Как да отучим детето от смукането на палеца???

• 31 451
  • 259
  •   1
Отговори
# 120
То не е само за зъбите,а и за микробите.
Моята като го смучеше,играе на пясъчника и като и доскучее хоп мръсната ръка в устата.
Мале,колко ли котки и кучета са пишкали преди това.

Ей това ме ужасява и мен. Особено в периодна на пълзене беше някакъв ад - пълзи, ръцете черни, спира и натиква пръста в устата Tired

# 121
Аз съм си смукала палеца до първи клас. Имах ритуал-палеца в устата, а с одеялото си галя бузата. Ама не какво да е одеяло, а точно определено  Mr. Green. Дори като тръгнах на детска градина майка го разряза на две, за да имам и в къщи и на градината Joy
Имам перфектни нокти и много здрави и правилни зъби Peace Не се безпокойте с времето подобни мании изчезват, не прилагайте трикове, които само ще разтроят детето. След време само ще престане. Peace
При дъщеря ми вече беше започнало изкривяване на долните зъби и като че ли леко издаване на горната челюст напред, да не говорим, че има по-редки зъби и това май също е резултат от пръстите в устата. Тъй като на собствен гръб съм го изпитала, не вярвам особено на Спок, че смукането не оставя следи.
Galana_s, искрено се надявам, че при смяната на зъбите тези малки дефекти ще изчезнат и че както при теб, нещата ще са ок. Направо ми се свива сърцето, ако трябва да я мъкна по ортодонти. Не че ще дойде края на света, но ако може да се избегне някак, защо не.
Аз мисля, че между смукане на биберон или палец и вида на зъбите няма връзка. Моето дете също смучеше биба до 2.5г, но има също хубави зъби. Зъбите са по-скоро ген. В същото време и двете деца на сестра ми, които бяха много рано отучени от бибка, са със шини.
Дано твоята щерка като смени зъбките, новите да са идеални Peace

То не е само за зъбите,а и за микробите.
Моята като го смучеше,играе на пясъчника и като и доскучее хоп мръсната ръка в устата.
Мале,колко ли котки и кучета са пишкали преди това.

Ей това ме ужасява и мен. Особено в периодна на пълзене беше някакъв ад - пълзи, ръцете черни, спира и натиква пръста в устата Tired
Да това е наистина опасно Peace Дано да са с по-силен имунитет дечицата и на мама чантата да е пълна с антибактериални кърпички. Wink

# 122
  • Има много детски смях.
Сутринта пак й извадих пръста от устата. А тя, като осъзна, че го лапала цяла нощ, така плака... без никой нищо да й е казал... Направо сърцето ми се скъса  Confused

# 123
Микробите най-малко са ме тревожили. Е, да на пясъчника е сложно, предвид тении и други гадости.
galana_s  - Да, зъбите са ген, но не съвсем - определено смукането на пръстите оказва влияние върху захапката и зъбите. Ние със съпруга ми сме с хубави зъби, аз също съм смукала биберон, но са ме отказали (навремето хич не са били толерантни към такова нещо). Не знам дали се отразява чак на постоянните зъби. Просто сте късметлии, че вредният навик не е повлиял. Аз предпочитам детето да смуче биберон, но тя не го искаше от двумесечна.
Ако имам второ дете, ще действам по-навреме, пак твърдо, но с меки ръкавици, че инатът е опасно нещо
Umma , не знам какво да те посъветвам, дано премине този период по-бързо Hug може би няма да е зле да се посъветвате с някой, знам ли newsm78

# 124
  • софия
Аз имах манията да и бърша ръцете до 1,6 месеца.  Палецът  в устата , после в пясъчника - много зле ми действаше. Непрекъснато я гонех с мокри кърпички. Влязохме в инфекциозна с чревен вирус, посъветваха ме да не прекалявам с хигиената. По укротих се и всичко е ок. Сега в предучилищната правят циганско колело на паркета. Не смятам , че се мие след всяка изцепка.  Никакъв проблем....Май стомахът си е изградил имунитет към микробите #Crazy

# 125
На мен и досега ми е трудно за преглъщане като видя как си играе с гумите на количката или с мръсните обувки и как в следващата секунда насочва пръста към устата Twisted Evil. В момента е в такъв период, че колкото и да ходя след него, да мия и да бърша с кърпи, все ще ме издебне да пипне нещо мръсно, а после да си захапе пръста. Влиза в банята, пипа тоалетната чиния, джапанките, попивателните кърпи от мивката, саксиите... какво ли не Tired

# 126
Аз НЕ КАЗВАМ,ЧЕ СЪМ ХОДИЛА СЛЕД НЕЯ С КЪРПАТА,ТО ТОВА Е ПРОСТО НЕВЪЗМОЖНО,НО РИСКА КОЙТО ПОЕМАМ С САМОТО ГЛЕДАНЕ КАК СИ ГО ЦОКА МРЪСЕН МНОГО МЕ ПОДТИСКАШЕ МИСЪЛТА ,ЧЕ НИЩО НЕ ПРЕДПРИЕМАМ.

# 127
  • София
На 22 съм, близо 23. Не знам дали има други случаи като моя, но винаги съм си смукала палеца на лявата ръка. Носех шини 3-4 години преди пубертета, помогнаха значително за горната челюст, но долните ми резци до пълното им израстване се изкривиха доста. Друг проблем: вътршната част на палеца избутва горните зъби напред, а външната (където е нокътят) бута долните назад, захапката ми тотално се е изкривила, но това е станало отдавна. Още един проблем, показалеца ми доста дълго е стоял от страна на носа ми като упора за палеца в устата и носът ми е много леко изкривен, рядко се забелязва. Поражения върху палеца, той е ляв, са: по-тесен е като структура от десния, нокътната плочка също, няма по-специфични набръчвания, защото вероятно не го смуча, а само го оставям. Впрочем вътрешната му част опира горното небце и си е направила нещо като ниша там, затова ако пробвам да засмуча десния си палец, не е комфортно.
Заспивам така, гледам телевизия така, никога пред майка ми или чужди хора, само вкъщи. По някое време през нощта инстинктивно го изваждам, но не знам кога.
Майка ми е пробвала десетки методи да ме откажи, аз - много упорито отроче, съм махала всичко сложено и пак съм смукала. Докато живеех още с нея бях развила инстинкт бързо да го вадя. Не съм се пробвала сама да се отуча, вероятно е голяма грешка, но пораженията вече отдавна са нанесени. Зъболекар ми каза, че за да ми се оправи захапката, само операция може да се направи, скъпа при това.. и болезнена.
И... нямам никакво намерение да се отказвам, не защото ми харесва, а защото това си е някакъв мой начин за успокоение, не само навик.
Извинете ме за огромния постинг, но исках да споделя реално до какво може да доведе ненавременното спиране. Един ден като имам деца (ох, дано е скоро), ще направя всичко възможно да предотвратя затвърждаването на този ужасен навик.

# 128
Мила,аз направо съм ужасена,как на тази възраст не можеш да се пребориш с този навик,при положение,че виждаш до къде те е довел.
Искаш дете,а я се замисли как ще се почувстваш като го видиш,че си смуче палеца,та ти не си се справила с проблема,а как мислиш ще му помогнеш на него.
Упомни се ,вразуми се ,помогни си сама.

# 129
Защо не пишеш,интересно ми на на такава възраст как така не можеш да се пребориш.

# 130
Дъщеря ми си смучеше палеца също, но само вечер- така си се приспиваше.Не искаше биберон.На 4г. я заведох на зъболекар, сама влезе в кабинета.Какво точно й е казал стоматолога, незнам, но изведнъж спря това смучене!

# 131
Здравейте!
Бях писала по-назад в темата и споделих за нашия проблем - малкия заспиваше само с палец в устата. Нищо не беше в състояние да го накара да си изкара пръста от там - обяснения, мазила и пр. В един момент /от около две седмици/ изведнъж сам спря да го смуче и започна да заспива без него. Давам му да си гушка някоя плюшена играчка или ако го видя да насочва палеца към устата му казвам, че излизам от стаята му и той веднага спира. Така лека-полека вече не го смуче. Дори нощно време не е в устата му. Заспива изключително бързо и спи дълбоко.
Все още ми е странно как се случи всичко - тъкмо се бяхме примирили, че ще е така дълго време и той сам се отказа.
Пожелавам подобна радост и на останалите.  Peace

# 132
Дъщеря ми си смуче показалеца и средния пръст, когато е изморена и й се спи. Ами пробвах да я отуча като бебе, но нищо не се получи. Просто не си го слагам на сърцето - какво като си смуче пръстите?  newsm78 Щом така тя се успокоява и се чувства по-конфортно, защо трябва да я насилвам? Един ден тя сама ще се откаже от този навик  Peace

# 133
Дъщеря ми си смуче показалеца и средния пръст, когато е изморена и й се спи. Ами пробвах да я отуча като бебе, но нищо не се получи. Просто не си го слагам на сърцето - какво като си смуче пръстите?  newsm78 Щом така тя се успокоява и се чувства по-конфортно, защо трябва да я насилвам? Един ден тя сама ще се откаже от този навик  Peace

И нашите са мислели така. В резултат си смуках палеца до втори клас и имам трайни поражения по предните зъби, които точно в този период израстваха. Накрая баба ми уши две кесийки с връвчици и ми ги връзваха на ръцете вечер преди лягане за да се откажа. Доброволно си носех кесийките и за около две седмици съвсем спрях. Но щетите си остават.

# 134
И нашите са мислели така. В резултат си смуках палеца до втори клас и имам трайни поражения по предните зъби, които точно в този период израстваха. Накрая баба ми уши две кесийки с връвчици и ми ги връзваха на ръцете вечер преди лягане за да се откажа. Доброволно си носех кесийките и за около две седмици съвсем спрях. Но щетите си остават.

Според мен смученето на пръстите е предпоставка за изкривяване на зъбите, но не е сигурно, че това задължително ще се случи. Братовчедка ми също си смука палеца до 3 клас и нямаше поражения  Peace

За момента, обяснявам постоянно как големите деца не си смучат пръстите и т.н., но не мисля да и слагам ръкавици и чорапи по ръцете - пробвала съм и не действа  Rolling Eyes Мазах я с Даум Екзол и изобщо нямаше никакъв ефект  Naughty Накрая просто се предадох и наистина си зададох въпроса защо да мъча детето  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт