Как да отучим детето от смукането на палеца???

• 31 440
  • 259
  •   1
Отговори
# 150
забравена тема, но проблема го има още..на 2,5 без палец не заспива...не знам, не знам как да я откажа...

# 151
забравена тема, но проблема го има още..на 2,5 без палец не заспива...не знам, не знам как да я откажа...

И при нас е същото, че дори и по-зле. Не го използва само за приспиване, а по цял ден го тика в устата. Само люта чушка не съм пробвала, но сигурно трябва да съм много отчаяна, за да прибегна до нея.

# 152
  • Once there was a Hushpuppy...
Много е гадно това със смученето на палеца. Моя също не се отказва, все още...........така се приспива, или ако му стане скучно. Нощно време, като се събуди заради зъбите - пак Sad и така пак заспива. Просто няма изход, май от това...
Аз съм си смучела палеца дълго и сега имам много крива захапка и изкривена горна челюст....
Много ме е страх да не се получи и с него същото ooooh!

# 153
Има специални шини против смукане на пръсти, слагат се на горното небце и бодат пръста и детето няма как да го слага в устата си.

Големият ми син заспива като си смуче палеца и изобщо не смятам да го отучвам, още повече, че скоро го водихме на консултация със специалист по поведенчески проблеми по друг повод и ни посъветва изобщо да не го мъчим да го отучваме, щом детето така се успокоява.
Такива шини в България ли има? Може ли повече информация?
Иначе не съм съвсем съгласна със специалиста- поведенчески проблем може да не намира, но в това води след себе си здравословни и ортодонтни проблеми, при някои деца се деформира и палецът.  Peace

Да, има ги, зъболекарката ни ни каза за тях. За мен са прекалено извратен начин да се справя с един нищо и никакъв палец.

Твое право е да не си съгласна. Има деца, които само с това се успокояват, а имат и проблеми, пред които един деформиран палец е нищо в сравнение с дискомфорта от лишаването от средството за успокоение. Дано деформираният палец ти е най-малкият проблем. При нас лишаването от палеца доведе до много проблеми, за които не ми се пише.

# 154
  • София
Дъщеря ми си смучеше палеца почти от раждането.
Признавам, че ми беше много сериозен проблем и правих неколкократни опити да я отказвам, но за съжаление всичките бяха с нетраен резултат.
След като навърши четири години почти без проблем с Даум Ескол решихме въпроса.
Разбира се, трябва да ви предупрдя, че целия процес траеше при дъщеря ми около половин година. Сега вече мисля, че резултатите са трайни.
Просто детето трябва да дорасте до там.

# 155
Здравейте,направо на отговора отивам,не съм прочела цялата тема.Та ако повтарям някого-да ме прощава!Дъщеря ми имаше този проблем докъм 5-6год.Знам,че беше сменила вече предните млечни зъбки и левият палец избутваше новите напред.Е,вярвайте ми-моето хубаво дете придобиваше някакъв изродски вид.Денем с непрекъснато напомняне успяваше да се контролира,но вечер,заспивайки несъзнателно пак буташе пръста в устата.Навярно всички,които са писали в темата са опитвали какво ли не-ние също,но без ефект.Заведох я на зъболекар-да и  сложи шини,та с един куршум-два заека:хем да изправиме зъбките,хем да и убива на пръста и да спре да го смуче.Но зъболекарката отказа-първо да спре вредния навик,иначе не би имало ефект.Тя ни научи какво да направим.
     Вечер преди лягане на двете ръце се правят превръзки в областта на лактите с нещо кораво-примерно твърд картон или тънък шперплат отпред на сгъвката,така,че да не може да си сгъне ръцете и да налапа пръста.За около 1 седмица нещата се оправиха,но отначало тя се мяташе и трудно заспиваше.Дожаля ми и веднъж се направих,че съм забравила да и вържа ръчичките.Лягайки си,тя сама ме повика.После сложихме и скобите,изправихме зъбките и днес имам една красива дъщеря
    Колкото до детската психика-ако оставите детето само да реши кога да спре,не му помагате,а задълбочавате затвореността на детето и комплексите му.Другите деца му се подиграват,възрастните също и за да се успокои детето се скрива в някое по-затулено местенце и още по-страстно засмуква палеца.Това,което ви разказах за моята дъщеря се получи,но с нейното активно съдействие.Ако харесвате този метод-желая ви успех!

# 156
Тя ни научи какво да направим.
     Вечер преди лягане на двете ръце се правят превръзки в областта на лактите с нещо кораво-примерно твърд картон или тънък шперплат отпред на сгъвката,така,че да не може да си сгъне ръцете и да налапа пръста.За около 1 седмица нещата се оправиха,но отначало тя се мяташе и трудно заспиваше.Дожаля ми и веднъж се направих,че съм забравила да и вържа ръчичките.Лягайки си,тя сама ме повика.После сложихме и скобите,изправихме зъбките и днес имам една красива дъщеря

Не зная на каква възраст е зъболекарката ви, но този мед е изключително стар. Всъщност, също колкото стар, толкова и оспорван. Много често няма никакъв ефект (в случая не той е решил проблема, а съзнателното желание на детето да се справи, това е било т.нар. "патерица", но за дете на по-малка възраст освен ужас и раздразнение много често не води до нищо друго). Четох много по въпроса на времето, разпитвах, лекари и т.н.

Моят син беше много упорит, с Даум-Екзол решихме проблема към 3 г и нещо. Той също съзнателно искаше да се откаже, защото го заболя пръста веднъж, чак и цепка се получи.

# 157
Моят син също си смучеше палеца. Отказваше всякакви биберони - какви ли не купихме. Нищо, плюеше ги и веднага си лапаше пръстчето. Това продължи малко след втората година. Сигурна съм, че по този начин се успокояваше- когато паднеше или се удари, когато заспиваше...В началото се притеснявах. Изчетох доста по въпроса. Имам приятелка, която работеше като сестра в зъболекарски кабинет. Тя ме наплаши с разкази за деца с деформирани челюсти в следствие на смученето на пръста. Какви ли не методи ми казваха да пробвам - да зашивам ръкава на пижамата  Shocked, да слагам нещо твърдо точно на лакътя, за да не може да си сгъва ръката  Shocked Shocked.. За щастие успях да не се поддам на всички тези психо-атаки, оставих го сам да се отаже без да му причинявам подобни травми. Днес, той има красиви бели зъбки подредени като мъниста и по никакъв начин не личи, че си е смукал палеца в продължение на две години.

# 158
Знам само,че смукането на палец е признак,че на детето му липсва внимание.Според психолозите.Но как да се отучи незнам.

# 159
Знам само,че смукането на палец е признак,че на детето му липсва внимание.Според психолозите.
Не според всички психолози и не винаги. Такива обобщения са вредни в случая.

# 160
Знам само,че смукането на палец е признак,че на детето му липсва внимание.Според психолозите.
Не според всички психолози и не винаги. Такива обобщения са вредни в случая.
Нито съм споменала,че според всички,нито че винаги-статистика няма да правя.Но когато бях ученичка,до училище имаше дом за изоставени деца.Редовно наблюдавахме бебетата(в топлите дни ги оставяха в кошарки на терасата),които постоянно си смучеха палеца и се подрусваха.Факт.

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 22:26 от Мидичка

# 161
Е нали уж според психолозите, сега пък според твоите ученически спомени... Значи, според теб, майките, които пишат тук, обгрижват децата си, колкото биха били обгрижвани и обичани в дом, тъй ли?! Смехотворно е, нали се сещаш?! Съжалявам за спама, просто подобни сравнения винаги са ми били доста противни.

# 162
Е нали уж според психолозите, сега пък според твоите ученически спомени...
Едното не изключва другото,а го потвърждава,но не ми се спори...Незнам защо приемаш мнинието ми и споделенте ми наблюдения твърде лично,но няма значение.

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 23:03 от Мидичка

# 163
  • Видин
Знам само,че смукането на палец е признак,че на детето му липсва внимание.Според психолозите.Но как да се отучи незнам.
Или по-скоро се дължи на прекалено силен сукателен рефлекс. Не мога да кажа, че на синът ми му липсва внимание, дори напротив. Но забелязвам нещо друго - продължава да цока с езиче докато спи...т.е. все още не е изчезнал сукателния му рефлекс, нищо че е на година и половина почти.
В домовете за изоставени деца вероятно не е имало кой да се занимава да научи бебетата да смучат биберон и затуй така се е получило... Друг въпрос е доколко те биха го приели.
Но като цяло такива твърдения са абсурдни и обидни. Да се сравнява моето добре обгрижвано и щастливо дете с тези от домовете е смешно  Tired

# 164
Споделих какво съм чела и какво съм наблюдавала-кое е обидното в случая-това,че съм забелязала бебешката реакция,това,че съм прочела нещо по въпроса,или това,че споделих тези две неща?Все пак не съм го измислила аз това.Просто споделям информация и наблюдения по темата,а вие реагирате прекалено емоционално и лично...

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 23:33 от Мидичка

Общи условия

Активация на акаунт