
200 г захар
пакетче ванилия

Продукти за глазурата:
вода (или вода,ароматизирана с портокалов цвят)
пудра захар

За декорация: захаросани плодове

Приготовление:
Пригответе пандишпана по горепосочената рецепта и го оставете да изстине (добре е да се приготви от предния ден, за да не се троши когато го режете).
Минете през ситото прясната рикота и с дървен лъжица я смесете с пудрата захар, ванилията, канелата и някакъв сладък ликьор като ром или мараскино, бъркайте докато получите гладък и мек крем. След това добавете към сместа шоколада, шамфъстъка и захаросаните плодове, нарязани на ситни кубчета.
Пригответе зеленото тесто като в тенджерка смесите 200 г захар и 200 мл вода. Кипнете сместа и в момента, в който захарта започва да става на конци, махнете съда от огъня, добавете 200 г брашно от бадеми, боята за сладкиши и ванилията. Бъркайте до придобиването на хомогенна смес и я изсипете върху мраморна и навлажнена повърхност. Веднага щом изстине, се размесва докато стане гладка и компактна.
Нарежете пандишпана хоризонтално на 4 диска. Застелете форма за торта с високи стени и диаметър 21 см с намазнена хартия за печена и поставете първия диск пандишпан на дъното, покрийте и стените с парченца пандишпан и зелено тесто (използвайте един от четирите диска пандишпан), като използвайте крема с рикотата или мармалад от кайсии за да ги залепите за хартията. След това изсипете във формата половината от крема, загладете добре и покрийте с още един диск пандишпан, повторете същата операция с останалия крем и накрая покрийте с последния диск от пандишпана. Сложете формата в хладилника докато кремът се стегне добре. Когато се охлади добре, извадете тортата от хладилнка, отстранете я от формата като я обърнете върху подходяща чиния и я покрийте с глазурата, приготвена от смес от вода  и пудра захар (които сте бъркали до придобиване на гъста смес). Оставете глазурата да се стегне и гарнирайте касатата със захаросани плодове.

# 69
Благодаря ти, Ljoli     bouquet

Там, където виждам аз лично трудност е именно в този така наречен 'испански хляб', явно нещо подобно на пандишпан. Но наистина блатът беше особен. Освен това на някои места в интернет се споменава добавянето на алкохол Maraschino, като гледам е вид черешов сладко -горчив ликьор..... Та ще трябва да го търся и него  Wink
Много съм се засилила да я направя, независимо че имах един несполучлив опит вече...

# 70
  • UK
Да,да, Pan di Spagna е точно пандишпан. Трябва ли ти превод на рецептата?

# 71
Grazie Ljoli, ma voglio di provare a tradurrlo da sola  Simple Smile

Не говоря италиански, но поне като си превеждам разни неща (текстове на песни най -вече) се опитвам да понауча нещичко.

(нямам идея дали съм написала правилно горното изречение  Mr. Green)

# 72
Да не забравяме и прекрасния италиански сладолед, нищо че навън вали сняг. Само като се сетя и започвам да се  облизвам.
Черпя ви и вас по един сладолед. newsm24

Между другото бях изключително приятно изненадана от това, че навсякъде се предлагаше и соев сладолед с десетки вкусове, който по нищо не отстъпваше на нормалния. Отядох си на сладолед, иначе млечния не ми е препоръчителен, заради заболяване.

# 73
  • UK
Да, сладоледът е страхотен. Яла съм и сладолед от ориз (оризово мляло предполагам)- продават го съвсем близо до мястото, където живеех. Много е вкусен. Понеже имам чувствителни зъби и от студено някой път изтръпват, много ми харесват и т.нар. семифредди (полу-студени)- нещо смесено между сладолед и мус.

# 74
Много вкусотии Hug

Общи условия

Активация на акаунт