Uraaa! Плуване за бебета!!!!! - 4-та част

• 86 216
  • 496
  •   1
Отговори
# 195
За мен проблемът е точно, че искам басейн в СОФИЯ. Този в Банкя е доста хвален и евала, че го има. Но за съжаление ми е доста далеч и неудобен. Аз не проумявам как може да сме европейска столица без такова съоражение.  Shocked Явно никой не се е сетил за ползите от бебешката водна гимнастика и плуване. На никой не му пука...

Може и аз като се затопли да проверя условията в Спартак за детския. Помня преди години, че беше доста по-топъл от олимпийския. Ако трябва да бухна детето си в ледена вода като в тази там просто не бих колкото и мерак да имам да учим малката да плува и обича водата от малка.

# 196
  • София
Проверете в Спартак. Не знам в момента какво им е статуквото. Имаше слухове, че ще се връща на собствениците си.
Знам, че преди там се провеждаха рехабилитациите на деца с увреждания.
Аз бях звъняла в Новотела, но става дума за плуване на деца над 3годишна възраст.

# 197
за тези които банкя им е далече, защо не се комбинирате няколко мами с една кола да ходите в определен ден? аз бих се навила да участвам в такова начинание (имам и кола) но беба е много малка още

# 198
  • София
skarida5, малко ти е детето още. Вие сте за домашни упражнения, в лиген, вана.
На басейн след 5-6 месец.

# 199
skarida5, малко ти е детето още. Вие сте за домашни упражнения, в лиген, вана.
На басейн след 5-6 месец.
да де, и аз това казах Simple Smile но март месец като отвори банкя тъкмо ще направи 5 месеца. мисля към 6тия някъде да почна да я водя

# 200
Аз също ходих веднъж с моя пъпеш в Банкя, но скоро четох в една книга, че плуването за бебета всъщност не е толкова полезно. Там пишеше, че по принцип бебетата имат повечко мазнинки и затова се задърват на повърхността и едно дете няма да се научи по-бързо да плува, ако го водят на басейн от бебе. Отделно пишеше, че нагълтването на вода за бебета е много опасно, защото имат малко кръв и дори малко вода може да разреди натрия в кръвта им и това води до шокове и дори изпадане в кома, часове след басейна. Това малко ме разтревожи, въпреки че и аз искам да водя малчо на плуване. Какво мислите?

# 201
На "Спартак" водата в детския басейн е ок. 30 градуса. Там проблемът е в съблекалнята. Преди 2г. имаше термометър, който не се вдигаше над 18 градуса, но когато направих забележка, термометъра изчезна. Да, все още има групи за деца с увреждания, както и индивидуална работа с по-малките деца с увреждания.

3M, коя е тази книга? Аз доста съм изчела по въпроса, но на такова нещо не съм попадала.

Последна редакция: пт, 07 яну 2011, 11:52 от AnMary

# 202
  • София
Аз също не съм попадала на подобна информация и ще ми е интересно.
В България сме доста изостанали по отношение на плуването за бебета. Ако има някаква сериозна опасност за децата не мисля, че на запад ще е толкова популярно занимание.

Синът ми тук - http://www.youtube.com/watch?v=9S-uocjqF1E - е две седмици преди да навърши 2г.
А има деца с доста по-добри постижения.

# 203
Книгата се казва "Какво те чака през първата година на детето" и е американска, българското издание е на ИК Емас, 2005 година. Книгата е много подробна и я чета, въпреки че не съм съгласна с всичко. Ето какво пише за плуването:

"В желанието си да ги направят "водоустойчиви", родителите често записват бебетата на курсове по плуване. Но според Американската академия по педиатрия, както и по мнението на редица други специалисти, курсовете по плуване не са особено подходящи за бебета. Въпреки че е лесно да научиш пълзящото бебе да се задържа във водата - малките деца се задържат лесно във водата, защото имат по-голям процент телесни мазнини от възрастен, не е възможно да ги научиш да използват това умение при застрашаваща живота ситуация. А и уроците по плуване в бебешка възраст не ги правят по-добри плувци, отколкото ако започнат да се учат по-нататък през детството. Съмненията по въпроса доколко децата под тригодишна възраст имат"полза от уроци по плуване, са доста сериозни. Освен това използването на обществени басейни в толкова ранна възраст увеличава риска да се получи диария (поради поглъщането на бактерии с водата), болки в ушите и кожни възпаления.
Това не означава да не помагате на бебето да се чувства по-приятно във водата. Преди да се гмурнете с него в басейна обаче, съблюдавайте грижливо следните моменти:
- Не бива да топите бебето в какъвто и да е басейн или водоем, преди то да контролира добре главата си, тоест преди да я вдига рутинно до 90 градуса. Ако не е овладяло това умение (обикновено 4-5 месец), има опасност главата да потъне случайно под водата.
- Бебе, с независимо какъв здравословен проблем, включително чести ушни инфекции, може да играе във вода само с разрешение на педиатър.
Бебе, което обича водата и е свикнало с нея, е изложено на по-голяма опасност, когато се намира близо до вода от бебе, което се страхува от нея. Изобщо не оставяйте бебето без надзор край вода, дори то да е вземало уроци по плуване. То може да се удави, дори при дълбочина по-малка от 2,5 см, за по-кратко време, отколкото е нужно да се отговори по телефона. Ако се налага да се отдалечите дори за секунда, вземете бебето с вас.
- Лицето на бебето да не се потапя под вода. Въпреки че бебетата спират инстинктивно да дишат, когато са под вода, те продължават да преглъщат. Поглъщането на голямо количество вода, което правят много бебета по време на игрите под вода, може да разреди кръвта и да доведе до водна интоксикация. Разводняването на кръвта причинява опасно снижаване на нивото на натрия. Последващото подуване на мозъкае в състояние да предизвика неспокойствие, немощ, гадене, треперене на мускулите, ступор ( двигателно вцепеняване) и дори кома. В сравнение с възрастните, бебетата са заплашени много повече с интоксикация от вода, поради по-малкия обем на кръвта си (не е нужно кои знае какво количество вода, за да се разреди). интоксикацията с вода е състояние, което се установява трудно. Докато е под водата, бебето не показва никакви признаци и симптомите се появяват три до осем часа след нейното поглъщане, затова често проблемът не се свързва с плуването.
Потапянето под вода увеличава риска от инфектиране, особено на ушите и синусите, както и от хипотермия (опасно снижаване на телесната температура).
- Поясите, дюшечетата и другите надуваеми приспособления създават фалшиво чувство за сигурност и у бебето, и у родителите. Достатъчна е само секунда, за да се измъкне бебто от поясчето или от д

(след малко продължавам, има още Simple Smile )

Последна редакция: сб, 08 яну 2011, 11:29 от 3M

# 204
Светкавица, а има ли работа с деца без увреждания??

за тези които банкя им е далече, защо не се комбинирате няколко мами с една кола да ходите в определен ден? аз бих се навила да участвам в такова начинание (имам и кола) но беба е много малка още

Защото просто не ми е удобно ходенето до Банкя 1-2 пъти в седмицата, особено пък като се върна на работа! Аз имам кола, даже и рода имам там, но просто ми се ще да ходя в своя град, а не в друг, та макар и водещ се квартал на София.

# 205
Бърборанка,  както съм писала по-рано, нашият треньор ще прави група за съвсем малки (не сме само ние желаещите), но сме се уговорили за пролетта, защото съблекалните са много студени. Малката ще е на година и 3-4 месеца тогава. Мога да пиша, когато започнем, ако има заинтересовани.

# 206
Не успях да си совърша поста, но в общи линии описах основните неща за децата. Аз мисля да внимавам с потапянето под вода, въпреки че то е основно в курсовете, поне в Банкя. Детето ми обича водата и ще го водя напролет, но искам да избегна рисковете.

# 207
  • София
3M, моя син мислех да го водя на 5-6м, но тогава чаках да се опъпчи от варицела, не стана. И се замотахме с басейна... заведох го година по-късно.
По всеобщо мнение децата след година губели инстинктите. При моя син не беше така. Но ако се води детето на басейн, трябва да е постоянно... защото лично моя син забравя някои неща Simple Smile

Е, с кака си усилено тренира във ваната у дома Simple Smile

# 208
Ами, ще го имам предвид, сигурно е така. Аз успях да го заведа веднъж през ноември и оттогава сме нонстоп с болести... сега доколкото знам басейна е затворен в Банкя. През пролетта, като го отворят, ще опитам да го водя по-редовно, въпреки че вече ще съм на работа Sad

# 209
Ходихме лятото на басейнчето в Банкя и сме много доволни. Не знаех, че сега е затворен.
Преди да отидем на басейн ходихме на една лекция при инструкторката, която доста ни промени вкоренените убеждения (като това, че бебетата се къпят на 37С и се обличат бързо, за да не изстинат). Показа ни и някои упражнения, които да правим във вода преди да тръгнем на басейн.
Инструкторката се казва Александра и имам мейла и телефона й, ако някой се интересува, да каже Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт