Как да отучим детето от смукането на палеца???

• 31 436
  • 259
  •   1
Отговори
# 165
Просто споделям информация и наблюдения по темата,а вие реагирате прекалено емоционално и лично...
Напротив - аз тъкмо затова контрирах, защото изказването ти сякаш има претенция за научна стойност (използва се авторитет на психолозите - сякаш всички психолози само това твърдят по въпроса), а това може да подведе хората. (После, като добави за дома, съвсем ти олекна мнението - не бъркай това, което си мисли отделния човек, т.е. мнението, с общовалидно положение, факт или информация.

# 166
Просто споделям информация и наблюдения по темата,а вие реагирате прекалено емоционално и лично...
Напротив - аз тъкмо затова контрирах, защото изказването ти сякаш има претенция за научна стойност (използва се авторитет на психолозите - сякаш всички психолози само това твърдят по въпроса), а това може да подведе хората. (После, като добави за дома, съвсем ти олекна мнението - не бъркай това, което си мисли отделния човек, т.е. мнението, с общовалидно положение, факт или информация.
Нее Grinning,споменах психолозите защото наистина съм го,чела,че според някои е така.Ако примерно леля ми го беше казала,щях да започна със "Според една близка...." Не става въпрос за авторитет тук,просто искам да съм максимално точна.А това за дома наистина съм го виждала много пъти-беше ми много тъжно да ги гледам бебоците.
p.s.Никой не е длъжен да приема нечие писания за 100 процентова истина.Но нали за това са темите-за да се погледне даден проблем от различни ъгли и да се обсъди.И всеки за себе си според случая да си направи изводите...

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 23:54 от Мидичка

# 167
Дали смукането на палеца се предава по наследство?Аз си смучех палеца до 6 год , като тръгнах на училище сама се отказах , какво ли не ми прилагаха преди това без успех!Моят син се успокоява със смучене на палеца, като за приспиване , никога не е пожелал биберон и не мисля че е проблем засега да го отказвам насилствено от това негово успокоение! И също захапката и зъбите ми са чудесни ,,нищо че съм смучела палец до 6 годишна, ако не вярвате ще пусна снимки! Wink

# 168
Смученето на палчето беше (е) голям проблем и при голямата ми дъще ря. На две годинки ходеше като зомбирана с палчето в устата. Отказваше биберон. Започнах да и говоря често, че от смученето на палчето зъбките и могат да станат големи и страшни. Това не я отказваше по никакъв начин обаче. Един ден взех Даум Ескол и и обясних, че това е лекарство, което ще и помогне да спре да си смуче пръстчето и така няма да стане като глиган. Тя се съгласи. Явно все пак вътрешно се е терзаело детето. На следващия ден сама ме помоли да и сложа от мазилото, за да не стане като глиганче. Но беше много, много неспокойна през цялото време. При тези обстоятелства реших все пак да въведа биберон. Знам за хора, които цял живот са си смучели пръста, но за такива с биберон не съм чувала, та това ми се стори по-малкото зло. Сега правя опити да я откажа от биберона, но да видим. Опасявам се, че ако махнем биберона, ще се върне към пръстчето... Обмислям още новата стратегия.  Grinning

Иначе един зъболекар, с когото се консултирах относно вредата от смученето на пръста, ми каза, че има няколко успешни опита с деца за отказване от смучене. Пет-шестгодишни деца са водени при него и той им е казвал, че ще имат грозни и страшни зъби, ако не спрат да си смучат пръста. Понеже го казва човек извън семейството, при това в кабинет с инструменти и с бяла престилка, децата спирали веднагически.
Не знам кой е верният начин...
Мога обаче със сигурност да кажа, че постоянното натякване не помага, а напротив - влошава положението.

# 169
Дали смукането на палеца се предава по наследство?

И аз си мисля, че има и наследствен фактор. При нас с такъв проблем е била майка ми, моя милост, а ето сега и дъщеря ми ... Може би е и въпрос на определен тип психологичеса нагласа, която обаче също до известна степен е заложена генетично.

# 170
  • Видин
Разбира се, че има и наследственост. Баща му на моя син си е смукал палеца до 5-годишен. Отказали са го като са му намазали пръста с мастило  Tired

# 171
Да, има наследственост - за по - силен смукателен рефлекс. Нашия втори брат още на ехографа си беше с пръстче до устата, може още тогава да си го е смукал, без да го хванем Mr. Green

# 172
  • София
Щерката смука палеца до този декември месец - т.е. до 2.6г
И аз бях чела, че децата по някое време сами се отказват, че не е добре насилствено да махаме палеца. Но при нея постоянно имаше палец в устата -  и при заспиване, и когато е нервна или притеснена през деня.
И определено бях почнала да се притеснявам какво ще правим.

От това лапане на пръстите, предния месец забелязахме, че по пръстчета има пъпки, кожата беше суха, имаше пъпчици и около устата.
Казахме, че трябва да мажем пръстчетата с лекарство, за да минат пъпките.
Купих Даум Ексол, мазахме 3-4 вечери, като тя сама даваше ръцете. Само 1-вата вечер вече полузаспала се опита да налапа палеца и последва такъв рев заради лекарството ... След това не е правила опити да ги лапа.
Леко махнахме палеца, но може би е била готова за това, не знам. Но съм доволна, че това най-после приключи.

Сега и малкия се опитва да си лапа ръцете, но с него ще съм настоятелна - никакви палци, ако много се нерви, ще давам биба (към момента не иска биба, като махна ръката и дам играчка, минава номера).
Притесненята с каката дали няма да има проблеми ми стигат.

# 173
  • София
Брат ми си смучеше палеца до 8-9 г.После сам си се отказа.Е правеше го само на заспиване и затова не му се отрази нито на зъбите,нито на пръста.Моите деца смучеха залъгалки.Голямата я отучих на година и половина.Просто прибрах залъгалката  се направих на разсеяна когато я слагах да спи.Тя ме попита къде и е бибата,а аз и казах,че е на работа.Повъртя се,повъртя се,и заспа.После 1-2 дни подпитваше,но не си я поиска по-настоятелно.Малкия сам се отказа,на 1.5 г. една вечер аз му я давам(аз държах бибите винаги прибрани и ги давах само за сън.Не съм давала на децата си да ги смучат през деня след като проходят)Та давам му аз бибата,лапва я и изведнъж я извади и каза "Повече не искам"След това си заспа и повече не пожела биба.

# 174
  • софия
То и моята сама спря, от суета, както писах по горе  , но въпросът беше как да отучим детето . Т.е какво можем да направим ние. Като обобщение - до Даум Ексол ли стигнахме?

# 175
Като обобщение - до Даум Ексол ли стигнахме?

Е, то май е малко трудно да се обобщи подобна тема  Rolling Eyes

Моето "обобщение", например, би звучало съвсем различно: просто детето трябва да е готово за това, все пак му се налага да се откаже от нещо, което го успокоява. Не е лесно, съгласете се. Не може един Даум Ексол да е "панацеята", ние не сме го ползвали, а вече не си смучем пръстите.

# 176
Трябва да се подбере моментът - детето  да е в някакво "равновесие". Мисля, че не бива да се правят опити за отказване от пръстчето, ако се сменя жилище, стая, мама се връща на работа и липсва по цял ден, тръгване на градина...
Но пък ми се струва, че щеше да е грешно, ако бяхме чакали нашия батко сам да се откаже. Не бих допуснала да стане на възраст, на която другарите му да забележат и да му се подиграват. Затова трябва на децата да им се помогне - с убеждаване или по - драстично. По - горе бях писала - отказахме го с чорапи на ръцете по време на сън и "изпитанието" продължи няколко месеца.

# 177
Мисля, че не бива да се правят опити за отказване от пръстчето, ако се сменя жилище, стая, мама се връща на работа и липсва по цял ден, тръгване на градина...

Хм, при нас смученето на пръстите престана в период, когато бяхме сменили не само стая/квартира, а дори се бяхме преместили в друг град, аз започнах работа, а малкия остана на грижите на баба ми, с която до тогава прекарвахме заедно едва по около 2 месеца в годината.
Мислех си, че точно в този период детенце ще е под голям стрес и дори не си бях поставила за цел да го отказвам, но резултата е налице. Освен това тогава махнахме памперса и проговори. 
Като цяло на нас "стресовата" ситуация ни се отрази много положително.
Затова и казах, че обобщения не могат да се правят, всяко детенце си е различно.

# 178
Ще взема и аз да го купя този Даум ексол. Въпреки,че е на 1г7м- тя е от много тежките случаи на смукене на палец, когато  е гладна, когато и се спи, когато се вози в количката, два от долните зъби вече са и се изкривили доста, а дори е почнала да си деформира и носа, защото технологията на смукане на палец и е доста странна, с палец в устата , с останалите пръсти си  натиска и сплесква носа- незнам защо точно по този начин го прави. Днес една жена,напълно непозната и тя това ми каза, как е забелязала,че на детето ми са се изкривили зъбките , че и носа си деформирала и като порастнела, какво е щяла да прави, и ми стана много неприятно, най ме притеснява носа, защото го сплесква много жестоко. мислите ли,че е възможно да се деформира?! - а днес поръчах лака в една аптека и от утре го почваме , упорити ще бъдем до край. Дано се получи,че иначе незнам какво ще я правим! ooooh!

# 179
Мисля, че не бива да се правят опити за отказване от пръстчето, ако се сменя жилище, стая, мама се връща на работа и липсва по цял ден, тръгване на градина...

Хм, при нас смученето на пръстите престана в период, когато бяхме сменили не само стая/квартира, а дори се бяхме преместили в друг град, аз започнах работа, а малкия остана на грижите на баба ми, с която до тогава прекарвахме заедно едва по около 2 месеца в годината.
Мислех си, че точно в този период детенце ще е под голям стрес и дори не си бях поставила за цел да го отказвам, но резултата е налице. Освен това тогава махнахме памперса и проговори. 
Като цяло на нас "стресовата" ситуация ни се отрази много положително.
Затова и казах, че обобщения не могат да се правят, всяко детенце си е различно.
Права си, при всяко дете и пръстче е различно!

Общи условия

Активация на акаунт