Дете на 3 години пие страшно много мляко

• 4 500
  • 17
  •   1
Отговори
  • София
Дълго се чудих дали точно тук да питам.
И с риск да вляза в "шапчицата".  Grinning

Дъщеря ми е на почти 3 годинки.
Преди около 4 месеца  започнахме да и даваме обикновено прясно мляко вместо Фризо 3.
От Фризо-то пиеше по 3 чаши на ден.
Сега от обикновеното - 800 мл до литър.
Това освен другата храна.
Сравнявах калориите - да Фризо е по-калорично, но все пак малко множко ми се вижда.
Съпругът ми пък се чуди дали калцият не идва в повече.
Как ви изглежда това на вас?

Да добавя, че дъщеря ми от бебе много обича мляко.
И също така никога не и е липсвал апетит.

# 1
Да ти кажа, ще изпива толкова, колкото й даваш.

Моята малката е също на почти 3 години. Тук, за разлика от БГ ни казват да спрем АМ и да даваме пълномаслено мляко от 1 год възраст. Доскоро Бети пиеше по 3 чаши пълномаслено прясно мляко, но намалих маслеността по препоръка на педиатърката, защото според нея пр. мл. с висок процент масленост предизвиква запек. Намалих и количеството, за да стимулирам приемането на вода, когато Бети е жадна, понеже подизирам, че иска мляко винаги, когато е жадна.

# 2
  • София
Ами аз знам, че извън БГ препоръчват да се спира по-рано АМ, но пък тук не съм много убедена доколко е истинско прясното мляко, затова забавих нещата.
Иначе дъщеря ми пие и вода.
Но като се замисля - наистина вечер в интервала от 6 до 10 непрекъснато ме муфти за мляко, а изпива да речем 1 чаша вода.
 Thinking
Всъщност тя винаги иска вода след като изпие млякото.
Честно казано малко се осланях на нейния инстинкт.
А и си я знам, че наистина много обича мляко.
Ще говоря и с педиатърката, но има резон в това, което пишеш.

# 3
Сега се сетих и за още нещо: възможно е пиенето на мляко да има и психол. ефект. Поне върху моята момичка, щото тя все още обича да й давам бутилка - не съм спряла сутрешното и вечерното мляко. През ост. време й давам вода. В началото Бети се тръшкаше, ама свикна.

# 4
  • София
Определено!
Като и предложа от чаша, доста и охладнява ентусиазмът.

# 5
Не че е много по темата, защото дъщеря ми е на почти 11 години, но тези дни точно за това съм се размислила и аз. За закуска - сандвич, или попара, или каквото и да е + мляко. За обяд - супа, второ + мляко. За вечеря - сандвич, или някакво ядене + мляко. И това е всеки ден. Без кутия мляко до себе си не сяда на масата. Пие го вместо вода. Струва ми се прекалено. Отделно си пие и вода, разбира се. Дали не е липса на нещо в организма?
Извинете за оф-а.

# 6
  • BG
Голямата пък прясното мляко не го кусва,обаче кисело мляко...Като седне и една кофичка си я омахва.Малката все още пие АМ и до кога ще е незнам.Дано не ми се наложи да взимаме 2+.
Понякога си казвам да пие,друг път искам да й го махна да не го пие, и аз незнам какво да правя.

# 7
  • София
аз не виждам да има лошо....пие й се - нека...явно има нужда...
говори и с педиатър...щом се тревожиш....

калцият няма да й дойде в повече Simple Smile))

# 8
Моят син също пие много мляко-всеки ден по около 1 литър.Много го обича,може да го пие с всичко-както със закуската,така и с обяда,и с вечерята Crazy
Не се притеснявам от това Peace

# 9
И аз не виждам нищо притеснително. Изглежда ми, като че ли си задоволява жаждата с мляко.

Ако беше обратното, ако не искаше да пие мляко, щеше ли пак да се притесняваш?

Фея-кръстница , къде живееш? Къде е това "тук", дето препоръчват пълномаслено прясно мляко за децата след 1г.?

# 10
  • София
Доколкото виждам, никой не е чувал да е вредно пиенето на повечко мляко.
Май ще продължа да давам колкото поиска.
Всъщност два пъти се е случвало да "вадим" лакътя на дъщеря ми от леко дръпване за ръката. И тъй като според педиатърката ни това на теория означава, че детето може да е предразположено към гръбначни изкривявания и въобще някакви потенциални леки проблеми с костите (аз съм така, явно би могла да го е унаследила), си мисля че на организма на детето просто може би му е необходимо това мляко.

# 11
Доколкото виждам, никой не е чувал да е вредно пиенето на повечко мляко.

/Конкретно за деца над 2 год. /

Не се препоръчва голямо количество мляко, защото:
- млякото може да е за сметка на друга храна
- създава риск от желязодефицитна анемия (калцият измества конкурентно желязото и пречи на ефективното му усвояване)

Под голямо количество мляко се има предвид над 2-3 чаши дневно или над 450-700 мл.
Друг ориентир за деца на възраст 2-6 години: млякото и млечните са не повече от 25-30% от общото количество храна.

Калцият може да се набавя и от други източници на тази възраст - сусам, сьомга, тофу, фурми, амарант, спанак и т.н.
Освен това зависи дали калцият се комбинира с храни, богати на магнезий и цинк, за да се усвоява максимално ефективно.

Предозиране с калций не може да се получи само от пиенето на мляко. Организмът има самозащитна функция, защото големи количества калций могат да бъдат вредни за някои вътрешни органи - ако се приема калций над нужното, чревната система не го пропуска и си 'взима' от храната колкото е нужно на организма. Обратният механизъм се задейства, когато калцият е под нужните нива - тогава чревната система 'сигнализира' на костите и започва да черпи от тях.

# 12
Имах същия проблем на тази възраст. Консултирах се с 2 педиатри, един в бг и един отвън, и двамата казаха, е щом е под или около 1 литър, няма проблем. Към 4г. го спря, като накрая беше започнала да иска айран, не прясно.
Интересното беше, че колкото повече мляко пиеше, толкова повече ядеше като цяло, като го намали и спря, с него си отиде и апетитът й. Не че не яде сега, стабилно си хапва, но преди беше ламя Crazy

# 13
И Йоана пие доста мляко-средно около 500-800 мл.Не мисля,че е проблем.

# 14
Освен нещата, които са ти написали вече (стомашни проблеми, анемия и т.н.), ей тук има доклад за връзки между млякото и някои болести - http://www.vegetarian.org.uk/campaigns/whitelies/. В дясно е линка за сваляне на доклада, които е на английски.

Иначе за калция, освен това, което ти е написала Косе Босе, трябва да знаеш, че прекомерна употреба на белтъчини води до загуби на калций от организма.

Общи условия

Активация на акаунт