Използвате ли Calgon (или друг препарат против варовик)

• 73 046
  • 129
  •   1
Отговори
# 105
Десет години си използвам пералнята без Калгон. Сега наскоро няколко месеца използвах Калгон. Не забелязах промяна в прането. Направи ми впечатление, че е доста скъп и вероятно на някакви ментета бях попаднала в Метро, защото прането ми беше пълно с пясъци.  ooooh!
Майка ми използва 20 години пералня Перла 05, без Калгон и по едно време /през 90-те/ переше с настърган обикновен сапун.  Crazy

# 106
Ванилия, една кутия за година Shocked
По колко слагаш на пране/грамове, лъжици / и колко перални пускаш за година?
Може и да не е за година, но поне 10 месеца има. Слагам на око, вероятно колкото 1 супена лъжица, не знам колко е дозата, но нали и в праховете има. Сега нямам кутия да видя колко грама е, защото последно купих течен, но няма да повторя повече - много бързо върви.
Пускам по 3-4 перални на седмица.

# 107
При твърдата вода дозировката е 50 грама т.е. поне 3 лъжици на пране по упътване

# 108
  • Сф
Значи за Калгона..
Познавах една дистрибуторка- от тези, които висят по Метро например да зарибяват хората, та тя ми е казала, че Калгона е абсолютно безмислен за София, доколкото помня, защото водата ни не   е варовита, като в Германия например.
Абе общо взето не е за бг пазара изобщо!

# 109
Значи за Калгона..
Познавах една дистрибуторка- от тези, които висят по Метро например да зарибяват хората, та тя ми е казала, че Калгона е абсолютно безмислен за София, доколкото помня, защото водата ни не   е варовита, като в Германия например.
Да. Нали? Тук някъде из форума една потребителка беше показала снимка на варовик, натрупан в цедката на батерия за чешма. И това в Белгия мисля. Беше наистина потресаващо количество, натрупано за един месец. Спомням си преди години у дома бойлерът беше отказал и като дойдоха майсторите, просто извадиха половин кофа варовик и това за 20 години експлоатация.  Crazy

# 110
Значи за Калгона..

За София съм съгласна. Но България не е само София. Във Варна например водата е много варовита.

# 111
При нас водата е много варовита. От "Калгона" установих, че полза няма, а е и много скъп. Сега ползвам на САНО един препарат, сипва се веднъж на няколко месеца и се пуска без пране.

# 112
В различните райони водата е с различна твърдост.
Не може да попиташ ползвате или не и според резултатите в анкетата и да го правиш.
Ако повечето потребители на този форум са в София или други райони с в които водата е мека, а ти в Русе или Разград, където водата е много варовита не ползваш, не значи, че няма нужда.
 Peace

# 113
Май не сте четили предишните теми за калгона, а? Laughing

# 114
Наистина не съм. Може ли кратко резюме?  Praynig

# 115
точно това чукане чаках Mr. Green

Калгон е препарат за омекотяване на водата в перални- за по-лесно и по-качествено пране.
От къде научихте за него: - от супер-рекламата?
А забелязахте ли, че не се рекламира подобряване на прането, а само опазване на пералните?
Защото- във всички съвременни прахове има подобна добавка и съобразявайки дозите, улеснявате прането и си пазите машината.
За районите с много търда вода / Русе, Варна, Пловдив/ вече съм съгласен: използването на подобен продукт е допустимо. Но не калгон. Той е ерзац и е адски скъп. Има подобни, много по-достъпни, на други фирми, а и по-качествени. Икономически, по-оправдано е тяхното ползване. Ако се спазва дозата на калгон, излиза че всяка година си плащате още една пералня. Дори по-практичен и изгоден вариант е вместо такъв препарат, да си пускате едно почистване на машината с препарат за премахване на варовик на няколко месеца , отколкото на всяко пране да добавяте румънски калгон 50 грама. Та новите перилни препарати перат вече с 35 мл, което е 30-тина грама. Laughing
Бе ми приятно bowuu

# 116
Ясно. Затова значи, докато ползвах Калгон, съсипах доста цветни дрехи - станаха на петна.  Crazy
Благодаря за инфото, Дедо.  Peace

# 117
Скоро ни се наложи да отваряме едната ни пералня за смяна на лагер. Аз съм я ползвала 8 години, а квартиранти 3. Не сме ползвали Калгон. Водата ни е много варовита. Нямаше никакъв варовик по барабана. Майсторът който я отваряше, каза че варовик се отделя когато водата се загрява над 90 градуса. Аз такава програма не ползвам.

# 118
  • Варна
Майсторът който я отваряше, каза че варовик се отделя когато водата се загрява над 90 градуса.
Да сме по-точни е около и над 60°. При 30°-40° програми възможността за поява на варовик е ∞(бекрайно) малка. Дори и при 60°, както и колегите по-горе казаха, праховете и геловете съдържат антикалциращи съставки, които предотвратяват образуването на варовик. При 90° е маааалко по-опасно, но пък се пере толкова радко на такава програма, че образуването на варовик ще е нищожно в сравнение с вложените пари за Calgon. Всичко е маркетинг. Така че, спестете от Калгона и си вземета качествен немски прах/гел  и/или омекотител и си перете безгрижно.

# 119
Аз използвам винаги или Калгон или Апта(има го и на прах и на таблетки),само че никъде не мога да намеря течен Калгон,защото ако е течен със сигурност ще ми е по удобно,защото когато е на прах винаги остава в чекмеджето и стои едно такова замръзнало сякаш.От Стара Загора съм,ако някой знае къде има и колко струва да каже,обиколила съм много магазини.На мен майстор ми каза винаги да слагам подобно,защото смених гумата ,тъй-като беше мухлясала и не можеше да се изтърка,всеки път я бърша след пране и оставям вратата отворена и как мухляса нямам си на идея,той каза че най-вероятно гумата не е качествена и за това.Също така съм си взела един препарат,който се слага в барабана пуска се празна пералнята и така почиства цялата пералня отвътре,тръби,барабан и  т.н.после мирише хубаво.Ада вметна само че като беше мухлясала гумата дрехите миришеха винаги на ужасно,какви ли не прахове,омекотители и все миришеха на мухъл,че след пране ги пръсках с парфюм,откакто я смених,няма такъв неприятен мирис,обаче все не ми миришеха така хубаво както на рекламите дават,какво ли не слагах докато не открих новия silan soft & oils,да ви кажа страхотен аромат,слагам по една капачка пълна,ама още в началото защото не мога да разбера кога е последното изплакване,а и понякога пускам пералнята преди да излезна на някъде и после дрехите ухаят страхотно.

Общи условия

Активация на акаунт